Achtergrond: alles wat je moet weten over drones

32 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Met kunst en vliegwerk
 3. 3. Zelfbouw of Ready To Fly?
 4. 4. Gebruiksdoelen
 5. 5. Drones voor video
 6. 6. Altijd stabiele beelden
 7. 7. Populaire Drones
 8. 8. Xiro Xplorer
 9. 9. Wet en regelgeving
 10. 10. Conclusie
 11. 32 reacties

Drones voor video

Hoewel de drones zelf de afgelopen jaren een snelle ontwikkeling hebben doormaakt, gaan de ontwikkelingen op het gebied van de videomogelijkheden nog veel sneller. Bij de eerste consumentendrones kon je een camera onder de behuizing hangen, de opname starten en vervolgens op goed geluk proberen opnames te maken. Of dat een beetje gelukt was, kon je pas na terugkomst op de grond bekijken.

De afgelopen jaren werden drones daarom steeds vaker uitgerust met analoge videozenders. Zo’n zendertje koppel je aan de analoge video-uitgang van bijvoorbeeld een GoPro camera, waarna het beeld naar een videontvanger op de grond wordt gestuurd. Voordeel hiervan is dat je live kan zien wat je opneemt, een vereiste voor het maken van goede shots. Nadeel van deze oplossing is dat het niet mogelijk is om de camera in de lucht te bedienen. Het starten of stoppen van een opname, maar ook het aanpassen van de belichting is er niet bij. Bovendien is de beeldkwaliteit van een analoge videoverbinding niet geweldig. De veelgebruikte 5,8 GHz technologie heeft weliswaar een redelijk groot bereik, maar de beeldverbinding is erg gevoelig voor storing, met lage beeldkwaliteit als gevolg.

Sinds ongeveer een jaar zien we daarom een trend waarbij er een digitale verbinding wordt opgezet tussen de camera in de drone en een smartphone of tablet die op de afstandsbediening wordt gemonteerd. Met zo’n digitale verbinding is het mogelijk om beelden live in 720p of zelfs 1080p-kwaliteit te streamen. Omdat het een tweewegverbinding betreft, is het bovendien mogelijk om de camera op afstand te bedienen. DJI gebruikt zo’n digitaal systeem bij haar Phantom 2 Vision en Vision+, en recenter ook bij de Inspire 1 en Phantom 3. Die twee nieuwste modellen kunnen bovendien video in 4K resolutie opnemen.

Middels een digitale (wifi-)verbinding is het mogelijk om live HD beelden vanuit drones op een smartphone of tablet te bekijken.

Tot voor kort was het niet mogelijk om de bij drone-vliegers populaire GoPro camera’s digitaal uit te lezen en te bedienen. Wilde je een GoPro camera gebruiken, dan koppelde je die aan een analoge videozender en was je verplicht om voor take-off de opname handmatig te starten. Daar is echter verandering in gekomen. Het Amerikaanse 3D Robotics heeft als eerste dronebouwer toestemming van GoPro gekregen om een dataverbinding met hun camera’s te maken, waardoor het met de 3D Robotics Solo mogelijk is om een GoPro Hero 3+ of Hero 4 op afstand te bedienen én om beelden live in 720p-kwaliteit te streamen. Of andere fabrikanten van drones ook toegang zullen krijgen tot deze mogelijkheden is onduidelijk. GoPro kondigde eind 2014 namelijk aan ook eigen drones te willen ontwikkelen.

Markleider DJI lijkt ondertussen juist weg te bewegen van ondersteuning van de GoPro camera’s. Hoewel zij het gebruik hiervan onder hun Phantom drones pionierden, zet het Chinese bedrijf nu vooral in op camera’s van eigen makelij. Zoals gezegd levert het bij de onlangs geïntroduceerde Phantom 3 Professional zelfs een eigen 4K camera. Deze stuurt zijn beelden digitaal naar een smartphone of tablet die op de afstandsbediening geklemd wordt. Een nadeel van DJI’s ingebouwde camera’s is dat de kwaliteit niet zo goed is als die van de populaire GoPro actiecamera’s. Een directe vergelijking tussen de 4K camera’s van DJI en de GoPro Hero 4 laat zien dat die laatste een hogere beeldscherpte en vooral ook een groter dynamisch bereik heeft. Aan de andere kant is het met DJI’s nieuwe camera wel mogelijk om op afstand opnames te starten en stoppen en om instellingen als sluitertijd en diafragma aan te passen.


Middels apps voor smartphones kan je niet alleen live videobeelden bekijken, maar ook camera-instellingen aanpassen.

0