[Pro] Prowise All-in-One review: voor in de klas

Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en in gebruik
 4. 4. Testresultaten
 5. 5. Beeldscherm
 6. 6. Specificaties
 7. 7. Foto's
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Prowise is een Nederlands bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het ontwikkelen van educatieve oplossingen. De Prowise Presenter software wordt in heel wat klaslokalen gebruikt, veelal gecombineerd met touchscreens en tablets die het merk zelf ontwikkelt en laat fabriceren in China. Eerder bekeken we de tablet van het bedrijf, dit keer bespreken we de All-in-One PC die het onlangs introduceerde.


De Presenter software van Prowise is geheel geoptimaliseerd voor gebruik met touchbediening en het is dan ook logisch dat het Budelse bedrijf ook bijpassende groot formaat touchscreens en tablets levert die optimaal moeten werken met deze software. Nu zit er dus ook een All-in-One PC in het gamma, uiteraard met touch.

Deze gewoon 'All-in-One' genaamde computer is leverbaar in een uitvoering speciaal voor scholen, dan is de Shape The Future versie van Windows erop geïnstalleerd, een variant die Microsoft levert voor educatieve doeleinden met een aantrekkelijke licentieprijs. Hij is echter ook verkrijgbaar met de 'Bing' editie van Windows, die wat meer kost, maar universeel ingezet kan worden. Op moment van testen stond Windows 8.1 Pro erop, maar Prowise liet ons al weten dat Windows 10 vanzelfsprekend ook leverbaar is.

Prowise geeft eerlijk toe dat het deze All-in-One niet zelf heeft ontwikkeld; er is gebruik gemaakt van een OEM-uitvoering van een product van Lenovo, dat is gekozen vanwege de bewezen kwaliteit van deze fabrikant. Wel is het apparaat, dat ook door Lenovo zelf wordt verkocht als de Horizon 2e, voorzien van andere onderdelen en een speciaal door Prowise aangepaste BIOS met uitgebreidere mogelijkheden voor systeembeheerder, waaronder PXE support.

De adviesprijs inclusief BTW bedraagt 640,09 euro voor de variant met de StF-licentie, wat een zeer interessante prijs is voor het gebodene, zoals je in deze review kunt lezen.

Uiterlijk

De Prowise All-in-One is een bijzondere all-in-one, want hij heeft een ingebouwde accu. Het apparaat is bedoeld om ook zonder netstroom te kunnen werken. Dat heeft natuurlijk consequenties voor het design, want een grote voet is niet handig voor een product dat je eenvoudig moet kunnen verplaatsen. Het is dan ook niet verrassend dat het eruit ziet als een beeldscherm zonder verdere franje. Je zou het een zeer uit de kluiten gewassen tablet kunnen noemen.

De voorzijde is dus louter het 21,5" full hd (1920x1080 pixels) touchscreen met 10 detectiepunten. Het Windows-logo aan de onderrand roept het 'modern uit' startscherm op. In de bovenrand zit een webcam, een 2 megapixel exemplaar met ernaast twee microfoons.

Prowise All in One Touch PC

De achterzijde ziet er behoorlijk strak uit. Een metalen beugel zorgt ervoor dat het apparaat overeind blijft staan, maar deze is inklapbaar. Je kunt hem dan ook plat neerleggen, wat bijvoorbeeld handig is voor (educatieve) spellen of om met meer mensen met het apparaat te werken.

Prowise All in One Touch PC

Alle aansluitingen van het apparaat zitten in een uitsparing aan de linkerkant. Van boven naar onderen: een 6-in-1 geheugenkaartlezer, audio-uitgang, drie keer USB 3.0, HDMI-ingang en voedingaansluiting. Met name de HDMI-ingang is opmerkelijk, je kunt het apparaat dus als monitor gebruiken op een andere PC. Uiteraard werkt de touch-invoer dan niet - er is geen afzonderlijke USB-aansluiting daarvoor. Op zich was een HDMI-uitgang naast de ingang ook aardig geweest om een tweede scherm aan te sluiten, maar gezien het mobiele karakter en de beperkte ruimte is deze keuze een logische.

Prowise All in One Touch PC

Aan de rechterkant zitten volumeknoppen en de aan-uitknop. Ook hier is de associatie met een megatablet bijna onvermijdelijk.

Prowise All in One Touch PC

De Prowise All-in-One weegt zo'n 4,5 kilo, dus je houdt hem niet even op je arm. Hij is echt bedoeld om te kunnen verplaatsen en in meerdere standen te gebruiken, maar een echte tablet is het natuurlijk niet. Ook als werkplek PC is het niet de ideale keuze, daarvoor is de ergonomie niet optimaal - hij is niet in hoogte verstelbaar bijvoorbeeld. Er zijn echter voldoende toepassingen te bedenken waar dat geen factor is, en voor kinderen / in een klasomgeving is het al helemaal geen bezwaar.

Intern en in gebruik

De Prowise All-in-One is gebaseerd op een Intel Pentium 3805U processor. Dat is een model op basis van vijfde generatie Core-architectuur, beter bekend als Broadwell. Hij beschikt over 2 MB cache en draait op 1,9 GHz, zonder HyperThreading of Turbo. Daarmee is hij slechts beperkt langzamer dan het model dat Lenovo zelf in de Horizon 2e zet, een Core i3-4030U met 3 MB cache en HyperThreading. In de praktijk zal je zelden veel verschil merken, maar de Pentium is wel een stuk goedkoper.

Verder heeft Prowise een enkele 4GB geheugenmodule geplaatst, een DDR3 SO-DIMM draaiend op 1600MHz. Er is maar een geheugenslot, dus uitbreiden is er niet bij, tenzij je deze module vervangt. Dat is geen eenvoudige klus - we hebben het systeem maar niet geopend, want dat vereist het losklikken van de achterzijde van het paneel. Een illustratie uit de servicehandleiding geeft echter een goede indruk van het binnenwerk.

Prowise All in One Touch PC

Hier is te zien dat de opslag aan de rechter bovenzijde is geplaatst. Prowise heeft gekozen voor een SSHD van Seagate en dat zorgt voor duidelijk vlottere prestaties dan een traditionele harde schijf zoals Lenovo zelf gebruikt in de Horizon 2e.

Bovenaan is de draadloze netwerkmodule geplaatst, een Realtek RTL8821AE 802.11ac adapter die werkt op 2,4 en 5GHz.

In gebruik

De Prowise All-in-One betoont zich een prettige PC in het dagelijks gebruik. Hij start vlot op dankzij de SSHD en de processor is ruimschoots krachtig genoeg voor internet en officetoepassingen. Het touchscreen reageert snel en accuraat; het is een van de betere die we onder handen hebben gehad, voldoende glad en nauwkeurig genoeg om ook de desktop-omgeving ermee te bedienen, al is touch daar niet bepaald ideaal voor.

Bovendien is de machine prettig stil - hoewel er een fan in zit, is die eigenlijk niet te horen. Onze metingen bevestigen dat, zelfs in bedrijf is hij met 3,3 dB op 15 cm afstand fluisterstil. Ook het verbruik is netjes, we meten maximaal 45 watt - en dat is dus inclusief een 21,5-inch Full HD beeldscherm.

De accu gaat niet heel lang mee, ongeveer 2 uur en een kwartier in de productiviteitsbenchmark en een uur en drie kwartier in de zwaardere entertainmenttest. Hij zal dus regelmatig aan de lader moeten, maar een paar lesuren houdt hij het wel vol.

Testresultaten

We laten wat relevante testresultaten zien van de Prowise All-in-One; alle resultaten vind je op de specificatiepagina en de productpagina. Om te beginnen de processor; kijkend naar de Cinebench 10 resultaten zien we dat de Intel Pentium 3805U geen enorme hardloper is.

In de Cinebench R15 grafiek is wel te zien dat deze Broadwell Pentium een stuk sneller is dan een Atom-gebaseerde processor zoals die in de Acer Aspire Z3 zit.

In 3DMark06 en in de Ice Storm benchmark van 3DMark 2013 krijgen we een indicatie van de grafische prestaties. Hier is te zien dat de Intel HD Graphics van deze all-in-one prima kunnen meekomen met die in luxere modellen, al is het natuurlijk niet zo snel als een topuitvoering of een aparte grafische kaart.

 

 

Zoals gezegd is de Prowise All-in-One voorzien van een SSHD en dat betekent dat de opslagprestaties duidelijk beter zijn dan bij modellen met een harde schijf, maar wel achterblijven bij systemen met een SSD. Dat laatste is het sterkste te zien in de opslagbandbreedtebenchmark, maar de PCMark score geeft een evenwichtiger beeld van het prestatieverschil.

De totale systeemprestaties meten we met PCMark7; hier is te zien dat de snellere opslag grotendeels compenseert voor de relatief langzame processor - vergelijk bijvoorbeeld met de onlangs geteste HP Pavilion 23-q000nd, waarin een Core i5 zit.

Het opstarten naar het Windows 8 startscherm gaat met 21 behoorlijk rap - niet zo snel als bij de snelste systemen met een SSD, maar zeker een acceptabele snelheid.

Beeldscherm

De kwaliteit van het beeldscherm van de Prowise All-in-One ten slotte. De kleurtemperatuur is iets te hoog, maar 6806 K is heel acceptabel. De kleuren zijn hierdoor behoorlijk natuurgetrouw. Het contrast is ook netjes met ruim 1000:1, dankzij een keurige zwartwaarde van 0,21 cd/m², zeker voor een IPS-scherm een prima resultaat. De maximale helderheid is met 224,5 cd/m² niet bijzonder hoog in vergelijking met losse monitoren.

De grijsafwijking is met 4,5 wat hoger dan de wenselijke drempelwaarde van 3, maar het is zeker geen slecht resultaat. Ook de gemiddelde kleurafwijking is met 3,9 heel aardig - lager is beter, maar zolang je geen nauwkeurige kleurcorrecties hoeft te doen, volstaat het prima - zeker voor de kleuren van educatieve software.

Specificaties

Op deze pagina vind je alle specificaties en testresultaten van de Prowise All-in-One.

Algemeen
 
MerkProwise
ProductnaamAll in One Touch PC
Productcode6062B0181403
DetailsProductinfo
Algemeen
Type systeemAll-in-One
Processor
Type processorIntel Pentium 3805U
Processor serieIntel Pentium
Aantal processors1
Totaal aantal cores2
Processorkloksnelheid1.9 GHz
Geheugen
Geheugen capaciteit4 GB
Aantal modules1
Type geheugenDDR3
Geheugen klokfrequentie1600 MHz
Moederbord
Geheugenslots totaal1
Geheugenslots vrij0
Externe aansluitingen
USB 3.0 / 3.1 (Gen 1)3
Bluetooth
HDMI-ingang
Netwerk
WLAN - ChipRealtek RTL8821AE Wireless LAN 802.11ac
WLAN - Standaard802.11ac (Wi-Fi 5)
WLAN - Snelheid433 Mbit/s
Videokaart
Videokaart - Geïntegreerd/LosGeïntegreerd
Type videokaartIntel HD Graphics
HDMI-uitgang
Audio
Audio typeOnboard HDA
Audio kanalen2
S/PDIF ingang
S/PDIF uitgang
Opslag
Totale harddisk / SSD capaciteit500 GB
Harddisk opslagcapaciteit500 GB
Aantal harde schijven / SSD's1
Harddisk / SSD 1 - TypeSSHD
Harddisk / SSD 1 - Merk / ProductnaamSeagate ST500LM000-1EJ162
Harddisk / SSD 1 - Capaciteit500 GB
Harddisk / SSD 1 - Toerental5400 rpm
Harddisk / SSD 1 - InterfaceSerial ATA
Optische drive(s)
Optische drive 1 - Merk / Productnaam
DVD branden
Blu-ray lezen
Blu-ray branden
Behuizing
Cardreader
Beeldscherm
Inclusief monitor
Scherm - Geïntegreerd
Scherm - Afmeting (inch)23 inch
Scherm - Resolutie1920x1080
PaneeltypeIPS
Touchscreen
Multitouch
Pen-bediening
Webcam
Invoerapparaten
Inclusief muis en toetsenbord
Software
BesturingssysteemMicrosoft Windows 8.1
Benchmarks
Cinebench 10 (32-bit)5216
Cinebench R15 - Multi150
3DMark064487
3DMark - Ice Storm30941
3DMark - Cloud Gate2857
3DMark - Fire Strike387
PCMark 7 - PCMark Score3120
PCMark 7 - Lightweight Score1907
PCMark 7 - Productivity Score1280
PCMark 7 - Entertainment Score2499
PCMark 7 - Creativity Score6291
PCMark 7 - Computation Score11871
PCMark 7 - System Storage Score3274
Opstarten naar Windows desktop21 sec.
Opstarten naar Windows 8 startscherm21 sec.
PCMark 8 v2 - Home1891
PCMark 8 v2 - Creative1732
PCMark 8 v2 - Work2311
PCMark 8 v2 - Storage3128
PCMark 8 - Storage - Storage Bandwidth22.91 MB/s
Storage Primair (C:\)
Storage TypeSSHD
Merk / Productnaam opslagSeagate ST500LM000-1EJ162
PCMark 8 - Storage Score3128
PCMark 8 - Storage - Storage Bandwidth22.91 MB/s
PCMark 8 - Storage - World of Warcraft86.2 sec.
PCMark 8 - Storage - Battlefield 3264.3 sec.
PCMark 8 - Storage - Adobe Photoshop light168.4 sec.
PCMark 8 - Storage - Adobe Photoshop heavy430.3 sec.
PCMark 8 - Storage - Adobe InDesign117.6 sec.
PCMark 8 - Storage - Adobe After Effects119.0 sec.
PCMark 8 - Storage - Adobe Illustator133.3 sec.
PCMark 8 - Storage - Microsoft Word35.7 sec.
PCMark 8 - Storage - Microsoft Excel14.3 sec.
PCMark 8 - Storage - Microsoft PowerPoint14.6 sec.
Energieverbruik
Energieverbruik uit0.2 W
Energieverbruik rust29.4 W
Energieverbruik 3DMark06 Max45 W
Energieverbruik 3DMark FireStrike Combined41.5 W
PowerMark Productivity136 min.
PowerMark Entertainment105 min.
Geluid
Rust (15 cm)30.9 dB
Actief (15cm)33.2 dB
Testresultaten beeldscherm
Kleurtemperatuur6806 K
Maximale helderheid224.5 cd/m²
Minimale helderheid0.21 cd/m²
Contrast1069 : 1
Gemiddeld Delta E grayscale tracking4.5
Gamma2.11
Gamma (afwijking van 2,2)0.09
Delta E Rood5.79
Delta E Groen4.61
Delta E Blauw1.96
Delta E Cyaan4.28
Delta E Magenta3.52
Delta E Geel3.21
Gemiddeld Delta E kleuren3.9

Foto's

Hieronder zie je nog eens de foto's van de Prowise All-in-One.

Conclusie

De Prowise All-in-One is een fraaie all-in-one. Gezien de goede basis van Lenovo is dat misschien niet zo vreemd, maar de aanpassingen door het Budelse bedrijf zijn naar onze mening overwegend doordacht en waardevol. Sterker, we vermoeden dat deze uitvoering misschien nog wel aantrekkelijker is dan de variant van Lenovo zelf - maar daar zullen we ons in een afzonderlijke review nog wel over uitspreken. De keuze voor een SSHD is naar onze mening een uitstekende; ook de dual-band netwerkadapter is prettig. De processor is weliswaar geen enorme hardloper, maar voldoende snel voor de toepassingen die je doorgaans op een apparaat als dit zal gaan draaien.

Wat helemaal netjes is, is de prijs voor het geheel; Prowise vraagt 640,09 euro voor de variant met de StF-licentie van Windows; een Bing-variant zal wat duurder uitvallen, maar dan nog is de vraagprijs voor een 22-inch all-in-one met 10-punts touch beslist niet slecht. De 799 euro die Lenovo vraagt voor de Horizon 2e is al niet duur, maar Prowise zet dus nog scherper in.

Dat maakt het eigenlijk jammer dat deze all-in-one alleen voor de educatieve en zakelijke markt te koop is; als particulier kan je vooralsnog niet bij Prowise terecht. Zoek je echter een nette all-in-one voor een school- of zakelijke omgeving, dan kan je het slechter treffen dan dit model. Ons voornaamste kritiekpunt voor een reguliere werkplek zou de ergonomie zijn, maar er zijn ook tal van andere doeleinden te bedenken (PoS, kiosks, demonstraties, etc.) waar dat geen bezwaarpunt zou zijn. Al bij al zijn we voldoende over deze All-in-One te spreken, om hem met een Excellent Choice award te belonen.


Prowise All-in-One


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Prowise All in One Touch PC

Prowise All in One Touch PC

 • All-in-One
 • Intel Pentium 3805U
 • 4 GB
 • Intel HD Graphics
 • 500 GB
 • 23 inch
 • Microsoft Windows 8.1
Niet verkrijgbaar
0