21x 22-inch monitoren review: kleinbeeld carrousel

26 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Acer
 3. 3. AOC
 4. 4. ASUS
 5. 5. Benq
 6. 6. HP (1)
 7. 7. HP (2)
 8. 8. iiyama
 9. 9. LG
 10. 10. Philips
 11. 11. Samsung
 12. 12. VideoSeven
 13. 13. Testmethodiek
 14. 14. Testresultaten helderheid en contrast
 15. 15. Testresultaten helderheid onder kijkhoek
 16. 16. Testresultaten kleurtemperatuur en kleurechtheid
 17. 17. Testresultaten reactietijd en input lag
 18. 18. Testresultaten energieverbruik
 19. 19. Conclusie
 20. 20. Besproken producten
 21. 21. Reacties

Inleiding

De afgelopen tijd hebben we veel aandacht besteed aan Ultra HD en 34-inch superbreedbeeld monitoren. Echter, zoals ‘s lands grootgrutter ooit stelde, je moet ook aan de kleintjes denken. In dit artikel doen we dat, met een grote test van 21 beeldschermen met een diagonaal van 22-inch.


Deze monitoren hebben zonder uitzondering een 21,5 inch paneel, maar worden voornamelijk (maar niet uitsluitend) als afgerond 22 inch verkocht. Vandaar dat ook wij maar spreken over 22-inch monitoren, al zijn het er dus eigenlijk ‘maar’ 21,5 inch en zijn sommige fabrikanten exacter dan andere.

Beeldschermen met dit formaat zitten in een curieuze positie. Tegenwoordig is 22-inch de onderkant van de markt, maar panelen met deze diagonaal hebben inmiddels alle een resolutie van 1920x1080 pixels, ofwel full hd. Dat betekent een hogere pixeldichtheid (102 ppi) dan grotere modellen met dezelfde resolutie hebben. En dat brengt weer met zich mee dat deze panelen relatief duur zijn om te maken, althans in vergelijking tot zowel de oudere versies met lagere resolutie als de grotere modellen. Daardoor verschilt de prijs van een 22-inch monitor niet zo gek veel van een 23 of 24-inch model en adviseren wij overwegend om te kijken in dat segment: er is meer keus en voor een vergelijkbaar bedrag krijgt je vaak meer functionaliteit of een betere beeldkwaliteit.

Toch zijn er genoeg redenen om te kijken naar een 22-inch model. De beperkte ruimte die zo’n scherm inneemt is vermoedelijk het eerste waar je aan denkt. Ook al is de diagonaal nog altijd 55 cm, ze zijn toch wel duidelijk kleiner dan 24-inch monitoren. Een tweede toepassing is in een multimonitoropstelling. Eerder publiceerden we al een test van een aantal armen waar je drie beeldschermen aan kunt bevestigen. Ten slotte speelt de prijs toch wel een rol. Zeker als je op zoek bent naar iets ‘bijzonders’, zoals een zakelijk scherm met bovengemiddelde constructiekwaliteit, of een aanraakscherm, vind je in 22-inch sneller iets wat nog betaalbaar te noemen is dan bij grotere diagonalen. En, zo blijkt uit onze test, voor een heel klein prijsje kan je in deze klasse een érg leuke monitor aanschaffen.


Klik op de afbeelding voor een vergelijkingstabel van alle geteste modellen.

Acer

Acer stuurde ons twee modellen op die op het eerste gezicht qua naam op elkaar lijken, de G226HQLHbid en de V226HQLBbd. De eerste is wat duurder dan de tweede, maar dat prijsverschil zie je ook terug in de prestaties.

Acer V226HQL Bbd
Acer V226HQLBbd

Om met de van een TN-paneel voorziene V226HQLBbd te beginnen: dit instapmodel voor de zakelijke markt is wat goedkoper, maar mist een HDMI-ingang. Het staat op een eenvoudige voet, met een kabelgeleider als enige luxe. Zelfs speakers zitten er niet op, maar dat zien we nooit als een minpunt. Wel een minpunt is het belabberde contrast, veroorzaakt door een veel te hoge zwartwaarde van 1 cd/m² (hoger dan 0,3 cd/m² is al niet wenselijk). Ook de maximale helderheid houdt met 217 cd/m² niet over. Daarnaast is het gamma ook veel te hoog, 1,76 meten we in plaats van de wenselijke 2,2. Jammer, want de kleurafwijking is best klein, de uniformiteit is netjes en het scherm is erg zuinig. Desalniettemin kan je deze beter links laten liggen.

Acer G226HQLHbid
Acer G226HQLHbid

Gelukkig is de G226HQLHbid een heel ander verhaal. Voor een paar tientjes meer heb je niet alleen wél een HDMI-ingang (naast VGA en DVI), maar ook een VA-paneel met aanmerkelijk betere eigenschappen. Ook hier is de voet eenvoudig, de aansluitingen steken recht uit het paneel en speakers of andere audiovoorzieningen ontbreken. Het draait om het beeld en dat is verrassend goed. Zoals de VA-techniek belooft is het contrast uitstekend (zeker het maximale en transverse contrast), het gamma een keurige 2,21 en de kleur- en grijsafwijking vallen beide onder de 3 mΔuv. Ook de kijkhoeken zijn keurig. Meer goed nieuws: de responstijden zijn voldoende voor een spelletje – maar de overdrive is wel zo extreem, dat je artefacten zult zien bij snel bewegende beelden. Input lag is afwezig en het verbruik is weliswaar iets hoger dan de zuinigste modellen, maar niet zo hoog dat we erover klagen. Een aanrader!

AOC

Ook AOC stuurde twee modellen in, de E2260SWDA en de I2276VWM.

AOC E2260SWDA
AOC E2260SWDA

De E2260SWDA onderscheidt zich primair als het een-na-goedkoopste beeldscherm in onze test met een gemiddelde prijs van 122 euro, maar ook omdat het nog maar amper verkrijgbaar is. Helaas lijkt het om een ‘end-of-life’ model te gaan. Dat is jammer, want de testresultaten zijn niet onaardig. Ondanks de lage prijs is een digitale (DVI) aansluiting aanwezig, maar verdere extra’s zijn er niet. Positief zijn de keurige kleurtemperatuur van bijna exact 6500K, een prima helderheid en contrast en voor een TN-monitor redelijke kleurweergave. Het gamma is veel te laag en de belangrijke grijs-grijs responstijden zijn veel te hoog. Het is echter vrijwel niet meer te koop, dus deze informatie is hooguit nuttig als je het in een opruimaanbieding tegenkomt. Voor deprijs kun je je er geen buil aan vallen, maar voor een iets hoger bedrag zijn er betere alternatieven.

AOC I2276VWM
AOC I2276VWM

Zoals onder andere de I2276VWM van hetzelfde merk. Deze kenmerkt zich door een strak design met metaalkleurige voet. VGA en HDMI zijn aanwezig, plus een audio-uitgang. Speakers zijn net als bij de E2260SWDA niet ingebouwd. De gemiddelde prijs ligt met zo’n 137 euro wel een stuk hoger, wat mede wordt verklaard door het gebruikte ADS-paneel. Dat is keurig op 6500K afgesteld en zowel de grijs- als kleurafwijking zijn bijzonder laag. De gammawaarde is bovendien een prima 2,25 en de kijkhoeken zijn uitstekend. Het contrast is acceptabel, maar niet geweldig. Dat geldt ook voor de responstijden, al vallen de overshoot-artefacten mee. Een minpunt is de uniformiteit, die is met 73% niet geweldig.

ASUS

ASUS heeft een enorm aanbod aan beeldschermen, maar kon slechts een model voor deze test beschikbaar stellen. De VX229H kost gemiddeld ruim 150 euro, dus hij is wat duurder dan de goedkoopste modellen in de test. Daarvoor krijg je wel een bovengemiddeld elegant design (zij het op een eenvoudige voet), twee HDMI-ingangen naast VGA, plus audio in- en uitgangen. Ook is het paneel een AH-IPS-exemplaar, dus potentieel wat beter in kwaliteit.

Asus VX229H

Het is blijkens de testresultaten inderdaad niet slecht, met een prima contrast dankzij een voor IPS zeer lage zwartwaarde. De gemiddelde kleurafwijking is met 3 mΔuv acceptabel, de grijsafwijking is aan de hoge kant. Het gamma staat over de gehele linie wat te donker afgesteld, de gemiddelde waarde van 2,39 is hoger dan wenselijk maar nog wel voldoende. De verticale kijkhoeken zijn voor een IPS-monitor mager en qua responstijden moet je dit model ook niet hebben. Afgezien daarvan is het een prima all-round model, dat bovendien lekker zuinig is.

 

Benq

Toevallig weten we uit recente GfK-cijfers dat Benq hoge ogen gooit met zijn betaalbare monitoren met een kleine diagonaal. Ze prijken regelmatig bovenaan de verkooplijsten. Het dochtermerk van paneelfabrikant AUO stuurde twee modellen op, de GL2250HM en de GW2265HM.

BenQ GL2250HM
BenQ GL2250HM

De GL2250HM is gebaseerd op TN-techniek en kost gemiddeld 125 euro. Het scherm is sober vormgegeven, maar wel voorzien van VGA, DVI én HDMI, plus audio in- en uitgangen. Bovendien zijn luidsprekers ingebouwd. De complete uitrusting voor de lage prijs moet ergens door gecompenseerd worden en dat is de kwaliteit van het paneel. Onze test laat zien dat de prestaties wat achterblijven. Toch is het niet dramatisch; de kijkhoek is verticaal van boven zeer matig, maar horizontaal en verticaal van onderen alleszins in orde. De kleurechtheid kan beter, maar de gemiddelde DeltaE1994 score van 3,7 is lang niet slecht. De grijswaardeafstelling is wel zeer matig, met een veel te hoge afwijking en ook het gammaverloop is deerniswekkend, met fletse middentonen tot gevolg. Aan de andere kant, het contrast is heel behoorlijk en de responstijden zijn verrassend goed. Als goedkope optie voor een gaming monitor zeker het overwegen waard.

BenQ GL2250HM
BenQ GW2265HM

De GW2265HM is een heel ander beestje, al is hij uiterlijk identiek aan de GL2250HM. Dit model heeft echter een VA-paneel aan boord. Met dezelfde complete uitrusting als de goedkopere Benq komt de gemiddelde prijs hierdoor wat hoger uit, op 130 euro. Het paneel heeft uitstekende kijkhoeken en een zeer goed contrast; ook kleurtemperatuur, grijsverloop en gamma zijn dik in orde. Opmerkelijk genoeg valt de kleurechtheid wat tegen, met gemiddeld 5,3 mΔuv. Kalibratie is dus vereist en de moeite waard, want het potentieel is er. Met zware overdrive zijn de responstijden prima, maar wel met artefacten. Het scherm is lekker zuinig. Kortom, een goed alternatief voor de Acer G226HQLHbid als je hecht aan de audiovoorzieningen.

HP (1)

Van HP ontvingen we maar liefst vier monitoren, waarvan drie bestemd voor zakelijke gebruikers, maar zeker ook interessant voor de meer veeleisende thuisgebruiker.

HP Pavilion 22xw
HP Pavilion 22xw

Om te beginnen met het consumentenmodel, de Pavilion 22xw is een van de weinige modellen in wit en staat op een ‘designvoet’, die wij in elk geval wel kunnen waarderen. Hij heeft een absoluut minimum aan aansluitingen, alleen VGA en HDMI; voor de gemiddelde prijs van 179 euro vinden we dat wat karig. Afgezien van wat matige verticale kijkhoeken is het IPS-paneel echter lang niet slecht afgesteld, met een iets te hoge kleurtemperatuur, maar wel een prima gammaverloop, keurige grijs- en kleurechtheid (beide onder de 3 mΔuv) en een ruim voldoende gelijkmatige achtergrondverlichting. De reactietijden zijn in orde, al zijn wat artefacten zichtbaar bij bewegende contrasterende beelden. De prijs is ons voornaamste punt van kritiek: je betaalt kennelijk flink voor het design.

HP ProDisplay P222va
HP ProDisplay P222va

De HP ProDisplay P222va is vrijwel identiek geprijsd aan de 22xw, maar bestemd voor de zakelijke gebruiker. Dat is onder meer te zien aan de opmerkelijke combinatie van VGA en een enkele DisplayPort-aansluiting: DVI of HDMI zijn afwezig. Ook speakers en audio-aansluitingen ontbreken in het sobere zwarte design, waarin een VA-paneel voor de beeldweergave zorgt. Dat kenmerkt zich volgens onze testresultaten door een uitstekend contrast, zeer goede kleurweergave, een acceptabel gammaverloop, zeer goede uniformiteit en dito kijkhoeken (al blijft horizontaal wat achter, zoals meestal bij VA-technologie). De reactietijden zijn voldoende laag voor een incidenteel spelletje en het scherm is zeer zuinig. Een uitstekende optie voor een systeembeheerder die een paar honderd schermen moet neerzetten – maar voor thuisgebruik toch wat te duur voor het gebodene.

HP (2)

De derde deelnemer van HP is van een heel ander kaliber. De Z22i kost gemiddeld zo’n 225 euro, maar daarvoor krijg je wel een model dat in hoogte verstelbaar is middels een fraai vormgegeven voet. Het paneel kan hierop ook roteren naar portretstand.

HP ProDisplay P222va
HP Z22i

Qua aansluitingen biedt het VGA, DVI en DisplayPort en een USB 2.0 hub met drie host-poorten. Helaas is het IPS-paneel zoals veel zakelijke schermen afgesteld op een te hoge kleurtemperatuur, wat voor een blauwzweem kan zorgen. Jammer, want de kleurechtheid is met 3,3 mΔuv niet slecht. De gemiddelde grijsafwijking en het gamma zijn wel wat te hoog. Contrast en uniformiteit zijn prima, maar de kijkhoeken vallen tegen, zeker gezien de gebruikte techniek. Dit scherm is natuurlijk primair bedoeld voor zakelijk gebruik, dus het verrast niet dat de responstijden niet overhouden. Met maximale overdrive valt er echter wel mee te gamen, als je wat artefacten voor lief neemt.

HP EliteDisplay E221c
HP EliteDisplay E221c

De vierde en laatste inzending van HP is ook een zakelijk model en naar onze mening het meest interessant. De EliteDisplay E221c kost zo'n twintig euro meer dan de vrijwel identiek vormgegeven Z22i en heeft dezelfde functionaliteit aan boord. Daar voegt het echter nog audio in- en uitgangen aan toe, naast luidsprekers en een 720p webcam. De horizontale kijkhoek is wat minder dan die van de Z22i, maar de kleurweergave is over de hele linie beter, al is het gamma in dit geval wat te licht in plaats van iets te donker. Als zakelijke totaaloplossing is dit een zeer interessante keuze. We kunnen ons voorstellen dat ook veeleisende thuisgebruikers ervan gecharmeerd zijn.

iiyama

Het Japanse iiyama stuurde ons drie interessante ProLite-modellen op. De XU2290HS en de B2283HS-B1 zijn zeer vergelijkbaar geprijsd, de T2236MSC-B2 is wat duurder, maar heeft ook wat extra’s.

Iiyama ProLite XU2290HS-B1
Iiyama ProLite XU2290HS

Om te beginnen met de XU2290HS, een zakelijk model op eenvoudige voet met een gemiddelde prijs van 169 euro. Deze monitor is voorzien van een IPS-paneel, VGA,- DVI- en HDMI-aansluitingen, alsmede ingebouwde luidsprekers en een audio-ingang. Het paneel staat op een eenvoudige voet en heeft prima kijkhoeken en voldoende uniformiteit. De maximale helderheid is relatief laag, maar nog wel voldoende. Het grijsverloop is iets aan de lage kant, maar gemiddeld gewoon goed. Ook de kleur- en grijsafwijking is erg laag. Bovendien zijn de responstijden heel netjes, zeker voor een IPS-scherm. Zeker omdat je dit scherm al voor minder dan 150 euro kunt vinden, is het een interessante keuze.

Iiyama ProLite B2283HS-B1
Iiyama ProLite B2283HS-B1

De B2283HS-B1 kost praktisch hetzelfde, gemiddeld 156 euro, maar de laagste prijs valt wat hoger uit met zo’n 149 euro. Dit model staat echter op een in hoogte verstelbare voet, waarop het TN-paneel ook kan roteren. Het heeft dezelfde functionaliteit als de XU2290HS en voegt daar nog een audio-uitgang aan toe. De beeldkwaliteit is wel duidelijk minder goed dan van dat model, met een te hoog gamma en een grote grijsafwijking. Ook de kijkhoeken zijn niet geweldig. Positief is een wat hoger contrast, dankzij een hogere helderheid en een wat lagere zwartwaarde. Bovenal is dit een goedkope optie als je een in hoogte verstelbaar scherm in dit formaat zoekt.

Iiyama ProLite T2236MSC-B2
Iiyama ProLite T2236MSC-B2

De T2236MSC-B2 ten slotte kost gemiddeld 345 euro, maar dit scherm is voorzien van een capacitieve aanraakgevoelige laag en een bijzondere voet. Daarop is het scherm niet in hoogte te verstellen, maar je kunt het wel volledig ‘plat’ leggen, als een soort tafeltje. Verder heeft iiyama het voorzien van VGA-, DVI- en HDMI-ingangen, plus een audio-uitgang, luidsprekers en een USB 3.0 hub. Het paneel is bovendien een AMVA-exemplaar met een zeer goede helderheidsverdeling. De horizontale kijkhoek is helaas minder goed, vermoedelijk dankzij de touchlaag, maar verticaal valt dan weer mee. De kleurtemperatuur en kleurechtheid zijn prima, de grijswaarden en het gammaverloop zijn ernstig voor verbetering vatbaar. Helderheid en contrast zijn dan weer prima en de responstijden vlot genoeg voor een spelletje. Als je verwacht veel Windows 10 apps te gaan gebruiken, is dit beslist een scherm dat je kunt overwegen.

LG

Ook LG stuurde ons niet minder dan drie monitoren op.

LG 22M47VQ
LG 22M47VQ

De 22M47VQ is qua prijs echt een instapmodel en dus niet voorzien van een IPS-paneel, maar het heeft wel VGA-, DVI- en HDMI-ingangen en een hoofdtelefoonaansluiting. De gemiddelde prijs is 133 euro, maar je hebt het al voor zo’n 120 euro. De kijkhoeken houden niet over, niet verrassend gezien de gebruikte techniek. De kleurtemperatuur is aan de hoge kant en de grijswaarde- en kleurafwijking zijn eveneens te hoog. Het gammaverloop is gemiddeld met 2,02 te laag en de zwartwaarde is met 0,35 cd/m² juist aan de hoge kant. Het resultaat is een wat flets, grijzig beeld. De responstijden zijn aardig, maar niet bijzonder goed. Voor dit geld kun je betere schermen kopen.

LG 22MP67VQ
LG 22MP67VQ

LG’s tweede deelnemer is de 22MP67VQ. Met een gemiddelde prijs van 159 euro is deze duidelijk duurder, maar dan heb je wel een IPS-paneel. De aansluitingen zijn hetzelfde als bij de 22M47VQ. Ook van dit model zijn kleurweergave en grijsverloop niet geweldig, dit is duidelijk niet een model dat LG in de fabriek kalibreert, wat het veelal claimt te doen. De maximale helderheid is aan de lage kant, maar onder een kijkhoek houdt het paneel zich aardig. Ook de uniformiteit is prima. De responstijden houden echter niet over en bijzonder zuinig is het scherm ook niet. Helaas is ook dit dan ook geen aanrader.

LG 22MB37PU
LG 22MB37PU

Driemaal is scheepsrecht, want de 22MB37PU kost weliswaar nog een paar euro meer, maar is van de drie het interessantste scherm. Dit model is op de zakelijke markt gericht en dus voorzien van een in hoogte verstelbare voet met pivot-modus, USB 2.0 hub, audio-ingang en luidsprekers. Het is (nipt) het goedkoopste in hoogte verstelbare model in de test. Het IPS-paneel heeft geen geweldige kijkhoeken, maar helderheid, contrast en uniformiteit zijn ruim in orde. De kleurafwijking had wat kleiner gekund, maar we kunnen ermee leven, en het gammaverloop is ook netjes. Voor games is het scherm niet echt snel genoeg, tenzij je de overdrive maximaal aan zet – dan moet je wel met artefacten leven. Voor deze prijs is de leveromvang ook prettig compleet, waardoor we de 22MB37PU onder de streep kunnen aanraden als voordelige ergonomische optie.

Philips

Philips bood twee monitoren ter test aan, de 227E6QDSW en de 227E6EDSD. Nadat we hebben opgemerkt dat Philips echt eens iets moet doen aan de naamgeving van zijn beeldschermen, beginnen we met de goedkopere van de twee.

Philips 227E6QDSW
Philips 227E6QDSW

De 227E6QDSW kost gemiddeld 159 euro en is voorzien van een IPS-paneel. Qua aansluitingen biedt hij VGA, DVI en HDMI, alsmede een audio-uitgang. Dat is voor dit geld vrij compleet – de afwezigheid van speakers en andere aansluitingen is in dit segment te verwachten. Helaas ontbreekt ook VESA-bevestiging. Wie zou denken dat de lage prijs een matig paneel betekent, komt bedrogen uit. De kijkhoeken zijn zeer goed en behoren tot de beste in de test. Ook uniformiteit, helderheld en contrast zijn dik in orde. Het gammaverloop is iets te hoog, maar de kleur- en grijsafwijking zijn de laagste in de test. Bovendien zijn de responstijden vlot genoeg voor een spelletje en valt het best mee met de artefacten door overdrive. Kortom, de 227E6QDSW is een regelrechte aanrader. Overigens stuurde Philips ons de witte uitvoering van dit scherm toe; er is ook een zwarte, de 227E6QDSD. Die moet over hetzelfde paneel beschikken, maar lijkt opmerkelijk genoeg wat duurder te zijn. Het is absoluut zaak om goed prijzen te vergelijken dus.

Philips 227E6EDSD
Philips 227E6EDSD

We zijn minder enthousiast over de 227E6EDSD, want dit scherm kost op moment van schrijven zo'n 190 euro bij de paar winkels in de Prijsvergelijker die het claimen te kunnen leveren. Dat is erg aan de prijs voor een scherm in deze klasse. Ook dit model heeft een IPS-scherm, maar is voorzien van extra features zoals MHL en Philips’ SoftBlue-techniek. Nu zijn we over dat laatste best te spreken: deze techniek vermindert blauw licht, dat naar verluidt schadelijk kan zijn, maar tast hierbij nauwelijks de kleurweergave aan. Dit in tegenstelling tot andere merken, waar een ‘low blue light’ optie doorgaans resulteert in een geel/oranje gloed. De testresultaten van de 227E6EDSD zijn niet slecht, met keurige kleurweergave, een net gamma, uitstekende kijkhoeken en uniformiteit en een laag energieverbruik. Toch kunnen we dit scherm niet zonder meer aanraden voor deze prijs. Mocht je het rond de 170 euro tegenkomen, dan is het zeker het overwegen waard. Houd er wel rekening mee dat het paneel niet voorzien is van VESA-bevestigingspunten.

 

Samsung

Samsung is nog altijd een van dé monitormerken, maar stuurde toch maar een model in, wellicht omdat het Koreaanse bedrijf een nieuwe focus op hogere segmenten heeft. De S22E390H is in elk geval de moeite waard. Met gemiddeld 143 euro is het zeker niet duur, terwijl je het ook al voor een tientje minder kunt vinden. Het design van de voet is onderscheidend, en het gebruikte paneel is er een van het PLS-type, Samsungs tegenhanger van IPS. Qua aansluitingen zijn er alleen VGA en HDMI, alsmede een audio-uitgang voor hoofdtelefoon of aparte speakers.

Samsung S22E390H
Samsung S22E390H

Het paneel onderscheidt zich met de beste kijkhoeken uit de test en een uitstekende uniformiteit. Het contrast is door de ietwat hoge zwartwaarde aan de lage kant, maar het kan er nog altijd mee door. Datzelfde geldt voor het gammaverloop. De kleurweergave is uitstekend en ook de grijsafwijking mag geen naam hebben. Voor games is de S22E390H geen hardloper, maar met overdrive aan en de nodige artefacten is hij snel genoeg. Door de zeer goede beeldkwaliteit is het hoe dan ook een aanrader.

 

VideoSeven

VideoSeven is het huismerk van distributiegigant Ingram Micro en ook van dit merk, dat je bij aardig wat winkels aantreft, konden we een model bespreken. De LED215W2R-8E is een van de goedkopere modellen in de test, gemiddeld kost iets meer dan 135 euro. Dan heb je wel een eenvoudig TN-paneel dat via VGA of DVI van signaal wordt voorzien, andere aansluitingen of functies ontbreken.

Videoseven LED215W2R-8E
VideoSeven LED215W2R-8E

De kijkhoeken zijn zoals te verwachten bij deze techniek mager, contrast en helderheid zijn wel voldoende. De kleurechtheid is verrassend goed, maar gammaverloop en grijsafwijking zijn een stuk minder. Het energieverbruik behoort tot de laagste in de test. Het is voor het geld geen slechte keuze, maar voor letterlijk een paar euro meer koop je een aanzienlijk beter model.

Testmethodiek

We testen monitoren op een aantal manieren. De meeste modellen meten we door met een oudere MicroVision SS220 semi-automatische colorimeter. Deze robot meet niet alleen de kleurweergave en -temperatuur, helderheid, contrast en gamma, maar ook de helderheid onder horizontale en verticale kijkhoeken van 45 graden. Ook bepaalt hij de uniformiteit (helderheidsverdeling) met een vergelijking van de helderheid op 25 punten.

Omdat de accuratesse van de kleurechtheidmeting van de SS220 beperkt is tot de oudere CIE1976 standaard, gebruiken we daarnaast een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de geavanceerde Spectracal Calman 5 software om de monitoren ook hiermee door te meten. Daarbij registreren we maximale en minimale helderheid, contrast, gammawaarde en de kleur- en grijsafwijkingen op basis van CIE1994. Dat doen we omdat de modernere CIE2000 standaard nog altijd minder breed wordt ondersteund en we veel vergelijkingsmateriaal hebben met de oudere standaard. De nieuwe zullen we mettertijd stapsgewijs gaan invoeren in onze testprocedure. We gebruiken de i1 / Calman combinatie standaard voor metingen zoals de schermen uit de doos komen; als er een sRGB-stand is, stellen we het scherm daarop in voor deze meting. Als er een AdobeRGB-stand is, meten we die apart.

Naast de genoemde weergavemetingen, meten we doorgaans ook de reactiesnelheid, de overshoot en undershoot en de input lag. Bij gaming schermen doen we dat sowieso, bij andere schermen waar dit een mogelijk zinvol resultaat oplevert. Voor de eerste drie tests gebruiken we een fotometer in combinatie met een oscilloscoop. Voor de input lag test gebruiken we zowel een visuele vergelijking met een CRT (beeldbuis) monitor met behulp van hogesnelheid foto-opnames, als (waar mogelijk) een Leo Bodnar input lag tester. Die tester is voor het uitgangssignaal beperkt tot 1920x1080 en onze ervaring is dat de resultaten bij schermen met een hogere resolutie slecht reproduceerbaar, cq onvoorspelbaar zijn. Daarom vermelden we die resultaten niet altijd bij hogere resolutieschermen.

Ten slotte meten we het energieverbruik met behulp van gekalibreerde stroommeters, zowel bij weergave van een volledig zwart als een volledig wit beeld, en in de stand-by en uit-stand.

Instellingen voor tests

Voor alle tests geldt dat we de monitoren testen zoals ze uit de doos komen: zo zullen de meeste gebruikers deze ook inzetten. Hierbij maken we deze uitzonderingen: voor de kleurtemperatuurmeting proberen we het scherm in de stand te zetten waarbij de 6500 Kelvin het dichtst wordt benaderd, voor de sRGB- en AdobeRGB-metingen gebruiken we zoals gezegd de standen hiervoor, mits die aanwezig zijn. Als er geen sRGB-stand aanwezig is, doen we de Calman-metingen in de standaard (na herstel naar fabrieksinstellingen) weergave. Verder doen we alle metingen bij 100% helderheid, zowel omwille van een eerlijke vergelijking, als om de test hanteerbaar te houden.

Kalibratie

Vaak vragen lezers om monitoren te kalibreren, ofwel de instellingen zo aan te passen dat kleurweergave, helderheid en contrast geoptimaliseerd zijn. Dat doen we echter niet en wel om twee redenen. In de eerste plaats is het merendeel van de monitoren, vrijwel alle consumentenmodellen, alleen softwarematig te kalibreren. Dit houdt in dat je een kleurprofiel maakt voor je combinatie van videokaart en monitor: dat profiel werkt alleen met die specifieke combinatie en dan bovendien alleen voor het specifieke scherm dat je gebruikt. Ook identieke monitoren kunnen namelijk kleine onderlinge verschillen hebben, die een verschillend profiel vereisen. Hiermee stel je dus feitelijk het signaal van je videokaart bij.

Alleen monitoren voor de professionele markt en dan het gedeelte voor grafische toepassingen beschikt over de mogelijkheid deze hardwarematig te kalibreren. Dan nog blijft staan dat de instellingen die wij gebruiken, niet noodzakelijkerwijs zinnig zijn voor een exemplaar dat de lezer aanschaft. De tweede reden is dat kalibratie een tijdrovend proces is. Wat we wel kunnen doen is melden of onze testresultaten aangeven dat kalibratie zal leiden tot (bijna) perfecte weergave. Kalibratie levert altijd een verbetering op, maar de vereiste colorimeter is voor de meeste gebruikers te duur om dit zelf te doen - goede exemplaren kosten meer dan de meeste consumentenbeeldschermen.

Streefcijfers

Voor helderheid zien we bij voorkeur waardes boven de 250 cd/m² voor maximale helderheid en onder de 0,3 cd/m² voor minimale helderheid. Een helderheid hoger dan 300 cd/m² is feitelijk niet zinvol behoudens voor gebruik in extreem verlichte omgevingen en levert dus geen extra punten op. Maximaal contrast is idealiter boven de 800:1, 1000:1 is goed, daar (ruim) boven is uitstekend. Daarbij moeten we wel opmerken, dat contrastwaardes in niet verduisterde ruimtes veelal veel lager uitvallen en dat een contrast hoger dan 100-300:1 in de praktijk uitzonderlijk is. De gegeven waardes zijn vooral een indicatie van prestaties in gebruik: hoger is beter.

Voor de kleurtemperatuur is een waarde die de 6500 Kelvin zo dicht mogelijk benadert wenselijk; dit komt overeen met normale daglicht belichting. Waardes tussen de 6000 en 7000K zijn goed genoeg voor doorsnee gebruik, daar ver onder of boven levert minpunten op. Waardes tussen de 6400 en 6600K zijn uitstekend.

De gammawaarde dient de 2.2 zo dicht mogelijk te benaderen. Daarbij moeten we wel opmerken dat het hierbij ook van belang is dat de deelmetingen van 10% tot 100% helderheid óók zo dicht mogelijk bij deze 2.2 zitten, want elkaar compenserende uitschieters zijn niet wenselijk.

De kleur- en grijswaarde-afwijking is voldoende als deze lager dan 5 is, goed als deze lager dan 3 is en uitstekend als deze lager dan 2 is. Waardes boven de 5 zorgen ervoor dat we het product niet zullen aanraden voor andere dan incidentele beeldbewerking.

De reactietijden noteren we zowel in delen (rise & fall) als gecombineerd. De belangrijkste waardes zijn niet zozeer de gecombineerde 0%-100%-0% en 20%-80%-20% waardes, als de 'optimale' gemeten waardes. Die geven de resultaten weer van de instelling die zo min mogelijk overshoot en undershoot oplevert, maar wel de minimaal wenselijke snelheid van 16 ms benadert. We noteren zowel de resultaten zonder overdrive als met maximale en optimale overdrive, mits hiervoor instellingen aanwezig zijn. Mits artefacten door under- en overshoot beperkt blijven, zijn waardes van 16ms en lager voldoende, 10ms en lager goed en 6ms en lager uitstekend.

Input lag blijft een fenomeen waarvan de storende werking te betwisten valt, maar waardes hoger dan 16 ms zorgen ervoor dat we een scherm niet voor gaming zullen aanraden. Het is wel van belang te onthouden dat de resultaten van de vergelijking met CRT exlusief de responstijd van het paneel gelezen moeten worden en die van de Leo Bodnar tester inclusief die tijden.

Voor het stroomverbruik hangt het oordeel over de gemeten waarde af van het formaat van het scherm, de resolutie en kleurruimte (AdobeRGB-monitoren verbruiken meer door een complexer backlight). Wat wél vaststaat is dat een stand-by verbruik boven de 0,5W en een uit-verbruik boven de 0W niet wenselijk zijn. Een stand-by verbruik hoger dan 0,5W is bovendien in strijd met de EU wetgeving.

Leveringsomvang

Voor deze test hebben we ook geïndexeerd welke kabels bij de testdeelnemers werden meegeleverd. Een overzicht vind je in de vergelijkingstabel. Opvallend is dat bij slechts acht van de geteste 21 modellen een HDMI- of DVI-kabel werd meegeleverd, ondanks dat alle modellen over een van deze (of beide) aansluitingen beschikten. Dat is niet zo fraai, want VGA-kabels bieden niet dezelfde beeldkwaliteit. Een HDMI-kabel hoeft niet duur te zijn, maar bij veel modellen moet je dus rekening houden met de noodzaak van een extra investering.

Testresultaten helderheid en contrast

We vergeleken 21 monitoren met een diagonaal van 22-inch en een 1920x1080 Full HD resolutie. In de grafieken op deze en volgende pagina's hebben exemplaren met een TN-paneel een blauw balkje, met een VA-paneel een groen balkje en met een IPS-(achtig) paneel een rood balkje.

Helderheid max.

De maximale helderheid is van belang om te weten of je voldoende ziet in een omgeving met veel licht. De eenheid waarin we die noteren is candela per vierkante meter ofwel cd/m², voorheen ook wel als 'nit' bekend. Als vuistregel geldt dat 200 candela per vierkante meter volstaat, voor kantooromgevingen wordt tegenwoordig meestal 250 cd/m² aangehouden.

Helderheid min.

De minimale helderheid is een goede indicatie voor hoe contrastrijk het scherm is. Een eenvoudig sommetje leert immers dat een afname van het minimale niveau (bijvoorbeeld 0,1 cd/m²) een veel hoger effect heeft op de contrastratio dan een even grote toename van het maximale niveau. Omdat TFT-panelen altijd werken met een 'lichtbak' die door de matrix met beeldpunten heenschijnt, is een absoluut nulniveau bijna niet te bereiken. Alleen VA-modellen komen daarbij dicht in de buurt.

Helderheid uniformiteit

De helderheid uniformiteit geeft aan hoe gelijkmatig een paneel verlicht wordt. We delen het scherm op in een aantal zones en meten de helderheid. De vermelde waarde is de helderheid van het minst heldere deel, als percentage van het helderste deel. Waardes boven de 75% zijn acceptabel, vanaf 80% rekenen we het als 'goed' en boven de 85% is erg goed. 

Contrast (checkerboard)

We doen meerdere contrastmetingen, maar de belangrijkste (want moeilijkste en meest realistische) is de checkerboard-test. Geen van de schermen heeft een fantastich contrast in deze test.

Het maximale contrast valt beter uit, waarbij de VA-panelen duidelijk het beste presteren. De Acer V227HQL doet het erg slecht, door de zeer matige zwartwaarde.

Testresultaten helderheid onder kijkhoek

De helderheid onder een kijkhoek zegt iets over de beeldkwaliteit wanneer het scherm niet recht van voren wordt bekeken. TN-panelen verkleuren altijd in meerdere of mindere mate, IPS- en VA-schermen hebben daar veel minder last van. De helderheid neemt altijd af, ongeacht de paneeltechniek. Horizontaal zijn waardes boven de 47% goed en boven de 50% zeer goed, verticaal zijn waardes boven de 10% redelijk, boven de 15% goed en boven de 20% erg goed.

Testresultaten kleurtemperatuur en kleurechtheid

De kleurweergave beoordelen we aan de hand van een aantal aspecten. Belangrijk om te weten is, dat door middel van kalibratie altijd veel te verbeteren is. Echter, bij het merendeel van de beeldschermen gaat het dan om kalibratie van het videosignaal, in combinatie met de monitor. Het aantal beeldschermen dat in hardware gekalibreerd kan worden is erg klein en deze modellen zijn significant duurder. Om die reden is het niet zinvol beeldschermen te kalibreren voor een test. In plaats daarvan meten we of en in welke mate een monitor middels kalibratie te verbeteren valt. Daarbij gaan we uit van de sRGB-kleurruimte.

Voor deze metingen maken we gebruik van de CALman software van SpectraCal, in combinatie met een X-rite i1 Display Pro colorimeter. Op de pagina's met afzonderlijke besprekingen vind je screenshots van onze metingen, hieronder kan je vergelijken.

Native kleurtemperatuur

We kijken hoe dicht we zonder kalibratie de 6500 K kunnen benaderen, een kleurtemperatuur die wordt beschouwd als het meest geschikt voor dagelijks gebruik en een die dicht met die van daglicht overeenkomt.

De meeste modellen doen het hier lang niet slecht; alleen waardes boven de 7000 en onder de 6000K zouden we als echt onvoldoende kwalificeren.

Gammawaarde

De gemeten gammawaarde verschilt enorm bij de diverse modellen. 2.2 is de wenselijke waarde, maar nogal wat testdeelnemers komen daar niet in de buurt.

Kleurechtheid

Ook hier zien we grote verschillen. Ter herinnering: waardes onder de 3 zijn goed, waardes onder de 5 nog acceptabel. Daarboven is echt sprake van een te grote grijs- of kleurafwijking.

Testresultaten reactietijd en input lag

Reactiesnelheid is de aanduiding voor hoe snel pixels van kleur kunnen veranderen. Een waarde minder dan 16 milliseconden is vereist om voldoende te scoren, onder de 10 is goed, onder de 5 is uitzonderlijk goed. We hebben minder modellen getest met overdrive actief, dus het vergelijkingsmateriaal is daar wat beperkt. De 20%-80%-20% test is lastiger en telt dus zwaarder mee.

De BenQ GL2250HM en de Iiyama B2283HS-B1 zijn duidelijk de beste opties voor wie een snel 22-inch scherm zoekt. Het merendeel zouden we niet primair voor games aanbevelen.

0%-100%-0%

20%-80%-20%

Overshoot en undershoot

Input lag

Onze metingen met de Leo Bodnar input lag tester zijn voor schermen met een resolutie hoger dan 1920x1080 niet consistent, mogelijk omdat het 1920x1080 signaal door die monitoren moet worden opgeschaald. Dat is natuurlijk niet per se representatief voor de praktijk waarbij de native resolutie wordt aangevoerd. Onze standaard input lag metingen waarbij we vergelijken met een CRT-beeldbuis zijn daarom een tweede indicatie.

Geen van de schermen heeft noemenswaardige input lag.

Testresultaten energieverbruik

Het stroomverbruik van monitoren is de laatste jaren sterk verbeterd. Verbruikte een 27-inch scherm uit 2008 nog ruim 80 watt, anno 2013 meten we een verbruik dat ruimschoots de helft lager ligt. Hoe kleine de beelddiagonaal, des te lager het verbruik. Omdat TFT-beeldschermen feitelijk altijd verlicht zijn, verschilt het stroomverbruik tussen een volledig wit en een volledig zwart beeld niet heel veel. Dynamische verlichting kan van invloed zijn, maar werkt meestal dermate slecht dat we het niet zouden adviseren.

Wel van belang om te weten is dat IPS- en VA-monitoren meer stroom verbruiken bij het weergeven van wit beeld, maar dat de tot dusver meest gebruikte TN-techniek juist bij zwart beeld het meeste verbruikt. Daarnaast is het van belang dat de EU voorschrijft dat monitoren (en veel andere elektrische apparatuur) die vanaf 1 januari 2013 in de markt belanden niet meer dan 0,5 watt in stand-by mogen verbruiken, waar dat in 2012 nog 1 watt was.

Conclusie

Er valt heel wat te kiezen als je een klein(er) formaat beeldscherm zoekt en gelukkig zitten er ook heel wat interessante opties in ons testveld. De prijzen lijken hoog in vergelijking met grotere modellen, maar zoals gezegd heb je voor de prijs van een instap 24-inch model een kwalitatief beter 22-inch exemplaar. Bovendien zijn de prijzen dankzij de ongunstige dollar-euro koers over de hele linie gestegen, dus ook grotere monitoren zijn duurder geworden.

Onze aanraders zijn duidelijk: de Acer G226HQLHbid is een uitstekende keuze met een VA-paneel, terwijl de Philips 227E6QDSW en de Samsung S22E390H beide een zeer goed alternatief bieden op IPS, respectievelijk PLS-basis. Vind je contrast het allerbelangrijkste, dan ga je voor de Acer, voor kleurechtheid is de Philips nummer 1 en voor de beste kijkhoeken moet je bij Samsung zijn. Geen van de drie heeft echt slechte punten, al is de responstijd bij geen enkel model in deze test geweldig. De beste optie is dan nog de Philips. Alle drie ontvangen een Excellent Choice award. Helaas is op moment van schrijven de Acer G226HQLHbid niet goed verkrijgbaar, alleen Alternate lijkt die uit voorraad te kunnen leveren.

Wil je echt zo min mogelijk uitgeven, dan is de Benq GL2250HM de juiste keuze en ontvanger van een Great Value award.


Acer G226HQLHbid
Philips 227E6QDSW / 227E6QDSD
Samsung S22E390H


BenQ GL2250HM


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Acer G226HQLHbid

Acer G226HQLHbid

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • HDMI
 • 8 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Acer V226HQL Bbd

Acer V226HQL Bbd

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • TN
 • 8 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1

79,00 €

4 winkels
AOC E2260SWDA

AOC E2260SWDA

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
AOC I2276VWM

AOC I2276VWM

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Asus VX229H

Asus VX229H

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1

147,00 €

1 winkel
Great Value BenQ GL2250HM

BenQ GL2250HM

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1

98,98 €

3 winkels
BenQ GW2265HM

BenQ GW2265HM

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • HDMI
 • 6 ms
 • 250 cd/m²
 • 3000 : 1
Niet verkrijgbaar
HP EliteDisplay E221c

HP EliteDisplay E221c

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • DisplayPort
 • 7 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
HP Pavilion 22xw

HP Pavilion 22xw

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • 7 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
HP ProDisplay P222va

HP ProDisplay P222va

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • DisplayPort
 • 8 ms
 • 250 cd/m²
 • 3000 : 1
Niet verkrijgbaar
HP Z22i

HP Z22i

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • DisplayPort
 • 8 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Iiyama ProLite B2283HS-B1

Iiyama ProLite B2283HS-B1

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Iiyama ProLite T2236MSC-B2

Iiyama ProLite T2236MSC-B2

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • HDMI
 • 8 ms
 • 213 cd/m²
 • 3000 : 1

299,00 €

7 winkels
Iiyama ProLite XU2290HS-B1

Iiyama ProLite XU2290HS-B1

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1

104,80 €

5 winkels
LG 22M47VQ

LG 22M47VQ

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
LG 22MB37PU

LG 22MB37PU

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1

131,00 €

5 winkels
LG 22MP67VQ

LG 22MP67VQ

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Philips 227E6EDSD

Philips 227E6EDSD

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Excellent Philips 227E6QDSD

Philips 227E6QDSD

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Excellent Philips 227E6QDSW

Philips 227E6QDSW

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Excellent Samsung S22E390H

Samsung S22E390H

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • 4 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Videoseven LED215W2R-8E

Videoseven LED215W2R-8E

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*