ASUS GeForce GTX 980 Ti Matrix Platinum 6GB review

31 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. ASUS GeForce GTX 980 Ti Matrix Platinum
 3. 3. Specificaties
 4. 4. Test
 5. 5. Benchmarks: 3DMark / Battlefield 4
 6. 6. Benchmarks: GRID Autosport / Metro Last Light
 7. 7. Benchmarks: Total War Rome II / Watch Dogs
 8. 8. Benchmarks: Hardware.Info Prestatiescore
 9. 9. Koeling, geluidsproductie en stroomverbruik
 10. 10. Overkloktests
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Naast de welbekende Republic of Gamers-moederborden brengt ASUS ook de Matrix-videokaarten onder dit label uit. Deze kaarten zijn bedoeld voor extreme overklokkers en hebben hiervoor de meeste functionaliteit aan boord. De ASUS GeForce GTX 980 Ti Matrix Platinum is het derde GTX 980 Ti overklokkersmodel dat we testen.


Asus GeForce GTX 980 Ti Matrix Platinum 6GB

De Matrix is standaard geklokt op 1190 MHz en heeft een boostsnelheid van 1291 MHz, fors meer dan de 1000 MHz en 1076 MHz van het referentiemodel. Daarnaast heeft ASUS nog andere wijzigingen aangebracht, voornamelijk voor extreme overklokkers. Er zijn bijvoorbeeld 14 stroomfases voor de GPU aanwezig, waar de kaart er normaal gesproken 6 heeft. Ook zijn de stroomconnectors veranderd: de referentiekaart heeft een keer PEG6 en een keer PEG8, terwijl de Matrix beschikt over twee keer PEG8. De hogere aansluitwaarde kan de stabiliteit van het overklokken verbeteren.

Net zoals de MSI Lightning en de EVGA Classified is de Matrix primair ontworpen voor LN2-overklokkers. Toch zetten bedrijven er leuke, hoogwaardige koelers op, omdat het overgrote deel van de kopers niet van plan is om deze extreem over te klokken en alleen geïnteresseerd zijn in een goede, high-end kaart. 

 

Op dit moment kost de Matrix gemiddeld 952 euro, maar dit komt voornamelijk doordat hij slecht leverbaar is. De adviesprijs is 849 euro, vergelijkbaar met de prijs van de de Classified en de Lightning.

ASUS GeForce GTX 980 Ti Matrix Platinum

De ASUS GTX 980 Ti Matrix Platinum heeft andere kleuren gekregen, waardoor hij er heel anders uitziet dan zijn voorganger. We zien de vorige kleur van de Matrix terug in de ASUS GTX 980 Ti Strix. Daarnaast neemt de DirectCU II-koeler van de nieuwe Matrix niet langer twee slots in, maar drie. De koeling wordt hierdoor efficiënter, maar de Matrix zal hierdoor in sommige opstellingen niet of moeilijker gebruikt kunnen worden. 

Voor de rest is het design ongeveer hetzelfde gebleven. Net zoals de vorige Matrix-kaarten heeft deze kaart een LED met het Republic of Gamers-logo die met de kleuren groen, wit, oranje en rood aangeeft hoe zwaar de GPU belast wordt. De Matrix behoudt ook de vijf heatpipes die de warmte van de GPU verplaatsen naar de heatsink, die we ook hebben gezien bij de Strix. Het verschil is dat deze heatpipes bij de Matrix zwart zijn. Een groot verschil met de Strix is dat de ventilators van de Matrix niet semi-passief zijn.

Zoals geschreven, ligt de kloksnelheid en boostsnelheid van de Matrix behoorlijk hoger dan die van de referentiekaart. Behalve deze standaard "gaming-modus" heeft de Matrix echter ook nog een "OC-modus", waarmee de kloksnelheid nog hoger wordt ingesteld: respectievelijk op 1216 MHz voor de standaardklok en 1317 MHz voor de boostklok.

De Matrix heeft twee functies die de andere overklokkerskaarten niet hebben. De eerste is de 'safe mode' knop op de kaart, waarmee de kloksnelheden en voltages van de kaart met een druk op de knop kunnen worden teruggezet naar de standaardinstellingen. Een andere unieke functie die al enige tijd voorkomt in Matrix-kaarten is de geheugenverwarmer. Deze zorgt ervoor dat het geheugen niet te koud wordt bij het overklokken met LN2. Te koud geheugen kan namelijk leiden tot zogenaamde 'cold bugs'. De geheugenverwarmer voorkomt dit.

Asus GeForce GTX 980 Ti Matrix Platinum 6GB
De 'safe mode'-knop en de Molex-connector voor de geheugenverwarmer.

Het design van de stroomvoorziening noemt ASUS "Super Alloy Power II". Net zoals de Classified heeft de Matrix 14 stroomfases, twee meer dan de Lightning. ASUS beweert dat deze fases ook een veel betere kwaliteit hebben dan 'normale' fases en dat ze daarom bijvoorbeeld vijf keer langer moeten meegaan. Daarnaast heeft ASUS nog functionaliteit geïmplementeerd om coil whine te minimaliseren.

Een belangrijk verschil met andere overklokkerskaarten, de MSI Lightning en de EVGA Classified, is dat je bij de Matrix moet solderen om het voltage hoger in te stellen dan het door Nvidia bepaalde maximum. Dit is de zogenaamde 'LN2-modus' van de kaart. ASUS geeft aan dat dit is gedaan om te voorkomen dat onervaren gebruikers de kaart kapotmaken door het voltage veel te hoog in te stellen. Hetzelfde is het geval bij de geheugenverwarmer. Hierboven zie je welke twee punten aan elkaar moeten worden gesoldeerd om het voltagelimiet en de geheugenverwarmer in te schakelen. Beide functies zijn overigens alleen maar interessant voor LN2-overklokkers. Op lucht en water schaalt de GTX 980 Ti in onze ervaring totaal niet met voltageverhogingen, en geheugenverwarming heb je sowieso alleen nodig bij temperaturen van ver onder de nul.

Asus GeForce GTX 980 Ti Matrix Platinum 6GB
De soldeerpunten voor de LN2-modus en de geheugenverwarmer.

ASUS levert verder nog wat software mee. Gaming Booster moet spellen iets versnellen door bijvoorbeeld onnodige Windows-services en -processen uit te schakelen. Daarnaast krijg je gratis een 1-jarige licentie voor het streamingprogramma XSplit Gamecaster Premium, wat ook voor commerciële doelen gebruikt mag worden.

Specificaties

In onderstaand overzicht vind je de volledige specificaties van de ASUS GeForce GTX 980 Ti Matrix Platinum:

Algemeen
 
MerkAsus
ProductnaamGeForce GTX 980 Ti Matrix Platinum 6GB
Productcode90YV08S0-M0NA00
DetailsProductinfo
Chip
GPUNvidia GeForce GTX 980 Ti
GPU serieNvidia GeForce 900
GPU fabrikantNvidia
Klokfrequentie GPU1190 MHz
Klokfrequentie turbo1317 MHz
Aantal rekenkernen192
Geheugen
Geheugengrootte6144 MB
Geheugensnelheid1800 MHz
GeheugentypeGDDR5
Geheugenkoeling
Geheugenchips (merk)Hynix
Functionaliteit
DirectX versieDirectX 12
Nvidia SLI/NVLink-compatible
AMD Crossfire-compatible
Kaartontwerp
InterfacePCI-Express 3.0 x16
GPU koelingActief (2x)
PEG stroomaansluiting
Type power connector(s)2x PEG8
Aantal slots3
Lengte29.7 cm
Breedte5.09 cm
Hoogte12 cm
Low profile
Aansluitingen
D-Sub uitgang
DVI uitgang
Aantal DVI uitgangen1
HDMI uitgang
DisplayPort uitgang
Aantal DisplayPort uitgangen3
Meegeleverd
DVI -> D-Sub plug
DVI -> HDMI plug
HDMI -> DVI plug
Afstandsbediening

Test

Wij testen videokaarten op een testsysteem bestaande uit deze onderdelen:

Voor videokaarten zoals uitgebracht door de partners van AMD en Nvidia draaien we een subset van de benchmarks die we gebruiken wanneer er een nieuwe GPU op de markt komt: 3DMark, aangevuld met een vijftal games.

 • 3DMark Fire Strike
 • Battlefield 4
 • Metro Last Light
 • Watch Dogs
 • Total War: Rome II
 • GRID Autosport

Deze games draaien we in twee resoluties en twee verschillende instellingen:

 • 1920x1080 (Full HD) Medium / Normal
 • 1920x1080 (Full HD) Highest / Ultra + 4x MSAA
 • 3840x2160 (Ultra HD) Medium / Normal
 • 3840x2160 (Ultra HD) Highest / Ultra + 4x MSAA

Naast de prestaties meten we ook het stroomverbruik en de geluidsproductie van videokaarten.

In deze review vergelijken we de ASUS GeForce GTX 980 Ti Matrix Platinum met alle eerder geteste GTX 980 Ti-kaarten en Nvidia's referentiemodel 980 Ti en Titan X. Verder vergelijken we hem met zes andere videokaarten die we hebben geprobeerd zo ver mogelijk te overklokken. Bij de normale benchmarks hebben we de Poseidon luchtgekoeld gebruikt, terwijl we bij de overkloktests een Larkooler waterkoelingset hebben aangesloten.

In de grafieken is de Matrix te herkennen aan rode balkjes, terwijl de Nvidia-referentiekaarten en de overige geteste kaarten te herkennen zijn aan respectievelijk de groene en de blauwe balkjes. 

Benchmarks: 3DMark / Battlefield 4

In onderstaande grafieken zie je de resultaten van de 3DMark en Battlefield 4 tests. In vrijwel alle benchmarks vinden we de ASUS GeForce GTX 980 Ti Matrix Platinum ergens bovenaan.

Benchmarks: GRID Autosport / Metro Last Light

Hieronder vind je de resultaten in de racegame GRID Autospot en in Metro Last Light. Wederom doet de ASUS GeForce GTX 980 Ti Matrix Platinum het erg goed. 

Benchmarks: Total War Rome II / Watch Dogs

Ten slotte vind je in onderstaande grafieken de prestaties in Total War Rome II en Watch Dogs. 

Benchmarks: Hardware.Info Prestatiescore

De Hardware.Info Videokaart Prestatiescore is het rekenkundig gemiddelde van alle game benchmarks van de vorige pagina's, exclusief 3DMark dus. De resultaten vind je in onderstaande grafiek.

Op de standaardklok zijn er nog wat kaarten die beter presteren dan de Matrix, voornamelijk doordat ze hoger geklokt zijn. De ASUS Strix is hier een voorbeeld van: de boostklok van deze kaart is 1317 MHz, 26 MHz hoger dan die van de Matrix.

Koeling, geluidsproductie en stroomverbruik

Temperatuur

De temperatuur van videokaarten meten we na twee benchmarkrondes Metro Last Light, gebruikmakend van GPU-Z dat door de drivers gerapporteerde temperaturen toont. 

De Matrix is de koelste kaart die we tot nu toe hebben getest, hoewel het niet veel scheelt. Hij is zelfs koeler dan de watergekoelde Inno3D GTX 980 Ti Hybrid! 

De geluidsproductie van videokaarten meten we in een geluidsdichte box, zowel idle als onder load. In beide gevallen meten we op een afstand van 10 centimeter, waarbij we de meter schuin op de videokaart richten. De load test is gedurende een gemiddelde van 1 minuut gemeten tijdens een verlengde 3DMark Fire Strike Extreme run, nadat de kaart daarvoor een kleine 10 minuten in dezelfde benchmark is opgewarmd. 10 dB(A) verschil wordt door de mens beschouwd als een verdubbeling van de hoeveelheid geluid.

Aangezien wij meten op 10 centimeter afstand, zijn de waardes bij ons hoger dan wat fabrikanten zelf opgeven en andere sites die op grotere afstand testen publiceren. Dichterbij meten heeft als resultaat dat de verschillen worden uitvergroot en dat we die daarmee dus nauwkeuriger in kaart kunnen brengen. Gemeten op 10 cm mag je alle waardes onder de 30 dB(A) opvatten als onhoorbaar stil op normale luisterafstand. Waardes tussen de 30 dB(A) en 40 dB(A) mag je opvatten als zeer stil tot stil. Boven de 40 dB(A) worden producten duidelijk hoorbaar en boven de 50 dB(A) mag je de resultaten opvatten als luidruchtig. 

De Matrix is niet semi-passief en is daardoor ook als hij idle is niet volledig stil. 

De geluidsproductie onder load valt erg mee. Hij is niet zo stil als de Lightning, maar blijft ook een stuk koeler.

Stroomverbruik

In idle verbruikt de Matrix relatief weinig voor een overklokkerskaart.

Ook het stroomverbruik onder load is iets lager dan de andere overklokkerskaarten. Hij verbruikt zelfs iets minder dan twee 'gewone' kaarten.

Overkloktests

We zien bij de GTX 980 Ti-kaarten veel minder verschil in de overkloktests dan bij de andere kaarten. De drie geteste kaarten van ASUS staan onderaan, maar dit kleine verschil is hoogstwaarschijnlijk het resultaat van pech in de silicon lottery. Daarnaast is hoe goed een kaart overklokt op lucht niet representatief voor overklokresultaten die worden behaald bij gebruik van LN2. Dat is duidelijk te zien aan het feit dat de drie kaarten die geschikt zijn om over te klokken met LN2, de Classified, Lightning en Matrix het alle drie niet bepaald goed doen in deze test. Dit maakt overigens wel duidelijk dat degenen die niet met LN2 willen overklokken geen betere overklokresultaten moeten verwachten bij het nemen van een speciale overklokkerskaart.

Het geheugen van de ASUS GeForce GTX 980 Ti Matrix Platinum 6GB is relatief goed over te klokken, maar ook hier geldt hetzelfde als bij de GPU-overklokresultaten: heel veel hangt af van de specifieke kaart die je in handen hebt.

In 3DMark Fire Strike eindigt de Matrix in de middenmoot, door het beter overklokbare geheugen. 

Conclusie

De ASUS GeForce GTX 980 Ti Matrix is een uitstekende kaart met een interessant design en de beste koelprestaties die we tot nu toe hebben gezien. Net zoals bij de EVGA Classified en de MSI Lightning is het echter duidelijk dat speciale overklokkerskaarten in ieder geval op lucht of water niet verder over te klokken zijn dan een 'gewone' GTX 980 Ti. Hierbij is het veel belangrijker welke specifieke kaart je in handen krijgt.

Asus GeForce GTX 980 Ti Matrix Platinum 6GB

Vergeleken met de Lightning zijn de koelprestaties van de Matrix wat beter, maar is de geluidsproductie ook wat hoger. Daarnaast is hij ook in idle duidelijk hoorbaar. Zowel de Lightning als de Matrix zijn echter ontworpen voor LN2-overklokkers. Voor deze doelgroep heeft de Matrix de betere mogelijkheden. De geheugenverwarmer van de Matrix is bijzonder handig, en de Lightning moet deze missen. We belonen hem daarom net zoals de Lightning met de Ultimate Product Award: als je met LN2 wilt overklokken en geld geen rol speelt, dan is de Matrix een van de beste videokaarten die je kunt kopen.


ASUS GeForce GTX 980 Ti Matrix Platinum 6GB


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Ultimate Asus GeForce GTX 980 Ti Matrix Platinum 6GB

Asus GeForce GTX 980 Ti Matrix Platinum 6GB

 • Nvidia GeForce GTX 980 Ti
 • 1317 MHz
 • 6144 MB
Niet verkrijgbaar
0
*