Iiyama ProLite B2783QSU review: voordelig veel werkruimte

30 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. iiyama ProLite B2783QSU-B1
 3. 3. Testmethodiek
 4. 4. Testresultaten helderheid en contrast
 5. 5. Testresultaten helderheid onder kijkhoek
 6. 6. Testresultaten kleurtemperatuur en kleurechtheid
 7. 7. Testresultaten reactietijd en input lag
 8. 8. Testresultaten energieverbruik
 9. 9. Foto's
 10. 10. Specificaties
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Als er een jaar was om Full HD op je bureau vaarwel te zeggen, was het wel 2015. Dit jaar zagen we het prijspunt van Ultra HD monitoren steeds verder dalen, een toenemend aantal UWQHD superbreedbeeld monitoren op de markt verschijnen en zelfs een heuse 5K monitor. De beschikbaarheid van panelen met een hogere pixeldichtheid heeft ook elders in de markt effect: zo kan je nu voor iets meer dan 350 euro als een WQHD-monitor kopen, die ook nog eens prima kwaliteit biedt. Zoals de Iiyama ProLite B2783QSU, die onderwerp is van deze review.

Lange tijd waren monitoren met een wide quad HD paneel voorbehouden aan wie bereid was ruimschoots meer dan 500 euro in een monitor te investeren. Behoudens de paar mensen die het risico aandurfden om rechtstreeks in Azië een scherm te bestellen was dat wat het je kostte om meer pixels dan wat Full HD biedt op je bureau te hebben. Dit jaar hebben we gezien dat het aanbod aan beeldschermen die meer detail en meer werkruimte bieden flink is toegenomen. Dat betekent relatief goedkope Ultra HD monitoren, maar ook aanmerkelijk goedkopere WQHD-exemplaren.

Iiyama ProLite B2783QSU-B1

De Iiyama ProLite B2783QSU is daar een voorbeeld van. Dit 27-inch scherm telt 2560x1440 beeldpunten, maar heeft toch maar een prijskaartje van 369 euro. Dat is aanmerkelijk minder dan wat je een paar jaar geleden kwijt zou zijn. Hoewel Iiyama om dit prijspunt te bereiken een TN-paneel heeft toegepast in plaats van een IPS (of AHVA of PLS) paneel, blijkt uit onze test dat de beeldkwaliteit beslist niet slecht is, terwijl je wel profiteert van het inherente voordeel van deze techniek, namelijk lage responstijden. Iiyama heeft zelfs FreeSync geïmplementeerd, zij het wel met een beperking. Desalniettemin is dit een interessant scherm als je voor niet al te veel geld - pakweg 100 euro meer dan voor een goedkoop Full HD 27-inch scherm - ruim 70% meer pixels op je bureau wilt hebben. Reden genoeg om het eens wat nader te bekijken.

iiyama ProLite B2783QSU-B1

Iiyama - spreek uit: ie-yama, niet lie-yama of, nog erger, ieljama - heeft de B2783QSU verpakt in de inmiddels bekende, sobere behuizing die we vaak bij dit merk zien. Het bedrijf doet dit bewust om de kosten laag en de prijzen dus betaalbaar te houden. Het richt zich primair op de zakelijke markt, waar een luxe design niet per se de eerste vereiste is. Begrijpelijk dus, al zouden we het niet erg vinden om weer eens een design als dat van de XB2779QS te zien.

Iiyama ProLite B2783QSU-B1

Het belangrijkste is dat het scherm op een in hoogte verstelbare ergonomische voet staat, waarop het paneel kan draaien, kantelen en roteren. Dat is in de praktijk erg handig, al zal je deze resolutie niet dagelijks in portretstand tot je willen nemen.

Iiyama heeft gezorgd voor dual-link DVI, HDMI en DisplayPort-ingangen. Daarnaast is een tweepoorts USB 3.0 hub ingebouwd, evenals audio in- en uitgangen, en 2x 2W speakers.

Iiyama ProLite B2783QSU-B1 Iiyama ProLite B2783QSU-B1

Zoals gezegd is een 27-inch TN-paneel toegepast, met een resolutie van 2560x1440 beeldpunten. De verversingsfrequentie is maximaal 75Hz, wat hoger dan de gangbare 60Hz. Bovendien kan je gebruik maken van FreeSync als je een geschikte AMD-videokaart hebt. Daarbij moeten we wel opmerken dat de 'range' vrij beperkt is, van 48-70 Hz. Een hele grote meerwaarde is het niet, maar aangezien er feitelijk ook geen meerprijs aan hangt, krijg je het er 'gratis' bij. Overigens ziet het ernaar uit dat FreeSync in toekomstige implementaties meer mogelijkheden biedt, maar de eerste generatie scalers is wat beperkt qua minimale frequentie.

Verderop gaan we in op de vergelijking met andere monitoren, maar laten we alvast een blik werpen op de beeldkwaliteit volgens onze metingen met Calman 5. TN-panelen hebben geen geweldige reputatie als het gaat om kleurechtheid, maar de B2783QSU laat zien dat het zeker wel mogelijk is om een fatsoenlijke TN-monitor te maken.

Iiyama ProLite B2783QSU-B1

Bij het gammaverloop zien we dat dit weliswaar iets te hoog ligt over het grootste deel van het verloop, maar de afzonderlijke kleuren liggen netjes dicht bij elkaar. Hierdoor is nauwelijks sprake van een kleurverschuiving bij grijstinten, alleen als je heel goed kijkt zie je een licht groenzweem. De grijsafwijking is met gemiddeld 1,9 bijzonder laag.

Iiyama ProLite B2783QSU-B1

Kijken we naar de kleurendriehoek, dan zien we dat deze niet perfect overeenstemt met de sRGB waardes, maar de onderlinge verhouding is wel erg goed. Het witpunt ligt keurig in het midden en afgezien van iets te verzadigd groen, geel en blauw hebben we weinig te klagen. Blauw neigt iets te veel naar rood en laat de grootste afwijking zien. Gemiddeld meten we een afwijking van 3 en dat is netjes, feitelijk niet met het blote oog waarneembaar.

Qua kleurweergave doet de B2783QSU het dus uitstekend - hoe zit het als we deze vergelijken met andere geteste en nog verkrijgbare 27-inch WQHD-monitoren?

Testmethodiek

We testen monitoren op een aantal manieren. De meeste modellen meten we door met een oudere MicroVision SS220 semi-automatische colorimeter. Deze robot meet niet alleen de kleurweergave en -temperatuur, helderheid, contrast en gamma, maar ook de helderheid onder horizontale en verticale kijkhoeken van 45 graden. Ook bepaalt hij de uniformiteit (helderheidsverdeling) met een vergelijking van de helderheid op 25 punten.

Omdat de accuratesse van de kleurechtheidmeting van de SS220 beperkt is tot de oudere CIE1976 standaard, gebruiken we daarnaast een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de geavanceerde Spectracal Calman 5 software om de monitoren ook hiermee door te meten. Daarbij registreren we maximale en minimale helderheid, contrast, gammawaarde en de kleur- en grijsafwijkingen op basis van CIE1994. Dat doen we omdat de modernere CIE2000 standaard nog altijd minder breed wordt ondersteund en we veel vergelijkingsmateriaal hebben met de oudere standaard. De nieuwe zullen we mettertijd stapsgewijs gaan invoeren in onze testprocedure. We gebruiken de i1 / Calman combinatie standaard voor metingen zoals de schermen uit de doos komen; als er een sRGB-stand is, stellen we het scherm daarop in voor deze meting. Als er een AdobeRGB-stand is, meten we die apart.

Naast de genoemde weergavemetingen, meten we doorgaans ook de reactiesnelheid, de overshoot en undershoot en de input lag. Bij gaming schermen doen we dat sowieso, bij andere schermen waar dit een mogelijk zinvol resultaat oplevert. Voor de eerste drie tests gebruiken we een fotometer in combinatie met een oscilloscoop. Voor de input lag test gebruiken we zowel een visuele vergelijking met een CRT (beeldbuis) monitor met behulp van hogesnelheid foto-opnames, als (waar mogelijk) een Leo Bodnar input lag tester. Die tester is voor het uitgangssignaal beperkt tot 1920x1080 en onze ervaring is dat de resultaten bij schermen met een hogere resolutie slecht reproduceerbaar, cq onvoorspelbaar zijn. Daarom vermelden we die resultaten niet altijd bij hogere resolutieschermen.

Ten slotte meten we het energieverbruik met behulp van gekalibreerde stroommeters, zowel bij weergave van een volledig zwart als een volledig wit beeld, en in de stand-by en uit-stand.

Instellingen voor tests

Voor alle tests geldt dat we de monitoren testen zoals ze uit de doos komen: zo zullen de meeste gebruikers deze ook inzetten. Hierbij maken we deze uitzonderingen: voor de kleurtemperatuurmeting proberen we het scherm in de stand te zetten waarbij de 6500 Kelvin het dichtst wordt benaderd, voor de sRGB- en AdobeRGB-metingen gebruiken we zoals gezegd de standen hiervoor, mits die aanwezig zijn. Als er geen sRGB-stand aanwezig is, doen we de Calman-metingen in de standaard (na herstel naar fabrieksinstellingen) weergave. Verder doen we alle metingen bij 100% helderheid, zowel omwille van een eerlijke vergelijking, als om de test hanteerbaar te houden.

Kalibratie

Vaak vragen lezers om monitoren te kalibreren, ofwel de instellingen zo aan te passen dat kleurweergave, helderheid en contrast geoptimaliseerd zijn. Dat doen we echter niet en wel om twee redenen. In de eerste plaats is het merendeel van de monitoren, vrijwel alle consumentenmodellen, alleen softwarematig te kalibreren. Dit houdt in dat je een kleurprofiel maakt voor je combinatie van videokaart en monitor: dat profiel werkt alleen met die specifieke combinatie en dan bovendien alleen voor het specifieke scherm dat je gebruikt. Ook identieke monitoren kunnen namelijk kleine onderlinge verschillen hebben, die een verschillend profiel vereisen. Hiermee stel je dus feitelijk het signaal van je videokaart bij.

Alleen monitoren voor de professionele markt en dan het gedeelte voor grafische toepassingen beschikt over de mogelijkheid deze hardwarematig te kalibreren. Dan nog blijft staan dat de instellingen die wij gebruiken, niet noodzakelijkerwijs zinnig zijn voor een exemplaar dat de lezer aanschaft. De tweede reden is dat kalibratie een tijdrovend proces is. Wat we wel kunnen doen is melden of onze testresultaten aangeven dat kalibratie zal leiden tot (bijna) perfecte weergave. Kalibratie levert altijd een verbetering op, maar de vereiste colorimeter is voor de meeste gebruikers te duur om dit zelf te doen - goede exemplaren kosten meer dan de meeste consumentenbeeldschermen.

Streefcijfers

Voor helderheid zien we bij voorkeur waardes boven de 250 cd/m² voor maximale helderheid en onder de 0,3 cd/m² voor minimale helderheid. Een helderheid hoger dan 300 cd/m² is feitelijk niet zinvol behoudens voor gebruik in extreem verlichte omgevingen en levert dus geen extra punten op. Maximaal contrast is idealiter boven de 800:1, 1000:1 is goed, daar (ruim) boven is uitstekend. Daarbij moeten we wel opmerken, dat contrastwaardes in niet verduisterde ruimtes veelal veel lager uitvallen en dat een contrast hoger dan 100-300:1 in de praktijk uitzonderlijk is. De gegeven waardes zijn vooral een indicatie van prestaties in gebruik: hoger is beter.

Voor de kleurtemperatuur is een waarde die de 6500 Kelvin zo dicht mogelijk benadert wenselijk; dit komt overeen met normale daglicht belichting. Waardes tussen de 6000 en 7000K zijn goed genoeg voor doorsnee gebruik, daar ver onder of boven levert minpunten op. Waardes tussen de 6400 en 6600K zijn uitstekend.

De gammawaarde dient de 2.2 zo dicht mogelijk te benaderen. Daarbij moeten we wel opmerken dat het hierbij ook van belang is dat de deelmetingen van 10% tot 100% helderheid óók zo dicht mogelijk bij deze 2.2 zitten, want elkaar compenserende uitschieters zijn niet wenselijk.

De kleur- en grijswaarde-afwijking is voldoende als deze lager dan 5 is, goed als deze lager dan 3 is en uitstekend als deze lager dan 2 is. Waardes boven de 5 zorgen ervoor dat we het product niet zullen aanraden voor andere dan incidentele beeldbewerking.

De reactietijden noteren we zowel in delen (rise & fall) als gecombineerd. De belangrijkste waardes zijn niet zozeer de gecombineerde 0%-100%-0% en 20%-80%-20% waardes, als de 'optimale' gemeten waardes. Die geven de resultaten weer van de instelling die zo min mogelijk overshoot en undershoot oplevert, maar wel de minimaal wenselijke snelheid van 16 ms benadert. We noteren zowel de resultaten zonder overdrive als met maximale en optimale overdrive, mits hiervoor instellingen aanwezig zijn. Mits artefacten door under- en overshoot beperkt blijven, zijn waardes van 16ms en lager voldoende, 10ms en lager goed en 6ms en lager uitstekend.

Input lag blijft een fenomeen waarvan de storende werking te betwisten valt, maar waardes hoger dan 16 ms zorgen ervoor dat we een scherm niet voor gaming zullen aanraden. Het is wel van belang te onthouden dat de resultaten van de vergelijking met CRT exlusief de responstijd van het paneel gelezen moeten worden en die van de Leo Bodnar tester inclusief die tijden.

Voor het stroomverbruik hangt het oordeel over de gemeten waarde af van het formaat van het scherm, de resolutie en kleurruimte (AdobeRGB-monitoren verbruiken meer door een complexer backlight). Wat wél vaststaat is dat een stand-by verbruik boven de 0,5W en een uit-verbruik boven de 0W niet wenselijk zijn. Een stand-by verbruik hoger dan 0,5W is bovendien in strijd met de EU wetgeving.

Testresultaten helderheid en contrast

We vergeleken de iiyama ProLite B2783QSU-B1 met 29 andere 27-inch WQHD-monitoren. Zoals altijd testen we monitoren zoals ze uit de doos komen. In de grafieken op deze en de volgende pagina's wordt de B2783QSU weergegeven met een rood balkje. Andere TN-modellen hebben een zwart balkje; de blauwe balkjes zijn alle IPS, PLS of AHVA-monitoren.

Helderheid max.

De maximale helderheid is van belang om te weten of je voldoende ziet in een omgeving met veel licht. De eenheid waarin we die noteren is candela per vierkante meter ofwel cd/m², voorheen ook wel als 'nit' bekend. Als vuistregel geldt dat 200 candela per vierkante meter volstaat, voor kantooromgevingen wordt tegenwoordig meestal 250 cd/m² aangehouden.

De maximale helderheid van de iiyama ProLite B2783QSU-B1 is met 378 cd/m² ruimschoots hoog genoeg.

Helderheid min.

De minimale helderheid is een goede indicatie voor hoe contrastrijk het scherm is. Een eenvoudig sommetje leert immers dat een afname van het minimale niveau (bijvoorbeeld 0,1 cd/m²) een veel hoger effect heeft op de contrastratio dan een even grote toename van het maximale niveau. Omdat TFT-panelen altijd werken met een 'lichtbak' die door de matrix met beeldpunten heenschijnt, is een absoluut nulniveau bijna niet te bereiken. Alleen VA-modellen komen daarbij dicht in de buurt.

We meten een minimale helderheid van 0,38 cd/m². Dat is aan de hoge kant, maar het kan er nog mee door. De meeste IPS-modellen doen het hier wat beter, al staat ook die techniek niet bekend om zijn goede zwartwaardes.

Helderheid uniformiteit

De helderheid uniformiteit geeft aan hoe gelijkmatig een paneel verlicht wordt. We delen het scherm op in een aantal zones en meten de helderheid. De vermelde waarde is de helderheid van het minst heldere deel, als percentage van het helderste deel. Waardes boven de 75% zijn acceptabel, vanaf 80% rekenen we het als 'goed' en boven de 85% is erg goed. 

De achtergrondverlichting van de B2783QSU is met een uniformiteit van 87% bijzonder mooi gelijkmatig verlicht.

Contrast (checkerboard)

We doen meerdere contrastmetingen, maar de belangrijkste (want moeilijkste en meest realistische) is de checkerboard-test. Hierin brengt de iiyama ProLite B2783QSU-B1 het er 433:1 extreem goed vanaf.

Het maximale contrast valt relatief gezien wat lager uit, maar is zeker niet verkeerd.

Testresultaten helderheid onder kijkhoek

De helderheid onder een kijkhoek zegt iets over de beeldkwaliteit wanneer het scherm niet recht van voren wordt bekeken. TN-panelen verkleuren altijd in meerdere of mindere mate, IPS- en VA-schermen hebben daar veel minder last van. De helderheid neemt altijd af, ongeacht de paneeltechniek. Horizontaal zijn waardes boven de 47% goed en boven de 50% zeer goed, verticaal zijn waardes boven de 10% redelijk, boven de 15% goed en boven de 20% erg goed.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden horizontaal

De iiyama ProLite B2783QSU-B1 heeft met 55% helderheid een uitstekende helderheid, wanneer onder een horizontale kijkhoek bekeken.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden verticaal van boven

Verticaal van boven is de kijkhoek slechts 6%, het slechtste resultaat in deze vergelijking.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden verticaal van onderen

Ook verticaal van onderen bezien is de helderheid 9%, vergelijkbaar met het resultaat van de andere TN-modellen.

Testresultaten kleurtemperatuur en kleurechtheid

De kleurweergave beoordelen we aan de hand van een aantal aspecten. Belangrijk om te weten is, dat door middel van kalibratie altijd veel te verbeteren is. Echter, bij het merendeel van de beeldschermen gaat het dan om kalibratie van het videosignaal, in combinatie met de monitor. Het aantal beeldschermen dat in hardware gekalibreerd kan worden is erg klein en deze modellen zijn significant duurder. Om die reden is het niet zinvol beeldschermen te kalibreren voor een test. In plaats daarvan meten we of en in welke mate een monitor middels kalibratie te verbeteren valt. Daarbij gaan we uit van de sRGB-kleurruimte.

Voor deze metingen maken we gebruik van de CALman software van SpectraCal, in combinatie met een X-rite i1 Display Pro colorimeter.

Native kleurtemperatuur

We kijken hoe dicht we zonder kalibratie de 6500 K kunnen benaderen, een kleurtemperatuur die wordt beschouwd als het meest geschikt voor dagelijks gebruik en een die dicht met die van daglicht overeenkomt.

De gemeten kleurtemperatuur is met 6301 K wat aan de lage kant, maar zeker geen slecht resultaat.

Gammawaarde

De gemeten gemiddelde gammawaarde bedraagt 2,25, netjes dichtbij de gewenste 2,2.

Kleurechtheid

We schreven al dat de grijsafwijking van 1,9 een erg goed resultaat was, dat is ook te zien in de vergelijking. De kleurafwijking van 3 volgens de CIE1994 norm is goed voor een solide plek middenin de grafiek. Niet slecht als je bedenkt dat de meeste concurrenten aanzienlijk duurder zijn.

Testresultaten reactietijd en input lag

Reactiesnelheid is de aanduiding voor hoe snel pixels van kleur kunnen veranderen. Een waarde minder dan 16 milliseconden is vereist om voldoende te scoren, onder de 10 is goed, onder de 5 is uitzonderlijk goed. We hebben minder modellen getest met overdrive actief, dus het vergelijkingsmateriaal is daar wat beperkt. De 20%-80%-20% test is lastiger en telt dus zwaarder mee.

Hier zien we dat de Iiyama ProLite B2783QSU zich kan meten met 144Hz concurrenten. Natuurlijk kan dit scherm niet zoveel beelden per seconde laten zien, maar beeldtransities gaan grotendeels net zo snel als bij die klasse. Bij de grijs-grijs transities zien we wel het verschil, maar de optimale OD stand levert 6,5 ms op, wat ronduit keurig is. Dat gaat dan gepaard met beperkte overshoot.

0%-100%-0%

20%-80%-20%

Overshoot en undershoot

Input lag

Onze metingen met de Leo Bodnar input lag tester zijn voor schermen met een resolutie hoger dan 1920x1080 niet consistent, mogelijk omdat het 1920x1080 signaal door die monitoren moet worden opgeschaald. Dat is natuurlijk niet per se representatief voor de praktijk waarbij de native resolutie wordt aangevoerd. Onze standaard input lag metingen waarbij we vergelijken met een CRT-beeldbuis zijn daarom een tweede indicatie. We tonen hier alleen resultaten die consistent reproduceerbaar zijn gebleken. Dat geldt ook voor de B2783QSU, die geen noemenswaardige input lag blijkt te vertonen.

Testresultaten energieverbruik

Het stroomverbruik van monitoren is de laatste jaren sterk verbeterd. Verbruikte een 27-inch scherm uit 2008 nog ruim 80 watt, anno 2013 meten we een verbruik dat ruimschoots de helft lager ligt. Hoe kleine de beelddiagonaal, des te lager het verbruik. Omdat TFT-beeldschermen feitelijk altijd verlicht zijn, verschilt het stroomverbruik tussen een volledig wit en een volledig zwart beeld niet heel veel. Dynamische verlichting kan van invloed zijn, maar werkt meestal dermate slecht dat we het niet zouden adviseren.

Wel van belang om te weten is dat IPS- en VA-monitoren meer stroom verbruiken bij het weergeven van wit beeld, maar dat de tot dusver meest gebruikte TN-techniek juist bij zwart beeld het meeste verbruikt. Daarnaast is het van belang dat de EU voorschrijft dat monitoren (en veel andere elektrische apparatuur) die vanaf 1 januari 2013 in de markt belanden niet meer dan 0,5 watt in stand-by mogen verbruiken, waar dat in 2012 nog 1 watt was.

De B2783QSU is niet bijzonder zuinig, maar ook geen energieslurper - gezien de resolutie is het verbruik prima te verantwoorden.

Foto's

Op deze pagina vind je alle foto's en schermafdrukken van de iiyama ProLite B2783QSU-B1.

Specificaties

Algemeen
 
MerkIiyama
ProductnaamProLite B2783QSU-B1
ProductcodeB2783QSU-B1
DetailsProductinfo
Paneeleigenschappen
Scherm formaat27 inch
Resolutie2560x1440
Pixeldichtheid109 ppi
PaneeltechniekTN
Gebogen scherm
BacklightLED
Beeldverhouding16:9
Pixelgrootte0.233 mm
Ondersteuning voor 3D
Touchscreen
Overdrive optie aanwezig
120 Hz
144 Hz
AMD FreeSync
AMD FreeSync min. freq.48 Hz
AMD FreeSync max. freq.70 Hz
Nvidia G-Sync
Maximale verversingsfrequentie70 Hz
Aansluitingen & functionaliteit
D-Sub (VGA) ingang
HDCP compatible
DVI ingang
HDMI
Aantal HDMI ingangen1
Hoogst ondersteunde HDMI-versie1.4
MHL
DisplayPort
Mini-DisplayPort ingang
Aantal DisplayPort ingangen1
DisplayPort uitgang
Thunderbolt
Picture-in-Picture on-screen
Picture-by-Picture on-screen
3,5mm jack audio uit
3,5mm jack audio in
Geïntegreerde USB HUB
USB versie3.0
Geïntegreerde luidsprekers
Geïntegreerde webcam
Geheugenkaartlezer
Geïntegreerde TV-tuner
Fysieke eigenschappen
Afmeting - Breedte62.3 cm
Afmeting - Hoogte40.6 cm
Afmeting - Diepte23 cm
In hoogte verstelbaar
Minimum hoogte bovenrand40.6 cm
Maximum hoogte bovenrand54 cm
Maximaal in hoogte verstelbaar13.4 cm
Portretmodus
BeugelbevestigingVesa 100mm
Gewicht6.15 kg
KleurZwart
Eigenschappen fabrikantopgave
Aantal kleuren16.7 mln
AdobeRGB
Reactietijd1 ms
Helderheid350 cd/m²
Contrastratio1000 : 1
Maximale horizontale kijkhoek170 °
Maximale verticale kijkhoek160 °
Flikker reductie
Stroomverbruik (actief)44 W
Stroomverbruik (in standby)0.5 W
Garantie
Garantie termijn3 jaar
Meegeleverde accessoires
Afstandsbediening
Digitale videokabel meegeleverd

Conclusie

Eerder zagen we al bij tests van 28-inch Ultra HD monitoren met een TN-paneel dat deze techniek anno 2015 niet per se slechte beeldkwaliteit hoeft te betekenen en deze Iiyama ProLite B2783QSU bevestigt die bevinding. Qua kleurweergave, helderheid en contrast heb je echt niets te klagen met dit scherm. Waar je wel op inlevert zijn de verticale kijkhoeken, en er is natuurlijk sprake van de bekende kleurverschuiving die inherent is aan deze technologie.

Bij de B2783QSU zou je daar minimaal hinder van moeten ondervinden, want het paneel staat op een volledig verstelbare voet, zodat je het altijd netjes loodrecht voor je kan hebben staan. Verder is het qua aansluitingen van alle wenselijke opties voorzien en is de USB hub een welkome aanvulling. FreeSync is leuk, maar door de beperkte minimale frequentie niet extreem nuttig - als je game al met 48 fps wordt aangeleverd, zal je niet zo snel schokken ervaren. Mooi dat het erop zit, maar extra punten levert het niet op.

Dat is ook niet nodig, want onder de streep is de B2783QSU een heel begeerlijke optie voor wie voor niet al teveel geld lekker veel werkruimte met goede beeldkwaliteit voor zijn neus wil zetten. Bovendien is het scherm ruimschoots snel genoeg voor een spelletje - het is niet zo gek dat Iiyama dit scherm aanprijs voor zakelijk én entertainment toepassingen.

Eerder bespraken we de ook op een TN-paneel gebaseerde en betaalbare Acer G277HUsmidp. Dat scherm heeft een iets fraaier design, maar is niet in hoogte verstelbaar, had aanmerkelijk minder goede testresultaten en kost op moment van schrijven zo'n 40 euro meer gemiddeld. Destijds beloonden we dat model toch met een Great Value Award, maar voor de Iiyama halen we de Excellent Choice uit de kast - het is echt een aanrader.

Iiyama ProLite B2783QSU-B1


iiyama ProLite B2783QSU-B1


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Iiyama ProLite B2783QSU-B1

Iiyama ProLite B2783QSU-B1

 • 27 inch
 • 2560x1440
 • 109 ppi
 • TN
 • AMD FreeSync
 • 70 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*