CM Storm Quick Fire XTi Brown review: compacte compleetheid

41 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Toetsen
  3. 3. Geen software, veel mogelijkheden
  4. 4. Specificaties
  5. 5. Conclusie
  6. 6. Besproken producten
  7. 7. Reacties

Inleiding

Mechanische toetsenborden heb je in allerlei soorten en maten. Wil je veel mogelijkheden in een relatief kleine verpakking, dan is deze Quick Fire XTi van CM Storm het overwegen meer dan waard, zoals we zullen zien.


Als je bij het zoeken van een gaming-toetsenbord om je heen kijkt, dan kom je veel vrij grote apparaten tegen. Dat ziet er erg imposant uit, maar neemt ook veel ruimte in beslag. CM Storm richt zich met de Quick Fire XTi duidelijk niet op de gebruiker die 'groot is goed' als standpunt heeft. Het doel van dit mechanische toetsenbord is om juist zoveel mogelijk aan te bieden in een zo klein mogelijk jasje, zonder dat het een TKL-bordje is. We kunnen alvast een tipje van de sluier oplichten, dat is CM Storm erg goed gelukt.

CM Storm QuickFire XTi

Uiterlijk is het minimalisme dat de klok slaat, in een stevig ogend én aanvoelend jasje overigens. De randen rondom zijn strak en dun gehouden, wat de 'footprint' van het bordje erg klein maakt. Je sluit het apparaat op je computer aan met een kabel met een enkele usb-stekker. Die kabel is netjes gesleeved en onderop het toetsenbord is een sleuf aangebracht waarmee je hem naar beide zijkanten en naar achter kunt geleiden. Dat ziet er netjes uit. Voor het overige hoef je niet te zoeken naar allerlei extra's zoals usb-hubs of schuifjes waarmee je bepaalde zaken in kunt stellen. Wel is het mogelijk om het toetsenbord met behulp van pootjes een wat steilere hellingshoek te geven. 

CM Storm QuickFire XTi
De kabel kan door een gootje naar links, rechts of achteren geleid worden.

Toetsen

De toetsen op dit toetsenbord zijn voorzien van een speciale UV-coating, die wel wat wegheeft van rubber en ervoor moet zorgen dat ze lekker lang mee gaan, zonder dat ze slijten of snel vuil worden. Je voelt ook echt duidelijk dat er een extra laagje over het ABS zit. Dit laagje is wat stroef. Wat ons betreft is het voor sommige handen iets te stroef. Met name als je nooit echt heel droge handen hebt, dan kan het glijden over deze stroeve ondergrond soms wat ongemakkelijk voelen.

De toetsen zijn op een witte ondergrond gemonteerd, wat je door de toetsen heen kunt zien. Dat breekt de voor het overige diepzwarte zee van 108 toetsen en geeft het geheel een wat ons betreft stijlvolle afwerking. Daarnaast is de witte plaat uiteraard ook functioneel, omdat het de verlichting onder de toetsen weerkaatst.

CM Storm heeft voor onze uitvoering van de Quick Fire XTi gebruikgemaakt van bruine Cherry MX-switches, maar hij wordt ook geleverd met blauwe en rode varianten. Er zou ook sprake zijn van een versie met groene switches, maar die hebben we tot nu toe niet officieel bevestigd gezien door CM Storm/Cooler Master. Voor een overzicht van de karakteristieken van de verschillende soorten switches, verwijzen we je graag naar onze grote vergelijkingstest van mechanische toetsenborden van vorig jaar.  

CM Storm QuickFire XTi

CM Storm heeft onder de keycaps ook verlichting aangebracht. Dit zijn geen RGB-leds, maar exemplaren die blauw en rood kunnen weergeven en alle tinten ertussenin. Dit komt er dus feitelijk op neer dat ze veel verschillende soorten paars kunnen weergeven. In totaal zijn 35 kleuren mogelijk. De leds zitten nog op de 'ouderwetse' plek onder de toetsen, namelijk bovenaan. Vandaar ook dat de belettering bij de toetsen die maar een functie hebben, bovenaan zit. Daar zit de led onder. 

Geen software, veel mogelijkheden

Gaming-toetsenborden worden vaak standaard geleverd met soms zeer uitgebreide softwarepakketten, die je op je desktop moet installeren. Die software biedt je de mogelijkheid om allerlei instellingen door te voeren, waarmee je het toetsenbord niet alleen kunt personaliseren, maar ook optimaal kunt instellen voor de verschillende games die je speelt.

CM Storm QuickFire XTi

De CM Storm Quick Fire XTi biedt dit soort software niet, wat wellicht de indruk wekt dat we hier te maken hebben met een toetsenbord dat beperkt is qua mogelijkheden. Niets is echter minder waar, want je kunt middels toetsencombinaties vrijwel alle denkbare zaken instellen. Allereerst uiteraard de al eerder genoemde verlichting. Je kunt onder F1-F3 bepalen hoeveel rood en hoeveel blauw er moet worden weergegeven en je kunt er voor de verschillende modi kiezen, waaronder een golfbeweging, continue verlichting en enkele responsieve verlichtingspatronen, bijvoorbeeld een ripple-effect. Het is uiteraard ook mogelijk om de verlichting helemaal uit te zetten. Je kunt de verlichting over per toets instellen, mocht je dit willen. Als je games speelt waarbij je een select aantal toetsen nodig hebt, dan kan het bijvoorbeeld lonen (zeker als je een game net speelt), om de toetsen die je gebruikt een bepaalde verlichting mee te geven, terwijl je de niet gebruikte toetsen gewoon donker laat.

Onder F4 zit de mogelijkheid om de Windows-toets te locken, terwijl je met F5-F8 de repeat rate in kunt stellen van 1x tot 8x. Macro's aanmaken doe je met behulp van F9-F12 en de drie toetsen daarnaast. Helemaal rechts zitten vier profieltoetsen, waar je allerlei instellingen op het gebied van verlichting en aanslagen kunt combineren in een enkel profiel. Mediatoetsen zijn eveneens aanwezig, maar alleen in combinatie met de FN-toets. CM Storm levert overigens een extra toets mee, waarvan het de bedoeling is dat je hem in de plaats van de FN-toets plaatst. Daarnaast zit er ook een keycap puller in de doos.

CM Storm QuickFire XTi

Het aanmaken van macro's werkt op zich prima, maar echt eenvoudig vonden wij het in ieder geval niet. Onze ervaring is dat je het regelmatig moet blijven doen om het in de vingers te houden. Maak je een tijdje geen macro's aan, dan kan het voorkomen dat je je stevig achter de oren krabt bij het proberen te herinneren van de exacte procedure. Er zijn namelijk nogal wat stappen en verschillende toetsen die je tijdens het aanmaken van macro's moet en kan gebruiken. Maar goed, je moet er wat voor over hebben natuurlijk als je graag een zo compact mogelijke ervaring zoekt, op alle vlakken.  

Specificaties

Hieronder zie je de specificaties van de CM Storm Quick Fire XTi Brown:

Algemeen
 
MerkCM Storm
ProductnaamQuickFire XTi
ProductcodeSGK-4060-KKCM1
DetailsProductinfo
Algemeen
Desktopset
Draadloos
Type draadloze verbinding
Aansluiting USB
Aansluiting PS2
KleurZwart
Maten en gewicht
Afmetingen (breedte)43.9 cm
Afmetingen (diepte)13.1 cm
Afmetingen (hoogte)4.4 cm
Afmetingen (hoogte pootjes uitgeklapt)5.5 cm
Lengte snoer141 cm
Gewicht1160 gram
Toetsen en toetstechniek
Mechanisch toetsenbord
ToetstechniekCherry MX brown
Breedte van toetsen12.6 mm
Afstand tussen toetsen6.6 mm
Type stabilisatorenCherry
Materiaal keycapsABS
Opdruk keycapsLaser engraving
Coating keycapsUV + rubber
Lay-out
IndelingQwerty US / ANSI
Aantal toetsen108
Functie toetsen12
F-lock voor Windows- / alternatieve functies
Cijfertoetsen10
Aparte mediatoetsen
Gedeelde mediatoetsen
Applicatie toetsen
Aparte macrotoetsen0
Gedeelde macrotoetsen
Aparte profieltoetsen0
Features
Verlichting toetsen
Verlichting apparaat
Verlichting instelbaar
Kleur verlichtingRB
RGB-verlichting
Profieleditor
Profieleditor (knoppen)
Profieleditor (aantal profielen)4
Toetsinvoer buffer
Eigen geheugen
Macro ondersteuning
Interne geluidskaart
Audio lijnuitgang
Audio microfooningang
Meegeleverd
Extra software
Verlengkabels
Muismat
Draagtas/hoes
Extra gaming keycaps
Polssteun

Conclusie

De CM Storm Quick Fire XTi is een uitstekende kruising tussen compact en compleet. Je hebt vrijwel alle instellingsmogelijkheden die je nodig zou kunnen hebben als gamer in een zeer compacte behuizing. Je hoeft daarnaast ook niet aan de slag met software om het toetsenbord helemaal naar je eigen wensen in te stellen: alles is rechtstreeks vanaf het bordje in te stellen. Deze manier van instellen heeft overigens wel een iets steilere leercurve dan het gebruik van een grafische interface, dus je moet er iets meer in investeren om het helemaal naar je zin te krijgen.

CM Storm QuickFire XTi

Een combinatie zoals die wordt geboden door de Quick Fire XTi is vrij zeldzaam. Dat zal ook een van de redenen zijn dat dit toetsenbord met een gemiddelde prijs van 150 euro niet goedkoop genoemd kan worden. We kunnen op dit moment echter niet meteen een bordje bedenken dat de kwaliteit biedt die de Quick Fire XTi biedt aan een lagere prijs. Al met al zijn we dermate onder de indruk van het totaalplaatje, dat we de CM Storm Quick Fire XTi met plezier een Hardware.Info Excellent Choice Award uitreiken.


CM Storm Quick Fire XTi Brown

 


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent CM Storm QuickFire XTi

CM Storm QuickFire XTi

  • Toetsenbord
  • Qwerty US
  • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
0
*