Asustor AS1002T review: rappe instap-NAS

15 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. ADM 2.5
 3. 3. Prestaties Intel NASPT - 1 disk
 4. 4. Prestaties 10 GB-bestand - 1 disk
 5. 5. Prestaties 10 GB kleine bestanden- 1 disk
 6. 6. Specificaties en prestaties
 7. 7. Foto's 
 8. 8. Conclusie
 9. 1 besproken product
 10. 15 reacties

ADM 2.5

Om de schijven te installeren heb je geen schroevendraaier nodig. Je mag een duimschroef aan de achterkant losdraaien waarna je de schijven in het binnenwerk kunt vastzetten door een duimschroef letterlijk vast te draaien. Na het vastzetten van de schijf ben je klaar om de boel te installeren. Daarvoor heb je een computer nodig, met daarop de Control Center-software van Asustor. Die helpt je de AS1002T te vinden in je netwerk en laat je vervolgens de stappen doorlopen om de NAS daadwerkelijk in gebruik te nemen. Daarvoor kun je dan gebruikmaken van de Asustor Datamaster (ADM) 2.5-omgeving, oftewel de interface van de NAS. Die interface is ook in het Nederlands beschikbaar.

Asustor AS1002T

Die werkomgeving ziet er keurig uit en het is duidelijk dat het merk wat inspiratie heeft gehaald uit de wereld van de tablets en af en toe ook wel kijkt naar de andere merken in dit marktsegment. Ook als je een ander merk gewend bent lukt het je om vrij snel je weg te vinden in de besturingsomgeving van Asustor.

Wat direct opvalt is dat Asustor direct al behoorlijk wat mogelijkheden heeft ingebouwd in de firmware. Zo beschik je standaard al over het Download Center dat de mogelijkheid biedt om bestanden via Bittorent, http of ftp op te halen. Om dat te besturen hoef je geen gebruik te maken van de interface, maar biedt Asustor ook mobiele apps en programma’s voor Windows en Mac om de downloads in te stellen. Overigens kun je ook aan de slag met nieuwsgroepen: in de app store (die Asustor App Central noemt) kun je onder andere terecht voor SABnzbdplus, Couchpotato en Sickbeard. Downloaden van video’s vanaf YouTube en Vimeo behoort ook tot de mogelijkheden. Asustor biedt behoorlijk wat apps in het App Center, al is het aanbod niet zo groot als bij bijvoorbeeld marktleider Synology.

Asustor AS1002T

De Asustor is ook te koppelen aan clouddiensten als OneDrive en Google Drive. Zo kun je instellen dat bestanden direct gedownload worden vanaf die diensten naar je NAS. Ook kun je bestanden uploaden vanaf je NAS. Behalve deze twee wordt ook Strato’s HiDrive ondersteund. Zoals bij de meeste NAS-apparaten is hier ook een DLNA/UPnP-server ingebouwd en dat betekent dat je vanaf veel ‘smart’-apparaten mediabestanden kunt afspelen vanaf je NAS. Grappig is dat ook RAW-bestanden afgespeeld kunnen worden.

Asustor AS1002T

De ingebouwde iTunes-server laat je ook muziek afspelen via Airplay. Als je een IP-camera hebt, kun je die ook koppelen aan de Asustor NAS. Het Surveillance Center biedt standaard vier ip-camera licenties, maar volgens de specificaties kun je doorgroeien tot acht camera’s. Jammer is wel dat de handige MyArchive functie, waarmee je een schijf kunt aanwijzen als archiefschijf en die vervolgens elders kunt bewaren, niet is ingebouwd in dit model. Asustor heeft deze keuze gemaakt omdat dit model geen verwisselbare schijven heeft. De luxere modellen hebben dat wel. Eveneens praktisch is de ingebouwde mailserver die deze NAS je kan bieden. Deze biedt onder andere ondersteuning voor IMAP.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Asustor AS1002T

Asustor AS1002T

 • 2 bay(s)
 • 0 GB
 • 3.5 inch
 • Marvell Armada 385
 • 1000 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
0