ASUS Maximus VIII Impact review: mITX overklokmoederbord

17 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Storage
 3. 3. Connectiviteit
 4. 4. Audio
 5. 5. Overklokopties
 6. 6. Specificaties en BIOS-screenshots
 7. 7. Hoe hebben we getest + bClk waardes en BIOS-versies
 8. 8. Benchmarks (CPU)
 9. 9. Benchmarks (geheugen en IGP)
 10. 10. USB 3.1 prestaties
 11. 11. Stroomverbruik
 12. 12. Geluidskwaliteit
 13. 13. Conclusie
 14. 1 besproken product
 15. 17 reacties

Overklokopties

Bepaalde functies op een moederbord maken het overklokkers makkelijker. Meer stroomfases zouden het overklokken bijvoorbeeld stabieler kunnen maken, maar de resultaten hiervan hangen ook sterk af van de kwaliteit van de implementatie. Met behulp van een probleemdiagnose HEX-scherm kan daarnaast eenvoudig op het moederbord afgelezen worden wat voor probleem er is. Als zich on-board power/reset-knoppen bevinden op het bord, wordt het mogelijk om het moederbord te gebruiken op een testbench en zonder kast.

Verder is het aantal fanaansluitingen op het moederbord van belang, en of deze al dan niet PWM ondersteunen. Met PWM kan de draaisnelheid van de fan veel preciezer geregeld worden dan wanneer dit met het voltage moet gebeuren. Ook heeft dit dan geen invloed op hoeveel licht eventuele LEDs op de fan geven. In principe horen 4-pin fanaansluitingen ondersteuning te bieden voor PWM, maar dit blijkt in de praktijk lang niet altijd het geval. Daarom testen wij sinds kort moederborden om het daadwerkelijke aantal PWM fanaansluitingen vast te stellen.

Asus Maximus VIII Impact

De Impact heeft on-board knoppen, maar zoals eerder aangegeven tref je deze aan op het I/O-paneel en niet op het moederbord zelf. Hierop zitten knoppen voor power, reset, het resetten van de BIOS en BIOS flashback. Daarnaast heb je hier een probleemoplossing HEX-scherm. On-board zijn er vier LEDs die aangeven als er een probleem is met het boot device, de videokaart, DRAM of CPU. Het bord heeft ook voltage meetpunten, hoewel je hierin geen kabels kunt vastzetten voor eenvoudig gebruik. 

Het probleem met Mini-ITX-moederborden is vaak dat fabrikanten onvoldoende ruimte overhouden om genoeg fases voor de CPU-stroomvoorziening te implementeren. Bij de Maximus heeft ASUS echter verticaal een PCB aangebracht, waarop fases zijn aangebracht. We hebben niet van ASUS gehoord hoeveel dit er zijn, en door de wijze van implementatie kunnen we ze ook niet zelf tellen. ASUS geeft wel aan dat de fases van goede kwaliteit zijn, waardoor zelfs extreem overklokken mogelijk wordt. We testen nooit hoe goed moederborden CPU's kunnen overklokken, maar op basis van het track record van deze Impact-borden, kun je ervan uitgaan dat het goed zit met dit bord.

Vooral voor het overklokken van het geheugen zijn de Impact-moederborden goed gebleken, doordat de afstand tussen de CPU en het geheugen kleiner is en hij daarom minder latency heeft. In onze tests bleek het geheugen beter over te klokken met de Impact dan de ASUS Maximus VIII Extreme, het topmodel van de ROG-serie.

Voor LN2-overklokkers heeft het bord een LN2-jumper. Wanneer deze wordt gebruikt, optimaliseert het moederbord zich volgens ASUS om de 'cold-boot bug' te vermijden, waarmee het systeem niet wil opstarten als de CPU te koud is. We spreken hierbij overigens onder temperaturen van ver onder de nul. Ook is er een jumper voor de 'slow'-modus, waardoor het systeem na een benchmark niet vastloopt tijdens het maken van een screenshot. 

Moederbord bClk aanpasbaar Fan-aansluitingen (PWM) Fases Voltage meetpunten Probleem diagnose Power / reset knoppen BIOS-chips vervangbaar
ASRock Fatal1ty Z170 Gaming-ITX/AC Ja 3 (1) 8 - - - Ja
ASUS Maximus VIII Impact Ja 2 (2) ? Ja Ja Ja Ja
ASUS Z170I Pro Gaming Ja 3 (3) 10 - - - Ja

Voltages

Verder hebben we vastgesteld wat de maximaal instelbare voltages zijn bij de diverse borden. Hieronder vind je een overzicht.

Moederbord Vcpu Vmem Vpch Vsa Vio
ASRock Fatal1ty Z170 Gaming-ITX/AC 1,5 V 1,5 V 1,3 V 1,3 V 1,25 V
ASUS Maximus VIII Impact 1,7 V 2,0 V 1,8 V 1,8 V 1,8 V
ASUS Z170I Pro Gaming 2,1 V 1,8 V 1,6 V 1,7 V 1,6 V

1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Asus Maximus VIII Impact

Asus Maximus VIII Impact

 • Mini ITX
 • Socket 1151
 • Intel Z170
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
0