NZXT H440 v2 en S340 Special Edition review: NZXT update

15 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. NZXT H440 New Edition - Uiterlijk
 3. 3. NZXT H440 New Edition - Intern en koeling
 4. 4. NZXT Source S340 Special Edition
 5. 5. Testprocedure
 6. 6. Testresultaten koeling 200 watt
 7. 7. Testresultaten koeling 400 watt
 8. 8. Testresultaten geluidsproductie
 9. 9. Foto's
 10. 10. Specificaties
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

NZXT heeft met de H440 en de S340 naar verluidt een stel succesnummers in handen - deze kasten blijken zeer populair bij de hardwareliefhebber. Onlangs ontvingen we een geüpdatete versie van de eerste behuizing en een bijzondere uitvoering van de tweede. Voldoende aanleiding om deze eens nader te bekijken.


Voluit noemt NZXT de nieuwe H440 de New Edition. Deze nieuwe versie verschilt op een aantal punten van de oorspronkelijke. Zo is hij nu verkrijgbaar in matzwart en desgewenst ook zonder venster. Zowel het boven- als het voorpaneel zijn opnieuw ontworpen om de luchtdoorstroming te verbeteren. De fan controller is opgewaardeerd naar een PWM-uitvvoering, terwijl de ruimte voor hardeschijven verdubbeld moet zijn in vergelijking met de oorspronkelijke H440: je kan nu 11 HDD's of 8 SSD's kwijt - wat voor de meeste gebruikers ronduit overkill zal zijn, maar de liefhebber van local storage als muziek in de oren zal klinken.

NZXT H440 New Edition Window Black
NZXT H440 New Edition

Verder zijn er nog altijd vier fans voorgeïnstalleerd, is er een kap om de voeding en kabels af te schermen voor een net opgeruimd binnenwerk.Verderop bekijken we in meer detail wat deze uitvoering van buiten en van binnen biedt.

Het tweede nieuws wat we van NZXT ontvingen was een speciale uitvoering van de Source S340, de Special Edition. Deze is geheel vormgegeven in Razer-stijl. Het betreft louter uiterlijke veranderingen, maar we hebben hem toch even door de testprocedure gehaald, en de nodige foto's gemaakt.

 NZXT Source 340 Special Edition
NZXT Source S340 Special Edition

In de vergelijking

De NZXT H440 New Edition en de S340 Special Edition zijn beide mid-range kasten; de eerste zit wat hoger in de boom, de tweede juiste wat lager. Wel valt op dat de S340 SE een stuk duurder is dan de 'gewone' S340, je bent er zo'n 10 à 15 euro meer aan kwijt. De nieuwe H440 lijkt qua prijs niet significant af te wijken van de voorganger. 

NZXT H440 New Edition - Uiterlijk

Op het eerste gezicht ziet de NZXT H440 New Edition er net zo uit als de eerste versie. Je moet echt heel goed kijken om de verschillen te zien. Zo is het rooster voor de luchtafvoer aan de bovenkant verder doorgetrokken en mesh over de hele diepte. Ook lopen voor- en bovenpaneel net wat anders in elkaar over, en er lijkt wat meer ruimte te zijn om lucht aan te voeren. We hadden de oorspronkelijke H440 niet meer staan, dus we konden ze helaas niet naast elkaar op de foto zetten. Groot zijn de verschillen in elk geval niet.

NZXT H440 New Edition Window Black

Hieronder zie je een detailfoto van het bovenpaneel met de 'frontaansluitingen', nog altijd twee keer USB 2.0 en twee keer USB 3.0, plus audio. De matte afwerking is hier goed zichtbaar. 

NZXT H440 New Edition Window Black

De achterzijde is ook amper veranderd. Ook hier is het mesh rond de bovenrand net even anders. Verder zien we de bekende flexibele ophanging voor fans en radiatoren, zeven slotplaatjes voor evenzoveel insteekkaarten, openingen voor externe waterkoeling en de voedingbevestiging onderin. Een heel klein maar vermeldenswaardig detail is de regelaar voor de LED-verlichting van de slotplaatjes en het logo dat over de voeding heenvalt, linksbovenin. Met name de verlichting van de aansluitingen op de achterzijde is wat ons betreft een voorziening die vaker toegepast zou mogen worden.

NZXT H440 New Edition Window Black

De consturctiekwaliteit van de H440 is ook in deze nieuwe versie prima. Waar sommige NZXT-kasten toch wat 'plastic op staal geplakt' overkomen, is dit model erg solide. De matte afwerking van ons testmodel ziet er in de praktijk misschien nog wel fraaier uit dan op de foto; wij waren er in elk geval van gecharmeerd. 

De vraag die blijft staan is of de veranderingen aan het ontwerp wezenlijke invloed hebben op de koelprestaties; voordat we daarop ingaan, kijken we ook nog even aan de binnenzijde.

NZXT H440 New Edition - Intern en koeling

Ook intern zijn de veranderingen aan de H440 New Edition in vergelijking met de voorganger niet bijzonder groot, maar toch is hier meer wezenlijks veranderd. De zijpanelen hebben nog altijd de handige duimschroeven die in het paneel blijven hangen, en zijn voorzien van geluiddempend materiaal. Dat was bij ons testmodel overigens behoorlijk ingedeukt door de kabels en de fan controller achter de moederbordplaat. Ook liet het aan een kant los; dat is allicht een exemplarisch probleem, maar bij de eerste H440 hadden we daar geen last van.

Intern is de New Edition op het eerste gezicht identiek; een net opgeruimd interieur, met ruimte voor een videokaart tot ruim 40 cm indien je geen harde schijven plaatst op de betreffende hoogte, en net iets minder dan 30 cm als je dat wel doet. Voor de CPU-koeler is er 18 cm hoogte, al zouden we iets minder aanhouden als veilige marge. Hoe dan ook is het voldoende voor vrijwel alle koelers. Net als bij de vorige editie staat er een kap over de voeding, met een NZXT-logo dat kan oplichten.

NZXT H440 New Edition Window Black

Aan de achterzijde zien we de grootste veranderingen van de H440 New Edition. In de eerste plaats de fan controller: dat is nu een PWM-exemplaar. Daarnaast heeft NZXT andere sledes voor de harde schijven gebruikt. Deze zijn van metaal en kunnen desgewenst twee opslagapparaten per stuk dragen, een aan de boven- en een aan de onderkant. Combineren van 2,5" en 3,5" apparaten is mogelijk. Je kan zo tot 11 3,5" disks of 8 2,5" apparaten kwijt. Dit is mogelijk doordat NZXT ook aan de zijkant van de sledes schroefgaten heeft gemaakt. Een andere kleine aanpassing is dat het geluiddempend materiaal (dat overigens aan slechts een kant per slede zit) ruimer is uitgevoerd; in plaats van siliconen ringen zijn het stroken schuimrubber geworden.

NZXT H440 New Edition Window Black

Voor de koeling zijn vier fans geïnstalleerd: een 14 cm exemplaar aan de achterzijde en drie 12 cm fans aan de voorkant. Desgewenst kan je aan de voorzijde ook 2x 14 cm plaatsen, terwijl je bovenin ook nog 2x 14 of 3x 12 cm fans kwijt kunt. 

NZXT H440 New Edition Window Black

Geef je de voorkeur aan waterkoeling voor de processor, dan kan je ook een 240 mm radiator aan de voorzijde plaatsen en bovenin, of op deze twee plekken een 360 mm exemplaar - of uiteraard een combinatie. Aan de achterkant kan je een 140 of 120 mm radiator kwijt.

NZXT H440 New Edition Window Black

NZXT Source S340 Special Edition

De NZXT Source S340 Special Edition is uitgevoerd in zwart met Razer-groen. Hij heeft een Razer-logo op de voorzijde en ook intern treffen we dat logo aan. NZXT spreekt op de eigen website overigens nadrukkelijk niet van Razer, maar over 'THS', wat kennelijk voor 'Triple-Headed Snake' staat. Bijzonder is de groene verlichting onder de behuizing; ook de power-knop is groen verlicht en de USB-poorten zijn groen uitgevoerd. Het venster van de S340 is van wat donkerder getint plastic.

Intern is deze S340 verder identiek aan het model dat we eerder al testten. Ook hier dus een net interieur met ruimte voor grote waterkoelers, twee meegeleverde fans en verder niet al te veel luxe - wat gezien de prijs ook te begrijpen is. Zoals gezegd is deze 'THS' editie een tientje duurder, maar de groene verlichting onder de kast rechtvaardigt de meerprijs al - LED-strips zijn ook niet gratis. Hieronder kan je de foto's bekijken, op de volgende pagina's kijken we hoe beide kasten het deden in ons testtraject.

NZXT Source 340 Special Edition

NZXT Source 340 Special Edition

NZXT Source 340 Special Edition

NZXT Source 340 Special Edition

NZXT Source 340 Special Edition

NZXT Source 340 Special Edition

NZXT Source 340 Special Edition

NZXT Source 340 Special Edition

NZXT Source 340 Special Edition

NZXT Source 340 Special Edition

Testprocedure

We hanteren altijd dezelfde testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt, terwijl dat voor exemplaren met twee GPU's zelfs nog hoger kan oplopen. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de case fans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de case fans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 200 watt

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

200 W 12 V

Bij de testresultaten zien we opmerkelijk genoeg dat de Special Edition van de NZXT Source S340 het minder goed doet dan de 'gewone' variant, terwijl de New Edition van de H440 beduidend beter presteert.

200 W 7 V

Als we de fans langzamer laten draaien (7V) zien we eenzelfde beeld. De H440 New Edition mag dan cosmetisch amper verschillen van zijn voorganger, hij koelt een heel stuk beter.

Testresultaten koeling 400 watt

De tweede set van de vier tests doen we met een warmteproductie van 400 watt. Hier is het dus een stuk lastiger voor de behuizingen om de warmte zo snel mogelijk af te voeren.

400 W 12 V

Met een twee keer zo hoge warmtebelasting zien we dat de S340 het in deze incarnatie wat minder goed doet - we kunnen dat niet goed verklaren, aangezien het enige verschil tussen de eerder geteste en deze de kleur is (zwart versus wit). De H440 New Edition doet het een stuk beter dan de eerste versie. Interessant is dat hij niet beter koelt dan de goedkopere, kleinere S340.

400 W 7 V

Laten we de fans langzamer draaien, dan komen we bij onze zwaarste test. Hier heeft de H440 New Edition duidelijk profijt van de grotere koelcapaciteit.

Testresultaten geluidsproductie

Zoals altijd is geluidsproductie de tegenhanger van koelresultaten.

Geen fans

We testen behuizingen ook altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Bij modellen die voorzien zijn van extra voorzieningen daarvoor is die grafiek interessant genoeg om op te nemen in de review - te zien is dat er kleine maar duidelijke verschillen zijn. 

Qua demping zien we geen grote verschillen met de eerder geteste uitvoeringen.

7 V

Met de fans op lage draaisnelheid meten we een lagere geluidsproductie voor de S340 vergeleken met het eerder geteste model. Het lijkt er dus op dat NZXT wel andere fans heeft gebruikt. De H440 New Edition is nog wat stiller dan de voorganger.

12 V

Op hoge draaisnelheid van de fans is de H440 New Edition beduidend stiller dan de voorganger. Dat geldt ook voor de S340. 

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de NZXT H440 New Edition...

...en van de S340 Special Edition

Specificaties

Algemeen
 Geen fotoGeen fotoGeen fotoGeen fotoGeen fotoGeen foto
Merk
Productnaam
Productcode
DetailsProductinfoProductinfoProductinfoProductinfoProductinfoProductinfo
Type behuizingTower
Moederbord formaatATX
MateriaalStaal / Plastic
KleurZwart
Afmeting - Breedte22 cm
Afmeting - Diepte49.3 cm
Afmeting - Hoogte51.2 cm
Gewicht9.97 kg
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)55.53 dm³
5,25 inch extern0
5,25 inch intern0
2,5 inch intern totaal8
3,5 inch intern totaal11
3,5 inch extern0
2,5 inch hot swap0
3,5 inch hot swap0
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten7
Low profile
Maximale lengte videokaart42.8 cm
Maximale hoogte CPU-koeler18 cm
Maximale lengte voeding19.5 cm
Formfactor voedingATX
80 mm fan posities0
92 mm fan posities0
120 mm fan posities7
140 mm fan posities5
180 mm fan posities0
200 mm fan posities0
230 mm fan posities0
250 mm fan posities0
Meegeleverde casefans4 fans
Totaal aantal fan posities6
Type fanaansluiting3-pins
Verlichting casefans
Stoffilter(s)
Inbouwmogelijkheid all-in-one waterkoeling
Ruimte voor 120 mm radiator7
Ruimte voor 140 mm radiator5
Ruimte voor 240 mm radiator2
Ruimte voor 280 mm radiator2
Ruimte voor 360 mm radiator2
Ruimte voor 420 mm radiator0
Ruimte voor 480 mm radiator0
Openingen voor custom waterkoeling
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenWeinig (2)
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen positieBovenpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)2
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)2
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
Chassis open detectie
Verlichting
Temperatuur 200 watt - Casefans 7 volt29.7 °C
Temperatuur 200 watt - Casefans 12 volt25.5 °C
Temperatuur 400 watt - Casefans 7 volt38.7 °C
Temperatuur 400 watt - Casefans 12 volt33.9 °C
Geluidsproductie - Voeding, HDD29.1 dB(A)
Geluidsproductie - Voeding, HDD, casefans/CPU-fan 7V31.6 dB(A)
Geluidsproductie - Voeding, HDD, casefans/CPU-fan 12V39.5 dB(A)

Conclusie

De nieuwe NZXT H440 mag dan op het eerste gezicht erg lijken op de eerste editie van deze behuizing, de praktijk wijst toch uit dat de aanpassingen door NZXT aan de New Edition niet zonder gevolg zijn. Van een matig koelende stille kast is het een prima koelende stille kast geworden, die zich goed kan meten met concurrenten als de Fractal Design Define R5. 

De S340 Special Edition zou alleen cosmetisch anders moeten zijn, maar we zien toch ook duidelijk andere resultaten. De koeling is iets minder, maar hij is wel stiller. Wellicht zijn toch andere fans toegepast. Hoe dan ook is het een zeer fraai ogende kast en een mooie keuze voor wie de nodige Razer randapparatuur heeft, of gewoon gecharmeerd is van neon groene accenten. De meerprijs ten opzichte van de 'gewone' Source S340 valt mee en is gezien de extra features prima te verantwoorden. De originele Source 340 beloonden we destijds met een Silver Award, dat wordt nu een Excellent Choice award, en die is er ook voor de H440 New Edition.

NZXT H440 New Edition Window Black


NZXT Source S340 Special Edition
NZXT H440 New Edition


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

NZXT H440 New Edition Black

NZXT H440 New Edition Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
Niet verkrijgbaar
Excellent NZXT H440 New Edition Window Black

NZXT H440 New Edition Window Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 4 fans
Niet verkrijgbaar
NZXT H440 New Edition Window Red

NZXT H440 New Edition Window Red

 • Tower
 • ATX
 • Zwart/Rood
 • Venster
Niet verkrijgbaar
NZXT H440 New Edition Window White

NZXT H440 New Edition Window White

 • Tower
 • ATX
 • Zwart/Wit
 • Venster

104,85 €

2 winkels
Excellent NZXT Source 340 Special Edition

NZXT Source 340 Special Edition

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 2 fans
Niet verkrijgbaar
0
*