ASUS Maximus VIII Impact review: mITX overklokmoederbord

17 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Storage
 3. 3. Connectiviteit
 4. 4. Audio
 5. 5. Overklokopties
 6. 6. Specificaties en BIOS-screenshots
 7. 7. Hoe hebben we getest + bClk waardes en BIOS-versies
 8. 8. Benchmarks (CPU)
 9. 9. Benchmarks (geheugen en IGP)
 10. 10. USB 3.1 prestaties
 11. 11. Stroomverbruik
 12. 12. Geluidskwaliteit
 13. 13. Conclusie
 14. 1 besproken product
 15. 17 reacties

USB 3.1 prestaties

Omdat USB 3.1 nog geen onderdeel is van de chipset, moeten de moederbordfabrikanten gebruikmaken van extra controllerchips om de nieuwe interface te kunnen bieden. We testen deze USB 3.1-aansluitingen met een externe SSD-behuizing van ASUS, die we ook gebruikten bij onze eerste kennismaking met het nieuwe protocol. Daarin zitten twee Samsung 840 Evo-SSD's van 500 GB, die werken in een RAID-0-configuratie. Het mag duidelijk zijn: de bottleneck zal absoluut niet liggen bij het opslagapparaat.

ASUS levert bij zijn Z170-moederborden een USB 3.1 "Boost"-driver, die zijn werk duidelijk doet. We meten snelheden tot ruim boven de 750 MB/s bij de ASUS borden. De moederborden van MSI scoren een stuk minder goed, maar dit komt deels doordat we de C-states inschakelen. Dit beperkt het idle stroomverbruik, maar leidt ook tot slechtere USB 3.1-prestaties, vooral bij MSI.

De Impact Maximus is uitgerust met de Intel Alpine Ridge-controller. Helaas werkt deze controller niet goed met ons USB 3.1 testapparaat, waardoor testresultaten hier ontbreken. Dit hebben we bij alle moederborden met Alpine Ridge gezien. We horen van fabrikanten dat de drivers en firmware van de Intel-controller inmiddels final zijn en dat de chip naar behoren werkt. Aangezien wij slechts een USB 3.1 opslagapparaat hebben, is het helaas niet met zekerheid vast te stellen waar het probleem exact zit. Wij hopen spoedig meer USB 3.1-apparaten in huis te krijgen om uitgebreidere tests te doen. Over de Alpine Ridge-controller kunnen we natuurlijk zeggen dat Intel een goed track-record heeft wat betreft stabiliteit en compatibiliteit van zijn USB- en Thunderbolt-controllers. Wij verwachten daarom dat Alpine Ridge in de praktijk probleemloos zal werken, wanneer er daadwerkelijk USB 3.1 apparaten te koop zijn.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Asus Maximus VIII Impact

Asus Maximus VIII Impact

 • Mini ITX
 • Socket 1151
 • Intel Z170
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
0