ASRock Beebox review: bijzondere Braswell

29 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Intern
 3. 3. In gebruik
 4. 4. Benchmarks 
 5. 5. Energieverbruik 
 6. 6. Geluid
 7. 7. Specificaties en prestaties (uitgebreid)
 8. 8. Foto's
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

Mini-PC'tjes lijken doorgaans nogal op elkaar, maar ASRock wist met de Beebox toch voldoende onderscheidende kenmerken te noemen, dat we er maar een hebben aangevraagd voor een test. Dit kleintje heeft aardig wat in zijn mars voor een vriendelijke prijs en komt vervaarlijk dicht in de buurt van de ideale HTPC, maar er zijn ook grenzen aan wat mogelijk is in deze prijsklasse.


Als je een product maakt dat gebaseerd is op Intels NUC-standaard en je wilt de kerneigenschap daarvan bewaren - namelijk, een heel klein formaat - dan zijn de mogelijkheden om je te onderscheiden beperkt. Het doosje biedt per definitie niet heel veel ruimte voor aansluitmogelijkheden en het moederbordje geeft ook beperkte ruimte voor inbouwopties. Je moet het dus van andere zaken hebben en dat is wat ASRock met de Beebox dan ook heeft gedaan.

ASRock Beebox N3000-4G128S Black

De Beebox is een plastic kastje dat afgezien van zijn vriendelijk ronde vormen eruit ziet als elke andere mini-PC in het UCFF-formaat. Toch moet je verder kijken dan het wat goedkoop ogende uiterlijk, want dan zie je een USB 3.0 Type-C aansluiting aan de voorzijde (géén 3.1 dus, Type-C is ook geschikt voor 3.0) zitten. Ook zichtbaar daar is een ontvanger voor een infrarood oog voor de meegeleverde afstandsbediening. Het lijdt weinig twijfel wat ASRock als primaire gebruiksdoel ziet: dit is een kastje voor in de huiskamer.

ASRock Beebox N3000-4G128S Black

De achterkant verraadt meer interessante features. Zo zien we daar nog eens twee USB 3.0-poorten, twee HDMI-aansluitingen én een DisplayPort-connector, een gigabit netwerkaansluiting en natuurlijk de voedingaansluiting. We missen een geheugenkaartlezer en een digitale uitgang voor audio.

Die gebreken nemen we minder zwaar op als we de prijs van de Beebox zien: als systeempje met 2x2GB werkgeheugen en een 128 GB SSD kost hij zo'n 265 euro, maar als barebone heb je hem al voor 150 euro. Tel er pakweg 80 euro voor 4GB geheugen en een SSD'tje bij op en voor iets meer dan 230 euro heb je een heel interessant mini-PC'tje.

Braswell

Waarom zo interessant? Omdat de Beebox is gebaseerd op een Braswell-processor van Intel. Dat is de mobiele SoC op basis van de Airmont CPU, de opvolger van de Silvermont die meest recent ten grondslag lag aan het Bay Trail platoform. Voor Airmont heeft Intel verschillende namen voor de desktop en mobiel bedacht (Cherry Trail en Braswell, respectievelijk), maar de mobiele versie duikt tot dusver ook geregeld op in mini-PC's en -barebones. Voor de prijs is het een heel capabele krachtbron, die opvalt door zijn uitgebreide videomogelijkheden. Zo is Intel QuickSync ingebouwd, evenals een H.265 decoder.

Intern

Intern bevat de ASRock Beebox in de systeemuitvoering die wij testten twee DDR3-1600 geheugenmodules van elk 2GB en een 128GB mSATA SSD van Team. Er is ruimte voor een 2,5" opslagapparaat, het vereiste kabeltje levert ASRock netjes mee.

Die twee geheugenmodules zijn trouwens wat bijzonders - de meeste mini-PC's op basis van dit platform hebben maar een geheugenslot. ASRock claimt dat dual-channel geheugen de prestaties flink verbeterd, waardoor onder meer H.265 decoding en 4K video mogelijk is - wat niet goed werkt met een single-channel oplossing.

Verder zien we een PCIe-kaartje voor Wifi en Bluetooth. In tegenstelling tot de Intel Wireless-AC 3160 die we vaak tegenkomen betreft het een chip van Realtek, de RTL8821AE, gevestigd op een mini-PCIe-module van AzureWave. Qua specificaties komt die overeen met het model van Intel: dual-band met één antenne en dus een maximale theoretische doorvoersnelheid van 433 Mbit/s via 5GHz. De bedrade netwerkaansluiting wordt verzorgd door een Realtek gigabit-adapter.

Voor audio is ook bij Realtek geshopt, er is een ALC283 chip geïntegreerd op het moederbordje.

ASRock Beebox N3000-4G128S Black

Het pièce de resistance is natuurlijk de Intel Celeron N3000, een dual-core processor zonder HyperThreading met een kloksnelheid van 1,04 GHz, en een burst modus naar 2,08 GHz. De N3000 is een Braswell processor met een TDP van slechts 4 watt. Toch heeft deze SoC een aanmerkelijk krachtiger videokaart dan de voorganger, de bekende N28xx-serie modellen uit de Bay Trail-lijn. Waar die 4 execution units hadden, heeft de nieuwe generatie er 12. Deze variant van Intel HD graphics ondersteunt bovendien QuickSync. ASrock levert overigens ook modellen met een wat snellere uitvoering van deze processor. Ook prettig om te weten: de processor en daarmee het hele kastje zijn passief gekoeld.

In gebruik

Doorgaans gaan we niet in op het gebruik van de mini-PC's, maar in dit geval is het aardig om daar wel even bij stil te staan. ASRock levert de Beebox in systeemuitvoering zonder OS, dus daar moet je zelf voor zorgen. Wel aanwezig zijn drivers op een CD voor Windows. Daar heb je weinig aan zonder een optische drive - je moet dus een ander apparaat met zo'n station bij de hand hebben, of een externe drive gebruiken. Gelukkig zijn die niet zo duur. Kopiëren naar een USB stick kan ook, zolang die een capaciteit van 4GB of meer heeft. Tegenwoordig geen probleem. Het alternatief is ze downloaden bij ASRock, maar dat moet je dan per onderdeel doen: niet heel handig.

Installatie van het OS gaat vlot, mede door de USB 3.0-poorten - met Windows op een stick staat het er in een mum van tijd op en het apparaat start dan ook lekker snel op. Vervolgens de drivers installeren. Dat kan met de meegeleverde drivers wél in een keer, maar dan installeert ASRock om onduidelijke reden (lees: een deal met Google) ook direct Chrome en de Google toolbar mee. Wil je die niet, dan moet je toch nog per onderdeel de driver aanklikken. Dat is irritant. Gelukkig een eenmalige ergernis. Bijkomend voordeel van de ASRock software is dat die ook direct de nieuwste versie van de servers van het bedrijf kan halen, mits je verbinding hebt met internet. Daartoe moet je dus in elk geval een netwerkdriver geïnstalleerd hebben, maar Windows 8 heeft die zelf aan boord voor de Realtek netwerkkaart.

In gebruik met Windows is de Beebox een capabel machientje. Je moet geen heel zware taken starten, maar voor licht office-gebruik en internetten volstaat het prima. De SSD zorgt ervoor dat het systeem vlot reageert. Via de DisplayPort-aansluiting kan je een Ultra HD-scherm aansturen, maar dan ben je wel beperkt tot 30Hz. Voor de desktop volstaat dat, maar echt soepel oogt het natuurlijk niet. Video's in H.265-formaat worden probleemloos afgespeeld, zolang je het bij Full HD houdt: met ons testbestand op 60 fps was de combinatie van UHD en deze nieuwe codec is teveel gevraagd; 30 fps werkte wel. Het zal mede afhangen van de bitrate, maar houd er rekening mee dat niet elk bestand soepel wordt weergegeven.

Als je wilt, kan je ook prima een Linux-distributie met Kodi installeren. Dat blijkt in de praktijk uitstekend te werken, waarbij vermeldenswaard is dat Kodi op dit platform ook keurig motion adaptive deinterlacing en alle andere video postprocessing van de Intel SoC weet te benutten. Gebruik je het als kastje om via het netwerk gestreamede TV te bekijken, dan is het daar dus bijzonder voor geschikt. De afstandsbediening is een erg nuttige toevoeging voor gebruik bij de TV.

Benchmarks 

De eerste indicatie van de processorprestaties van de ASRock Beebox krijgen we met behulp van de 32-bit versie van Cinebench (die we draaien om te kunnen vergelijken met oudere systemen). Hier treffen we de ASRock geheel onderaan de lijst. Dat verrast niet heel erg, al is het opmerkelijk dat de oudere, Bay Trail gebaseerde Zotac PI320 Pico nog wat vlotter was.

In de Cinebench R15 grafiek zien we een vergelijkbaar plaatje, zij het dat we deze 64-bits benchmark op sommige systemen niet konden draaien.

Zowel in 3DMark06 als in de Ice Storm en Cloud Gate benchmarks zien we de Beebox wat hoger uitkomen; we schreven al dat de geïntegreerde HD Graphics duidelijk beter zijn ten opzichte van de Silvermont-generatie. Sterker, de prestaties komen in de buurt van de onderkant van de Haswell-modellen.

 

 

 

De Beebox in systeemuitvoering is voorzien van een Team SSD en hoewel dat niet de snelste SSD ooit is, zorgt het wel voor een solide resultaat in de PCMark 8 Storage benchmark.

De totale systeemprestaties van de Beebox N3000 vallen best mee; heel veel langzamer dan een Haswell-Y Celeron systeem is het niet, terwijl de prijs toch wat lager ligt.

Het opstarten naar de Windows desktop testen we met slechts een kleiner aantal systemen, maar met minder dan 18 seconden zet de Beebox hier toch een vlotte score neer.

Energieverbruik 

In uit-stand verbruikt de Beebox nog 1,2 watt - dat is teveel, zowel volgens de EU-richtlijnen als volgens onze portemonnee: trek je de Beebox nooit uit het stopcontact, dan kost hij je ruim 2 euro per jaar, zelfs als je hem nooit aan zet.

Het verbruik in rust is met 5,4 watt keurig laag.

In gebruik stijgt het verbruik naar 12,4 watt, nog altijd bescheiden, zeker als we vergelijken met de andere modellen.

Geluid

We testen sinds enige tijd de geluidsproductie van systemen in een geluidsdichte box met een omgevingsgeluid van 17 dB(A), wat extreem stil is. Dat is nodig ook, want moderne systemen worden steeds stiller. Helaas hebben we hierdoor wel wat minder vergelijkingsmateriaal. De Beebox is passief gekoeld, waardoor er feitelijk geen geluid hoorbaar is. Toch registreert onze zeer gevoelige apparatuur 20 dB(A) in gebruik - vermoedelijk elektronische geluiden. Wij konden het met het blote oor in elk geval niet waarnemen.

Specificaties en prestaties (uitgebreid)

Specificaties, prestaties en benchmarks van de ASRock Beebox N3000. 

Algemeen
 
MerkASRock
ProductnaamBeebox N3000-4G128S Black
Productcode90BXG2F00-A10GA0P
DetailsProductinfo
Algemeen
Type systeemMini PC
Processor
Type processorIntel Celeron N3000
Processor serieIntel Celeron
Aantal processors1
Totaal aantal cores2
Processorkloksnelheid1.04 GHz
Processorkloksnelheid (max. turbo)2.08 GHz
Geheugen
Geheugen capaciteit4 GB
Aantal modules2
Type geheugenDDR3
Geheugen klokfrequentie1600 MHz
Geheugenmodules - Merk / ProductnaamTeam Group TI9B8S05H41159
Moederbord
Moederbord - Merk / ProductnaamASRock N3000-NUC
Processor socket
ChipsetIntel ID2280
PCI-Express x16 totaal0
PCI-Express x16 vrij0
PCI-Express x1 totaal0
PCI-Express x1 vrij0
PCI totaal0
PCI vrij0
Geheugenslots totaal2
Geheugenslots vrij0
SATA 300 totaal0
SATA 300 vrij0
SATA 600 totaal1
SATA 600 vrij1
mSATA totaal1
mSATA vrij0
M.2 totaal0
M.2 vrij0
Trusted Platform Module (TPM)
Externe aansluitingen
USB 2.00
USB 3.0 / 3.1 (Gen 1)4
Bluetooth
HDMI-ingang
Thunderbolt0
Netwerk
LAN - ChipRealtek (onbekend)
LAN - Snelheid1000 Mbit/s
WLAN - ChipRealtek RTL8821AE Wireless LAN 802.11ac
WLAN - Standaard802.11ac (Wi-Fi 5)
WLAN - Snelheid433 Mbit/s
Videokaart
Videokaart - Geïntegreerd/LosGeïntegreerd
Type videokaartIntel HD Graphics
D-Sub uitgang0
DVI-uitgang0
HDMI-uitgang
DisplayPort-uitgang1
Audio
Audio typeOnboard HDA
Audio kanalen2.1
Audio chip / GeluidskaartRealtek ALC283
S/PDIF ingang
S/PDIF uitgang
Opslag
Totale harddisk / SSD capaciteit128 GB
SSD opslagcapaciteit128 GB
Aantal harde schijven / SSD's1
Harddisk / SSD 1 - TypeSSD
Harddisk / SSD 1 - Merk / ProductnaamTeam TIM3F49128GMBA04S6
Harddisk / SSD 1 - Capaciteit128 GB
Harddisk / SSD 1 - Toerental0 rpm
Harddisk / SSD 1 - InterfaceSerial ATA
Systeemdisk configuratie
Data disk(s) configuratieGeen aparte datadisk
Optische drive(s)
Optische drive 1 - Merk / Productnaam
Optische drive 2 - Merk / Productnaam
DVD branden
Blu-ray lezen
Blu-ray branden
Voeding
Voeding (Merk / Productnaam)APD WA-36A12
Continu vermogen36 W
Behuizing
Afmetingen - Breedte11.9 cm
Afmetingen - Diepte11 cm
Afmetingen - Hoogte4.7 cm
5,25 inch extern totaal0
5,25 inch vrij0
3,5 inch extern totaal0
3,5 inch extern vrij0
3,5 inch intern totaal0
3,5 inch intern vrij0
2,5 inch intern1
Front audio1
Front USB2
Front Firewire0
Cardreader
Reset knop
TV kaart
TV kaart - Merk / Productnaam
TV-tuner analoog
TV-tuner DVB-T
TV-tuner DVB-C
Beeldscherm
Inclusief monitor
Scherm - Geïntegreerd
Invoerapparaten
Inclusief muis en toetsenbord
Software
Besturingssysteem
Benchmarks
Cinebench 10 (32-bit)2128
Cinebench R15 - Multi64
3DMark062865
3DMark - Ice Storm17626
3DMark - Cloud Gate1574
3DMark - Fire Strike236
PCMark 7 - PCMark Score3001
PCMark 7 - Lightweight Score3168
PCMark 7 - Productivity Score2281
PCMark 7 - Entertainment Score2029
PCMark 7 - Creativity Score6404
PCMark 7 - Computation Score7493
PCMark 7 - System Storage Score5174
Opstarten naar Windows desktop17.5 sec.
PCMark 8 v2 - Home1197
PCMark 8 v2 - Creative1017
PCMark 8 v2 - Work1522
PCMark 8 v2 - Storage4857
PCMark 8 - Storage - Storage Bandwidth182.52 MB/s
Storage Primair (C:\)
Storage TypeSSD
Merk / Productnaam opslagTeam TIM3F49128GMBA04S6
PCMark 8 - Storage Score4857
PCMark 8 - Storage - Storage Bandwidth182.52 MB/s
PCMark 8 - Storage - World of Warcraft59.6 sec.
PCMark 8 - Storage - Battlefield 3136.2 sec.
PCMark 8 - Storage - Adobe Photoshop light117.5 sec.
PCMark 8 - Storage - Adobe Photoshop heavy367.8 sec.
PCMark 8 - Storage - Adobe InDesign59.4 sec.
PCMark 8 - Storage - Adobe After Effects71.9 sec.
PCMark 8 - Storage - Adobe Illustator73.4 sec.
PCMark 8 - Storage - Microsoft Word28.7 sec.
PCMark 8 - Storage - Microsoft Excel9.5 sec.
PCMark 8 - Storage - Microsoft PowerPoint9.4 sec.
Energieverbruik
Energieverbruik uit1.2 W
Energieverbruik rust5.4 W
Energieverbruik 3DMark FireStrike Combined12.4 W
Geluid
Geluidsproductie idle (15 cm)18 dB(A)
Geluidsproductie actief (15 cm)20 dB(A)

Foto's

Foto's van de ASRock Beebox N3000. 

Conclusie

De ASRock Beebox kan ons best bekoren. Als barebone, maar ook als systeem is het naar onze mening een van de interessantste mini-PC's op basis van Intels Braswell-platform. Het systeem is zuinig en stil, maar zeker voor videoweergave erg capabel. De 'extra's' zoals de Type-C USB-aansluiting, de afstandsbediening en het extra geheugenslot voor dual-channel werking zijn nuttig, maar hebben niet tot een significant hogere prijs ten opzichte van de concurrentie geleid. Het is ook erg handig dat je zowel een mSATA als een 2,5" opslagapparaat kan gebruiken.

Kanttekeningen zijn er ook. Zo is het verbruik in uit-stand te hoog, en konden wij geen soepele 60 fps H.265 UHD-weergave produceren met het apparaat. Dat laatste is gezien de tot 30Hz beperkte uitvoer bij UHD geen enorm grote beperking. Qua hardware hadden we graag een geheugenkaartlezer en een digitale audio-uitgang gezien. Desondanks vinden we de Beebox een aanrader, die we belonen met een Hardware.Info Excellent Choice award.

ASRock Beebox N3000-4G128S Black


ASRock Beebox N3000


Besproken producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent ASRock Beebox N3000-4G128S Black

ASRock Beebox N3000-4G128S Black

 • Mini PC
 • Intel Celeron N3000
 • 4 GB
 • Intel HD Graphics
 • 128 GB
 • -
Niet verkrijgbaar
ASRock Beebox N3000/B/BB

ASRock Beebox N3000/B/BB

 • Intel Celeron N3000
 • Socket 1170 BGA
Niet verkrijgbaar
ASRock Beebox N3000/W/BB

ASRock Beebox N3000/W/BB

 • Mini PC
 • Intel Celeron N3000
 • Socket 1170 BGA
Niet verkrijgbaar
ASRock Beebox N3050-2G32SW10

ASRock Beebox N3050-2G32SW10

 • Mini PC
 • Intel Celeron N3050
 • 2 GB
 • Intel HD Graphics
 • 32 GB
 • Microsoft Windows 10 Home
Niet verkrijgbaar
ASRock Beebox N3150-2G32SW10

ASRock Beebox N3150-2G32SW10

 • Mini PC
 • Intel Celeron N3150
 • 2 GB
 • Intel HD Graphics
 • 32 GB
 • Microsoft Windows 10 Home
Niet verkrijgbaar
ASRock Beebox N3150/B/BB

ASRock Beebox N3150/B/BB

 • Intel Celeron N3150
 • Socket 1170 BGA
Niet verkrijgbaar
ASRock Beebox N3150/W/BB

ASRock Beebox N3150/W/BB

 • Intel Celeron N3150
 • Socket 1170 BGA
Niet verkrijgbaar
0
*