Geluidskwaliteit
Over de eerste Cloud headset betoonden we ons enthousiast en zoals gezegd zijn de verschillen tussen de eerste en de tweede minimaal. Sinds die review hebben we een testopstelling voor hoofdtelefoons en headsets, zodat we die ook kunnen doormeten. Naar onze mening blijft het echter zo dat geluid minstens zoveel een kwestie is van persoonlijke smaak als van objectief meetbare waardes. Op deze pagina vind je dus naast de grafieken voor de frequentiecurve en de totale harmonische vervorming ook onze luisterimpressies.
Om daarmee te beginnen: de Kingston HyperX Cloud II is eigenlijk een bijzonder geval, want qua branding is het een gaming headset, maar qua geluidskarakteristiek is dat minder het geval. Tenminste, als je een gaming headset definieert als een exemplaar dat met name geluidseffecten overtuigend weergeeft en verder een goede reproductie van spraak als belangrijke eigenschap heeft. Zeker met de stoffen oorkussens is de bas met de Cloud II ronduit beschaafd; niet per se onderbemeten, maar wie zijn explosies graag voelt, moet op zijn minst de lederen kussens gebruiken. Maar ook dan nog is dit bepaald niet de headset met de zwaarste bas die je kan kopen. Het geluid is mooi gebalanceerd tussen laag, hoog en midden, met een licht warme klankkleur.
Bij muziekweergave is de definitie opmerkelijk goed. Individuele instrumenten zijn uitstekend te identificeren. De klankverdeling van de Cloud II is zeer geschikt voor singer-songwriters en lichte pop. Hey hey hey! van Room Eleven sprankelt, Echoes In The Dark van Milow klinkt prachtig weemoedig. Als het wat ruiger mag, kan de Cloud II wat dunnetjes overkomen. Het 'look out' in de intro van Nightrain van Guns 'n' Roses klinkt eerder als een beleefd verzoek dan een waarschuwing dat het menens is. Ook 'Low' van Flo Rida zou je zonder meer voor de kinderspeelzaal goedkeuren, zo keurig klinkt het allemaal - tot je gaat luisteren naar de strak gereproduceerde teksten... De Carmina Burana heeft ook niet echt de urgentie die je verwacht.
Chopin, Beethoven en Bach komen echter prachtig tot hun recht, of we nu Beethovens Septet in Es majeur of een van Chopins Nocturnes beluisteren. En eerlijk is eerlijk, de meeste muziek klinkt gewoon goed - Tiger Eyes knalt strak uit de speakers, Black Mambo staat als een huis, en ook Radioactive van Imagine Dragons (waar nogal wat speakers en headsets moeite mee hebben in onze ervaring) klinkt overtuigend. In de meeste nummers weet de Cloud II behoorlijk wat detail naar boven te halen, al zijn in de intro van The Ballad of Bill Hubbard de stemmen op de achtergrond slechts matig verstaanbaar; met een duurdere hoofdtelefoon kan je die probleemloos volgen. Binnen zijn prijsklasse is hij voor muziek echter zonder meer zeer geschikt.
Overigens bevalt de meegeleverde geluidskaart wat minder dan de voor de luistertest gebruikte Creative X-Fi geluidskaart; het verschil is lastig te duiden, maar de X-Fi luistert prettiger, zeker bij lange sessies. In de metingen van de headset zien we weinig terug; de USB-geluidskaart laat zich helaas niet eenvoudig testen. Een echt kritiekpunt m.b.t. de USB-geluidskaart is dat het aanpassen van het volume gepaard gaat met bevestigingspiepjes. Wat ons betreft volstrekt overbodig en helaas niet uit te zetten.
Games
In games valt de helderheid van de Cloud II op: je hoort alles uitstekend. Met name in het hoog valt dat op vergeleken met veel andere headsets. De lasers en andere energiewapens in Star Wars Battlefront klinken uitstekend, bijvoorbeeld. Ook de voice-over in die game met updates van de strijdsituatie is zeer goed verstaanbaar. Voetstappen in Battlefield 4 zijn bijna te luid, vuurwapens klinken overtuigend, al missen we enige 'punch'. Dat geldt ook voor explosies. In Might and Magic Heroes 7 klinken de effecten voortreffelijk, solide en uitstekend gedefinieerd. De achtergrondmuziek van een game als deze komt in de Cloud II ook zeer goed tot zijn recht.
De Cloud II biedt een 7.1 surround-modus wanneer je de USB-geluidskaart gebruikt, maar daarmee presenteert de headset zich als stereo aan de PC. Dat betekent dat de extra kanalen er volledig door de Cloud-geluidskaart bij verzonnen worden. Dat werkt nooit zo overtuigend als wanneer de 3D surround sound van een game de effecten berekent. Behalve dat alles wat holler klinkt, merkten we dan ook weinig van deze functie.
Metingen
Je kunt de HyperX Cloud II dus zowel met stoffen als lederen oorkussens gebruiken, en via de USB-geluidskaart of analoog aangesloten op een eigen geluidskaart. We hebben van alle vier de resulterende scenario's metingen van de frequentierespons en de totale harmonische vervorming. Die kan je hieronder terugzien.
Zichtbaar is dat de basweergave meer benadrukt is bij de lederen oorkussens. Verder is een dip op 4KHz zichtbaar in de frequentierespons; die was er ook bij de eerste Cloud, maar is hier wel minder groot. In de praktijk merk je er weinig van. Zoals te zien is het verschil met de geluidskaart van onze testopstelling en die van Kingston niet bijzonder groot voor de weergave van de Cloud II.
3 besproken producten
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
HyperX Cloud II Red
|
€ 71,998 winkels |
|
![]() |
Kingston HyperX Cloud II Gun Metal
|
€ 80,952 winkels |
|
![]() |
Kingston HyperX Cloud II White/Pink
|
Niet verkrijgbaar |