Achtergrond: alles wat je moet weten over drones

32 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Met kunst en vliegwerk
 3. 3. Zelfbouw of Ready To Fly?
 4. 4. Gebruiksdoelen
 5. 5. Drones voor video
 6. 6. Altijd stabiele beelden
 7. 7. Populaire Drones
 8. 8. Xiro Xplorer
 9. 9. Wet en regelgeving
 10. 10. Conclusie
 11. 32 reacties

Zelfbouw of Ready To Fly?

Het lijstje onderdelen waaruit een drone bestaat is dus beperkt. Het is dan ook prima mogelijk om zelf een drone te bouwen. Diverse merken leveren losse controllers, ESC’s, motoren, ontvangers en accu’s. Die onderdelen kan je naar keuze monteren op een frame dat je helemaal zelf ontwerpt en bouwt, of op een frame dat je als bouwpakket koopt. Vooral modelbouwhobbyisten kiezen voor zelfbouw, omdat het veel vrijheid geeft bij de keuze van componenten. Het is mogelijk om tegen relatief beperkte kosten grote drones te bouwen die veel gewicht kunnen tillen, of juist compacte maar zeer snelle drones samen te stellen.


Het is prima mogelijk om zelf een drone te bouwen uit losse onderdelen. Hier zie je een grote octacopter met daaronder een professionele Red Epic filmcamera.

De markt voor zelfbouw valt qua aantallen echter in het niet bij de snel groeiende markt voor kant en klare drones. De bekendste drone is wellicht de witte Phantom van het Chinese DJI. Deze compacte quadcopter wordt kant en klaar opgebouwd geleverd, inclusief accu en zender. Het enige wat je hoeft te doen voordat je ermee de lucht in kunt, is de propellers op de motor schroeven. DJI krijgt echter steeds meer concurrentie. Andere Chinese merken als Walkera en Yuneec bouwen interessante drones die veelal iets goedkoper zijn dan die van DJI, terwijl vanuit Amerika en Europa bedrijven als 3D Robotics en Parrot ook geavanceerde consumentenmodellen hebben gelanceerd. Net als bij PC’s lange tijd het geval was, zijn drones die je nu koopt, over een jaar waarschijnlijk al sterk verouderd, zo snel gaan de ontwikkelingen.

De eerste Phantom drone van DJI zorgde in 2013 voor een revolutie in de drone wereld.

0