Cooler Master MasterCase 5 en 5 Pro review: nieuwe richting

20 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en koeling
 4. 4. MasterCase 5 Pro
 5. 5. Testprocedure
 6. 6. Testresultaten koeling 200 watt
 7. 7. Testresultaten koeling 400 watt
 8. 8. Testresultaten geluidsproductie
 9. 9. Foto's
 10. 10. Specificaties
 11. 11. Conclusie
 12. 2 besproken producten
 13. 20 reacties

Inleiding

Deze zomer had Cooler Master groot nieuws: het bedrijf wil terug naar haar roots: hoogwaardige producten die veeleisende gebruikers aanspreken. Bovendien wil het aansluiting zoeken bij de 'maker'-cultuur. De nieuwe MasterCase 5 behuizingen zijn het startpunt voor deze gecombineerde koerswijziging en aanpassing van het productassortiment. Er staat heel wat op het spel met de introductie van dit eerste product dat de nieuwe filosofie moet belichamen. Cooler Master ging dan ook niet over een nacht ijs en wij deden dat ook niet met onze test. Het heeft even geduurd, maar nu kunnen we je wel vertellen of de MasterCase 5 een behuizing is je moet hebben.


Om die vraag te beantwoorden gingen wij aan de slag niet een, maar twee kasten. Essentieel is namelijk de mogelijkheid deze producten naar eigen inzicht aan te passen. Vooralsnog levert Cooler Master twee versies, de MasterCase 5 en de MasterCase 5 Pro - waarbij je na aanschaf van de juiste accessoires de eerste in de tweede kunt veranderen. Een derde variant, MasterCase 5 Maker genaamd, moet later volgen. En weer wat later gaan we zeer waarschijnlijk een MasterCase 7 zien, en/of een 3 - maar eerst moet de 5 zich bewijzen.

Cooler Master MasterCase 5

Er hangt dus nogal wat aan deze productintroductie, want zoals gezegd wil Cooler Master zichzelf opnieuw uitvinden. Weg van de goedkope modellen om een prijspunt te halen, terug naar kwaliteit die is afgestemd op de wensen van de veeleisende gebruiker én aansluit bij de nieuwste trends en mogelijkheden. Wie het merk langer kent, weet dat het in verleden de nodige hoogstandjes heeft laten zien, van de befaamde ATC 100 en 840 tot de Stacker- en Cosmos-modellen. Sinds de alweer ruim drie jaar oude Cosmos II heeft het merk zich minder in de kijker gespeeld met dat soort high-end producten. De MasterCase 5-lijn moet daarin verandering brengen. Deze modellen zijn onder andere gebaseerd op input door een aantal casemodders van wereldfaam, waaronder de Nederlandse Peter 'L3p' Brands en Richard 'Kier' Keirsgieter. Die gingen aan de slag met een aluminium frame met de naam 'MasterConcept', waarop ze een aantal creaties baseerden. Die leidden mede tot wat onderwerp is van de review van vandaag, de MasterCase 5 en 5 Pro.

Daarbij moeten we wel opmerken dat deze beide kasten niet in het high-end segment gepositioneerd worden. Echt goedkoop zijn ze zeker niet, maar de prijzen vallen, zeker na de aanvankelijk aangekondigde bedragen, alleszins mee. Cooler Master mikt op de bovenkant van het middensegment (80-120 euro) en probeert daar (zeer) veel waarde voor de investering te leveren.

In de vergelijking

Met die positionering heeft de MasterCase 5 direct véél concurrentie - wij konden zonder veel moeite 25 modellen vinden die we hebben getest en die qua prijs vergelijkbaar zijn. In onderstaande tabel vergelijken we het testveld traditiegetrouw op de externe afmetingen, uitgedrukt als volume. Daarbij is goed te zien dat de MC5's geen kleintjes zijn.

De gedachte achter de MasterCase 5 - en in zeker zin achter de koerswijziging van Cooler Master - is dat het een volledig aanpasbaar product is, dat je als koper zo kunt wijzigen dat het perfect aansluit bij je eigen smaak en gebruiksdoel. Cooler Master refereert veelvuldig aan 'makers'. Feitelijk is dat een aanduiding voor een subcultuur van mensen die er plezier in hebben om zelf oplossingen te creëren, producten aan te passen en naar hun eigen hand te zetten. In welke mate de MasterCase 5 echt past in dat wereldbeeld, zullen we in de loop van deze review uitzoeken.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Cooler Master MasterCase 5

Cooler Master MasterCase 5

 • 2 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
Cooler Master MasterCase Pro 5

Cooler Master MasterCase Pro 5

 • Venster
 • 3 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
0