ASUS Maximus VIII Impact review: mITX overklokmoederbord

17 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Storage
 3. 3. Connectiviteit
 4. 4. Audio
 5. 5. Overklokopties
 6. 6. Specificaties en BIOS-screenshots
 7. 7. Hoe hebben we getest + bClk waardes en BIOS-versies
 8. 8. Benchmarks (CPU)
 9. 9. Benchmarks (geheugen en IGP)
 10. 10. USB 3.1 prestaties
 11. 11. Stroomverbruik
 12. 12. Geluidskwaliteit
 13. 13. Conclusie
 14. 1 besproken product
 15. 17 reacties

Inleiding

Al op de dag van de lancering van Skylake hadden we een vergelijkingstest waarin drie moederborden uit de populaire Republic of Gamers-serie van ASUS, waarvan twee mainstream modellen en een Micro-ATX-moederbord. Vandaag wordt de Maximus VIII Impact gelanceerd, een Mini-ITX-moederbord uit de Impact-serie, die erom bekend staat dat hij ondanks zijn formaat geschikt is voor extreem overklokken.


De Republic of Gamers-serie is bedoeld voor zowel gamers als overklokkers. Alle borden in deze serie hebben een uitstekende geluidsimplementatie, waardoor ze geschikt zijn voor gamers, en daarnaast hebben zelfs de relatief goedkope mainstream-modellen zoals de Hero en de Ranger in ieder geval basisfunctionaliteit voor overklokkers. Bovendien zijn er moederborden in deze reeks die vrijwel alle overklokkersfunctionaliteit hebben die je maar zou willen.

Naast de twee mainstream-modellen die we hebben gereviewd en de Micro-ATX Maximus VIII Gene, verwachtten we nog de Maximus VIII Formula, een moederbord dat specifiek wordt gericht op overklokkers. Daarnaast hebben we het topmodel in de serie binnen, namelijk de Maximus VIII Extreme. Hier mag je binnenkort ook een review van verwachten. Qua mogelijkheden ligt de Impact tussen de Extreme en de meer mainstream modellen.

Asus Maximus VIII Impact

Doordat Mini-ITX-moederborden zo klein zijn, moeten zij heel wat functionaliteit missen die bij gewone ATX-moederborden ondertussen standaard is. Er past bijvoorbeeld geen tweede PCI-Express 16x slot voor het plaatsen van een tweede videokaart. Dit is uiteraard te verwachten, maar daarnaast hebben Mini-ITX-moederborden ook veel minder ruimte voor fases van de CPU-stroomvoorziening, waardoor zij niet geschikt zijn voor overklokken met extreme koelmethodes.

Met de Impact-modellen brengt ASUS al jaren Mini-ITX-moederborden uit die prima geschikt zijn voor extreem overklokken. Sterker nog, de Impact is een van de beste moederborden voor het overklokken van het geheugen, waarover later meer. Met behulp van slimmigheden en keuzes is er ruimte op het moederbord bespaard. Extra fases voor de CPU-stroomvoorziening zijn bijvoorbeeld aangebracht op een verticaal PCB. Bij de vorige generatie was het M.2-slot aangebracht in een riser, maar de Maximus VIII Impact moet het M.2-slot in zijn geheel missen en heeft in plaats daarvan een U.2-poort. 

Moederbord Chipset Type geheugen Gem. prijs
ASRock Fatal1ty Z170 Gaming-ITX/AC Intel Z170 DDR4 € 204
ASUS Maximus VIII Impact Intel Z170 DDR4 € 281
ASUS Z170I Pro Gaming Intel Z170 DDR4 € 163

Gemiddeld kost de ASUS Maximus VIII Impact 281 euro ten tijde van het schrijven. Dit is een fors bedrag, hoewel hij nog altijd relatief goedkoop is vergeleken met de duurste ROG-moederborden. ASUS geeft wel aan dat de adviesprijs van het product 240 euro is, dus de prijzen zullen nog wel wat dalen.

In deze review gaan we niet opnieuw in op de mogelijkheden van de Intel Z170 chipset. Daarvoor verwijzen we graag terug naar onze initiële Intel Z170 Socket 1151 moederborden vergelijkingstest


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Asus Maximus VIII Impact

Asus Maximus VIII Impact

 • Mini ITX
 • Socket 1151
 • Intel Z170
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
0