23 powerbanks review: extra power voor je smartphone

58 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Ampère-uur of wattuur?
 3. 3. Hoeveel capaciteit heb je nodig?
 4. 4. Hoe wij testen
 5. 5. A.M.P Lifebar 10
 6. 6. Adata PV100 4200 en PV110 10400
 7. 7. FSP FSPB078 en FSPB104
 8. 8. LC Power LC-PB-8000 en LC-PB-13000
 9. 9. Patriot Fuel+ PCP60002 en PCPBF120002
 10. 10. PNY Powerpack BD7800 en T10400
 11. 11. Samsung EB-PN915BWEGWW
 12. 12. TP-Link TL-PB10400
 13. 13. Ultron RealPower PB4000, PB6001 PB15600 en PB20800
 14. 14. Verbatim Ultra Slim Powerpack, Dual USB Powerpack 9000, 12000
 15. 15. Xtorm XB100 en XB102
 16. 16. Energiedichtheid
 17. 17. Ontlaadcapaciteit
 18. 18. Ontlaadstroom
 19. 19. Conclusie
 20. 20. Besproken producten
 21. 21. Reacties

Inleiding

Alle smartphones, tablets en camera’s en andere gadgets hebben één ding gemeen: net als je geen lader bij de hand hebt, is de accu leeg. Een powerbank kan dan een goed redmiddel zijn. Zo’n draagbare accu zorgt ervoor dat je toch door kunt. Wij testten er 23.


Bij gemiddeld gebruik houdt een moderne smartphone het doorgaans vrij eenvoudig een dag vol, maar wanneer je intensief appt, surft of gamet kan het wel eens een probleem zijn om de avond te halen. Dat is geen ramp als je thuis bent en een lader bij de hand hebt, maar als je onderweg bent is het knap vervelend. Een powerbank is dan een goed redmiddel. Zo’n mobiele accu is voorzien van één of meerdere USB-aansluitingen en biedt vaak voldoende capaciteit om een tablet eenmaal, of een smartphone meerdere keren op te laden. De capaciteit van powerbanks wordt doorgaans aangegeven in mAh, waarbij geldt dat meer in principe beter is. Dat geldt echter niet in alle situaties, want extra capaciteit maakt een powerbank ook duurder, groter en zwaarder. Wij testten 22 powerbanks met een minimale capaciteit van 4000 mAh, en zoeken uit welke het best presteren.

Batterij voor onderweg

Door de snelle ontwikkeling van lithium-ion accu’s is het mogelijk om in een relatief kleine behuizing toch veel energie op te slaan. Powerbanks zijn ten diepste geen heel ingewikkelde apparaten. Ze bestaan uit één of meerdere batterijcellen, wat regelektronica voor het op- en ontladen en USB-aansluitingen. Vrijwel alle powerbanks beschikken over een micro-USB-aansluiting om de ingebouwde batterij(en) op te laden. Een netadapter wordt nooit meegeleverd; het is de bedoeling dat je hiervoor gewoon de lader van je smartphone of tablet gebruikt. Behalve de micro-USB-ingang vinden we op bijna alle powerbanks één of twee normale USB-uitgangen. Deze worden uiteraard niet gebruikt om data te versturen, maar leveren alleen 5 volt gelijkspanning. Wanneer powerbanks twee uitgangen hebben, is één daarvan doorgaans beperkt tot een maximale stroomsterkte van 1 ampère, terwijl de ander de maximale stroomsterkte kan leveren, meestal 2 tot 3 ampère. Een hogere ontlaadstroom zorgt ervoor dat de smartphone of tablet sneller opgeladen wordt, maar heeft een iets lagere efficiëntie en – zo merkten wij tijdens onze test – ook een lager uitgangsvoltage.

Ampère-uur of wattuur?

De capaciteit van accu’s en ook die van powerbanks wordt doorgaans aangegeven in ampère-uur (Ah) of milliampère-uur (mAh). Een capaciteit van 3000 mAh betekent dat de accu gedurende één uur een stroomsterkte van 3000 milliampère, ofwel 3 ampère kan leveren. Toch is Ah eigenlijk geen goede indicatie voor de hoeveelheid energie die een accu of powerbank bevat, want om de capaciteit te berekenen moet je ook het voltage weten. Een normale alkaline penlite batterij met een capaciteit van 3000 mAh bevat bijvoorbeeld veel minder energie dan een lithium-ion smartphone-accu van 3000 mAh. Dit komt doordat de penlite batterij 3000 mAh levert bij een voltage van 1,5 volt, terwijl een lithium ion batterij in een smartphone 3,7 volt spanning levert.

Een veel betere indicator om de daadwerkelijke hoeveelheid energie weer te geven is de eenheid wattuur, die wordt verkregen door de capaciteit in ampère-uur te vermenigvuldigen met het voltage. In bovenstaand voorbeeld zou het dus gaan om 1,5V * 3Ah = 4,5 Wh voor de penlite en 3,7V * 3Ah = 11,1 Wh voor de smartphone-accu. Hoewel beide een opgegeven capaciteit van 3000 mAh hebben, bevat de accu van de smartphone dus bijna tweeënhalf keer zoveel energie.


Sommige fabrikanten vermelden netjes mAh én Wh, vermelden alleen de capaciteit in mAh.

Intern werken alle powerbanks in deze test met lithium-ion of lithium-polymeer cellen met een nominaal voltage van 3,7 volt. Powerbanks geven hun energie echter af via een USB aansluiting, die met 5 volt werkt. Middels een ingebouwd regelcircuit wordt het voltage van de accucellen daarom verhoogd naar 5 volt. De vermelde capaciteit van de powerbank geldt echter voor de cellen zelf en niet voor de 5 volt USB-uitgang. Een powerbank met een opgegeven capaciteit van 10.400 mAh kan via de 5 volt uitgang dus maximaal 10.4000 * (3,7/5) = 7696 mAh leveren. De opgave van de capaciteit van powerbanks in mAh – berekend op basis van de 3,7 volt interne celspanning – is dus enigszins misleidend.

Toch is deze keuze niet helemaal vreemd. Mobiele apparaten zoals tablets en smartphones maken ook gebruik van accu’s met een celspanning van 3,7 volt. Wanneer bij een smartphone wordt opgegeven dat deze een 2500mAh accu heeft, dan wordt daarmee de capaciteit bij 3,7 volt bedoeld. Het rekensommetje hoe groot een powerbank moet zijn om de accu van een telefoon of tablet op te laden, is hierdoor juist makkelijker, aangezien ook bij powerbanks wordt uitgegaan van 3,7 volt. Helemaal boerenbedrog zullen we het dus niet noemen.

Hoeveel capaciteit heb je nodig?

Een belangrijke vraag bij de aanschaf van een powerbank is uiteraard hoeveel capaciteit je nodig hebt om je smartphone op te laden. Daar is geen eenduidig antwoord op te geven, maar globaal ligt de capaciteit van smartphoneaccu’s tussen de 2000 en 3000 mAh. Voor 10 inch tablets ligt de capaciteit een stuk hoger, tussen de 6000 en 12.000 mAh.

Bij het selecteren van een powerbank moet je wel rekening houden met verlies. Uit onze testdata blijkt bijvoorbeeld dat geen enkele van de geteste powerbanks daadwerkelijk de geclaimde capaciteit kan leveren. Dat komt deels door verlies als gevolg van de ingebouwde elektronica die het voltage verhoogt, maar het komt ook omdat powerbanks zichzelf uitschakelen als het voltage te laag wordt, ter bescherming van de accu. Bij het opladen van telefoons en tablets moet je er bovendien rekening mee houden dat ook in het laadcircuit een klein deel van de energie verloren gaat.

Samsung Galaxy Note 4 opladen

Als praktijkvoorbeeld gebruikten wij de PNY T10400 powerbank om een Samsung Galaxy Note 4 smartphone op te laden. In theorie heeft deze powerbank een capaciteit van 3,7 volt x 10.400 mAh = 38,48 Wh. Uit onze test bleek dat er in de praktijk bij een belasting met 1 ampère echter slechts 25,4 Wh uit de powerbank te halen is. De Galaxy Note 4 heeft een accu met een capaciteit van 12,16 Wh. In theorie zou het dus mogelijk moeten zijn om deze telefoon tweemaal op te laden met de PNYT10400 powerbank. Onze praktijktest laat zien dat er na een complete laadbeurt (waarbij de telefoon was uitgeschakeld) nog 15,4 Wh in de accu beschikbaar was, wat betekent dat het opladen van de telefoon precies 10 Wh heeft gekost. Dat klinkt wellicht niet logisch als we weten dat de Galaxy Note 4 een 12,16 Wh accu heeft, maar om de levensduur te verlengen gebruiken smartphones vaak niet de complete capaciteit van de accu. Als de telefoon zich uitschakelt bij 0% accu, is de accu feitelijk dus nog niet écht leeg. Met de resterende 15,4 Wh is het daarom mogelijk om de telefoon nog één keer volledig op te laden, maar een derde keer gaat niet lukken.

Samsung Galaxy Note 4 Black

Wil je jouw telefoon in geval van nood aan het eind van de dag alleen even een klein beetje bijladen, dan is een kleine nood-powerbank met een beperkte capaciteit van bijvoorbeeld 2000 mAh voldoende. Wil je een moderne smartphone helemaal kunnen opladen, dan is een powerbank met een rating van minimaal 4000 mAh toch eigenlijk wel een vereiste.

Hoe wij testen

Voor het testen van powerbanks hebben we de afgelopen maanden een gestandaardiseerde en herhaalbare testmethode ontwikkeld. Als basis gebruiken we hierbij een CBA IV ‘Computerized Battery Analyzer’ van het Amerikaanse merk West Mountain Radio. Dit apparaat wordt via USB op de PC aangesloten, waarna we precies kunnen aangeven met welk ampèrage we de aangesloten accu willen ontladen. Wij hebben gekozen voor een vaste ontlaadstroom van 1 ampère. Veel moderne smartphones kunnen weliswaar met hogere laadstromen overweg, maar dat geldt niet voor alle powerbanks. Om de test goed vergelijkbaar te houden hebben we daarom voor deze waarde gekozen.


De CBA IV battery tester meet nauwkeurig hoeveel Wh een powerbank afgeeft.

De CBA IV monitort tijdens het ontlaadproces continu de accuspanning en de stroomsterkte, zodat de geleverde hoeveelheid energie nauwkeurig berekend kan worden. In de tabel vind je deze daadwerkelijk beschikbare capaciteit voor alle apparaten terug, evenals het laagste voltage tijdens het ontlaadproces. In de praktijk leveren geen van de powerbanks daadwerkelijk 5 volt spanning. Voor de meeste apparaten ligt de spanning bij een belasting van 1 ampère op ongeveer 4,6 volt. Dat is uiteraard niet ideaal met het oog op de USB-specificatie die 5 volt voorschrijft, maar voor het opladen van telefoons maakt dit eigenlijk niet uit: het voltage wordt door de telefoon toch weer aangepast.


Het typische ontlaadpatroon van een powerbank: Heel lang hetzelfde voltage en dan in één keer uitschakelen.

Behalve de ontlaadcapaciteit en het voltage bij 1 ampère, hebben we voor alle powerbanks ook gekeken welk voltage ze nog leveren bij hun maximaal opgegeven stroomsterkte. Veel powerbanks kunnen volgens opgave bijvoorbeeld met 2,4 of 2,5 ampère ontladen worden, maar hierbij zakt het voltage in alle gevallen wel verder in. Als laatste hebben we ook nog gekeken welke stroomsterkte de powerbanks maximaal kunnen leveren. Hiervoor hebben we de stroomsterkte steeds met 0,1 ampère verhoogd en gedurende één minuut gekeken of het apparaat stabiel bleef werken, en zo ja bij welk voltage. Sommige powerbanks wilden echt niet verder gaan dan het opgegeven ampèrage, terwijl andere veel verder te pushen waren. Hierbij daalde het voltage in sommige gevallen overigens wel tot onder de 4 volt, wat niet wenselijk is.

Op basis van onze meetresultaten kunnen we bovendien berekenen wat de energiedichtheid van de powerbanks is. We hebben dit zowel gedaan voor de hoeveelheid energie per liter inhoud, als voor de hoeveelheid energie per kilogram gewicht. In beide gevallen geldt dat een hogere waarde beter is: bij dit soort apparaatjes die je onderweg meeneemt wil je immers zoveel mogelijk capaciteit hebben in een zo klein mogelijke verpakking met een zo laag mogelijk gewicht. Ook deze resultaten vind je in de tabel aan het eind van dit artikel.

Alle powerbanks die we in dit artikel bespreken zijn nieuw uit de doos getest. Hoe de powerbanks presteren nadat ze langere tijd in gebruik zijn geweest of nadat ze langere tijd niet gebruikt zijn, is dan ook niet meegenomen in onze beoordelingen.

A.M.P Lifebar 10

Antec Mobile Products, ofwel A.M.P. is zoals de naam doet vermoeden onderdeel van Antec, dat wij vooral kennen van voedingen en behuizingen. De Lifebar 10 die wij ter test ontvingen is een geheel metalen powerbank met een rating van 10.000 mAh. Het apparaat beschikt over twee USB-uitgangen, geschikt om respectievelijk 1 en 2 ampère te leveren. Als extraatje heeft de powerbank ook een ingebouwde LED zaklamp. De Lifebar 10 is een dun en – voor zijn capaciteit – compact apparaat, maar de metalen behuizing zorgt wel voor een hoog gewicht van iets meer dan 250 gram. De prestaties van de A.M.P. Lifebar 10 zijn redelijk goed. Uit onze test blijkt dat iets meer dan 80% van de opgegeven capaciteit daadwerkelijk beschikbaar is, waarmee het apparaat in de middenmoot eindigt. Relateren we de hoeveelheid energie aan het formaat, dan scoort de Lifebar 10 bovendien érg goed.

 A.M.P. Lifebar 10A.M.P. Lifebar 10
A.M.P Lifebar 10

Adata PV100 4200 en PV110 10400

De lichtste powerbank uit de test komt van Adata. De PV100 4200 weegt namelijk slechts 108 gram, en is met 0,9 cm bovendien ook heel dun. Het is een apparaatje dat je makkelijk in een broek- of jaszak meeneemt. De prestaties van de PV100 zijn echter niet geweldig. Bij een load van 1 ampère zakt de spanning naar 4,6 volt en onze test leert dat slechts 70% van de opgegeven capaciteit daadwerkelijk beschikbaar is, een matige score. Ondanks zijn compacte formaat kan de PV100 toch maximaal 2,6 ampère leveren, zij het bij een spanning van iets minder dan 4 volt.

De PV110 10.4000 lijkt in niets op zijn kleine broertje. Deze grotere 10.400 mAh powerbank is voorzien van een goudkleurige, geborsteld aluminium behuizing die ruim tweemaal zo dik en zwaar is als die van de PV100. Daar stelt de PV110 uiteraard wel een veel hogere capaciteit tegenover. Het apparaat heeft bovendien twee USB-uitgangen (1,0 en 2,1A) om twee apparaten gelijktijdig te laden. Wij wisten ruim 86% van de opgegeven capaciteit uit het apparaatje te trekken, wat een prima score is.

Adata PV100 4200 BlueAdata PV100 4200 Blue
Adata PV100 4200

Adata PV110 10400Adata PV110 10400
Adata PV110 10400

FSP FSPB078 en FSPB104

FSP kennen we vooral van haar voedingen, maar het bedrijf bouwt ook powerbanks. De door ons geteste FSPB078 en FSPB104 lijken sterk op elkaar, met als belangrijkste verschil de capaciteit van respectievelijk 7800 en 10.400 mAh. Beide apparaten hebben twee USB-uitgangen (1,5 en 2,4A) en kunnen met een hoge laadstroom van 2,5 ampère opgeladen worden. De prestaties van beide apparaten zijn goed. Ze scoren meer dan 83% als het om beschikbare capaciteit gaat, waarbij de FSPB104 met een uitgangsspanning van 4,93 volt het dichtst in de buurt van de gewenste 5 volt komt van alle powerbanks in deze test. Voor beide apparaten geldt echter dat ze voor hun capaciteit vrij groot en zwaar zijn.

FSP FSPB078-DCYN1FSP FSPB078-DCYN1
FSP FSPB078

 FSP FSPB104-DCYN1FSP FSPB104-DCYN1
FSP FSPB104

LC Power LC-PB-8000 en LC-PB-13000

LC Power, wederom een voedingenmerk, stuurde ons twee zeer verschillende powerbanks toe. De LC-PB-8000 is een metalen powerbank met een rating van 8000 mAh. De powerbank maakt gebruik van een Mini-USB-aansluiting om opgeladen te worden, in plaats van de standaard Micro-USB-aansluiting. Onhandig, want hierdoor kun je niet zomaar de oplader van je smartphone gebruiken. De door ons gemeten capaciteit komt uit op 77% van de opgegeven capaciteit, waarmee de LC-PB-800 onder het gemiddelde scoort. De maximale ontlaadstroom is bovendien slechts 1,2 ampère, waardoor we deze powerbank niet als aanrader kunnen bestempelen.

De LC-PB-13000 is een ander verhaal. Deze grotere powerbank heeft twee uitgangen (1,0 en 2,1A) en heeft een hogere bruikbare capaciteit van ruim 81%. Het apparaatje beschikt bovendien over een grafisch display dat afwisselend de resterende capaciteit en de huidige ontlaadstroom laat zien. Een echte uitblinker is de LC-PB-13000 niet, maar gezien zijn extreem lage prijs van 26 euro is het toch een zeer interessante keuze. Beperking is wel dat het apparaat op dit moment voor zover wij weten door slechts één Nederlandse shop wordt geleverd.

LC Power LC-PB-8000LC Power LC-PB-8000
LC Power LC-PB-8000

LC Power LC-PB-13000LC Power LC-PB-13000
LC Power LC-PB-13000

Patriot Fuel+ PCP60002 en PCPBF120002

Patriot levert onder haar Fuel+ label al enige tijd accessoires voor mobiele telefoons, waaronder een eigen draadloos oplaadsysteem en powerbanks. Qua naamgeving had het iets eenvoudiger gemogen van ons, maar het komt erop neer dat we apparaten met een capaciteit van 6000 en 12.000 mAh hebben getest. Beide apparaten hebben twee USB-uitgangen (1,0 en 2,5A). Kijken we naar de testresultaten, dan valt op dat de PCP60002 met 64% daadwerkelijk beschikbare capaciteit ronduit slecht soort, zijn grote broer doet dat met bijna 80% een stuk beter en gerelateerd aan zijn relatief lage gewicht zelfs uitstekend! Die PCPBF120002 heeft echter een heel lage uitgangsspanning van slechts 4,07 volt bij 1 ampère. Verschillende smartphones die wij met deze powerbank getest hebben laadden overigens wel probleemloos op, maar ideaal is die lage spanning zeker niet.

Patriot PCPB60002Patriot PCPB60002
Patriot Fuel+ PCP60002

Patriot PCPBF120002 FuelPatriot PCPBF120002 Fuel
Patriot Fuel+ PCPBF120002

PNY Powerpack BD7800 en T10400

Van PNY ontvingen wij twee powerbanks die qua afmetingen vrijwel gelijk zijn, maar qua capaciteit met respectievelijk 7800 en 10.400 mAh aanzienlijk verschillen. Beide apparaten beschikken over twee USB-uitgangen (1,0 en 2,4A). De ‘kleine’ BD7800 heeft als extraatje een grafisch display dat de resterende accucapaciteit in procenten laat zien, terwijl de T10400 het gewoon met vier ledjes moet doen. De prestaties van beide apparaten zijn redelijk, maar niet opzienbarend. De T10400 levert bovendien slechts 66% van de opgegeven capaciteit, een van de slechtere resultaten uit de test.

PNY PowerPack 7800PNY PowerPack 7800

PNY Powerpack BD7800

PNY PowerPack T10400PNY PowerPack T10400
PNY Powerpack T10400

Samsung EB-PN915BWEGWW

Samsung maakt zelf hoogwaardige lithium-ion batterijen en dus waren wij benieuwd naar de prestaties van de EB-PN915BWEGWW. Het apparaat beschikt over twee uitgangen, één normale USB poort en een uittrekbare micro-USB kabel, waarop direct een smartphone aangesloten kan worden. De powerbank met een opgegeven capaciteit van 11.300 mAh stelt niet teleur. Met een gemeten beschikbare capaciteit van 89,3% scoort hij op dit punt het best van alle apparaten uit de test. Ondanks het relatief hoge gewicht van 265 gram behaalt de powerbank hiermee toch een uitstekende capaciteit/gewichtsverhouding, wat hem een prima keuze maakt als je veel capaciteit mee wilt nemen zonder een spreekwoordelijke baksteen in de zak te dragen. Nadeel is de relatief hoge prijs.

Samsung EB-PN915BWEGWWSamsung EB-PN915BWEGWW
Samsung EB-PN915BWEGWW

De TL-PB10400 van TP-Link heeft een afwijkende vorm. Waar de meest powerbanks alle cellen naast elkaar hebben liggen om zo plat mogelijk te kunnen zijn, kiest TP-Link ervoor om vier cellen twee-aan-twee boven elkaar plaatsen, met als resultaat een torenmodel powerbank. Het apparaatje beschikt over twee USB-uitgangen (1,0 en 2,0A) en  heeft een ingebouwde witte LED die als zaklamp dienst kan doen. De prestaties van de TL-PB10400 zijn dik in orde. Het apparaat levert 84,4% van de beloofde capaciteit en scoort daarmee boven het gemiddelde. Ook de prijs is netjes, waardoor deze powerbank een aanrader is.

TP-Link TL-PB10400 BlueTP-Link TL-PB10400 Blue
TP-Link TL-PB10400

Ultron RealPower PB4000, PB6001 PB15600 en PB20800

Het Duitse Ultron heeft de nodige accessoires voor mobiele apparaten, waaronder een uitgebreid scala aan powerbanks. Wij testen vier modellen met capaciteiten van 4000, 6000, 15.600 en 20.800 mAh. Het kleinste model, de PB4000, beschikt over één USB-uitgang (2,4A) en heeft als extraatje een LED-zaklampje ingebouwd. Het apparaatje levert bijna 87% van de beloofde capaciteit en scoort daarmee prima. De PB4000 kost bovendien nog geen 20 euro, wat het een uitstekende budgetkeuze maakt.

De PB60001 heeft twee uitgangen (1,0 en 2,4A) en als extra een LED-zaklampje. Met een efficiency van 82% scoort dit apparaat gemiddeld. De PB15600 is een aanzienlijk groter en zwaarder apparaat. Ook deze powerbank is voorzien van een LED-zaklamp en beschikt over twee USB-uitgangen (1,0 en 2,4A). De gemeten capaciteit is met 80% iets lager, maar met een gemeten opbrengst van 46,4 Wh is dit apparaat nog altijd nummer twee van de reguliere powerbanks in deze test. Enig nadeel is dat deze powerbank met maximaal 1 ampère opgeladen kan worden. Bij kleinere powerbanks vinden we dat geen probleem, maar bij een apparaat van deze capaciteit betekent dit dat het opladen van grotere accu's érg lang duurt.

De PB20800 scharen wij eigenlijk niet onder de normale powerbanks. Deze kolos is veel groter dan de overige modellen in de test en weegt maar liefst 641 gram, bijna tweemaal zoveel als het een na zwaarste model in deze test. Tegenover die ruime afmetingen en het hoge gewicht staat wel een gemeten capaciteit van iets meer dan 64 Wh, met afstand de beste score uit de test. De PB20800 beschikt bovendien niet alleen over een 2A USB-aansluiting, maar ook over 12 en 19 volt 3-ampère-uitgangen. Middels een ruime sortering meegeleverde verlooppluggen moet het hiermee mogelijk zijn om ook vrijwel alle notebooks op te laden.

Ultron RealPower PB4000 Rubber CaseUltron RealPower PB4000 Rubber Case
Ultron RealPower PB4000

Ultron RealPower PB6001 BlackUltron RealPower PB6001 Black
Ultron RealPower PB6001

Ultron RealPower PB15600 + LEDUltron RealPower PB15600 + LED
Ultron RealPower PB15600

Ultron RealPower PB20800Ultron RealPower PB20800
Ultron RealPower PB20800

Verbatim Ultra Slim Powerpack, Dual USB Powerpack 9000, 12000

Toen we Verbatim’s Ultra Slim Powerpack uit de verpakking haalden, bekroop ons een gevoel van herkenning: deze powerbank is uiterlijk identiek aan de Adata PV100. Ook qua specs zijn beide apparaten identiek, wat betekent dat we met een dunne en relatief lichte 4200 mAh powerbank van doen hebben. Onze testresultaten laten zien dat het model van Verbatim iets minder goed presteert, waarmee het dus geen hoogvlieger is. Net als de versie van Adata geldt ook bij Verbatim dat de prijs relatief hoog is, je betaalt dus duidelijk voor het extra dunne formaat.

De Dual USB Powerpack 9000 en 1200 zijn aanzienlijk groter en beschikken beide over twee USB-uitgangen (1,0 en 2,1A). De prestaties van deze apparaten zijn redelijk. Het 9000 mAh model levert met bijna 76% van de opgegeven capaciteit een redelijke score, de 12.000 mAh variant presteert met 78% marginaal beter.

Verbatim Ultra Slim Power Pack BlackVerbatim Ultra Slim Power Pack Black
Verbatim Ultra Slim Powerpack

Verbatim Dual USB Powerpack 9000Verbatim Dual USB Powerpack 9000
Verbatim Dual USB Powerpack 9000

Verbatim Dual USB Powerpack 12000Verbatim Dual USB Powerpack 12000
Verbatim Dual USB Powerpack 12000

Xtorm XB100 en XB102

Xtorm is een merknaam die waarschijnlijk niet bekend in de oren klinkt, maar de naam van moederbedrijf A-Solar zal wellicht wel een belletje doen rinkelen. Dat bedrijf is al jaren bezig met het ontwikkelen van powerbanks en zonnestroomopladers. De door ons geteste XB100 en XB102 hebben een capaciteit van respectievelijk 6000 en 15.000 mAh. De XB100 beschikt over twee USB-uitgangen die samen 2,5A kunnen leveren, de XB102 heeft zelfs drie uitgangen die gezamenlijk 3A kunnen leveren. Opladen van de powerbanks kan met een ingebouwde USB-kabel, of met de gebruikelijk micro-USB-ingang.

Kijken we naar de testresultaten, dan komen beide apparaten prima uit de bus. De XB100 levert bijna 85% van de beloofde capaciteit, bij de XB102 is dat zelfs ruim 87%. Die laatste levert bovendien de hoogste capaciteit van alle reguliere powerbanks in deze test, met ruim 48 Wh aan beschikbare energie. Beide apparaten zijn bovendien relatief compact en vooral licht, waardoor de energiedichtheid eveneens uitstekend is.

Xtorm XB100 Air 6000Xtorm XB100 Air 6000
Xtorm XB100

Xtorm XB102 Free 15000Xtorm XB102 Free 15000
Xtorm XB102

Energiedichtheid

De energiedichtheid van powerbanks is belangrijk: idealiter is een powerbank niet alleen krachtig, maar ook compact en licht. In de praktijk is het vaak echter een compromis

Ontlaadcapaciteit

De grafieken op deze pagina laten zien wat de capaciteit van de geteste powerbanks is in wattuur. De eerste grafiek laat zien wat de fabrikant opgeeft, de tweede wat wij daadwerkelijk meten.

Ontlaadstroom

De maximale ontlaadstroom geeft aan met hoevele Ampère een powerbank onladen kan worden. Een hogere waarde betekent dat je apparaten zoals smarphones en tablet sneller kunt opladen. Belangrijk is wél dat het voltage in de buurt van de 5 Volt blijft. Op deze pagina vind je de maximale opgegeven ontlaadstroom, en het voltage dat wij daarbij gemeten hebben

Conclusie

Na het testen van ruim twintig powerbanks kunnen we concluderen dat de verschillen tussen de diverse modellen vrij groot zijn. Voor een compleet overzicht van alle specificaties en testresultaten verwijzen we je graag door naar deze tabel. De opgegeven capaciteit wordt door geen enkel apparaat volledig geleverd, de slechtste apparaten leveren in de praktijk net iets meer dan 60%, terwijl de beste net geen 90% behalen. Ben je op zoek naar een powerbank om een mobiele telefoon bij nood één keer bij te laden en wil je het liefst een zo klein en licht mogelijk apparaat meenemen, dan is de Ultron RealPower PB4000 een goede keuze. Deze powerbank kost zo’n 15 euro, is licht en compact en levert toch ruim voldoende vermogen om zelfs grote telefoons compleet op te laden.

Wil je liever een krachtiger model, dan is de TP-Link TL-PB10400 met een gemiddelde prijs van ongeveer 30 euro een goede keuze. Deze powerbank levert voldoende vermogen om de meeste tablets eenmaal en smartphones twee of driemaal op te laden.
De beste prijs-prestatieverhouding voor regulier verkrijgbare modellen gaat naar de Ultron RealPower PB15600. Voor circa 45 euro biedt dit apparaat ruim 46 Wh aan capaciteit. Een andere interessante keuze is de LC Power LC-PB-13000. Deze powerbank levert bijna net zoveel capaciteit, en dat voor een extreem lage prijs van slechts 26 euro. Enige minpuntje is de beschikbaarheid, op het moment van schrijven is deze powerbank slechts bij één winkel terug te vinden in onze prijsvergelijker.

Kijken we puur naar de prestaties, dan komt de Xtorm XB102 Free 15000 als winnaar uit de bus. Van alle normale powerbanks levert dit apparaat het meeste vermogen, de grootste energiedichtheid én de hoogste gegarandeerde stroomsterkte bij opladen en ontladen. Goedkoop is deze powerbank echter niet. Gemiddeld kost hij bijna 80 euro, al is hij met een beetje zoeken ook voor twintig euro minder te vinden.

Ben je op zoek naar zoveel mogelijk capaciteit en wil je ook een notebook kunnen opladen? Dan is de Ultron RealPower PB20800 het overwegen waard. Deze grote, zware powerbank kost gemiddeld ruim 110 euro, maar levert daarvoor wel ruim 64 Wh aan capaciteit en beschikt naast een 5 volt USB-uitgang ook over 12 en 19 volt-aansluitingen.


LC Power LC-PB-13000
TP-Link TL-PB10400
Xtorm XB102 Free 15000
Ultron RealPower PB15600 + LED


Ultron RealPower PB4000 Rubber Case


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

A.M.P. Lifebar 10

A.M.P. Lifebar 10

 • 2 A
 • 10000 mAh
 • 2
 • 254 gram
Niet verkrijgbaar
Adata PV100 4200 Blue

Adata PV100 4200 Blue

 • 2.1 A
 • 4200 mAh
 • 15.54 Wh
 • 1
 • 108 gram
Niet verkrijgbaar
Adata PV110 10400

Adata PV110 10400

 • 2.1 A
 • 10400 mAh
 • 35 Wh
 • 2
 • 266 gram
Niet verkrijgbaar
FSP FSPB078-DCYN1

FSP FSPB078-DCYN1

 • 2.4 A
 • 7800 mAh
 • 2
 • 238 gram
Niet verkrijgbaar
FSP FSPB104-DCYN1

FSP FSPB104-DCYN1

 • 2.4 A
 • 10400 mAh
 • 2
 • 297 gram
Niet verkrijgbaar
LC Power LC-PB-8000

LC Power LC-PB-8000

 • 1.0 A
 • 8000 mAh
 • 1
 • 241 gram
Niet verkrijgbaar
Excellent LC Power LC-PB-13000

LC Power LC-PB-13000

 • 2.1 A
 • 13000 mAh
 • 2
 • 304 gram
Niet verkrijgbaar
Patriot PCPB60002

Patriot PCPB60002

 • 2.5 A
 • 6000 mAh
 • 2
 • 131 gram
Niet verkrijgbaar
Patriot PCPBF120002 Fuel

Patriot PCPBF120002 Fuel

 • 2.5 A
 • 12000 mAh
 • 44.4 Wh
 • 2
 • 228 gram
Niet verkrijgbaar
PNY PowerPack 7800

PNY PowerPack 7800

 • 2.4 A
 • 7800 mAh
 • 2
 • 228 gram
Niet verkrijgbaar
PNY PowerPack T10400

PNY PowerPack T10400

 • 2.4 A
 • 10400 mAh
 • 38.5 Wh
 • 2
 • 229 gram

35,09 €

2 winkels
Samsung EB-PN915BWEGWW

Samsung EB-PN915BWEGWW

 • 2 A
 • 11300 mAh
 • 42.72 Wh
 • 1
 • 265 gram
Niet verkrijgbaar
Excellent TP-Link TL-PB10400 Blue

TP-Link TL-PB10400 Blue

 • 2 A
 • 10400 mAh
 • 2
 • 240 gram

27,74 €

1 winkel
Great Value Ultron RealPower PB4000 Rubber Case

Ultron RealPower PB4000 Rubber Case

 • 2.4 A
 • 4000 mAh
 • 1
 • 126 gram
Niet verkrijgbaar
Ultron RealPower PB6001 Black

Ultron RealPower PB6001 Black

 • 2.4 A
 • 6000 mAh
 • 2
 • 173 gram
Niet verkrijgbaar
Excellent Ultron RealPower PB15600 + LED

Ultron RealPower PB15600 + LED

 • 2.4 A
 • 15600 mAh
 • 2
 • 346 gram
Niet verkrijgbaar
Ultron RealPower PB20800

Ultron RealPower PB20800

 • 2 A
 • 20800 mAh
 • 1
 • 641 gram
Niet verkrijgbaar
Verbatim Dual USB Powerpack 9000

Verbatim Dual USB Powerpack 9000

 • 2.1 A
 • 9000 mAh
 • 34 Wh
 • 2
 • 199 gram
Niet verkrijgbaar
Verbatim Dual USB Powerpack 12000

Verbatim Dual USB Powerpack 12000

 • 2.1 A
 • 12000 mAh
 • 44 Wh
 • 2
 • 259 gram

32,80 €

2 winkels
Verbatim Portable Power Pack 2200 Black

Verbatim Portable Power Pack 2200 Black

 • 1.0 A
 • 2200 mAh
 • 10 Wh
 • 1
 • 73 gram

39,82 €

1 winkel
Verbatim Ultra Slim Power Pack Black

Verbatim Ultra Slim Power Pack Black

 • 2.1 A
 • 4200 mAh
 • 16 Wh
 • 1
 • 110 gram
Niet verkrijgbaar
Xtorm XB100 Air 6000

Xtorm XB100 Air 6000

 • 2.5 A
 • 6000 mAh
 • 2
 • 133 gram
Niet verkrijgbaar
Excellent Xtorm XB102 Free 15000

Xtorm XB102 Free 15000

 • 3 A
 • 15000 mAh
 • 3
 • 314 gram
Niet verkrijgbaar
0
*