44 SD-kaartjes review: van 4 MB/s tot 209 MB/s

32 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Snelheidsaanduidingen
 3. 3. Test
 4. 4. Testresultaten: 1000x 5MB lezen/schrijven
 5. 5. Testresultaten: 10GB lezen/schrijven
 6. 6. Testresultaten: Fototest
 7. 7. Aanraders en conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

De prestaties van SD-kaartjes kunnen flink uiteenlopen, zo wisten we al uit eerdere tests. Wij daagden de verschillende fabrikanten opnieuw uit en testten 44 kaartjes van 32, 64, 128 en zelfs 256GB.


Secure Digital is inmiddels dé standaard voor opslag voor digitale camera’s. Enkel in de duurste high-end camera’s vinden we nog Compact Flash sleuven en al ondersteunt Sony Memory Stick nog wel voor veel modellen, toch is ook voor camera’s van dat merk SD gelukkig al lange tijd de standaard.

Voor wie slechts af en toe wat kiekjes maakt is de snelheid van SD-kaartjes weinig van belang. “Veel gigabytes voor weinig” is dan het aankoopcriterium. Wie echter veel in RAW schiet, heeft wel hoge lees- en schrijfsnelheden nodig. De leessnelheid is van belang om de vele gigabytes aan foto’s snel naar de PC over te zetten: dat is prettiger met 50 megabyte per seconde dan met 10 MB/s. De schrijfsnelheid is voor fotografen vooral van belang wanneer ze veel shots achter elkaar willen maken, essentieel bij sport- en actiefotografie. De buffer van zelfs de duurste camera’s is met een foto of 10 wel gevuld; die zo snel mogelijk legen naar het SD-kaartje is dan een vereiste om snel door te kunnen schieten. Daar is dan wel een erg snel kaartje voor vereist.

Ook voor gebruik in videocamera’s zijn hogere snelheden van belang, al vallen de vereisten voor schrijven nog wel mee. Een luxe consumenten Ultra HD camera kan met 100 megabit per seconde videodata produceren, ofwel zo’n 12,5 MB/s. Niet alle kaartjes kunnen dat verwerken. Lezen is nog meer van belang: zelfs een half uur Full HD video is al snel 2GB groot. Met een snel kaartje kun je dus flink tijd besparen. Een 10 GB bestand overzetten van een SD-kaartje naar een PC doet het snelste kaartje in deze test in 48 seconden, de langzaamste in ruim 8 minuten.


Voor het opnemen van Ultra HD video zijn hoge lees- en schrijfsnelheden geen overbodige luxe.

Snelheidsaanduidingen

Fabrikanten van SD-kaartjes gebruiken verschillende manieren om de prestaties van de kaartjes aan te duiden. Vaak is een zogenaamde x-waarde opgegeven, waarbij net als bij CD-ROM spelers vroeger 1x staat voor 150 kB/s. Een “100x” kaartje zou dus ruwweg zo’n 15 MB/s moeten kunnen verwerken. Een probleem van deze aanduiding is dat deze niet is gestandaardiseerd: zo kan een fabrikant een pieksnelheid aangeven, die alleen kortstondig behaald kan worden; daarnaast weet je niet of de lees- of schrijfsnelheid wordt bedoeld. De laatste ligt in de praktijk vaak een stuk lager.

Een betere aanduiding zijn de Class-categorieën. SD-kaartjes die zijn aangeduid als Class 2, 4, 6 of 10 inclusief de speciale logo’s hebben volgens de fabrikant een gegarandeerde continue schrijfsnelheid van respectievelijk 2, 4, 6 en 10 MB/s. Daarnaast zijn er voor moderne SD-kaartjes die gebruikmaken van de Ultra High Speed (UHS) bus interface, zoals gespecificeerd in versie 3.0 en 4.0 van de SD-standaard, nog twee andere klassen: U1 betekent net als Class 10 minimaal 10 MB/s schrijven op ieder moment en U3 betekent minimaal 30 MB/s. Kort door de bocht mag je concluderen dat een Class 10 of U1 kaartje altijd goed is voor Full HD video opname en dat je met een U3 kaartje altijd goed zit voor Ultra HD opnames.

Het feit dat kaartjes gebruikmaken van de UHS-I of UHS-II bus betekent dat kaartjes op een hogere klokfrequentie en met lagere voltages kunnen communiceren met het apparaat waar ze in zitten, maar niet dat ze per definitie snel zijn. Wel is het zo dat UHS-II hogere snelheden mogelijk maakt dan UHS-I en UHS-I weer sneller is dan conventionele SD-kaartjes. Om van die hogere snelheden gebruik te maken, moet je cardreader en/of je camera natuurlijk ook geschikt zijn voor UHS-I en –II. Zeker volledige UHS-II compatibiliteit is nog zeldzaam. Gelukkig is er altijd achterwaartse compatibiliteit, maar een kaartlezer die niet expliciet UHS-II geschikt is, zal een UHS-II kaartje niet op volle snelheid kunnen uitlezen.


UHS-II U3 (het logo hebben we rood omcirkeld) is de nieuwste snelheidsklasse voor SD-kaartjes. 

Test

Wij hebben 44 SD-kaartjes getest met behulp van een Sandisk UHS-II compatible USB 3.0 card reader, aangesloten op de aan de Intel-controller verbonden USB 3.0 poort van een ASRock Z97 Extreme6 moederbord met Intel Z97 chipset. De tests zijn uitgevoerd onder Windows 8.1 en dus met UASP-compatible USB-drivers.

Op alle kaartjes hebben we hiermee een viertal tests uitgevoerd. Allereerst hebben we bekeken hoe snel een bestand van 10 GB op de kaartjes geschreven en hoe snel hetzelfde bestand gelezen wordt. Dit geeft een maat voor de prestaties bij grote bestanden, bijvoorbeeld filmbestanden. Daarnaast hebben we gemeten met welke snelheid 1000 bestanden van 5 MB (5 GB in totaal) geschreven en gelezen kunnen worden. Dit is een maat voor de verwerkingssnelheid van de SD-kaartjes bij bestanden zoals digitale foto’s en muziek. Deze test geeft ook het beste beeld voor gebruik in smartphones en tablets.

Daarnaast hebben we ook een test gedaan met behulp van een Canon EOS 650D camera. We hebben gemeten hoeveel RAW-foto’s binnen 1 minuut gemaakt kunnen worden. Om te voorkomen dat de RAW-foto’s (te veel) in omvang verschillen, fotografeerden we telkens hetzelfde: de binnenkant van de lensdop. Let wel: de EOS 650D ondersteunt UHS-I, maar is niet geschikt voor UHS-II. De –II kaartjes werkten zodoende in compatibiliteitsmodus en konden dus niet op volle snelheid werken.

In de vergelijkingstabel vind je naast de specificaties en prestaties ook de prijs per gigabyte.

Sandisk UHS-II SD Reader/Writer
Om UHS-II kaartjes op volle snelheid uit te lezen heb je een geschikte geheugenkaartlezer nodig. Wij gebruikten deze Sandisk Extreme Pro SDHC/SDXC UHS-II Card Reader/Writer voor onze test.

Vreemde eend in de bijt: Eye-Fi Mobi Pro 32GB Wireless

In de test hebben we ook de Eye-Fi Mobi Pro 32GB meegenomen. Dit is een bijzondere SD-kaart, aangezien deze beschikt over een ingebouwde WiFi-adapter, waarmee je JPEG en RAW foto’s direct kunt overbrengen naar een desktop of laptop met Windows of Mac OS X, of naar een tablet of smartphone met Android of iOS. Handig als je niet steeds je SD-kaartje uit je camera wilt halen, of als je snel een foto online wilt delen. Uiteraard zijn de doorvoersnelheden via WiFi lager dan via een card reader. De prestaties van de Mobi Pro zijn ruim beneden gemiddeld: zowel de lees- als schrijfsnelheden blijven steken rond de 20 MB/s. Met de Eos 650D kunnen we in een minuut 37 foto’s schieten: ook dat is ruim beneden gemiddeld. Het gemak van Eye-Fi komt dus met een prijs.

Testresultaten: 1000x 5MB lezen/schrijven

Bij het lezen van bestanden ter grootte van 5 MB neemt de Toshiba Exceria Pro UHS-II 32GB kaart overtuigend de leiding, met een ongekende snelheid van 186 MB/s. De Sandisk Extreme Pro UHS-II SDXC volgt op enige afstand met 143 MB/s. Beide kaartjes zijn met prijzen boven de 3 euro per GB verre van goedkoop. Lexar biedt met de Professional 1000x kaarten een alternatief van net iets meer dan 1 euro per GB; het neemt met snelheden rond de 100 MB/s posities drie en vier in. Het Sony SD-kaartje op de vijfde plek zit daar weer duidelijk achter met 75 MB/s. Het langzaamste kaartje verwerkt de opdracht met 19 MB/s, bijna tien keer langzamer dan de snelste.

Bij het schrijven van 5 MB bestanden is het opnieuw de Toshiba Exceria Pro die met 84,7 MB/s zeer overtuigend de koppositie pakt. De Sandisk Extreme Pro, Sandisk Extreme, Samsung Pro, Transcend Extreme en Kingston Ultimate kaarten die we op plek twee tot en met acht vinden, presteren alle tussen de 50 en 55 MB/s. Het gros van de geteste kaartjes zit sowieso boven de 40 MB/s en is daarmee meer dan geschikt voor Ultra HD video opname. Toch zijn er ook de nodige kaartjes die niet verder dan 10 MB/s gaan, of zelfs nog lager.

Testresultaten: 10GB lezen/schrijven

Bij het lezen van een 10 GB bestand kunnen de prestaties nog wat verder oplopen. Opnieuw vinden we de Toshiba Exceria Pro en Sandisk Extreme Pro UHS-II aan kop met 215 MB/s en 209 MB/s. De veel goedkopere Lexar Professional 1000x kaarten vinden we met scores rond de 130 MB/s opnieuw op plek drie en vier. De andere kaarten scoren 90 MB/s of minder.

Bij het schrijven van 10 GB bestanden is het niet Toshiba dat de winst pakt, maar is de Sandisk Extreme Pro UHS-II kaart met 144 MB/s het snelst. Toshiba volgt met 129 MB/s, waarna de eerder genoemde trits kaarten komen met waardes tussen de 70 en 75 MB/s.

Testresultaten: Fototest

Voor onze fototest moeten we opnieuw opmerken dat de gebruikte Canon Eos 650D camera geen UHS-II ondersteunt en de kaartjes dus in UHS-I compatibiliteitsmodus werken. De Sandisk Extreme Pro en Toshiba Exceria Pro weten als enige 80 foto’s of meer binnen een minuut te verwerken (1,3 beelden per seconde), maar vijftien kaartjes zitten al op 75 of meer. De langzaamste kaartjes in de test komen niet verder dan 15 foto’s.

Aanraders en conclusie

Om nog een goed algemeen beeld van de prestaties te krijgen hebben we in onderstaande grafiek het gemiddelde van de vier eerste tests geplaatst:

Zonder enige twijfel het snelste kaartje in de test is de Toshiba Exceria Pro UHS-II 32GB. De prijs is extreem hoog met € 3,58 per GB, maar voor professionals wellicht te verantwoorden. Een Ultimate Award is op zijn plek. Die zelfde award gaat naar het snelste 64 GB kaartje in de test, de Sandisk Extreme Pro UHS-II, die eveneens peperduur is.

Voor wie liever wat minder investeert zijn de Lexar Professional UHS-II 1000x kaarten zonder meer de beste keuze: de 32GB en 64GB varianten kosten omgerekend € 1,27 en € 0,80, maar zijn nog altijd zeer snel (zeker bij lezen) en geven menig duurder kaartje het nakijken. Beide ontvangen een Excellent Choice award. Let wel: voor alle vier de genoemde kaartjes heb je een UHS-II compatible cardreader nodig om de optimale prestaties te kunnen halen.

Bekijken we enkel de goedkopere kaartjes die maximaal ca. 80 cent per GB kosten, dan blijkt Kingston goede zaken te doen. De Kingston SDXC UHS-I Ultimate 64GB en 128GB en de Kingston SDHC UHS-I U3 32GB zijn in dit prijssegment gemiddeld het snelst en gaan dan ook met een Great Value Award naar huis. Zodra je richting of onder de 50 cent per GB gaat, worden de kaartjes zonder uitzondering echt langzaam, zeker bij schrijven. Wij zouden je dan toch aanraden iets meer te investeren.


Toshiba Exceria Pro SDHC UHS-II 32GB
Sandisk Extreme Pro SDXC UHS-II U3 64GB


Lexar Professional SDXC UHS-II U3 1000x 32GB
Lexar Professional SDXC UHS-II U3 1000x 64GB
Lexar Professional SDXC UHS-II U3 1000x 128GB


Kingston SDHC UHS-I U3 32GB
Kingston Ultimate SDXC UHS-I 64GB

Kingston Ultimate SDXC UHS-I 128GB


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Adata Premier Pro SDXC UHS-I U3 128GB

Adata Premier Pro SDXC UHS-I U3 128GB

 • SDXC
 • 128 GB
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3
Niet verkrijgbaar
Eye-Fi Mobi Pro SDHC Class 10 32GB Wireless

Eye-Fi Mobi Pro SDHC Class 10 32GB Wireless

 • SDHC
 • 32 GB
 • Class 10
Niet verkrijgbaar
Great Value Kingston SDHC UHS-I U3 32GB

Kingston SDHC UHS-I U3 32GB

 • SDHC
 • 32 GB
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3
Niet verkrijgbaar
Kingston SDXC UHS-I U3 64GB

Kingston SDXC UHS-I U3 64GB

 • SDXC
 • 64 GB
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3

39,93 €

2 winkels
Kingston Standard SDHC Class 4 32GB

Kingston Standard SDHC Class 4 32GB

 • SDHC
 • 32 GB
 • Class 4
Niet verkrijgbaar
Kingston Ultimate SDHC UHS-I 32GB

Kingston Ultimate SDHC UHS-I 32GB

 • SD
 • 32 GB
 • 233 x
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U1
Niet verkrijgbaar
Great Value Kingston Ultimate SDXC UHS-I 64GB

Kingston Ultimate SDXC UHS-I 64GB

 • SD
 • 64 GB
 • 233 x
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U1
Niet verkrijgbaar
Great Value Kingston Ultimate SDXC UHS-I 128GB

Kingston Ultimate SDXC UHS-I 128GB

 • SD
 • 128 GB
 • 300 x
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U1

63,90 €

4 winkels
Lexar Premium SDHC UHS-I 300x 32GB

Lexar Premium SDHC UHS-I 300x 32GB

 • SDHC
 • 32 GB
 • 300 x
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U1

12,99 €

1 winkel
Lexar Premium SDXC UHS-I 300x 64GB

Lexar Premium SDXC UHS-I 300x 64GB

 • SDXC
 • 64 GB
 • 300 x
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U1

28,18 €

1 winkel
Lexar Premium SDXC UHS-I 300x 128GB

Lexar Premium SDXC UHS-I 300x 128GB

 • SD
 • 128 GB
 • 300 x
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U1
Niet verkrijgbaar
Excellent Lexar Professional SDHC UHS-II U3 1000x 32GB

Lexar Professional SDHC UHS-II U3 1000x 32GB

 • SDHC
 • 32 GB
 • 1000 x
 • UHS-II
 • Class 10
 • Class U3

20,98 €

2 winkels
Lexar Professional SDHC UHS-I U3 633x 32GB

Lexar Professional SDHC UHS-I U3 633x 32GB

 • SDHC
 • 32 GB
 • 633 x
 • UHS-I
 • Class U3
Niet verkrijgbaar
Excellent Lexar Professional SDXC UHS-II U3 1000x 64GB

Lexar Professional SDXC UHS-II U3 1000x 64GB

 • SD
 • 64 GB
 • 1000 x
 • UHS-II
 • Class 10
 • Class U3

34,91 €

2 winkels
Excellent Lexar Professional SDXC UHS-II U3 1000x 128GB

Lexar Professional SDXC UHS-II U3 1000x 128GB

 • SDXC
 • 128 GB
 • 1000 x
 • UHS-II
 • Class 10
 • Class U3

34,99 €

3 winkels
Lexar Professional SDXC UHS-II U3 1000x 256GB

Lexar Professional SDXC UHS-II U3 1000x 256GB

 • SDXC
 • 256 GB
 • 1000 x
 • UHS-II
 • Class U3

129,00 €

2 winkels
Lexar Professional SDXC UHS-I U3 633x 64GB

Lexar Professional SDXC UHS-I U3 633x 64GB

 • SD
 • 64 GB
 • 633 x
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3
Niet verkrijgbaar
Lexar Professional SDXC UHS-I U3 633x 128GB

Lexar Professional SDXC UHS-I U3 633x 128GB

 • SDXC
 • 128 GB
 • 633 x
 • UHS-I
 • Class U3
Niet verkrijgbaar
Lexar Professional SDXC UHS-I U3 633x 256GB

Lexar Professional SDXC UHS-I U3 633x 256GB

 • SDXC
 • 256 GB
 • 633 x
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3

34,99 €

4 winkels
Patriot EP Pro SDXC UHS-I 64GB

Patriot EP Pro SDXC UHS-I 64GB

 • SDXC
 • 64 GB
 • 333 x
 • UHS-I
 • Class 10
Niet verkrijgbaar
Philips SDHC Class 4 32GB

Philips SDHC Class 4 32GB

 • SDHC
 • 32 GB
 • Class 4
Niet verkrijgbaar
Philips SDHC Class 10 32GB

Philips SDHC Class 10 32GB

 • SDHC
 • 32 GB
 • Class 10

12,00 €

2 winkels
Philips Shoot it SDXC UHS-I 128GB

Philips Shoot it SDXC UHS-I 128GB

 • SD
 • 128 GB
 • UHS-I
 • Class 10

29,96 €

3 winkels
Philips Ultra Speed SDXC UHS-I 64GB

Philips Ultra Speed SDXC UHS-I 64GB

 • SDXC
 • 64 GB
 • UHS-I
 • Class 10

23,00 €

3 winkels
Samsung Pro SDHC UHS-I 32GB

Samsung Pro SDHC UHS-I 32GB

 • SDHC
 • 32 GB
 • UHS-I
Niet verkrijgbaar
Samsung Pro SDXC UHS-I 64GB

Samsung Pro SDXC UHS-I 64GB

 • SDXC
 • 64 GB
 • UHS-I
Niet verkrijgbaar
Samsung Standard SDHC Class 6 32GB

Samsung Standard SDHC Class 6 32GB

 • SDHC
 • 32 GB
 • Class 6
Niet verkrijgbaar
Gold Award Sandisk Extreme Pro SDHC UHS-I 32GB

Sandisk Extreme Pro SDHC UHS-I 32GB

 • SD
 • 32 GB
 • 633 x
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3

24,27 €

1 winkel
Gold Award Sandisk Extreme Pro SDXC UHS-I 64GB

Sandisk Extreme Pro SDXC UHS-I 64GB

 • SDXC
 • 64 GB
 • 633 x
 • UHS-I
 • Class 10

51,90 €

1 winkel
Ultimate Sandisk Extreme Pro SDXC UHS-II U3 64GB

Sandisk Extreme Pro SDXC UHS-II U3 64GB

 • SDXC
 • 64 GB
 • 1867 x
 • UHS-II
 • Class U3

113,90 €

2 winkels
Sandisk Extreme Pro SDXC UHS-I U3 128GB

Sandisk Extreme Pro SDXC UHS-I U3 128GB

 • SDXC
 • 128 GB
 • 633 x
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3

40,90 €

1 winkel
Sandisk Extreme SDHC UHS-I U3 32GB

Sandisk Extreme SDHC UHS-I U3 32GB

 • SDHC
 • 32 GB
 • 400 x
 • UHS-I
 • Class U3

12,39 €

1 winkel
Sandisk Extreme SDXC UHS-I 128GB

Sandisk Extreme SDXC UHS-I 128GB

 • SD
 • 128 GB
 • 400 x
 • UHS-I
 • Class 10
Niet verkrijgbaar
Sandisk Extreme SDXC UHS-I U3 64GB (60MB/s)

Sandisk Extreme SDXC UHS-I U3 64GB (60MB/s)

 • SDXC
 • 64 GB
 • 400 x
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3
Niet verkrijgbaar
Sony Professional SDHC UHS-I U3 32GB

Sony Professional SDHC UHS-I U3 32GB

 • SD
 • 32 GB
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3

29,95 €

3 winkels
Sony Professional SDXC UHS-I U3 64GB

Sony Professional SDXC UHS-I U3 64GB

 • SDXC
 • 64 GB
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3

43,68 €

4 winkels
Sony SDXC UHS-I U3 128GB

Sony SDXC UHS-I U3 128GB

 • SDXC
 • 128 GB
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3

44,19 €

3 winkels
Team SDHC UHS-I 32GB

Team SDHC UHS-I 32GB

 • SDHC
 • 32 GB
 • UHS-I
Niet verkrijgbaar
Team XTREEM SDXC UHS-I U3 64GB

Team XTREEM SDXC UHS-I U3 64GB

 • SDXC
 • 64 GB
 • UHS-I
 • Class U3
Niet verkrijgbaar
Ultimate Toshiba Exceria Pro SDHC UHS-II U3 32GB

Toshiba Exceria Pro SDHC UHS-II U3 32GB

 • SDHC
 • 32 GB
 • UHS-II
 • Class 10
 • Class U3
Niet verkrijgbaar
Toshiba SDHC UHS-I 32GB

Toshiba SDHC UHS-I 32GB

 • SDHC
 • 32 GB
 • UHS-I
Niet verkrijgbaar
Transcend Extreme SDXC UHS-I U3 64GB

Transcend Extreme SDXC UHS-I U3 64GB

 • SDXC
 • 64 GB
 • 3 x
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3

46,80 €

1 winkel
Transcend Premium SDHC UHS-I 300x 32GB

Transcend Premium SDHC UHS-I 300x 32GB

 • SD
 • 32 GB
 • 300 x
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U1

8,98 €

3 winkels
Transcend Ultimate SDXC UHS-I U3 128GB

Transcend Ultimate SDXC UHS-I U3 128GB

 • SDXC
 • 128 GB
 • 600 x
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3
Niet verkrijgbaar
0
*