Cooler Master MasterCase 5 en 5 Pro review: nieuwe richting

23 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en koeling
 4. 4. MasterCase 5 Pro
 5. 5. Testprocedure
 6. 6. Testresultaten koeling 200 watt
 7. 7. Testresultaten koeling 400 watt
 8. 8. Testresultaten geluidsproductie
 9. 9. Foto's
 10. 10. Specificaties
 11. 11. Conclusie
 12. 2 besproken producten
 13. 23 reacties

Conclusie

Cooler Master heeft zichzelf een flinke uitdaging gegeven met de MasterCase 5, maar alle inspanningen hebben gelukkig ook een prima product opgeleverd. Het belangrijkste eerst: de MasterCase 5 is een uitstekende behuizing, met alle voorzieningen die je wenst in een moderne kast. Dat Cooler Master daarvoor goed over de schutting heeft gekeken en goed heeft geluisterd naar gebruikers en experts is wat ons betreft eerder een voor- dan een nadeel. De ophanging voor hardeschijfkooien, fans en waterreservoirs is een echte innovatie, die wat ons betreft duidelijk een stap vooruit is op het gebied van gebruiksgemak. De balans tussen koelprestaties en geluidsproductie is naar onze mening ook uitstekend: de meeste concurrenten die stiller zijn, koeler duidelijk minder goed en de meeste concurrenten die beter koelen, doen dat met duidelijk meer geluid.

Tot zover het goede nieuws, want kritiekpunten zijn er ook. Zo is het metaal van het bovenpaneel en het scheidingspaneel aan de binnenkant niet volledig vlak; we kunnen niet beoordelen of het om een exemplarisch probleem of iets van de eerste serie gaat en het is ook geen kritiek euvel, maar gezien het belang van dit product voor Cooler Master is het wel iets dat we niet onvermeld kunnen laten.

Het belangrijkste punt van kritiek is en blijft de prijs: hoewel de gemiddelde prijs van zo'n 125 euro voor de MasterCase 5 niet enorm hoog is en een stuk lager dan de aanvankelijk gecommuniceerde 149 euro, plaatst Cooler Master hem hiermee aan de bovenkant van het middensegment. Qua afwerking en gebruiksgemak kan de MasterCase 5 uitstekend meekomen en voor de meeste configuraties is hij gewoon toereikend - maar we kunnen niet ontkennen dat je bij de concurrentie veelal gewoon 'meer' krijgt, terwijl Cooler Master daar extra geld voor vraagt. Nog lastiger wordt het als die concurrentie significant goedkoper is: een Phanteks Enthoo Pro heb je al voor iets meer dan 90 euro. Ook een Fractal Design Define R5 is nog altijd zo'n 10 euro goedkoper. Beide bieden meer ruimte voor waterkoeling en voor harde schijven en zijn ook voorzien van alle denkbare wenselijke moderne voorzieningen.

Maakt dit de MasterCase 5 een slechte keus? Nee, zeker niet. Laten we eerlijk zijn: de meeste kopers zullen geen 6 harde schijven willen plaatsen en ook waterkoeling wordt door slechts een klein deel van de gebruikers toegepast. De MasterCase 5 biedt misschien 'minder', maar het is nog altijd meer dan genoeg. Bovendien is hij qua interne ruimte ideaal voor wie grote luchtkoeling en meerdere videokaarten wil plaatsen. Een Excellent Award is zeker op zijn plaats. Voor de 'Pro' versie valt zeker ook het een en ander te zeggen, maar daarvan is de prijs eigenlijk niet meer te rechtvaardigen - wil je direct al veel waterkoeling en hardeschijven inbouwen, dan zijn er concurrenten met een betere prijs-prestatieverhouding.

Of de MasterCase 5 de ideale 'maker'-kast is... dat wagen we te betwijfelen. De modulariteit is toch nog vooral voorbehouden aan de vanuit Cooler Master beschikbare onderdelen. De behuizing is een stuk minder te demonteren dan bijvoorbeeld de Phanteks-kasten, die grotendeels in elkaar geschroefd zijn. Aan de andere kant, Cooler Master heeft toegezegd dat er een mogelijkheid komt voor eindgebruikers om onderdelen en aanpassingen te suggereren, en het staat pas aan het begin van het traject waarbij de 'makers' centraal moeten komen te staan. Op dat vlak geven we dus nog even het voordeel van de twijfel.

Cooler Master MasterCase 5


Cooler Master MasterCase 5


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Cooler Master MasterCase 5

Cooler Master MasterCase 5

 • 2 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
Cooler Master MasterCase Pro 5

Cooler Master MasterCase Pro 5

 • Venster
 • 3 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
0