Corsair Strafe Red en RGB Silent review: bling borden

26 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Stille schakelaars
 3. 3. Strafe MX vs Strafe RGB
 4. 4. Software
 5. 5. Foto's
 6. 6. Specificaties
 7. 7. Conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

Corsair timmert vrolijk aan de weg met zijn gaming randapparatuur, waaronder mechanische toetsenborden. Recent ontvingen we de Strafe MX Red en de Strafe RGB Silent. Die laatste kon vooral op onze belangstelling rekenen, maar uiteraard bespreken we beide modellen. De eerstgenoemde is namelijk een heel stuk betaalbaarder.


Corsair heeft een zekere reputatie opgebouwd met kwalitatief goede apparatuur en mag zich dan ook verheugen in een ongekende populariteit. Aangezien het geen geheim is dat de markt voor desktop-computers niet enorm groeit en er dus geen heel stijgende lijn zit in het afzetpotentieel voor voedingen, kasten, geheugen en SSD's, heeft Corsair er de laatste jaren werk van gemaakt om een plek te veroveren in de gaming markt. PC gaming mag zich in de warme belangstelling van heel wat marktpartijen verheugen, dus Corsair moet zijn best doen om zich te onderscheiden.

Corsair Strafe MX Red
Corsair Strafe MX Red

Eerder zagen we al dat het dat aardig lukt. Zo had het merk lange tijd een exclusieve licentie op de afname van Cherry MX RGB-switches, schakelaars met een ingebouwde LED die alle kleuren van de regenboog kan weergeven. Inmiddels mogen ook andere merken die afnemen, maar Corsair koopt naar verluidt het grootste deel van de productie van Cherry in.

Corsair Strafe RGB Cherry MX Silent
Corsair Strafe RGB Silent}

Mechanische toetsenborden zijn een marktsegment waarin we steeds meer partijen tegenkomen, maar Corsair is vastberaden de grootste gorilla in de dierentuin te blijven. Het brengt dus aan de lopende band nieuwe modellen uit, waaronder de Strafe en Strafe RGB Silent die onderwerp zijn van deze review.

Stille schakelaars

We gaan in dit artikel niet weer alle ins en outs van mechanische toetsenborden bespreken - daarvoor kan je terecht bij de zeer uitgebreide vergelijkingstest van ruim een jaar geleden.Sindsdien is er niet heel veel veranderd in de markt; schakelaars van Cherry domineren nog altijd, terwijl een klein aantal fabrikanten producten bouwt op basis van aanbieders als Kaihua (Kailh) en Omron (Romer-G). De MX schakelaars zijn er in heel wat kleurtjes, die aangeven wat voor aanslagkarakteristiek ze hebben.

Corsair Strafe RGB Cherry MX Silent
De roze, stille schakelaars van de Corsair RGB Silent

De Strafe RGB Silent van Corsair voegt daar een nieuwe variant aan toe: de Silent switches zijn roze, maar Corsair noemt ze wijselijk rood - gezien de doelgroep vermoedelijk verstandig. De nieuwe schakelaars lijken dan ook qua aanslag op de rode versies, dus met een lineaire, lichte aanslag - naar verluidt favoriet onder de meeste gamers. Ze zijn echter aanmerkelijk stiller, doordat er demping is ingebouwd. Dat zorgt er wel voor dat de aanslag iets sponziger aanvoelt, waardoor deze meer lijkt op die van rubber dome schakelaars. Het mechaniek is echter ongewijzigd. Dat betekent ook dat je bij snel typen nogal eens de veer in de toets echt hoort, waarbij deze even 'nagalmt'. Dat is niet per se prettig en valt bij de stille schakelaars nog wat meer op dan bij de gewone varianten.

Corsair Strafe MX Red
De Strafe MX Red is voorzien van rode schakelaars.

De 'gewone' Strafe die we ook bespreken is in het geval van ons testexemplaar voorzien van rode switches, maar hij is ook verkrijgbaar met bruine 'tactile' schakelaars. De RGB-versie is er ook met rode en bruine schakelaars, die dus niet bijzonder stil zijn (al zijn ze nog altijd een stuk stiller dan de 'clicky' blauwe switches).

Strafe MX vs Strafe RGB

Als we de beide toetsenborden naast elkaar zitten, vallen zowel overeenkomsten als verschillen op. De Strafe is in de basis zwart, wordt geleverd zonder polssteun maar met een paar extra 'gaming keycaps' en het design is typisch Corsair: de toetsen staan 'hoog' op de bodemplaat, zonder extra omlijsting. Dat design zien we ook bij de Strafe RGB Silent, maar die heeft de nodige witte accenten en wordt wel geleverd met een kleine, maar functionele polssteun. Ook hier treffen we gaming keycaps in de doos.

Corsair Strafe MX Red
De dikke kabel is een doorn in het oog.

Beide Strafe toetsenborden zijn voorzien van een hele lange kabel met twee USB-stekkers. Die kabel is wat ons betreft een van de grootste minpunten van deze borden: hij is 7,5 mm dik, stug en je moet hem welhaast vastnagelen aan je bureau om hem niet in de weg te laten liggen. Het nut van de dubbele USB-stekker ontgaat ons geheel, aangezien er een enkele USB-poort op beide borden zit. Een kabel als deze is leuk om een oceaan te overbruggen, maar niet perse de paar decimeter naar je systeem. Verder valt op dat de uitklapbare pootjes om de borden onder een hoek te zetten niet zijn voorzien van rubber, waardoor ze potentieel wat sneller zullen wegglijden - dat is niet handig middenin een vuurgevecht (of in de cruciale paragraaf van je nieuwe novelle).

Corsair Strafe MX Red
Corsair Strafe MX Red met verlichting

De toetsenborden zijn verder niet bijzonder groot, waarbij helpt dat ze niet allerlei rijen met aparte macrotoetsen hebben. Dat betekent natuurlijk wel dat je macro's alleen aan standaardtoetsen kunt toewijzen. Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen. We zien een aparte knop voor de verlichting, hiermee kan je de helderheid in vier stappen (3 niveaus + uit) instellen. Ernaast zit een knop die de Windows-toets blokkeert. De vrijwel zinloze menu-knop naast de rechter-CTRL wordt hiermee niet geblokkeerd - maar in games zal je daar doorgaans minder last van hebben.

Corsair Strafe RGB Cherry MX Silent
Corsair Strafe RGB Silent met (in dit geval) witte en rode verlichting

Verder valt op dat omwille van de verlichting de opdruk van toetsen met dubbele functies soms is omgedraaid, zodat de secundaire functie onder in plaats van boven staat. De reden is dat de verlichting van Cherry MX schakelaars noodgedwongen bovenaan de schakelaar zit en hierdoor de toets niet gelijkmatig verlicht. Als professionele typisten is deze praktijk ons een gruwel, maar allicht haalt de doorsnee gamer er de schouders over op. Een andere zaak die voor de veeltyper een struikelblok kan zijn is de coating van de verlichte, doorschijnende delen van de toetsen. Dat is een soort ballonrubber, dat niet heel aangenaam aanvoelt als je vingertoppen er overheen wrijven. Het verschil met het omliggende ABS-plastic is duidelijk voelbaar. Wederom wellicht een kwestie die de geoefende gamer door opgehoopt eelt niet meer merkt. Nu we het toch over opmerkelijke texturen hebben: het 'metaalribbel' patroon op de spatiebalk en (in het geval van de RGB Silent versie van de Strafe) de polssteun komt lekker stoer en industrieel over, maar voelt niet per se prettig aan onder de vingers. Zeker het nut van deze textuur op de spatiebalk ontgaat ons, het is niet echt een knop die niet op de tast te vinden is.

Corsair Strafe RGB Cherry MX Silent

Ten slotte valt op dat Corsair een eigen lettertype heeft gebruikt voor de aanduidingen op de toetsen, dat wat dikker is dan je doorgaans aantreft. Belangrijk om er voldoende licht doorheen te laten schijnen en niet echt storend, maar het komt de leesbaarheid van de opdruk bij toetsen als Insert en Delete niet echt ten goede. Maar een kniesoor die daarop let.

Software

Corsair levert zijn uitgebreide profielsoftware mee met de Strafe en de Strafe RGB Silent. Hiermee kan je de toetsenborden geheel naar je eigen hand zetten, bij de RGB-versie uiteraard nog uitgebreider dan bij de monochroom verlichte Strafe. Macro's definiëren en toekennen, profielen opzetten en koppelen aan programma's en games, maar ook de verlichting op allerlei manieren instellen: het kan allemaal. Dat zorgt er wel voor dat je onderhand op avondcursus mag om alles uit de software te halen wat erin zit. Corsair heeft de ingewikkeldste mogelijkheden onder een 'advanced' knopje weggewerkt, maar dan ben je weer vrij beperkt in de mogelijkheden. Het is in elk geval een stap in de goede richting. Corsair heeft momenteel hoe dan ook een van de meest uitgebreide software suites en dat is prijzenswaardig.

Hieronder zie je enige screenshots van de editor van de Corsair Strafe MX Red...

...en de Strafe RGB Silent

Foto's

Op deze pagina zie je alle foto's van de Corsair Strafe MX Red...

en de Corsair Strafe RGB Silent

Specificaties

Hieronder zie je de specificaties van de Corsair Strafe MX Red en de Corsair Strafe RGB Silent.

Algemeen
 
MerkCorsairCorsair
ProductnaamStrafe MX RedStrafe RGB Cherry MX Silent
ProductcodeCH-9000088-NACH-9000121-NA
DetailsProductinfoProductinfo
Algemeen
Desktopset
Draadloos
Type draadloze verbinding
Aansluiting USB
Aansluiting PS2
KleurZwart, grijsZwart, grijs
Maten en gewicht
Afmetingen (breedte)44.7 cm44.7 cm
Afmetingen (diepte)16.8 cm16.8 cm
Afmetingen (hoogte)4 cm4 cm
Afmetingen (hoogte pootjes uitgeklapt)4.8 cm4.8 cm
Lengte snoer178 cm178 cm
Gewicht1360 gram1430 gram
Toetsen en toetstechniek
Mechanisch toetsenbord
ToetstechniekCherry MX redCherry MX red silent
Breedte van toetsen12.6 mm12.6 mm
Afstand tussen toetsen6.6 mm6.6 mm
Type stabilisatorenCherryCherry
Materiaal keycapsABSABS
Opdruk keycapsLaser engravingLaser engraving
Lay-out
IndelingQwerty US / ANSIQwerty US / ANSI
Aantal toetsen106106
Functie toetsen1212
F-lock voor Windows- / alternatieve functies
Cijfertoetsen1010
Aparte mediatoetsen
Gedeelde mediatoetsen
Applicatie toetsen
Aparte macrotoetsen00
Gedeelde macrotoetsen
Aparte profieltoetsen00
Features
Verlichting toetsen
Verlichting apparaat
Verlichting instelbaar
Kleur verlichtingRoodRGB
RGB-verlichting
Profieleditor
Profieleditor (knoppen)
Profieleditor (aantal profielen)9999
Toetsinvoer buffer
Eigen geheugen
Macro ondersteuning
USB-poorten11
Interne geluidskaart
Audio lijnuitgang
Audio microfooningang
Meegeleverd
Extra software
Verlengkabels
Muismat
Draagtas/hoes
Extra gaming keycaps
PolssteunAfneembaar
Muis
Verlichting
Testresultaten (oude testopstelling)
Kracht vereist voor toetsaanslag42 gram48 gram
Kracht vereist toetsaanslag spatiebalk34 gram35 gram

Conclusie

Ben je op zoek naar een mechanisch toetsenbord, dan kan je het slechter treffen dan de Corsair Strafe MX Red en de Corsair Strafe RGB Silent. Beide zijn lekker complete apparaten die de typische voordelen van een mechanisch toetsenbord bieden: solide schakelaars met een prettige aanslag, verwisselbare keycaps en uitgebreide mogelijkheden dankzij de software en macrofuncties. Wat ons betreft is het metalige geluid van de veren in de toetsen en de beschermende coating op de transparante toetsdelen wel iets om even rekening mee te houden, want in de praktijk kunnen beide irriteren. Al zal je van het geluid weinig merken met een headset op.

De stille toetsen van de MX Silent kunnen ons erg bekoren, maar er hangt wel een forse meerprijs aan dit toetsenbord. Natuurlijk heb je voor die meerprijs ook een polssteuntje en bovenal de fraaie RGB-verlichting, maar je mag wel 170 euro neertellen voor het privilege. De Strafe MX Red zal voor de meeste kopers aantrekkelijker zijn, want alles wat je echt nodig hebt zit erop, terwijl de prijs van rond de 120 euro vrij concurrerend is - veel modellen bieden voor dit bedrag geen macrofunctionaliteit, bijvoorbeeld.

De Strafe MX Red belonen we met een Hardware.Info Excellent Choice Award, de Strafe RGB Silent krijgt vanwege zijn lekker stille, prettige schakelaars een Innovation Award.


Corsair Strafe MX Red


Corsair Strafe RGB Silent


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Corsair Strafe Cherry MX Brown

Corsair Strafe Cherry MX Brown

 • Toetsenbord
 • Qwerty
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Corsair Strafe Cherry MX Brown (DE)

Corsair Strafe Cherry MX Brown (DE)

 • Toetsenbord
 • Qwertz
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Excellent Corsair Strafe MX Red

Corsair Strafe MX Red

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Corsair Strafe MX Red (BE)

Corsair Strafe MX Red (BE)

 • Toetsenbord
 • Azerty
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Corsair Strafe MX Red (DE)

Corsair Strafe MX Red (DE)

 • Toetsenbord
 • Qwertz
 • Mechanisch toetsenbord

150,19 €

2 winkels
Corsair Strafe RGB Cherry MX Brown

Corsair Strafe RGB Cherry MX Brown

 • Toetsenbord
 • Qwerty
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Corsair Strafe RGB Cherry MX Red

Corsair Strafe RGB Cherry MX Red

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord

149,00 €

1 winkel
Innovation Corsair Strafe RGB Cherry MX Silent

Corsair Strafe RGB Cherry MX Silent

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Corsair Strafe RGB Cherry MX Silent (DE)

Corsair Strafe RGB Cherry MX Silent (DE)

 • Toetsenbord
 • Qwertz
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
0
*