LG Nexus 5X review: de beste Nexus ooit?

70 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Nexus 5X
 3. 3. Intern en paneel
 4. 4. Camera
 5. 5. Software
 6. 6. Specificaties
 7. 7. Prestaties: Systeembenchmarks (Antutu)
 8. 8. Prestaties: Systeembenchmarks (Geekbench)
 9. 9. Prestaties: Systeembenchmarks (PCMark)
 10. 10. Prestaties: GPU benchmarks
 11. 11. Prestaties: Accuduur
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Besproken producten
 14. 14. Reacties

Inleiding

Met de Nexus 6 van vorig jaar stelde Google veel liefhebbers van Nexus-telefoons een beetje teleur. Dat toestel was voor veel mensen simpelweg te groot, met een schermdiagonaal van 6 inch. Dit jaar doet Google het anders. Het heeft Huawei gevraagd om de 5,7-inch 6P te maken, terwijl LG net zoals bij de Nexus 5 is gevraagd om de Nexus 5X te vervaardigen. De Huawei 6P hebben we nog niet vast gehad, maar met de 5X hebben we al een tijdje kunnen spelen. Lees verder als je wilt weten wat we van dit toestel vinden.


Mocht je verwachten dat de Nexus 5X weer lekker scherp geprijsd is, dan moeten we je helaas al meteen teleurstellen. Op dit moment ben je 479 euro kwijt voor dit toestel. Althans, als je genoegen neemt met 16 GB opslagcapaciteit. Voor de variant met 32 GB opslag betaal je 529 euro. Dat is niet meer de goede deal die de Nexus 5 was. Voor dat bedrag kun je ook andere interessante toestellen op de kop tikken, iets waar we verderop nog even op terugkomen.

LG Nexus 5X 32GB Black

Maar goed, een Nexus-toestel heeft nog wel altijd het voordeel dat je geen last hebt van allerlei overbodige software en schillen over Android heen, en dat je altijd de meest recente versie van het besturingssysteem hebt. De 5X en 6P zijn dan ook de eerste modellen die op de markt komen met Marshmallow (Android 6.0). 

LG Nexus 5X 32GB Black

Nexus 5X

De LG Nexus 5X heeft een bescheiden uiterlijk. De versie die wij hebben getest is zwart en net zoals de Nexus 5 gemaakt van zacht aanvoelend plastic, dat overigens wel erg gevoelig is voor vingerafdrukken. Hij is geheel gemaakt van plastic. De knoppen zitten alle drie aan de rechter zijkant en voelen niet echt prettig aan. De indruk is sponzig. Links treffen we het sleufje aan waar je de nano-simkaart in kwijt kunt. Het feit dat er een dergelijke sleuf in zit, geeft aan dat je de achterkant en dus de accu niet kunt verwijderen. Dat is geen verrassing voor een toestel in deze lijn. Het ontbreken van een microsd-kaartaansluiting is evenmin een verrassing.

LG Nexus 5X 32GB Black
USB Type-C aan beide kanten is op dit moment niet echt handig.

Onderop zitten de Type-C usb- en de 3,5mm-aansluiting. Dat er op het apparaat zelf voor Type-C is gekozen, vinden we een goede zaak. Een nieuwe technologie moet wat ons betreft zo snel mogelijk door zoveel mogelijk partijen worden omarmd. Dat ook op de adapter voor dit type aansluiting is gekozen, kunnen we dan een stuk minder goed begrijpen. Gelet op het aantal laptops en computers dat op dit moment al een Type-C-aansluiting heeft, betekent dit dat je regelmatig met een probleempje wordt geconfronteerd als je het toestel op een dergelijk apparaat aan wilt sluiten. Voor het opladen zal je zeker in het begin altijd je eigen adapter mee moeten nemen, omdat je er niet vanuit kunt gaan dat iemand anders een compatibel model heeft. Draadloos opladen is overigens niet mogelijk.

LG Nexus 5X 32GB Black

Achterop zitten uiteraard de camera en dual-tone flitser, waarvan de lens duidelijk uitsteekt. Leg je het apparaat plat op zijn rug op tafel, dan heb je alleen last van deze bult als je helemaal aan de randen op het scherm drukt: dan wiebelt het toestel. Onder de camera zien we de vingerafdruklezer, iets wat Android met ingang van de nieuwste versie ook officieel ondersteunt. Het instellen van deze sensor werkt erg prettig en snel. Ook in gebruik is dit een van de beste vingerafdruklezers die we tot nu toe gebruikt hebben.

LG Nexus 5X 32GB Black
De bovenste van twee naar voren gerichte speakers

Uiterlijk valt verder op dat er aan de voorkant twee speakers aangebracht zijn, boven en onder het scherm. Verwacht hier overigens geen BoomSound-achtige prestaties van. Dat halen ze bij lange na niet. We zouden zelfs wel durven zeggen dat je voor de geluidskwaliteit die deze speakers leveren niet per se voor deze configuratie hoeft te kiezen. Als we iets beter luisteren, dan blijkt dat er alleen uit de onderste van de twee grilles ook daadwerkelijk geluid komt, dus je wordt hier een beetje voor het lapje gehouden.

LG Nexus 5X 32GB Black

Intern en paneel

De Nexus-toestellen staan over het algemeen niet bekend om hun vernieuwende hardware. Daar is de LG Nexus 5X geen uitzondering op. Intern treffen we de Qualcomm Snapdragon 808 aan, dezelfde SoC als in de eerder dit jaar door LG uitgebrachte G4. Deze SoC combineert twee snelle Cortex-A57-kernen (1,8 GHz) met vier wat minder krachtige Cortex-A53-exemplaren (1,4 GHz). De GPU is de Adreno 418. Er is daarnaast voorzien in 2 GB werkgeheugen. De Nexus 5X komt beschikbaar in varianten met 16 en met 32 GB. Gezien het feit dat er geen extra opslag kan worden toegevoegd aan dit toestel, zal voor veel mensen die met 32 GB het interessantst zijn. Op het gebied van draadloze aansluitingen zien we 4G LTE, dual-band wifi (802.11ac), Bluetooth 4.2 en NFC.  

LG Nexus 5X 32GB Black

Qua specificaties is het ips-paneel niets bijzonders. De diagonaal van het scherm bedraag 5,2 inch en de resolutie is 1920x1080 pixels. Dat er niet is gekozen voor qhd vinden we overigens niet zo'n probleem. De meerwaarde daarvan op een scherm van dit formaat is niet zo groot, of je moet aan de slag willen gaan met vr-toepassingen.

LG Nexus 5X 32GB Black

LG Nexus 5X 32GB Black

De kwaliteit van het paneel is echter goed, zoals te zien is aan bovenstaande metingen, gedaan met Spectracal CalMAN 5 in combinatie met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter. De primaire kleuren zitten nagenoeg perfect op hun plek en de afwijkingen van enkele van de secundaire kleuren (magenta en cyaan) zijn dermate beperkt dat die niet of nauwelijks met het blote oog zichtbaar zijn. In het grijsverloop is blauw wat te nadrukkelijk aanwezig, terwijl het gamma in het algemeen te hoog is, waardoor de weergave in het algemeen iets te donker is.

Camera

Van de Nexus 5 van twee jaar geleden kon je veel zeggen, maar niet dat de camera goed was. Inmiddels is de kwaliteit van de camera nog belangrijker geworden dan het ten tijde van de Nexus 5 was. Gelukkig is dit onderdeel ook behoorlijk aangepakt. Verwacht hier niet de sensor en lens zoals die in de G4 is gebruikt door LG overigens. De camera van de 5X heeft een iets bescheidener 12,2 megapixel-sensor en de lens is iets minder lichtsterk (f/2.0 vs f/1.8), maar laser autofocus is wederom van de partij. De afzonderlijke pixels zijn met 1,55µ wel vrij groot. Hoe groter een pixel is, des te meer licht hij kan opvangen. Dat klinkt dus allemaal behoorlijk veelbelovend, al doet het ontbreken van optische beeldstabilisatie juist weer wat afbreuk aan die fraaie beloftes.  

In de praktijk schiet de Nexus 5X uitstekende plaatjes. Het dynamisch bereik van de camera is nog niet helemaal op het niveau van de modellen in het hoogste segment, waar de iPhones het zoals we in de review van die toestellen hebben opgemerkt bizar goed doen. Voor zijn prijspunt zijn de foto's bij dag echter uitstekend, al hadden ze wel iets minder donker mogen zijn wat ons betreft. De foto's bij weinig licht zijn erg goed, met uitzondering van de blooming rondom de dichtstbijzijnde straatlantaarn. Hier zie je duidelijk de meerwaarde van de relatief grote pixels, ook zonder optische beeldstabilisatie.  

Hieronder zie je enkele foto's die we hebben gemaakt met de Nexus 5X (op klikken voor groot):

 

Software

Een nieuwe Nexus-apparaat betekent ook altijd een nieuwe versie van Android. Daarop is de LG Nexus 5X geen uitzondering. Dit toestel draait op versie 6.0 van het besturingssysteem, dat als Marshmallow door het leven gaat. Uiterlijk is er niet enorm veel veranderd ten opzichte van Lollipop, in ieder geval bij lange na niet zoveel als het geval was bij Lollipop ten opzicht van Jelly Bean. Toch is het zijn nieuwe versienummer wel degelijk waard, als je bedenkt wat er onderliggend allemaal veranderd is.

LG Nexus 5X 32GB Black

Liefhebbers van microsd-kaartjes (of eigenlijk van uitbreidbare opslag) zullen met name te spreken zijn over de mogelijkheid die vanaf deze versie wordt geboden om de opslagcapaciteit van een aangesloten microsd-kaartje als het ware toe te voegen aan de interne opslag. Het wordt als een enkele partitie gezien. Je hebt dus geen gedoe meer met het al dan niet kunnen verplaatsen van apps en data naar de microsd-kaart.

LG Nexus 5X 32GB Black

Een tweede toevoeging is de ondersteuning voor vingerafdruklezers. Verschillende fabrikanten (onder andere Huawei en Samsung) hadden dit al toegevoegd aan enkele modellen, maar dat was altijd met behulp van een omweg. Vanaf nu zit de ondersteuning er dus ingebakken. Het is dan ook geen verrassing dat de Nexus 5X dit ook heeft. Zoals al eerder aangegeven, werkt de lezer op de 5X uitstekend.

LG Nexus 5X 32GB Black

Een derde toevoeging aan Android 6.0 heeft te maken met app-machtigingen. Waar je bij het installeren van apps voorheen de toegang van die apps tot de onderdelen van je smartphone feitelijk moest accepteren om ze te kunnen gebruiken, kun je nu per app aangeven waar hij toegang toe mag hebben. Uiteraard moeten ontwikkelaars hun apps hier wel voor optimaliseren. 

LG Nexus 5X 32GB Black
Het is vanaf deze versie van Android mogelijk om apps specifieke machtigingen te geven of die juist in te trekken.

Misschien nog wel het belangrijkste verschil tussen Marshmallow en Lollipop, is dat het besturingssysteem efficiënter om kan gaan met energie, met behulp van Doze en App Standby. Als je het toestel niet gebruikt, gaat het in een slaapstand en worden apps op stand-by gezet. Uiteraard zorgt ook het Ambient Display ervoor dat de telefoon minder stroom verbruikt als je alleen even wilt kijken hoe laat het is bijvoorbeeld. Voor Doze en App Standby, twee zaken die nauw met elkaar verbonden zijn, geldt overigens ook weer dat de apps ervoor geoptimaliseerd moeten worden. Het kan dus zo zijn dat je pas na verloop van tijd de voordelen ervan gaat merken. 

Een laatste verandering van Marshmallow ten opzichte van Lollipop is dat het nu mogelijk is om microsd-kaartjes aan te sturen alsof de opslag die erop beschikbaar is, interne opslag is. Bij de Nexus 5X heb je daar uiteraard niets aan, omdat je in dit toestel geen microsd-kaartje kwijt kan.

Specificaties

Algemeen
 
MerkLG
ProductnaamNexus 5X 32GB Black
ProductcodeLGH791F.A3NLBK
DetailsProductinfo
Besturingssysteem
BesturingssysteemAndroid
Besturingssysteem versieGoogle Android 6.0
Geheugen
Werkgeheugen2048 MB
Opslaggeheugen32 GB
Beschikbaar opslaggeheugen24.89 GB
Geheugenkaartlezer
Beeldscherm
SchermtypeLCD
Schermdiagonaal5.2 inch
Schermresolutie1920x1080
Pixeldichtheid424 ppi
Touchscreen
Touchscreen typeCapacitief
Tweede scherm
Processor
Processor / SoCQualcomm Snapdragon 808
ARM-architectuurARMv8
Aantal cores totaal6
Type cluster 1ARM Cortex-A57
Snelheid cluster 11820 MHz
GPUAdreno 418
Camera
Camera (achter)
Cameraresolutie (achter)12.3 MPixel
Tweede camera (achter)
Camera (voor)
Cameraresolutie (voor)5 MPixel
Tweede camera (voor)
Optische zoom1 x
Flitser
Autofocus
Optische beeldstabilisatie
Maximale video opnameresolutie4096x2160
Toestel
Model typeBar
SIM typeNanosim
Simlockvrij
Dual SIM
Volwaardig toetsenbord
Stylus
VoedingsaansluitingUSB Type-C
Koptelefoon aansluiting (3,5mm jack)
Accu
Gesprekstijd6.75 uur
Stand-by tijd710 uur
Accucapaciteit2700 mAh
AccutypeLi-Po
Connectiviteit / Netwerk
2G
3G
4G
WiFi
WiFi-standaard (hoogste)WiFi 5 (802.11ac)
Dual-band WiFi
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.2
Near Field Communication (NFC)
Uiterlijk
Lengte147 mm
Breedte72.6 mm
Dikte7.9 mm
Gewicht136 gram
KleurZwart
Functionaliteit
E-mail
MMS
SMS
GPS
Trilfunctie
Draadloos opladen
Vingerafdrukscanner
Ondersteunde Bluetooth profielen
Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)
Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP)
Hands-Free Profile (HFP)
Headset Profile (HSP)
Audioformaten
mp3
wav
Videoformaten
h.264
MPEG 4
Overige
Garantie2 jaar

Prestaties: Systeembenchmarks (Antutu)

Op deze en de volgende pagina's zie je de totaalscores en de deelscores van de Antutu, Geekbench en PCMark. De LG Nexus 5X is te herkennen aan het rode balkje. Waar mogelijk hebben we ook de Nexus 5 van de vorige generatie in de grafieken opgenomen. Die zal je niet overal zien staan, omdat we dat toestel zo'n twee jaar geleden al hebben besproken. Sindsdien zijn van enkele benchmarks nieuwere versie verschenen. Hetzelfde geldt overigens voor sommige andere toestellen die je wel in de ene en niet in de andere grafiek tegenkomt.

De Snapdragon 808 in de LG Nexus 5X levert uitstekende prestaties, dat is duidelijk.

Prestaties: Systeembenchmarks (Geekbench)

Hier eindigt de LG Nexus 5X wederom hoog in de grafieken.

Prestaties: Systeembenchmarks (PCMark)

PCMark zullen de meesten van jullie wel kennen van de benchmarksuite voor Windows. Er is echter ook een variant voor Android-apparaten. De verschillende onderdelen van de benchmark zijn gericht op specifieke soorten gebruik: Web Browsing, Video Playback, Writing en Photo Editing. Bij deze test vinden we de LG Nexus 5X wat lager terug in de grafieken.

Prestaties: GPU benchmarks

Om de 3D prestaties in kaart te brengen, maken we gebruik van GFXBench en 3DMark. GFXBench voert tests zowel onscreen uit waarbij elke telefoon de beelden rendert in de eigen resolutie van het scherm, als ook offscreen, waarbij alle toestellen naar een full hd framebuffer renderen.

De Adreno 418 profiteert uiteraard behoorlijk van het feit dat er een paneel is gebruikt met 1920x1080 pixels en niet eentje met 2560x1440 pixels. Het verschil kun je goed zien als je de prestaties van de LG Nexus 5X vergelijkt met die van de LG G4 in de onscreen-tests.  

Prestaties: Accuduur

De accuwerktijd van smartphones testen wij op twee manieren, waarbij we er in alle gevallen voor zorgen dat de helderheid van de beeldschermen staat ingesteld op 100 cd/m². Bij onze eerste test laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. Dit levert voor de meeste moderne smartphones slechts een zeer geringe belasting op, waardoor hierbij werktijden tot meer dan 10 uur mogelijk zijn. 

In de PCMark-benchmark voor Android zit een accutest die je zou kunnen zien als een weergave van 'normaal' gebruik. Hij bestaat uit het scrollen door webpagina's, het bekijken van foto's en filmpjes en andere gangbare zaken. Dit alles met een helderheid van 200 candela per vierkante meter. Het is ook een vrij zware test, getuige de resultaten. 

De resultaten van de LG Nexus 5X zijn hier gemiddeld te noemen, maar in ieder geval veel beter dan die van zijn voorloper. Dat is ook niet zo moeilijk, want die scoorde op dat punt ook echt niet best.  

Conclusie

Met de Nexus 5X hebben Google en LG een uitstekend toestel op de markt gebracht, dat zeker als leidraad genomen kan worden. Hij overtuigt op vrijwel alle vlakken. Een zeer belangrijke verbetering ten opzichte van de Nexus 5 is de camera. Je maakt in de meeste gevallen goede foto's met de camera van dit toestel. Met name de prestaties bij weinig licht zijn goed. De accuduur is daarnaast ook een stuk verbeterd, iets wat alleen maar beter zou moeten worden naarmate meer apps Doze en App Standby gaan ondersteunen. De Snapdragon 808 levert ten slotte ruimschoots voldoende rekenkracht om de kale versie van Android 6.0 Marshmallow aan te sturen. Qua werkgeheugen blijft de Nexus 5X met 2 GB wat achter bij de markt, waar 3 GB inmiddels de standaard is geworden in dit segment.  

LG Nexus 5X 32GB Black

Qua vormgeving is het allemaal niet bijster spannend te noemen, maar eerder veilig. De uitstulping achterop is daarnaast visueel een beetje een dissonant wat ons betreft en van de front-facing speakers moet je zeker niet te veel verwachten. Zoals gebruikelijk hoef je verder ook niet te rekenen op uitbreidbare opslag of een accu die je kan vervangen. Dat maakt wat ons betreft het 16GB-model niet bijster interessant. Het voornaamste minpunt zal voor veel mensen echter de prijs zijn. Waren eerdere modellen in de Nexus-lijn nog te bestempelen als 'superdeal', voor de Nexus 5X geldt dat een stuk minder. De 32GB-versie - de interessante van de twee - kost je 529 euro. Wat dat betreft is deze lijn dus een beetje de weg kwijt vergeleken met hoe het 'vroeger' was. Toch is dit naar onze mening wel de beste Nexus die we tot nu toe in handen hebben gehad. Een Hardware.Info Excellent Choice Award is wat ons betreft zeker op zijn plaats, maar dan wel alleen voor de 32GB-variant. Wat ons betreft verdwijnen 16GB-modellen van hoger gepositioneerde toestellen zonder uitbreidbare opslag zo snel mogelijk van de markt.


LG Nexus 5X 32GB

Alternatieven

Waar vorige Nexus-smartphones vaak in een league of their own zaten en het lastig was om een alternatief toestel te vinden dat ermee kon concurreren, is dat nu zeker niet meer zo. De voornaamste 'bedreiging' komt uit Chinese hoek, in de vorm van de Honor 7 en de Huawei P8. De Honor 7 zit met 349 euro echt een klap onder de prijs van de Nexus 5X, terwijl de P8 op het niveau van de 16GB-variant van het toestel van LG en Google zit. Beide hebben weliswaar 16 GB opslagcapaciteit, die kan uitgebreid worden met behulp van microsd. Qua hardware zijn de toestellen verder redelijk vergelijkbaar. Van de software van Honor en Huawei moet je houden. Dat heeft erg weinig te maken met vanilla Android.

Ben je bereid om gemiddeld een paar tientjes meer uit te geven, dan komen de HTC One M9 (gemiddeld 549 euro), LG G4 (gemiddeld 565 euro) en Samsung Galaxy S6 (gemiddeld 569 euro) om de hoek kijken. Met name de G4 en de Galaxy S6 zijn om meerdere redenen die paar extra tientjes zeker waard, al mis je ook hier bij beide toestellen de cleane ervaring van Android en zullen updates naar nieuwe versies wat langzamer worden uitgerold. Welke je uiteindelijk kiest, hangt voor een belangrijk deel af van hoe gecharmeerd je bent van een cleane versie van Android. 


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

LG Nexus 5X 16GB Black

LG Nexus 5X 16GB Black

 • Google Android 6.0
 • 2048 MB
 • 16 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 12.3 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
LG Nexus 5X 16GB Blue

LG Nexus 5X 16GB Blue

 • Google Android 6.0
 • 2048 MB
 • 16 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 12.3 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
LG Nexus 5X 16GB White

LG Nexus 5X 16GB White

 • Google Android 6.0
 • 2048 MB
 • 16 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 12.3 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Excellent LG Nexus 5X 32GB Black

LG Nexus 5X 32GB Black

 • Google Android 6.0
 • 2048 MB
 • 32 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 12.3 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
LG Nexus 5X 32GB Blue

LG Nexus 5X 32GB Blue

 • Google Android 6.0
 • 2048 MB
 • 32 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 12.3 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
LG Nexus 5X 32GB White

LG Nexus 5X 32GB White

 • Google Android 6.0
 • 2048 MB
 • 32 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 12.3 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0
*