Dell UltraSharp UP2715K review: 5K op de PC

20 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. 5K consequenties
 3. 3. Dell UltraSharp UP2715K
 4. 4. Testmethodiek
 5. 5. Testresultaten helderheid en contrast
 6. 6. Testresultaten helderheid onder kijkhoek
 7. 7. Testresultaten kleurtemperatuur en kleurechtheid
 8. 8. Testresultaten reactietijd en input lag
 9. 9. Testresultaten energieverbruik
 10. 10. Foto's
 11. 11. Specificaties
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Besproken producten
 14. 14. Reacties

Inleiding

Voor wie UHD-resoluties het hart nog niet sneller doen kloppen, heeft Dell sinds enige tijd een heuse 5K-monitor in het assortiment. De Dell UltraSharp UP2715K is in elk geval op papier het ultieme beeldscherm, met 5120x2880 beeldpunten en ondersteuning voor de AdobeRGB-kleurruimte. Er hangt ook een fiks prijskaartje aan, maar onze test wijst uit dat dat zonder meer gerechtvaardigd is.

Er zijn soms producten die je als tester nog het beste kunt vergelijken met de witte potvis uit Moby Dick, waarbij je zelf moet oppassen om niet in de rol van kapitein Ahab te vallen: je wilt ze dolgraag testen, maar ze blijven maar buiten je bereik. Die beschrijving is zeker van toepassing op het monitorenassortiment van Dell; oplettende lezers attendeerden ons er al meermaals op dat ze het merk misten in recente tests. Zoals inmiddels bekend, is de reden dat Dell geen marketingbudget heeft voor de Benelux en dan ook geen samples kan inkopen om beschikbaar te stellen aan publicaties als de onze.

Vooralsnog blijft die situatie zo, maar het merk heeft van een klein aantal modellen nu toch een exemplaar voor de Nederlandse markt weten te organiseren. Een daarvan is de UltraSharp U3415W, de gebogen superbreedbeeld monitor die we in mei van dit jaar al konden reviewen dankzij 4Launch. Een andere is echter de UltraSharp U2715K en die monitor, het huidige topmodel van het merk, stond al heel lang bovenaan onze 'wensenlijst' om te testen.

Dell UltraSharp UP2715K

De reden hiervoor is, los van het feit dat topmodellen gewoon leuker zijn om te bespreken dan 13-in-een-dozijn exemplaren, dat de UP2715K vooralsnog het enige model met een resolutie van 5120x2880 beeldpunten op de markt is. Hoewel inmiddels onder andere Philips ook een 5K-monitor heeft aangekondigd, was het gebruikte paneel verder het afgelopen jaar alleen terug te vinden in Apples meest luxe iMac, de iMac Retina. Heel leuk voor liefhebbers van MacOS natuurlijk, maar voor PC-bezitters minder interessant. Dell biedt met de UP2715K dezelfde eigenschappen voor die doelgroep.

Daar hangt wel een prijskaartje aan, want je koopt dit scherm momenteel voor niet minder dan zo'n 1800 euro. Wie het in januari van dit jaar aanschafte, was in vergelijking spekkoper: toen had je het al voor iets meer dan 1500 euro. De officiële prijs bij Dell op moment van schrijven is overigens 2179 euro, exclusief BTW.

Een stevige prijs dus, maar daar krijg je wel heel wat voor. Laten we eens een nadere blik op dit bijzondere scherm werpen.

5K consequenties

De Dell UltraSharp UP2715K is een 27-inch monitor met een resolutie van 5120x2880 pixels. De snelle rekenaars onder de lezers herkennen dat als equivalent aan 4x 2560x1440 - de hele snelle rekenaars weten dat dat neerkomt op pakweg 14,7 miljoen pixels (!) en de echte hoofdrekenkunstenaars concluderen dat de pixeldichtheid niet minder dan 217 ppi bedraagt, 217,57 om precies te zijn. Dat is nog meer dan de pixeldichtheid van een 24" UHD-scherm, dat 185 ppi telt.

Voordat we naar het scherm zelf gaan kijken, is het zinvol om  even stil te staan bij deze resolutie. Het moge duidelijk zijn, dat het volstrekt onzinnig is om dit aantal pixels 1-op-1 te benutten. Dan worden pictogrammen, tekst en interface-elementen veel te klein om prettig mee te werken. Gelukkig kan moderne software, zoals blijkt uit onze recente tests, prima schalen. Dat houdt in dat deze groter wordt weergegeven en de extra pixels benut worden om het beeld scherper te maken. Lijnen zijn vloeiender, tekst leest prettiger, etc. In foto's en video's is ondertussen nog atijd meer detail zichtbaar - die hoeven uiteraard niet te schalen. Dat betekent dat je met dit scherm 4K of UHD-video 1-op-1 kunt weergeven, en dat er nog ruimte overblijft voor bedieningselementen.

In de normale praktijk zouden we Windows instellen op 200% schaling, zodat de werkruimte gelijk is aan die van een WQHD-scherm. Dan zijn de programmaonderdelen als menu's en pictogrammen prima te bedienen (net als op een standaard WQHD-monitor), terwijl foto's en video's er gestoken scherp uitzien.

Ook games kan je het beste instellen op 2560x1440; de native resolutie zal voor de meeste systemen geen haalbare kaart zijn. Mocht je drie of vier GTX 980 Ti videokaarten tot je beschikking hebben, dan kan je het natuurlijk altijd proberen - veel games zijn beslist fraaier bij superhoge resoluties.

Dell UltraSharp UP2715K

Dell UltraSharp UP2715K

Tijd om het echt te gaan hebben over de UP2715K. Zoals gezegd telt het 27-inch paneel 5120x2880 beeldpunten, ofwel 14,7 megapixels en goed voor afgerond 218 pixels per inch. Het gebruikte paneel is een exemplaar van LG Display op basis van IPS-technologie. Het is een opmerkelijk paneel omdat er een glasplaat direct op het paneel is gelijmd, net zoals het geval is bij de iMac Retina. Het is iets waar Apple-gebruikers aan gewend zijn, maar wat we - een hele incidentele uitzondering daargelaten - in de PC-wereld nog maar zelden zien. De glasplaat zorgt voor een contrastrijker beeld waarop de kleuren nog beter tot hun recht komen - wat eerlijk gezegd vooral een subjectief voordeel is - maar zorgt ook voor de nodige weerspiegeling. Die weerkaatsing valt mee bij de UP2715K, maar hij is zeker aanwezig.

Dell UltraSharp UP2715K

Wat ook aanwezig is, is IPS glow. Heel eerlijk: wij liggen daar niet wakker van, het is inherrent aan de IPS-techniek. Waar gaat het om? Met name bij maximale helderheid is onder een schuine hoek bekeken een blauw/groene gloed zichtbaar op het paneel, wanneer een zwart beeld wordt weergegeven. Bij het ene IPS-paneel valt het meer op dan het andere, bij de UP2715K is het, zeker bij 100% helderheid, duidelijk zichtbaar. Echter, bij normaal gebruik is 30% helderheid waarschijnlijker dan 100% en dan is het geen issue. Als je er recht voor zit, is het dat ook niet. We noemen het hier omdat een klein deel van de gebruikers zich dermate ergert aan dit fenomeen, dat ze er geen monitor mee in huis willen halen - en in deze prijsklasse maak je liever geen vergissingen. Echter, we vinden het geen minpunt, aangezien het in de praktijk geheel niet storend is.

Verplaatsen we onze blik van het paneel naar de behuizing en voet, dan valt op dat die van uitmuntende kwaliteit zijn. De goedkopere UltraSharp-monitoren hebben nog wel eens aluminiumkleurig plastic, maar bij dit model is zowel de voet als de omlijsting van het scherm van echt metaal. Het geheel voelt extreem solide en weegt ruim 9,5 kilo. De voet is in hoogte verstelbaar. Het scherm kan hierop kantelen, draaien en roteren naar portretstand, wat allemaal aangenaam soepel gaat.

Dell UltraSharp UP2715K

Kijken we naar de aansluitingen, dan treffen we alleen DisplayPort en dat heeft een reden: zelfs een DisplayPort 1.2 verbinding met twee DP streams biedt niet voldoende bandbreedte om de native resolutie met 60 beelden per seconde aan te leveren. Voor de aansturing zijn twee DP-aansluitingen aanwezig en vereist. Daarnaast is er een mini-DP-aansluiting om het beeldscherm met een lagere resolutie aan te sturen, bijvoorbeeld vanaf een laptop. Voor de aansturing in native resolutie is een desktop-PC vereist, aangezien je twee DP-uitgangen nodig hebt - en dus ook een videokaart die daarover beschikt. Daarnaast is een voldoende moderne videokaart nodig. Vanaf een GTX 960 zit je ook goed. Heb je een AMD-kaart, dan zit je goed vanaf een Radeon HD 7970, aldus Dell. Het spreekt voor zich dat je zeer recente driverversies moet hebben.

Verder zien we bij de aansluitingen een USB 3.0 hub met vier downstream-poorten en aan de zijkant een SD-geheugenkaartlezer.

Dell UltraSharp UP2715K Dell UltraSharp UP2715K

Alle aansluitingen aan de achterkant zijn netjes af te dekken met een plastic plaat. Wellicht een detail, maar de UP2715K is voorzien van speakers met Harman Kardon logo - ze klinken verrassend goed, zeker in vergelijking met doorsnee monitorspeakers. Je zal een losse kwaliteitsspeakerset er niet voor de deur uitdoen, maar als je even niets anders tot je beschikking hebt, zou je misschien de aanschaf van zo'n set nog wel even uitstellen.

Dell UltraSharp UP2715K

De bediening gaat met fysieke knoppen aan de rechter zijkant. Het menu is het bekende systeem van Dell, de fysieke knoppen zijn naar onze mening beter dan de toch altijd wat onvoorspelbaar reagerende tiptoetsen die we bij het merk vaak tegenkomen.

Testmethodiek

We testen monitoren op een aantal manieren. De meeste modellen meten we door met een oudere MicroVision SS220 semi-automatische colorimeter. Deze robot meet niet alleen de kleurweergave en -temperatuur, helderheid, contrast en gamma, maar ook de helderheid onder horizontale en verticale kijkhoeken van 45 graden. Ook bepaalt hij de uniformiteit (helderheidsverdeling) met een vergelijking van de helderheid op 25 punten.

Omdat de accuratesse van de kleurechtheidmeting van de SS220 beperkt is tot de oudere CIE1976 standaard, gebruiken we daarnaast een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de geavanceerde Spectracal Calman 5 software om de monitoren ook hiermee door te meten. Daarbij registreren we maximale en minimale helderheid, contrast, gammawaarde en de kleur- en grijsafwijkingen op basis van CIE1994. Dat doen we omdat de modernere CIE2000 standaard nog altijd minder breed wordt ondersteund en we veel vergelijkingsmateriaal hebben met de oudere standaard. De nieuwe zullen we mettertijd stapsgewijs gaan invoeren in onze testprocedure. We gebruiken de i1 / Calman combinatie standaard voor metingen zoals de schermen uit de doos komen; als er een sRGB-stand is, stellen we het scherm daarop in voor deze meting. Als er een AdobeRGB-stand is, meten we die apart.

Naast de genoemde weergavemetingen, meten we doorgaans ook de reactiesnelheid, de overshoot en undershoot en de input lag. Bij gaming schermen doen we dat sowieso, bij andere schermen waar dit een mogelijk zinvol resultaat oplevert. Voor de eerste drie tests gebruiken we een fotometer in combinatie met een oscilloscoop. Voor de input lag test gebruiken we zowel een visuele vergelijking met een CRT (beeldbuis) monitor met behulp van hogesnelheid foto-opnames, als (waar mogelijk) een Leo Bodnar input lag tester. Die tester is voor het uitgangssignaal beperkt tot 1920x1080 en onze ervaring is dat de resultaten bij schermen met een hogere resolutie slecht reproduceerbaar, cq onvoorspelbaar zijn. Daarom vermelden we die resultaten niet altijd bij hogere resolutieschermen.

Ten slotte meten we het energieverbruik met behulp van gekalibreerde stroommeters, zowel bij weergave van een volledig zwart als een volledig wit beeld, en in de stand-by en uit-stand.

Instellingen voor tests

Voor alle tests geldt dat we de monitoren testen zoals ze uit de doos komen: zo zullen de meeste gebruikers deze ook inzetten. Hierbij maken we deze uitzonderingen: voor de kleurtemperatuurmeting proberen we het scherm in de stand te zetten waarbij de 6500 Kelvin het dichtst wordt benaderd, voor de sRGB- en AdobeRGB-metingen gebruiken we zoals gezegd de standen hiervoor, mits die aanwezig zijn. Als er geen sRGB-stand aanwezig is, doen we de Calman-metingen in de standaard (na herstel naar fabrieksinstellingen) weergave. Verder doen we alle metingen bij 100% helderheid, zowel omwille van een eerlijke vergelijking, als om de test hanteerbaar te houden.

Kalibratie

Vaak vragen lezers om monitoren te kalibreren, ofwel de instellingen zo aan te passen dat kleurweergave, helderheid en contrast geoptimaliseerd zijn. Dat doen we echter niet en wel om twee redenen. In de eerste plaats is het merendeel van de monitoren, vrijwel alle consumentenmodellen, alleen softwarematig te kalibreren. Dit houdt in dat je een kleurprofiel maakt voor je combinatie van videokaart en monitor: dat profiel werkt alleen met die specifieke combinatie en dan bovendien alleen voor het specifieke scherm dat je gebruikt. Ook identieke monitoren kunnen namelijk kleine onderlinge verschillen hebben, die een verschillend profiel vereisen. Hiermee stel je dus feitelijk het signaal van je videokaart bij.

Alleen monitoren voor de professionele markt en dan het gedeelte voor grafische toepassingen beschikt over de mogelijkheid deze hardwarematig te kalibreren. Dan nog blijft staan dat de instellingen die wij gebruiken, niet noodzakelijkerwijs zinnig zijn voor een exemplaar dat de lezer aanschaft. De tweede reden is dat kalibratie een tijdrovend proces is. Wat we wel kunnen doen is melden of onze testresultaten aangeven dat kalibratie zal leiden tot (bijna) perfecte weergave. Kalibratie levert altijd een verbetering op, maar de vereiste colorimeter is voor de meeste gebruikers te duur om dit zelf te doen - goede exemplaren kosten meer dan de meeste consumentenbeeldschermen.

Streefcijfers

Voor helderheid zien we bij voorkeur waardes boven de 250 cd/m² voor maximale helderheid en onder de 0,3 cd/m² voor minimale helderheid. Een helderheid hoger dan 300 cd/m² is feitelijk niet zinvol behoudens voor gebruik in extreem verlichte omgevingen en levert dus geen extra punten op. Maximaal contrast is idealiter boven de 800:1, 1000:1 is goed, daar (ruim) boven is uitstekend. Daarbij moeten we wel opmerken, dat contrastwaardes in niet verduisterde ruimtes veelal veel lager uitvallen en dat een contrast hoger dan 100-300:1 in de praktijk uitzonderlijk is. De gegeven waardes zijn vooral een indicatie van prestaties in gebruik: hoger is beter.

Voor de kleurtemperatuur is een waarde die de 6500 Kelvin zo dicht mogelijk benadert wenselijk; dit komt overeen met normale daglicht belichting. Waardes tussen de 6000 en 7000K zijn goed genoeg voor doorsnee gebruik, daar ver onder of boven levert minpunten op. Waardes tussen de 6400 en 6600K zijn uitstekend.

De gammawaarde dient de 2.2 zo dicht mogelijk te benaderen. Daarbij moeten we wel opmerken dat het hierbij ook van belang is dat de deelmetingen van 10% tot 100% helderheid óók zo dicht mogelijk bij deze 2.2 zitten, want elkaar compenserende uitschieters zijn niet wenselijk.

De kleur- en grijswaarde-afwijking is voldoende als deze lager dan 5 is, goed als deze lager dan 3 is en uitstekend als deze lager dan 2 is. Waardes boven de 5 zorgen ervoor dat we het product niet zullen aanraden voor andere dan incidentele beeldbewerking.

De reactietijden noteren we zowel in delen (rise & fall) als gecombineerd. De belangrijkste waardes zijn niet zozeer de gecombineerde 0%-100%-0% en 20%-80%-20% waardes, als de 'optimale' gemeten waardes. Die geven de resultaten weer van de instelling die zo min mogelijk overshoot en undershoot oplevert, maar wel de minimaal wenselijke snelheid van 16 ms benadert. We noteren zowel de resultaten zonder overdrive als met maximale en optimale overdrive, mits hiervoor instellingen aanwezig zijn. Mits artefacten door under- en overshoot beperkt blijven, zijn waardes van 16ms en lager voldoende, 10ms en lager goed en 6ms en lager uitstekend.

Input lag blijft een fenomeen waarvan de storende werking te betwisten valt, maar waardes hoger dan 16 ms zorgen ervoor dat we een scherm niet voor gaming zullen aanraden. Het is wel van belang te onthouden dat de resultaten van de vergelijking met CRT exlusief de responstijd van het paneel gelezen moeten worden en die van de Leo Bodnar tester inclusief die tijden.

Voor het stroomverbruik hangt het oordeel over de gemeten waarde af van het formaat van het scherm, de resolutie en kleurruimte (AdobeRGB-monitoren verbruiken meer door een complexer backlight). Wat wél vaststaat is dat een stand-by verbruik boven de 0,5W en een uit-verbruik boven de 0W niet wenselijk zijn. Een stand-by verbruik hoger dan 0,5W is bovendien in strijd met de EU wetgeving.

Testresultaten helderheid en contrast

We vergeleken de Dell UltraSharp UP2715K met de eerder door ons geteste UHD-monitoren - vooralsnog is er geen 5K-vergelijkignsmateriaal. Zoals altijd testen we monitoren zoals ze uit de doos komen. In de grafieken op deze en de volgende pagina's wordt de UP2715K weergegeven met een rood balkje. De LG 31MU97, met een resolutie van 4096x2160, hebben we een groen balkje gegeven.

Helderheid max.

De maximale helderheid is van belang om te weten of je voldoende ziet in een omgeving met veel licht. De eenheid waarin we die noteren is candela per vierkante meter ofwel cd/m², voorheen ook wel als 'nit' bekend. Als vuistregel geldt dat 200 candela per vierkante meter volstaat, voor kantooromgevingen wordt tegenwoordig meestal 250 cd/m² aangehouden.

De maximale helderheid van de Dell UltraSharp UP2715K is 309 cd/m². Zoals gezegd zal je dat in de praktijk zelden tot nooit nodig hebben.

Helderheid min.

De minimale helderheid is een goede indicatie voor hoe contrastrijk het scherm is. Een eenvoudig sommetje leert immers dat een afname van het minimale niveau (bijvoorbeeld 0,1 cd/m²) een veel hoger effect heeft op de contrastratio dan een even grote toename van het maximale niveau. Omdat TFT-panelen altijd werken met een 'lichtbak' die door de matrix met beeldpunten heenschijnt, is een absoluut nulniveau bijna niet te bereiken. Alleen VA-modellen komen daarbij dicht in de buurt.

We meten een minimale helderheid van 0,37 cd/m², wat relatief hoog is - goed voor een middenpositie in dit door IPS- en TN-panelen gedomineerde testveld.

Helderheid uniformiteit

De helderheid uniformiteit geeft aan hoe gelijkmatig een paneel verlicht wordt. We delen het scherm op in een aantal zones en meten de helderheid. De vermelde waarde is de helderheid van het minst heldere deel, als percentage van het helderste deel. Waardes boven de 75% zijn acceptabel, vanaf 80% rekenen we het als 'goed' en boven de 85% is erg goed. 

De achtergrondverlichting van de UP2715K is met 80% prima.

Contrast

We doen meerdere contrastmetingen, maar de belangrijkste (want moeilijkste en meest realistische) is de checkerboard-test. Hierin brengt de Dell UltraSharp UP2715K het er uitstekend vanaf.

Als we kijken naar het maximale contrast zien we een wat lagere waarde dan bij veel concurrenten, maar dat heeft een reden: het scherm is gekalibreerd voor zowel sRGB als AdobeRGB en dat brengt altijd een lager contrast met zich mee. Sommige AdobeRGB-monitoren die we hebben getest laten in hun gekalibreerde stand zelfs een veel lager contrast zien. In de praktijk is het contrast van de UP2715K uitstekend - een mooi voorbeeld dat cijfers niet alles zeggen.

sRGB contrast

AdobeRGB contrast

Testresultaten helderheid onder kijkhoek

De helderheid onder een kijkhoek zegt iets over de beeldkwaliteit wanneer het scherm niet recht van voren wordt bekeken. TN-panelen verkleuren altijd in meerdere of mindere mate, IPS- en VA-schermen hebben daar veel minder last van. De helderheid neemt altijd af, ongeacht de paneeltechniek. Horizontaal zijn waardes boven de 47% goed en boven de 50% zeer goed, verticaal zijn waardes boven de 10% redelijk, boven de 15% goed en boven de 20% erg goed.

De Dell UltraSharp UP2715K heeft uitstekende kijkhoeken; in deze klasse is dat overigens eerder regel dan uitzondering. De 32-inch modellen zijn hier niet opgenomen, aangezien die te groot zijn voor deze testopstelling.

Testresultaten kleurtemperatuur en kleurechtheid

De kleurweergave beoordelen we aan de hand van een aantal aspecten. Belangrijk om te weten is, dat door middel van kalibratie altijd veel te verbeteren is. Echter, bij het merendeel van de beeldschermen gaat het dan om kalibratie van het videosignaal, in combinatie met de monitor. Het aantal beeldschermen dat in hardware gekalibreerd kan worden is erg klein en deze modellen zijn significant duurder. Om die reden is het niet zinvol beeldschermen te kalibreren voor een test. In plaats daarvan meten we of en in welke mate een monitor middels kalibratie te verbeteren valt. Daarbij gaan we uit van de sRGB-kleurruimte.

Voor deze metingen maken we gebruik van de CALman software van SpectraCal, in combinatie met een X-rite i1 Display Pro colorimeter.

Native kleurtemperatuur

We kijken hoe dicht we zonder kalibratie de 6500 K kunnen benaderen, een kleurtemperatuur die wordt beschouwd als het meest geschikt voor dagelijks gebruik en een die dicht met die van daglicht overeenkomt.

De gemeten kleurtemperatuur is met 6952 K net wat hoger dan wenselijk, maar zeker niet slecht.

Gammawaarde

De gemeten gemiddelde gammawaarde bedraagt exact 2,2 - zo zien we het graag. Dat is overigens zowel bij de meting in sRGB- als in AdobeRGB-stand zo.

Kleurechtheid

Over de kleurechtheid kunnen we kort zijn: die is zeer goed, ruimschoots voldoende voor vrijwel elke denkbare taak. Sinds kort meten we ook volgens de striktere CIE 2000 norm in aanvulling op onze metingen volgens CIE 1994, en de resultaten zijn daar nog beter (we hebben helaas minder vergelijkingsmateriaal, om welke reden we nog niet volledig zijn overgestapt).

sRGB

AdobeRGB

Hieronder kan je nog de schermafdrukken zien van de metingen in Calman 5 voor sRGB en AdobeRGB. Verder is vermeldenswaard dat je de UP2715K hardwarematig kunt kalibreren middels de meegeleverde software en een colorimeter. Je kan twee kalibratieprofielen in de monitor opslaan via de USB-verbinding.

Testresultaten reactietijd en input lag

Reactiesnelheid is de aanduiding voor hoe snel pixels van kleur kunnen veranderen. Een waarde minder dan 16 milliseconden is vereist om voldoende te scoren, onder de 10 is goed, onder de 5 is uitzonderlijk goed. We hebben minder modellen getest met overdrive actief, dus het vergelijkingsmateriaal is daar wat beperkt. De 20%-80%-20% test is lastiger en telt dus zwaarder mee.

Laten we even vooropstellen dat deze 1800 euro kostende monitor niet primair bestemd is om mee te gamen. Los van het prijskaartje is de resolutie voor games simpelweg te hoog - geen enkele videokaart kan deze op moment van schrijven renderen met een speelbare framerate. Heb je echter een zwik GTX 980 Ti videokaarten tot je beschikking, dan is het denkbaar dat je na een productief dagje even wilt ontspannen met een spelletje. Dan is het goed nieuws dat ook wie niet kiest voor Minesweeper maar voor Minecraft of gewoon Battlefield 4, de responstijden van de Dell UP2715K ruimschoots snel genoeg zijn om zonder ghosting of artefacten 60 beelden per seconde weer te geven.

0%-100%-0%

20%-80%-20%

Overshoot en undershoot

Input lag

Een input lag test was helaas niet mogelijk: bij gebrek aan een HDMI-ingang konden we onze Leo Bodnar tester niet gebruiken, en het gelijktijdig uitsturen van de native resolutie naar zowel een CRT als dit beeldscherm is evenmin mogelijk. We zijn aan het kijken of we dit kunnen oplossen, maar hierop wilden we de review niet laten hangen. Hoe dan ook is input lag voornamelijk een probleem voor gebruikers die dit scherm om andere reden al niet zullen verkiezen. Subjectief gezien hebben we er in elk geval niets van gemerkt.

Testresultaten energieverbruik

Het stroomverbruik van monitoren is de laatste jaren sterk verbeterd. Verbruikte een 27-inch scherm uit 2008 nog ruim 80 watt, anno 2013 meten we een verbruik dat ruimschoots de helft lager ligt. Hoe kleine de beelddiagonaal, des te lager het verbruik. Omdat TFT-beeldschermen feitelijk altijd verlicht zijn, verschilt het stroomverbruik tussen een volledig wit en een volledig zwart beeld niet heel veel. Dynamische verlichting kan van invloed zijn, maar werkt meestal dermate slecht dat we het niet zouden adviseren.

Wel van belang om te weten is dat IPS- en VA-monitoren meer stroom verbruiken bij het weergeven van wit beeld, maar dat de tot dusver meest gebruikte TN-techniek juist bij zwart beeld het meeste verbruikt. Daarnaast is het van belang dat de EU voorschrijft dat monitoren (en veel andere elektrische apparatuur) die vanaf 1 januari 2013 in de markt belanden niet meer dan 0,5 watt in stand-by mogen verbruiken, waar dat in 2012 nog 1 watt was.

De Dell UltraSharp UP2715K is niet de zuinigste monitor die we ooit hebben getest, maar dat zal niet verrassen: er moeten heel wat pixels worden aangestuurd. Vergeleken met vier WQHD-monitoren valt het verbruik nog best mee. Hij is ook zuiniger dan sommige UHD-schermen. In standby en uit is het verbruik netjes laag.

Foto's

Op deze pagina vind je alle foto's en schermafdrukken van de Dell UltraSharp UP2715K.

Specificaties

Algemeen
 
MerkDell
ProductnaamUltraSharp UP2715K
Productcode210-ADRZ
DetailsProductinfo
Paneeleigenschappen
Scherm formaat27 inch
Resolutie5120x2880
Pixeldichtheid218 ppi
PaneeltechniekIPS / PLS / AHVA
Gebogen scherm
BacklightLED
Beeldverhouding16:9
Pixelgrootte0.116 mm
Ondersteuning voor 3D
Touchscreen
Overdrive optie aanwezig
120 Hz
144 Hz
AMD FreeSync
Nvidia G-Sync
Aansluitingen & functionaliteit
D-Sub (VGA) ingang
HDCP compatible
DVI ingang
HDMI
Aantal HDMI ingangen0
MHL
DisplayPort
Mini-DisplayPort ingang
Aantal DisplayPort ingangen3
DisplayPort uitgang
Thunderbolt
Aantal Thunderbolt-aansluitingen0
Picture-in-Picture on-screen
Picture-by-Picture on-screen
3,5mm jack audio uit
3,5mm jack audio in
Geïntegreerde USB HUB
USB versie3.0
Geïntegreerde luidsprekers
Geïntegreerde webcam
Geheugenkaartlezer
Geïntegreerde TV-tuner
Fysieke eigenschappen
Afmeting - Breedte63.8 cm
Afmeting - Hoogte43 cm
Afmeting - Diepte20.5 cm
In hoogte verstelbaar
Minimum hoogte bovenrand43 cm
Maximum hoogte bovenrand54.5 cm
Maximaal in hoogte verstelbaar11.5 cm
Portretmodus
BeugelbevestigingVesa 100mm
Gewicht9.64 kg
KleurZilver/Zwart
Eigenschappen fabrikantopgave
Aantal kleuren1074 mln
AdobeRGB
AdobeRGB dekking99 %
Reactietijd8 ms
Helderheid350 cd/m²
Contrastratio1000 : 1
Maximale horizontale kijkhoek178 °
Maximale verticale kijkhoek178 °
Flikker reductie
Stroomverbruik (actief)100 W
Stroomverbruik (in standby)1.2 W
Garantie
Garantie termijn3 jaar
Meegeleverde accessoires
Afstandsbediening
Digitale videokabel meegeleverd

Conclusie

Soms moet je er een tijdje achteraan zitten, maar dat maakt de vangst des te smakelijker: ons eerste testmodel van Dell in lange tijd is direct echt iets bijzonders. De UltraSharp UP2715K is een voortreffelijke monitor, zowel qua constructiekwaliteit als qua testresultaten. De scores voor kleurechtheid in zowel sRGB als AdobeRGB zijn zonder meer uitstekend, maar ook alle andere resultaten zijn minimaal goed en veelal zeer goed. Wie op (semi-)professionele wijze werkzaam is in de grafische industrie en niet al een iMac Retina voor de neus heeft staan, moet dit scherm bovenaan de shortlist plaatsen.

Natuurlijk zijn er zaken om rekening mee te houden. In de eerste plaats de prijs: hoe je het ook wendt of keert, dit scherm is niet goedkoop. Vermoedelijk zal daar op termijn wel iets aan gaan veranderen, maar voorlopig is dit state of the art en daar hangt nu eenmaal een prijskaartje aan. Ten tweede zal niet iedereen warmlopen voor de glasplaat; ook al is de reflectie minimaal omdat deze direct op het paneel is bevestigd, het spiegelt ontegenzeggelijk meer dan een echt mat scherm. Ten derde, de IPS glow: wij storen ons er niet aan, maar weten dat anderen daar anders over denken.

Ten slotte moet je je bij dit scherm erover heen zetten, dat je betaalt voor pixels die je niet allemaal direct gebruikt - het gaat niet zozeer om extra werkruimte, als wel om de ongeëvenaarde ervaring van een beeldscherpte die we tot dusver alleen kenden van tablets en een handvol notebooks. We kennen de lezers die zeggen dat 'full hd scherp genoeg' is en hoewel we weten dat die scepsis snel omslaat bij het aanschouwen en gebruiken in de praktijk, is het lastig om het effect van de hoge resolutie in woorden te vertalen. Een ding is zeker: zet je dit scherm op je bureau, dan kijk je letterlijk in en naar de toekomst.

We trekken hem niet vaak uit de kast, maar voor een product als deze UP2715K is hij bedacht: de Hardware.Info Ultimate Product Award kennen we met plezier toe.

Dell UltraSharp UP2715K


Dell UltraSharp UP2715K


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Ultimate Dell UltraSharp UP2715K

Dell UltraSharp UP2715K

 • 27 inch
 • 5120x2880
 • 218 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • DisplayPort
 • AdobeRGB
 • 8 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*