Achtergrond: alles wat je moet weten over drones

32 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Met kunst en vliegwerk
 3. 3. Zelfbouw of Ready To Fly?
 4. 4. Gebruiksdoelen
 5. 5. Drones voor video
 6. 6. Altijd stabiele beelden
 7. 7. Populaire Drones
 8. 8. Xiro Xplorer
 9. 9. Wet en regelgeving
 10. 10. Conclusie
 11. 32 reacties

Populaire Drones

Het aantal verschillende drones neemt bijna wekelijks toe, maar een paar merken springen qua populariteit boven de rest uit. Op deze pagina bespreken we er een aantal.

DJI Phantom

DJI’s witte Phantom is inmiddels bij de derde generatie aanbeland. De nieuwe Phantom 3 is momenteel te koop in drie smaken, namelijk een Standard' en een ‘Advanced’ versie met 1080p camera's, en een ‘Professional’ model met 4K camera. Allen beschikken over een 3-assige gimbal en digitale downlink voor de video, maar bij het standard-model zijn de mogelijkheden beperkter. De prijzen van de Phantom 3 liggen op respectievelijk, 819, 1099 en 1399 euro. De oude Phantom 2 Vision+ met een minder goede 1080p camera is voorlopig ook nog te koop, maar is niet veel goedkoper en daardoor niet zo interessant. Wil je met een GoPro aan de slag, dan zal je bij DJI moeten kiezen voor een Phantom 2 met h4-3d gimbal. Zo’n setje kost momenteel 800 euro, maar dat is exclusief GoPro camera en videozender/-ontvanger.

3D Robotics Solo

Een drone die eerder dit jaar met zeer veel enthousiasme werd ontvangen is de Solo van 3D Robotics. Dit Amerikaanse bedrijf, waar een aantal ex-DJI werknemers werken, heeft de Solo primair ontwikkeld als videoplatform. De drone wordt geleverd met 3-assige gimbal voor een GoPro camera en kost in Amerika 1400 dollar. Dankzij een innige samenwerking met GoPro kan de camera op afstand bediend worden en is er een 720p stream naar een tablet of smartphone die je op de controller klikt. Die controller beschikt verder over een grafisch scherm en meerdere knoppen, waarmee je eenvoudig acties kunt inprogrammeren. Zo is het mogelijk om de drone volautomatisch over een object te laten vliegen, terwijl de camera in een vloeiende beweging automatisch steeds verder naar beneden kantelt. 

Parrot Bebop

Het Franse Parrot was één van de eerste bedrijven dat in 2012 met de A.R. Drone een consumentendrone op de mark bracht. Hoewel voorzien van een camera, waren zowel de A.R. Drone als diens opvolger eigenlijk niet geschikt om serieuze video-opnames te maken, daar was de beeldkwaliteit te slecht voor. Eind vorig jaar lanceerde Parrot daarom de Bebop, die betere beeldkwaliteit en gestabiliseerde video belooft. Parrot pakt dit echter anders aan dan de concurrentie. De bebop maakt geen gebruik van een gimbal, maar heeft een groothoekcamera gekoppeld aan een 4K videosensor. De videoresolutie van de Bebop is echter 1080p, waarbij de opgenomen 1080p video een uitsnede is van het beeld dat de 4K sensor ziet. Deze uitsnede wordt steeds aangepast, al naargelang de beweging van de drone. Op die manier ontstaat een softwarematige gestabiliseerde video. Het resultaat van deze stabilisatie is goed, maar niet zo goed als dat van een echte gimbal. Nadeel is bovendien dat de beeldkwaliteit van de Bebop op zichzelf niet zo goed is, wat goed te zien is in de diverse filmpjes die hiervan online te vinden zijn. De sensor heeft een beperkt dynamisch bereik, waardoor delen van het beeld snel onder- of overbelicht zijn. Hierdoor is de Bebop ondanks zijn relatief gunstige prijs van circa 499 euro eigenlijk geen aanrader voor het maken van luchtopnames.

 

0