OnePlus 2 review: het lastige tweede album

Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Stevige jongen
 3. 3. Merkwaardige homeknop
 4. 4. Handige slider en USB Type-C
 5. 5. Getemde draak
 6. 6. Geen NFC, wel Type-C
 7. 7. Paneel
 8. 8. Camera
 9. 9. Geen Cyanogenmod meer
 10. 10. Specificaties
 11. 11. Prestaties: Systeembenchmarks (Antutu)
 12. 12. Prestaties: Systeembenchmarks (Geekbench)
 13. 13. Prestaties: Systeembenchmarks (PCMark)
 14. 14. Prestaties: GPU benchmarks
 15. 15. Prestaties: Accuduur
 16. 16. Conclusie
 17. 17. Besproken producten
 18. 18. Reacties

Inleiding

De OnePlus One van vorig jaar was een door velen begeerd toestel, met name vanwege de lage prijs gekoppeld aan de uitstekende specs. Bij de OnePlus 2 die we vandaag bespreken is de prijs wat omhoog gegaan (339 euro voor de 16 GB-variant, 399 euro voor die met 64 GB), terwijl de specificaties verhoudingsgewijs eenzelfde niveau hebben ten opzichte van de rest van de markt. Wij zijn aan de slag gegaan met de OnePlus 2 om eens te kijken of het toch nog steeds een goede deal is.


De OnePlus One van vorig jaar kreeg her en der een status van welhaast mythische proporties. Die had het allereerst te danken aan de bijzonder lage prijs, gekoppeld aan de meer dan prima specificaties. Het was dus ook niet gek dat velen er eentje wilden. Het was echter niet voor iedereen weggelegd om er ook daadwerkelijk eentje te kopen, omdat OnePlus er een invite-systeem op nahield. Dat droeg uiteraard alleen maar bij aan de status van het toestel. Want wat zo moeilijk te krijgen is, moet wel goed zijn, toch?

OnePlus 2 64GB Black

Wij zijn nooit enorm gecharmeerd geweest van het invite-systeem, al snappen we wel waarom hiervoor is gekozen. Deels is het voor OnePlus een goede manier om altijd in de hand te kunnen houden hoeveel toestellen er gemaakt moeten worden. Het creëren van schaarste is daarnaast ook altijd een effectieve manier om je als potentiële koper het idee te geven dat een toestel van OnePlus iets heel erg speciaals is. Dit systeem maakte het voor ons in ieder geval moeilijk om de OnePlus One aan te raden als alternatief bij onze smartphone-reviews, aangezien het helemaal niet zeker was of je hem wel echt kon aanschaffen. Dat veranderde dit jaar enigszins met de 'open' verkoop van het toestel op dinsdagen en af en toe hele weken, maar spontaan even snel een OnePlus One aanschaffen was er nog altijd niet bij.

OnePlus 2 64GB Black

Met de OnePlus 2 gaat het bedrijf vrolijk verder op de vorig jaar ingeslagen weg, dus ook dit toestel is in eerste instantie alleen te koop als je een uitnodiging hebt. Het bedrijf prijst het toestel overigens aan met de tamelijk hilarische tagline '2016 Flagship Killer', een claim die in ieder geval de nodige verwachtingen wekt. We waren dan ook benieuwd naar dit toestel. Ben jij dat ook? Lees dan snel door op de volgende pagina's.

Stevige jongen

Als we de OnePlus 2 uit de doos pakken, valt ons meteen op dat we hier te maken hebben met een vrij stevig toestel. Hij weegt ruim 178 gram, zo'n 20 gram meer dan bijvoorbeeld de LG G4, een toestel met een vergelijkbaar formaat, en 50 gram meer dan de iets kleinere Galaxy S6. Het tweede dat meteen opvalt, is dat de plastic achterkant erg ruw is. Die heeft wel iets weg van schuurpapier, zonder dat het oncomfortabel aanvoelt overigens. 

OnePlus 2 64GB Black

Je kunt de achterklep verwijderen, maar de accu vervangen is er niet bij. Ook zien we geen ruimte voor een microsd-kaartje. Wel is er een laatje waarin je twee nano-simkaarten kwijt kunt. De achterklep lijkt met name verwijderbaar te zijn gemaakt zodat je er alternatieve klepjes voor gaat kopen, om een en ander te kunnen personaliseren. Draadloos laden wordt niet ondersteund, dus een backcover die dat aanbiedt zit er niet in. Achterop zien we verder de cameramodule zitten, met daaronder de laser waarmee de camera automatisch focust en erboven de flitser.

Merkwaardige homeknop

Voorop valt op dat er een heuse Home-knop aangebracht lijkt te zijn, die er nog niet was bij de eerste versie van dit toestel. Dit is echter nog altijd een capacitieve knop, geen fysieke knop. Dit voelt in eerste instantie wat vreemd aan, omdat je wel de neiging hebt om erop te drukken. Je start dan vaak per ongeluk Google Now op. Na enige tijd hadden we hier geen last meer van gelukkig. 

OnePlus 2 64GB Black

Met het herkennen van onze vingerafdruk hebben we tijdens de test geen noemenswaardige problemen gehad. Het registreren van je vingerafdruk werkt in ieder geval een stuk prettiger dan we tot nu toe hebben ervaren bij andere toestellen. Je krijgt bijvoorbeeld niet om de haverklap de melding dat je je vinger net even anders moet houden, omdat er anders niets uitgelezen kan worden.

OnePlus 2 64GB Black

Het is overigens mogelijk om zelf te kiezen aan welke kant van de Home-knop je Back en Recent Apps wilt hebben. Vandaar ook dat daar geen definitief symbool staat, maar een streepje. Mocht je niet gediend zijn van de capacitieve knoppen, dan kun je softwarematige navigatieknoppen instellen. Aan de ene kant handig, aan de andere kant zit je dan met een gedeelte onder je toestel dat helemaal geen functie lijkt te hebben, een beetje zoals dat het geval bij de recente versies van de HTC One.

Handige slider en USB Type-C

Een wat ons betreft handige toevoeging aan de OnePlus 2 is de slider aan de linker zijkant, waarmee je kunt schakelen tussen de verschillende geluidsprofielen die ingebouwd zijn: Only Alarms, Enkel Prioriteitsonderbrekingen en Alle Notificaties. Een vertaling voor de eerste stand is kennelijk niet nodig. Dit schuifje heeft uiteraard wat weg van het schuifje op vrijwel dezelfde plek op een iPhone. Daarmee kun je echter alleen je belsignaal in- of uitschakelen. Het vastzetten van je schermoriëntatie kan voor zover wij weten vooralsnog alleen op iPads, al zou dit ook mogelijk moeten gaan worden op iPhones in iOS 9.

OnePlus 2 64GB Black

OnePlus 2 64GB Black

OnePlus 2 64GB Black

OnePlus 2 64GB Black

Onderop zien we nog iets nieuws op de OnePlus 2, namelijk de USB-aansluiting. Dat is een Type-C-exemplaar. Qua throughput blijf je weliswaar nog altijd beperkt tot USB 2.0-snelheden, maar je hoeft in ieder geval niet langer op te letten hoe je het stekkertje in de aansluiting stopt. Het valt ons overigens wel op dat de Type-C-aansluiting monsterlijk groot lijkt vergeleken met de Micro USB-aansluiting die we tot nu toe gewend waren.

OnePlus 2 64GB Black

OnePlus heeft geprobeerd om het aansluiten van de platte rode oplaadkabel een zo uniform mogelijk gebeuren te maken. Vandaar dat het aan beide zijden niet uitmaakt hoe je de stekker in de aansluiting stopt. Bij de USB-A-aansluiting die in de adapter gestopt moet worden, is het aluminium boogje weggelaten en zijn er aan beide kanten contactpunten aangebracht. Hou er wel rekening mee dat je deze oplaadkabel (of een ander Type-C-model) in de tas bij je moet hebben als je ergens anders ook wilt opladen. Type-C is nog verre van doorgebroken, dus de kans dat iemand anders een kabeltje voor je heeft, is niet groot.  

Getemde draak

Het was natuurlijk al enige tijd bekend dat OnePlus in de 2 zou gaan voor de Qualcomm Snapdragon 810 als SoC. Deze 64-bit-chip is gebakken op 20 nm en heeft acht cores, die zijn geconfigureerd volgens het big.LITTLE-principe, met vier Cortex-A57- en vier Cortex-A53-kernen. De SoC ondersteunt Global Task Scheduling, dus de twee typen cores kunnen allemaal tegelijkertijd ingeschakeld worden. De krachtiger Cortex-A57's zijn geklokt op 2 GHz, de Cortex-A53's op 1,5 GHz. De GPU die op de SoC is aangebracht is de Adreno 430. Althans, dat was zo bij de Snapdragon 810's die we tot nu toe zagen. 

OnePlus 2 64GB Black

De Snapdragon 810 zoals OnePlus die heeft toegepast, is echter anders dan het 'referentiemodel' dat bijvoorbeeld in de HTC One M9 en de Sony Xperia Z3+ gebruikt werd. We hebben te maken met een nieuwe revisie, iets wat ook blijkt als we de screenshots bij CPU-Z van de Xperia Z3+ en de OnePlus 2 met elkaar vergelijken. De krachtiger Cortex-A57's zijn daarnaast niet langer op 2 GHz geklokt, maar op 1,8 GHz. Een en ander zou moeten leiden tot minder warmteontwikkeling en dus ook minder throttling. Iets anders wat opvalt is dat snelladen niet wordt ondersteund.

Op de benchmarkpagina's verderop kun je zien wat de gevolgen van de maatregelen zijn voor de ruwe rekenkracht. Vanuit de praktijk kunnen we in ieder geval melden dat de OnePlus 2 zeker niet zo warm wordt als bijvoorbeeld de HTC One M9 en de Sony Xperia Z3+.

Intern heeft OnePlus bij ons testmodel gekozen voor 64 GB aan interne opslag en 4 GB werkgeheugen. Op dit moment is deze duurdere variant de enige die je kunt kopen. De later beschikbare 329 euro kostende 16GB-variant heeft 3 GB werkgeheugen aan boord. Let wel, van een microsd-kaartaansluiting is geen sprake, dus je moet het doen met wat je er bij aanschaf in hebt zitten.

Op het gebied van de draadloze verbindingen wordt LTE ondersteund, evenals dual-band wifi (802.11ac) en Bluetooth 4.1. NFC is er door OnePlus af gelaten. Wat ons betreft jammer, want wij gebruiken deze verbindingsmogelijkheid toch regelmatig. Mocht contactloos betalen met de smartphone via NFC binnen afzienbare tijd van de grond komen, dan kan dat standaard in ieder geval niet met dit toestel.

Geen NFC, wel Type-C

Over het weglaten of juist toevoegen van enkele zaken door OnePlus kun je twisten. Aan de ene kant is draadloos laden en snelladen niet mogelijk en ook NFC moeten we missen. Aan de andere kant is er wel een USB Type-C-aansluiting aanwezig, evenals een vingerafdruklezer, kun je er twee sim-kaarten in plaatsen en beschikt het toestel over een fysieke schakelaar voor de drie geluidsprofielen die standaard in Android zitten. 

Wij zijn geneigd om niet overdreven zwaar te tillen aan de zaken die OnePlus niet heeft toegevoegd aan de 2. Draadloos laden is handig, maar niet essentieel wat ons betreft. Datzelfde geldt tot op zekere hoogte voor het extra snel op kunnen laden van een toestel. De meeste gebruikers zullen hun smartphone gewoon iedere avond aan de oplader leggen en hem er de volgende morgen weer afhalen. Dit is ruimschoots voldoende tijd om zelfs een zeer grote accu weer op te kunnen laden. Aan de andere kant richt OnePlus zich met dit toestel ook nadrukkelijk op de 'geeks' en dat zijn meestal power users. Die kunnen een dergelijk kenmerk uiteraard zeer zeker waarderen, al werkt een powerbank voor het onderweg opladen van een toestel wat ons betreft beter dan op zoek gaan naar een stopcontact, iets wat nog altijd nodig is om optimaal gebruik te kunnen maken van snelladen.

NFC missen we eerlijk gezegd nog het meest. Zeker als je regelmatig nieuwe producten aan moet sluiten, is NFC gewoon erg handig. Daarnaast is het met het oog op het betalen met de smartphone (in de toekomst) erg handig om deze chip er alvast in te hebben zitten.

OnePlus 2 64GB Black

De aanwezigheid van USB Type-C kunnen we als technologieliefhebbers alleen maar toejuichen. Hoe sneller dit ook door andere fabrikanten wordt geïntroduceerd, hoe beter. Dat je er een speciaal kabeltje voor mee moet nemen, vinden we niet zo'n probleem. Als je onderweg bent en je weet dat je je toestel op moet laden, dan heb je sowieso altijd wel een oplader met kabeltje bij je. Het probleem is nu alleen wel dat je niet langer een kabeltje mee kan nemen voor zo goed als alle mobiele producten met een accu.

De toevoeging van de vingerafdruklezer hoeft wat ons betreft niet echt, al werkt hij in de OnePlus 2 wel goed. Dual-sim heeft zo zijn voordelen, bijvoorbeeld als je aan de grens woont of zakelijk en privé op een toestel wilt hebben. De toevoeging van de slider kunnen we eerlijk gezegd wel waarderen, al is het niet echt noodzakelijk.

Paneel

Kijken we naar het beeldscherm van de OnePlus 2, dan is er zowel qua diagonaal als resolutie niets veranderd. Het is nog steeds een 5,5-inch exemplaar met 1920x1080 pixels. Los van het feit of je het verschil tussen HD en QHD ziet op een smartphone van dit formaat, is de OnePlus 2 op dit punt in ieder geval niet echt een 'Flagship killer' te noemen.

OnePlus 2 64GB Black

OnePlus 2 64GB Black

We hebben het scherm zoals gebruikelijk doorgemeten met Spectracal CalMAN 5 in combinatie met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter. Daaruit blijkt dat zeker de primaire kleuren keurig netjes op hun plaats zitten, de secundaire kleuren wijken wat meer af. Al met al zijn de kleurafwijkingen bij de meeste kleuren niet of nauwelijks zichtbaar met het blote oog. Kijken we naar het gamma, dan schiet het scherm behoorlijk uit de bocht. Bij de lichtere tinten is dit veel te hoog, waardoor de weergave te donker is. In het grijsverloop is verder goed te zien dat blauw oververtegenwoordigd is.

De maximale helderheid van het paneel in de OnePlus 2 is met zo'n 570 candela per vierkante meter uitstekend. Samen met de relatief lage zwartwaarde van 0,34 candela per vierkante meter resulteert dit in een zonder meer uitstekend contrast van 1677:1. 

Camera

Zoals gebruikelijk hebben we ook de camera van de OnePlus 2 vrij uitgebreid bekeken. Op papier ziet de hoofdcamera er in ieder geval aantrekkelijk uit, met een 13MP-camera en f2.0-lens. Optische beeldstabilisatie is aanwezig, evenals een dual-tone flitser. De focus wordt gerealiseerd middels laser, iets wat we bijvoorbeeld ook al tegenkwamen bij recente topmodellen van LG.

Hieronder zie je enkele foto's die we hebben gemaakt met de OnePlus 2. In het algemeen zijn we bij daglicht goed te spreken over de kwaliteit. De kleuren zien er over het algemeen goed uit en ook met de scherpte is weinig mis.

OnePlus 2 64GB Black

OnePlus 2 64GB Black

OnePlus 2 64GB Black

Hij lijkt af en toe wel wat moeite te hebben met de witbalans. Dat resulteert dan in een foto met een kleurzweem. Vergelijk onderstaande twee foto's maar eens met elkaar:

OnePlus 2 64GB Black

OnePlus 2 64GB Black

Bij afnemende lichtomstandigheden zien we twee gezichten. Foto's gemaakt tijdens het schemeren ogen wat donker vergeleken met wat we recent hebben gezien van vlaggenschepen.

OnePlus 2 64GB Black

OnePlus 2 64GB Black

De foto's gemaakt in het donker met alleen straatverlichting zijn juist weer van een uitstekende kwaliteit. Qua scherpte hebben we dit tot nu toe alleen beter gezien bij de LG G4. We hebben voor het overige ook weinig aan te merken op het eindresultaat.

OnePlus 2 64GB Black

OnePlus 2 64GB Black 

Geen Cyanogenmod meer

Een voor sommige potentiële kopers aantrekkelijk kenmerk van de OnePlus One was dat er een versie van Cyanogenmod op draaide. OnePlus en Cyanogenmod zijn een tijdje geleden echter op niet bijster vriendelijke manier uit elkaar gegaan, dus het is niet vreemd dat er op deze tweede versie van het toestel voor iets anders is gekozen. Uiteindelijk heeft OnePlus haar eigen skin gemaakt en dat OxygenOS genoemd.

OnePlus 2 64GB Black

Heel veel heeft die skin niet om het lijf overigens. Opvallende zaken die we tegenkomen zijn het SwiftKey-toetsenbord, app-permissies en ondersteuning voor wat OnePlus bewegingen noemt. Door het tekenen van bepaalde symbolen op het scherm, kun je apps openen: 'O' voor camera, 'V' voor zaklamp en '||' voor muziek regelen. Je kunt hier ook instellen of je het toestel met twee tikken op het scherm kan ontwaken. Dit laatste werkt overigens alleen voor het ontwaken, je kunt het toestel niet op deze manier in stand-by zetten.  

OnePlus 2 64GB Black

OnePlus 2 64GB Black

Hieronder zie je een overzicht van de screenshots die we hebben gemaakt van de interface van de OnePlus 2:

Specificaties

Algemeen
 
MerkOnePlus
Productnaam2 64GB Black
Productcode
DetailsProductinfo
Besturingssysteem
BesturingssysteemAndroid
Besturingssysteem versieGoogle Android 5.1
Geheugen
Werkgeheugen4096 MB
Opslaggeheugen64 GB
Beschikbaar opslaggeheugen54 GB
Geheugenkaartlezer
Beeldscherm
SchermtypeLCD
Schermdiagonaal5.5 inch
Schermresolutie1920x1080
Pixeldichtheid401 ppi
Touchscreen
Touchscreen typeCapacitief
Tweede scherm
Processor
Processor / SoCQualcomm Snapdragon 810
ARM-architectuurARMv8
Aantal cores totaal8
Type cluster 1ARM Cortex-A57
Snelheid cluster 12000 MHz
GPUAdreno 430
Camera
Camera (achter)
Cameraresolutie (achter)13 MPixel
Camera (voor)
Cameraresolutie (voor)5 MPixel
Flitser
Autofocus
Optische beeldstabilisatie
Maximale video opnameresolutie4096x2160
Toestel
Model typeBar
SIM typeNanosim
Simlockvrij
Dual SIM
Volwaardig toetsenbord
Stylus
VoedingsaansluitingUSB Type-C
Accu
Verwisselbare accu
Accucapaciteit3300 mAh
AccutypeLi-Po
Connectiviteit / Netwerk
2G
3G
4G
WiFi
WiFi-standaard (hoogste)WiFi 5 (802.11ac)
Dual-band WiFi
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.1
Near Field Communication (NFC)
Uiterlijk
Lengte151.6 mm
Breedte74.6 mm
Dikte10.4 mm
Gewicht178.5 gram
KleurZwart
Functionaliteit
Draadloos opladen
Vingerafdrukscanner
Ondersteunde Bluetooth profielen
Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)
Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP)
Hands-Free Profile (HFP)
Headset Profile (HSP)

Prestaties: Systeembenchmarks (Antutu)

Op deze en de volgende pagina's zie je de totaalscores en de deelscores van de Antutu, Geekbench en PCMark. De OnePlus 2 is te herkennen aan het rode balkje.

We zien hier scores die globaal op hetzelfde niveau liggen als die van de HTC One M9 en de Sony Xperia Z3+. Hij scoort ook ongeveer gelijk aan de LG G4, met een Snapdragon 808 onder de motorkap.   

Prestaties: Systeembenchmarks (Geekbench)

Bij Geekbench zien we dat de OnePlus 2 met name bij de multi-core-tests de andere Snapdragon 810-toestellen achter zich laat. Hier wordt dus duidelijk minder snel teruggeschakeld qua kloksnelheid.

Prestaties: Systeembenchmarks (PCMark)

PCMark zullen de meesten van jullie wel kennen van de benchmarksuite voor Windows. Er is echter ook een variant voor Android-apparaten. De verschillende onderdelen van de benchmark zijn gericht op specifieke soorten gebruik: Web Browsing, Video Playback, Writing en Photo Editing. Bij deze test doet de OnePlus 2 het wat minder en moet hij bijvoorbeeld ook de LG G4 met Snapdragon 808 voor zich dulden. Bij deze praktijktest draait het dan ook niet zozeer om ruwe rekenkracht, maar veel meer op de totaalprestaties van systemen.

Prestaties: GPU benchmarks

Om de 3D prestaties in kaart te brengen, maken we gebruik van GFXBench en 3DMark. GFXBench voert tests zowel onscreen uit waarbij elke telefoon de beelden rendert in de eigen resolutie van het scherm, als ook offscreen, waarbij alle toestellen naar een full hd framebuffer renderen.

De Adreno 430 in de OnePlus 2 is ruimschoots snel genoeg om het Full HD-paneel aan te sturen.  

Prestaties: Accuduur

De accuwerktijd van smartphones testen wij op twee manieren, waarbij we er in alle gevallen voor zorgen dat de helderheid van de beeldschermen staat ingesteld op 100 cd/m². Bij onze eerste test laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. Dit levert voor de meeste moderne smartphones slechts een zeer geringe belasting op, waardoor hierbij werktijden tot meer dan 10 uur mogelijk zijn. 

In de recent op de markt gebrachte PCMark-benchmark voor Android zit een accutest die je zou kunnen zien als een weergave van 'normaal' gebruik. Hij bestaat uit het scrollen door webpagina's, het bekijken van foto's en filmpjes en andere gangbare zaken. Dit alles met een helderheid van 200 candela per vierkante meter. Het is ook een vrij zware test, getuige de resultaten. 

De accuduur van de OnePlus 2 is erg goed bij de PCMark-test. Bij het continu afspelen van een film houdt hij het beduidend minder lang uit dan zijn voorganger.   

Conclusie

De OnePlus 2 is een over het algemeen goed tot zeer goed toestel. De bouwkwaliteit is uitstekend, met de camera maak je zeer acceptabele foto's en aan rekenkracht heb je geen gebrek. Daarnaast lijkt het OnePlus goed gelukt om de oververhittingsproblemen van de Snapdragon 810 aan te pakken. OnePlus heeft kennelijk keuzes moeten maken om dit toestel aan de huidige prijs te kunnen leveren, dus niet alle features die je wellicht gewend bent van 'echte' high-end-toestellen, zijn van de partij.

Een centrale vraag die wij ons tijdens het testen van de OnePlus 2 stelden, is of het ook echt een Flagship Killer is. Dat hangt voor een deel af van hoe je deze term interpreteert. Puur op basis van specificaties, mogelijkheden en camera, delft hij het onderspit tegen bijvoorbeeld de LG G4 en de Samsung Galaxy S6. Hij kost echter ook honderden euro's minder en is zeker een bruikbaar alternatief voor die toestellen. In dat opzicht klopt de claim dus wel. Althans, voor de topmodellen van de huidige generatie. Om nu al te zeggen dat het toestel ook het gevecht aankan met de vlaggenschepen van volgend jaar, gaat ons ruimschoots te ver.

Vergeleken met andere toestellen die zo'n 400 euro moeten opbrengen, vlaggenschepen van voorgaande jaren en nieuwe mid-range toestellen, doe je aan de OnePlus 2 een uitstekende koop, dat is duidelijk. Vergeleken met de OnePlus One van vorig jaar is de 2 duidelijk beter gebouwd, maar is de upgrade toch niet bijster groot op het gebied van specs, zeker niet gezien de toch wel serieuze prijsstijging. Het paneel is overigens wel veel beter geworden.

Al met al is er met uitzondering van het invite-systeem weinig aan te merken op dit toestel, al is het de hype die er omheen wordt gecreëerd wat ons betreft zeker niet waard. Dat staat een Hardware.Info Excellent Choice Award echter zeker niet in de weg.


OnePlus 2

 


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

OnePlus 2 64GB Black

OnePlus 2 64GB Black

 • Android 5
 • 64 GB
 • 5.5 inch
 • 1920x1080
 • 13 MPixel
 • 4G
Niet verkrijgbaar
0