Steelseries Apex M800 review: mechanisch met dome-gevoel

8 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Geschikt voor Mac
  3. 3. QS1
  4. 4. Verlichting
  5. 5. Steelseries Engine
  6. 6. Conclusie
  7. 1 besproken product
  8. 8 reacties

QS1

De Steelseries Apex M800 is een mechanisch toetsenbord, wat onder andere inhoudt dat iedere toets een eigen schakelaar met veer heeft. Bij verreweg de meeste mechanische toetsenborden die je kunt kopen zijn die zogenaamde switches afkomstig uit de fabriken van het Duitse Cherry. Tijdens onze meest recente roundup van mechanische gaming toetsenborden, hadden liefst 9 van de 11 modellen Cherry-switches, zij het verschillende types. Naast Cherry kwamen we daar ook Greetech tegen in de Bloody B540 en Kailh in de Razer Blackwidow Ultimate.

SteelSeries Apex M800 Black

Steelseries heeft voor de Apex M800 gekozen voor QS1-switches van Kailh. Dat zijn zeker niet dezelfde als die in de Razer van vorig jaar zitten. We hebben hier namelijk te maken met RGB-switches. Zagen we bij de alternatieve switches vorig jaar nog duidelijk het kenmerkende kruisje van de Cherry-switches terugkomen, bij de QS1 is dat helemaal weg. De toetsen worden als het ware in/op een vierkante sokkel geklemd. In dat vierkantje zit de led verscholen. Vergelijken we de QS1-exemplaren met de Cherry RGB-switches zoals die door Corsair in bijvoorbeeld de K70 RGB gebruikt zijn, dan is het duidelijk dat de QS1-switches compacter zijn.

SteelSeries Apex M800 Black

Kijken we naar de specificaties van de toetsen en de switches, dan zijn er duidelijke verschillen aan te wijzen met de 'gevestigde' orde. Zo zijn de toetsen bovenop breder dan die van concurrerende toetsenborden. Ze bieden dus een groter oppervlak om in te drukken, iets wat in ieder geval theoretisch tot een verhoging van de snelheid kan leiden. Een gevolg van de bredere toetsen, is dat de afstand tussen de afzonderlijke toetsen ook wat kleiner is. Als je niet enorm accuraat typt, dan loop je dus sneller het risico om een naastgelegen toets te beroeren. 

De QS1-switch is er eentje van de lineaire variant, wat inhoudt dat je niet 'over een hobbeltje' moet bij het indrukken van een toets maar dat de weerstand die je ervaart lineair toeneemt. Volgens de specificaties heeft hij een travel van 3mm en een actuatiepunt van 1,5mm. De kracht die nodig is om hem in te drukken, is 45 cN. Dat laatste is gelijk aan de kracht die nodig is om een Cherry MX Red in te drukken.

Als je de QS1 moet vergelijken met een bekende switch van Cherry, dan is het de rode. Toch voelt hij niet helemaal hetzelfde aan in gebruik. Allereerst hebben Steelseries en Kailh het voor elkaar gekregen om een extreem stabiele switch te maken. Waar het bij de rode switches van ons Cherry MX Board 3.0 dat we als referentie hebben gebruikt mogelijk is om de toets wat heen en weer te bewegen als je hem ingedrukt hebt, is er vrijwel geen beweging te krijgen in de QS1. Dat heeft waarschijnlijk voor een belangrijk deel te maken met de manier waarop de toets op de switch is gemonteerd.

Het tweede dat opvalt is dat de aanslag van de toetsen op dit bord van Steelseries wel wat wegheeft van die op een dome-toetsenbord, dus zonder mechanische schakelaars. De aanslag is wat zachter, alsof je ergens toch in rubber terechtkomt bij het indrukken van de toetsen. We moesten er wel even aan wennen, want het is dus iets 'sponziger', maar vinden het inmiddels erg fijn werken. Het is lastig in woorden te vatten, maar we hebben het gevoel alsof we net wat meer controle hebben over toetsen met QS1-switches dan het geval is bij ons Cherry MX Board 3.0, dat we overigens ook met veel plezier gebruiken. 


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Ultimate SteelSeries Apex M800 Black

SteelSeries Apex M800 Black

  • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
0