ASUS GeForce GTX 980 Ti Poseidon review

32 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Specificaties
 3. 3. Test
 4. 4. Benchmarks: 3DMark / Battlefield 4
 5. 5. Benchmarks: GRID Autosport / Metro Last Light
 6. 6. Benchmarks: Total War Rome II / Watch Dogs
 7. 7. Benchmarks: Hardware.Info Prestatiescore
 8. 8. Koeling, geluidsproductie en stroomverbruik
 9. 9. Overkloktests
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

De afgelopen jaren heeft ASUS van alle high-end Nvidia-videokaarten een Poseidon-versie uitgebracht, hybride kaarten die zowel gebruikt kunnen worden met de standaard luchtkoeler, als met een custom waterkoelset. In deze review zullen we de Poseidon GeForce GTX 980 Ti vergelijken met andere Nvidia GeForce GTX 980 Ti-videokaarten die we hebben getest. Verder zullen we bekijken hoe goed hij over te klokken is, vergeleken met vijf luchtgekoelde GTX 980 Ti-videokaarten. 


Klik hier voor onze oorspronkelijke GeForce GTX 980 Ti review, met daarin uitgebreide uitleg en informatie over de mogelijkheden en prestaties van deze GPU.

Al eerder testten we de ASUS GeForce GTX 980 Poseidon Platinum 4GB, die aardige overklokresultaten toonde. We zullen uitzoeken of dit bij deze Poseidon 980 Ti ook het geval is. De twee kaarten lijken sprekend op elkaar en de 980 Ti Poseidon lijkt zelfs uitgerust te zijn met exact dezelfde koeler als zijn voorganger. De koeler maakt gebruik van een tweetal 9cm ventilators. Voor de aansluiting op een waterkoelset zijn er twee G 1/4" aansluitingen, waar je zelf fittingen in kunt draaien. Dankzij de zwart/rode-kleurstelling past de koeler prima bij alle moderne gaming-moederborden en wie de looks van zijn PC van belang vindt, zal het fijn vinden te weten dat de Poseidon is voorzien van een backplate.

Asus GeForce GTX 980 Ti Poseidon Platinum 6GB

Deze videokaart is bedoeld voor mensen die een waterkoelset hebben of overwegen er in de toekomst één aan te schaffen. Niet alleen overklokkers zijn trouwens geïnteresseerd in waterkoeling: ook case modders die hun kast zo mooi mogelijk willen maken, gebruiken waterkoelers.

De GPU op de Poseidon kaart werkt standaard op 1140 MHz, met een 1228 MHz Boost-klokfrequentie. Ter vergelijk: de standaard klokfrequentie van een referentie GTX 980 Ti is 1000 MHz. Net als andere GTX 980 Ti-kaarten heeft de Poseidon 6GB GDDR5-geheugen aan boord. Dit geheugen is door ASUS niet verder overklokt en werkt op de standaard 1750 MHz. De kaart wordt voorzien van stroom door twee PEG8-connectors. 

De PCB van de Poseidon kaart is voorzien van aansluitingen voor het VGA Hotwire systeem van ASUS. Daarmee kun je in combinatie met ASUS ROG-moederborden de instellingen van de GPU uitlezen en aanpassen vanuit de BIOS en software.

Gemiddeld kost de Poseidon GTX 980 Ti op dit moment 843 euro, een forse meerprijs van bijna 100 euro boven de meeste andere GTX 980 Ti-kaarten.

 

Specificaties

In onderstaand overzicht vind je de volledige specificaties van de kaart:

Algemeen
 
MerkAsus
ProductnaamGeForce GTX 980 Ti Poseidon Platinum 6GB
Productcode90YV08L0-M0NM00
DetailsProductinfo
Chip
GPUNvidia GeForce GTX 980 Ti
GPU serieNvidia GeForce 900
GPU fabrikantNvidia
Klokfrequentie GPU1114 MHz
Klokfrequentie turbo1203 MHz
Aantal rekenkernen2816
Geheugen
Geheugengrootte6144 MB
Geheugensnelheid1753 MHz
GeheugentypeGDDR5
Geheugenkoeling
Geheugenchips (merk)Hynix
Functionaliteit
DirectX versieDirectX 12
Nvidia SLI/NVLink-compatible
AMD Crossfire-compatible
Kaartontwerp
InterfacePCI-Express 3.0 x16
GPU koelingActief (2x)
PEG stroomaansluiting
Type power connector(s)2x PEG8
Aantal slots2
Breedte4.06 cm
Hoogte13.7 cm
Low profile
Aansluitingen
D-Sub uitgang
DVI uitgang
Aantal DVI uitgangen1
HDMI uitgang
HDMI-versie2.0
DisplayPort uitgang
Aantal DisplayPort uitgangen3
Meegeleverd
DVI -> D-Sub plug
DVI -> HDMI plug
HDMI -> DVI plug
Afstandsbediening

Test

Wij testen videokaarten op een testsysteem bestaande uit deze onderdelen:

Voor videokaarten zoals uitgebracht door de partners van AMD en Nvidia draaien we een subset van de benchmarks die we gebruiken wanneer er een nieuwe GPU op de markt komt: 3DMark, aangevuld met een vijftal games.

 • 3DMark Fire Strike
 • Battlefield 4
 • Metro Last Light
 • Watch Dogs
 • Total War: Rome II
 • GRID Autosport

Deze games draaien we in twee resoluties en twee verschillende instellingen:

 • 1920x1080 (Full HD) Medium / Normal
 • 1920x1080 (Full HD) Highest / Ultra + 4x MSAA
 • 3840x2160 (Ultra HD) Medium / Normal
 • 3840x2160 (Ultra HD) Highest / Ultra + 4x MSAA

Naast de prestaties meten we ook het stroomverbruik en de geluidsproductie van videokaarten.

In deze review vergelijken we de Poseidon met alle eerder geteste GTX 980 Ti's en Nvidia's referentiemodel 980 Ti en Titan X. Verder vergelijken we hem met vier andere videokaarten die we hebben geprobeerd zo ver mogelijk te overklokken. Bij de normale benchmarks hebben we de Poseidon luchtgekoeld gebruikt, terwijl we bij de overkloktests een Larkooler waterkoelingset hebben aangesloten.

In de grafieken is de Poseidon te herkennen aan rode balkjes, terwijl de Nvidia-referentiekaarten en de overige geteste kaarten te herkennen zijn aan respectievelijk de groene balkjes en de blauwe balkjes. 

Benchmarks: 3DMark / Battlefield 4

In onderstaande grafieken zie je de resultaten van de 3DMark en Battlefield 4 tests.

De Poseidon is standaard iets lager geklokt dan de andere custom GTX 980 Ti videokaarten, waardoor hij in deze tests in de meeste gevallen alleen de referentiekaarten achter zich weet te laten.

Benchmarks: GRID Autosport / Metro Last Light

Hieronder vind je de resultaten in de racegame GRID Autospot en in Metro Last Light.

Benchmarks: Total War Rome II / Watch Dogs

Ten slotte vind je in onderstaande grafieken de prestaties in Total War Rome II en Watch Dogs.

Benchmarks: Hardware.Info Prestatiescore

De Hardware.Info Videokaart Prestatiescore is het rekenkundig gemiddelde van alle game benchmarks van de vorige pagina's, exclusief 3DMark dus. De resultaten vind je in onderstaande grafiek.

Omdat we voor 3D-chips andere benchmarks draaien, hebben we de Prestatiescore van het referentiemodel helaas niet. De Titan X wordt echter al ingehaald door de 'langzaamste' non-reference GTX 980 Ti.

Door de lagere standaard kloksnelheid is de Poseidon in deze test de langzaamste 980 Ti. De ASUS Strix blijft de snelste in deze lijst, gevolgd door de MSI en de Gigabyte. De Strix is hoger geklokt dan de andere kaarten en de andere kaarten kunnen hogere turbosnelheden behalen door hun goede koelprestaties.

Koeling, geluidsproductie en stroomverbruik

De temperatuur van videokaarten meten we na twee benchmarkrondes Metro Last Light, gebruikmakend van GPU-Z dat door de drivers gerapporteerde temperaturen toont. 

De Poseidon eindigt bij luchtkoeling in de middenmoot qua temperatuur. Bij waterkoeling is de temperatuur natuurlijk geheel afhankelijk van de set die je gebruikt, maar volgens onze tests is het kinderspel om de temperatuur 20 graden (of meer) naar beneden te brengen. 

De geluidsproductie van videokaarten meten we in een geluidsdichte box, zowel idle als onder load. In beide gevallen meten we op een afstand van 10 centimeter, waarbij we de meter schuin op de videokaart richten. De load test is gedurende een gemiddelde van 1 minuut gemeten tijdens een verlengde 3DMark Fire Strike Extreme run, nadat de kaart daarvoor een kleine 10 minuten in dezelfde benchmark is opgewarmd. 10 dB(A) verschil wordt door de mens beschouwd als een verdubbeling van de hoeveelheid geluid.

Aangezien wij meten op 10 centimeter afstand, zijn de waardes bij ons hoger dan wat fabrikanten zelf opgeven en andere sites die op grotere afstand testen publiceren. Dichterbij meten heeft als resultaat dat de verschillen worden uitvergroot en dat we die daarmee dus nauwkeuriger in kaart kunnen brengen. Gemeten op 10 cm mag je alle waardes onder de 30 dB(A) opvatten als onhoorbaar stil op normale luisterafstand. Waardes tussen de 30 dB(A) en 40 dB(A) mag je opvatten als zeer stil tot stil. Boven de 40 dB(A) worden producten duidelijk hoorbaar en boven de 50 dB(A) mag je de resultaten opvatten als luidruchtig. 

Behalve de referentiemodellen is de Poseidon de enige videokaart die in idle niet volledig stil is. Niettemin is ook 30,1 dB(A) in de praktijk onhoorbaar. Onder load presteert hij vergelijkbaar met andere GTX 980 Ti-kaarten.

Idle zijn alle videokaarten in onze test zuinig.

Onder load is de Poseidon zo zuinig dat hij zelfs minder verbruikt dan het lager geklokte referentiemodel.

Overkloktests

Voor onze overkloktest gebruiken we hetzelfde testsysteem als voor de normale benchmarks, maar dan met de Core i7 5960X nog wat verder overklokt naar 4,5 GHz. Ook is dit de enige test waarbij we de Poseidon hebben aangesloten op een Larkooler waterkoelingset. Helaas krijgen we de Poseidon GTX 980 Ti niet verder dan 1473 MHz, lager dan alle luchtgekoelde videokaarten die we hebben getest.

Bij eerdere Poseidon-kaarten zagen we al dat het geheugen hierdoor minder goed over te klokken was, en dat is hier al dan niet toevallig ook het geval. ASUS heeft wederom Hynix-geheugenchips gebruikt, die erom bekendstaan dat zij minder goed over te klokken zijn dan Samsung-geheugenchips, maar dat kan deze keer niet het excuus zijn, aangezien de andere GTX 980 Ti-kaarten in onze test allemaal zonder uitzondering gebruik maken van Hynix chips. De maximale overklok is slechts 2000 MHz, waarmee hij het samen met de ASUS Strix het slechtst doet.

Het resultaat in 3DMark Fire Strike valt door de lage maximale overklok tegen.

Met waterkoeling blijft de Poseidon op een prima temperatuur. Zelfs als hij maximaal overklokt is, wordt hij niet warmer dan 48 graden. Dit vertaalt zich echter helaas niet in betere overklokresultaten, ook niet bij het flink opschroeven van het voltage. Het overklokpotentieel van de GTX 980 Ti hangt sterk af van de specifieke chip die je in handen krijgt. In ons geval blijkt dit een erg slecht overklokbare chip te zijn, waardoor de resultaten tegenvallen.

Dit is tegelijkertijd ook het probleem met het nemen van de Poseidon. Bij gebruik van waterkoeling heb je goede koelprestaties, maar goede koelprestaties garanderen geen goede overklokprestaties. Het kan heel goed dat een Poseidon die je koopt voorzien is van een minder goed overklokbare chip. De goede koelprestaties van de Poseidon hebben in dat geval weinig praktisch nut. 

Conclusie

De GeForce GTX 980 Ti is sowieso een goed overklokbare chip, maar de overklokbaarheid hangt minder af van de specifieke vorm van de koeling, dan van de silicium 'loterij'. Als je het geluk hebt dat je een goed overklokbare chip in handen krijgt, dan heb je daarbij genoeg aan luchtkoeling. Tegelijkertijd bestaat de kans dat je een Poseidon koopt die niet goed overklokbaar is, zoals die van ons. Ondanks zijn uitstekende koelprestaties kon hij daarom minder goed overklokt worden dan de luchtgekoelde videokaarten die we hebben getest. De temperatuur is duidelijk niet de bottleneck bij deze 3D-chip. Daarnaast zijn de Inno3D 980 Ti Airboss en Gigabyte GTX 980 Ti op dit moment ook gemiddeld bijna 100 euro goedkoper dan de Poseidon.

Asus GeForce GTX 980 Ti Poseidon Platinum 6GB

De Poseidon is geen slechte keuze voor wie al een waterkoelset heeft, waarop hij aangesloten kan worden. Wie daar echter nog in moet investeren, zal veel geld uitgeven, met een beperkt of niet-bestaand rendement qua overklokprestaties. Als je echter waterkoeling wilt nemen om je kast zo mooi mogelijk te maken, is er weinig op tegen. 


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Asus GeForce GTX 980 Ti Poseidon Platinum 6GB

Asus GeForce GTX 980 Ti Poseidon Platinum 6GB

 • Nvidia GeForce GTX 980 Ti
 • 1203 MHz
 • 6144 MB
Niet verkrijgbaar
0
*