Cooler Master MasterCase 5 en 5 Pro review: nieuwe richting

23 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en koeling
 4. 4. MasterCase 5 Pro
 5. 5. Testprocedure
 6. 6. Testresultaten koeling 200 watt
 7. 7. Testresultaten koeling 400 watt
 8. 8. Testresultaten geluidsproductie
 9. 9. Foto's
 10. 10. Specificaties
 11. 11. Conclusie
 12. 2 besproken producten
 13. 23 reacties

Intern en koeling

De MasterCase 5 is bestemd voor 'beginnende systeembouwers' en biedt daarvoor volgens Cooler Master 'precies wat ze nodig hebben'. Als we naar het interieur van de MC5 kijken, zijn we geneigd het daarmee eens te zijn. We zien een zeer strak, minimalistisch ontwerp waarin alles aanwezig is voor een doorsnee systeem.

Daarbij kunnen we opmerken dat de afwerking aan de binnenzijde niet onderdoet voor die aan de buitenkant. De opening om het monteren van een backplate voor een CPU-koeler te faciliteren is meer dan groot genoeg voor elke koeloplossing. Je kunt een CPU-luchtkoeler plaatsen met een hoogte van 19 cm, waarmee je vrijwel elke koeler op de markt kwijt kunt.Voor videokaarten is 41 cm beschikbaar zolang je geen hardeschijfkooi monteert; doe je dat wel, dan blijft 29,5 cm over. Nog altijd genoeg voor vrijwel elke videokaart op de markt.

De gaten die dienen om kabels naar de achterkant van de moederbordplaat te leiden, zijn netjes afgewerkt met rubbers. Een horizontaal stuk metaal scheidt het binnenwerk in twee compartimenten, een voor moederbord en insteekkaarten en een voor de voeding. Deze plaat heeft helaas last van hetzelfde als die bovenop de kast: hij staat een beetje bol en kan hierdoor ingedrukt worden. Of het hier een exemplarisch of structureel fenomeen betreft, moeten we vooralsnog in het midden laten.

Cooler Master MasterCase 5

Voor opslag zijn er standaard twee 3,5" sledes aanwezig en twee houders voor 2,5" apparaten. Cooler Master noemt die laatste  'Slip-and-Clip Pockets' - feit is dat je er een 2,5" drive of disk in kunt plaatsen en die dan met één duimschroef kunt vastzetten. Dat kan zowel op de horizontale drager als achter de moederbordplaat; in totaal zijn er vier posities, waarvoor bij de standaardversie van de MasterCase 5 twee houders worden meegeleverd.

Verder zien we achter de moederbordplaat kabelgeleiders met klittenband - ook een voorziening die we elders al eens tegenkwamen, en die beslist handig is. Wat hier ook opvalt, is hoe netjes de kast eruit ziet - geen loshangende kabels of tierelantijnen, het is allemaal lekker opgeruimd. Er is 2,5 cm ruimte achter de moederbordplaat, meer dan genoeg dus.

Cooler Master MasterCase 5

Voor het plaatsen van harde schijven is standaard dus een kooi aanwezig met twee 3,5" sledes (waarin je ook 2,5" apparaten kunt schroeven). Die kooi is verplaatsbaar en geheel uitneembaar. Dat laatste geldt ook voor de houder voor 5,25" apparaten, die kan je ook uitnemen om meer ruimte aan de voorzijde te creëeren, bijvoorbeeld voor een 360 mm radiator.

Het ophangsysteem voor de kooien is ingenieus en wellicht dé innovatie van de MasterCase. Een rij schroefgaten naast de moederbordplaat en een voorin de kast vormen de bevestigingspunten voor zowel hardeschijfkooien als ventilatoren; ook moet het mogelijk worden om hier bijvoorbeeld een waterkoelingreservoir aan te monteren. Cooler Master noemt het een Clip-and-Click Panel; hoe je het ook noemt, het gemak waarmee je met een stel duimschroeven onderdelen kan vastzetten of losmaken, is beslist een pluspunt. We zien vaker verwijderbare kooien, maar dit is toch net weer een stap verder qua gebruiksgemak.

Cooler Master MasterCase 5

Voor de koeling van de standaard MasterCase 5 levert Cooler Master twee fans mee, een aan de voorzijde en een aan de achterkant. Hierbij valt op dat de standaardindeling van de MC5 niet ideaal is. De hardeschijfkooi is veel handiger onderin geplaatst, waardoor een vrij pad ontstaat voor de luchtstroom van voor naar achteren. Wat wel positief is, is dat Cooler Master (eindelijk) heeft gekozen voor standaard 14 cm ventilatoren. Zoals bekend verplaatsen die meer lucht bij dezelfde geluidsproductie, of zijn ze stiller bij eenzelfde luchtverplaatsing als een 12 cm fan.

Cooler Master MasterCase 5

In totaal is er ruimte voor zes 14 cm fans: drie voor, twee boven en een aan de achterkant. Ga je voor waterkoeling, dan zijn er officieel twee plaatsen: aan de achterzijde een 120 of 140 mm radiator en voorin een met een maximale grootte tot 280 mm (daarvoor moet je wel de 5,25" kooi uitnemen). Verder kan je in theorie ook ween 280 mm radiator aan de bovenkant kwijt, maar dan moet je de radiator aan de binnenkant plaatsen en de fans aan de buitenzijde; niet ideaal. Cooler Master heeft wel een oplossing daarvoor...

Cooler Master MasterCase 5


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Cooler Master MasterCase 5

Cooler Master MasterCase 5

 • 2 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
Cooler Master MasterCase Pro 5

Cooler Master MasterCase Pro 5

 • Venster
 • 3 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
0