Corsair Void review: Stereo, USB en Wireless

21 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. In de doos
 3. 3. Software
 4. 4. Draagcomfort, constructiekwaliteit en microfoon
 5. 5. Geluidskwaliteit
 6. 6. Specificaties
 7. 7. Foto's
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Corsair is al de nodige tijd actief op het gebied van gaming randapparatuur en boekte met name met keyboards al de nodige successen. Met headsets wil het naar verluidt nog niet helemaal vlotten, maar Corsair zou Corsair niet zijn als het dan maar opgaf. Integendeel, onlangs introduceerde het merk de Void headsets, in maar liefst vier verschillende smaken. Wij ontvingen drie daarvan voor een test.


De Void headsets zijn alleen al interessant doordat ze alle dezelfde basis gebruiken. De simpelste 'Stereo' uitvoering heeft dezelfde drivers, hoofdband en afwerking als het meest luxe 'Wireless SE' model. Corsair geeft hoog op van de constructie en om op de zaken vooruit te lopen, daar is ook weinig mis mee. De Void Stereo heb je al voor 80 euro - niet enorm goedkoop, maar zeker ook niet heel duur in vergelijking met wat gangbaar is in deze markt. Daarmee heb je dan dezelfde kwaliteit als met de draadloze Void Wireless, die zo'n 40 euro meer moet kosten.

Corsair Gaming Void Wireless RGB Dolby 7.1 Carbon
Corsair Void Wireless

Corsair biedt ook nog een Void Wireless SE, die we niet ontvingen - het enige verschil met de 'gewone' wireless is dan ook dat de SE in geel is uitgevoerd en wordt geleverd met een 'dock' voor de USB-adapter, feitelijk niet meer dan een verlengkabel met een standaard.

Corsair Gaming Void Stereo Carbon
Corsair Void Stereo

Nu is 120 euro ook niet echt duur voor een draadloze headset, maar het is toch 50% meer dan het instapmodel. Als je met laatstgenoemde model dezelfde geluidskwaliteit hebt, is dat natuurlijk een interessante insteek van Corsair. Maar ook los daarvan waren we zeer benieuwd naar hoe de nieuwe lijn het in de praktijk zou doen. Tijd dus voor een test!

Corsair Gaming Void USB RGB Dolby 7.1 Carbon
Corsair Void USB

In de doos

Wat je in de doos aantreft, hangt uiteraard van welke versie van de Corsair Void je koopt. De eenvoudigste, goedkoopste Stereo-variant bevat alleen de headset, plus een verloopkabeltje van driepolig 3,5 mm naar twee keer tweepolig 3,5 mm voor gescheiden microfoon- en lijnaansluitingen. De headset heeft her en der wat gele accenten. Op de headset zit een microfoon dempingsknop en een volumewieltje, beide op de rechter oorschelp. 

Corsair Gaming Void Stereo Carbon
Corsair Void Stereo

De Corsair Void USB heeft geen 3,5 mm stekker, maar een gewone USB type-A plug. Er is dan ook een geluidskaart ingebouwd. Bovendien is dit model voorzien van verlichting, die je met de Corsair software kunt instellen (net zoals de geluidskaart). Ook dit model heeft een dempknop voor de microfoon op de rechter oorschelp, plus een volumeregelaar - dat is echter een tuimelschakelaar in plaats van een analoge potmeter. Deze heeft naast volume een tweede functie: door hem kort in te drukken kan je schakelen tussen equalizer profielen, en door hem lang in te drukken schakel je Dolby in of uit. Ook de mute-knop heeft een dubbele functie: houd hem ingedrukt om sidetone in en uit te schakelen (met sidetone hoor je het geluid van de microfoon in de speakers van de headset). De Void USB heeft grijze accenten, wellicht om niet teveel af te leiden van de vele kleuren waarin je het logo kan laten oplichten.

Corsair Gaming Void USB RGB Dolby 7.1 Carbon
Corsair Void USB

De Corsair Void Wireless ten slotte is het meest uitgebreide model. Deze maakt draadloos verbinding met een meegeleverde USB-adapter annex geluidskaart, middels een propriëtair protocol. Ook hier zien we de tuimelschakelaar en dempingsknop, maar ook een power-knop om de headset uit te schakelen. Hij zet zichzelf overigens ook uit als er langere tijd geen geluidssignaal binnenkomt, wat de accuduur ten goede komt. Die is zeer goed, we hebben hem eigenlijk niet op hoeven laden tijdens onze test. Corsair levert een micro-USB-kabel mee om hem op te laden; het is niet mogelijk om ook via deze verbinding af te spelen, wat wel logisch is, aangezien de vereiste geluidskaart in de adapter zit. Je kunt eventueel wel doorspelen op deze manier, al heb je dan dus twee USB-poorten nodig. Slimme suggestie voor de 2.0 versie: een USB-poort op de adapter, waar je de headset mee kunt opladen.

Software

De Corsair Void USB en Wireless hebben een eigen geluidskaart en ingebouwde verlichting. Om die te bedienen moet je de Corsair Utility Engine oftewel CUE installeren. Die moet je overigens zelf downloaden, software meeleveren doet Corsair niet. Deze software werkt met alle recent Corsair hardware en kan ook lichteffecten synchroniseren over meerdere producten. Zo kan je hetzelfde verlichtingseffect bijvoorbeeld op je Corsair Strafe toetsenbord en Void headset toepassen.

Corsair Gaming Void USB RGB Dolby 7.1 Carbon

Voor audio kun je Dolby Surround (Pro Logic II) activeren, waarna de headset door Windows en geschikte games herkend wordt als een 5.1 (of zelfs 7.1) apparaat. De geluidskaart zet de discrete kanalen om middels HRTF om zo het effect van echte gescheiden speakers te benaderen. Dat werkt in de praktijk opvallend goed, zeker vergelijkbaar met een van onze favorieten op dit vlak, de Turtle Beach Ear Force Z60. Veel 7.1 of 5.1 headsets met twee drivers laten zich alleen als stereo aansturen, waarbij de geluidskaart dus zelf probeert de geluiden goed te positioneren - onze ervaring is dat dat in de praktijk zelden goed werkt. Verder kun je kiezen uit een aantal equalizer-presets, en ook je eigen voorkeur voor de toonregeling instellen.

Corsair Gaming Void USB RGB Dolby 7.1 Carbon

Zoals we van Corsair gewend zijn kan je diverse profielen maken en opslaan en die koppelen aan games naar voorkeur. Ook kan je zeer uitgebreide 'actions' definiëren om de hardware te laten reageren op je input. Voor de liefhebber ongetwijfeld leuk, maar het vereist wel de nodige tijd eer je alles naar wens hebt ingesteld - met zoveel mogelijkheden is dat bijna onvermijdelijk. Hetzelfde geldt voor lichteffecten.

Corsair Gaming Void USB RGB Dolby 7.1 Carbon

Ten slotte kan je de firmware en driver updaten vanuit de CUE software en je instellingen back-uppen, zodat je na herinstallatie niet alles opnieuw hoeft in te regelen. Als je de draadloze Void hebt, geeft de software ook aan hoe het accuniveau van de headset is. De software werkt prima en is zeker een compliment waard. Hieronder zie je de nodige screenshots voor een vollediger indruk van de mogelijkheden.

Corsair Void USB screenshots

Corsair Void Wireless screenshots

Draagcomfort, constructiekwaliteit en microfoon

Zoals gezegd zijn alle Void edities in de basis hetzelfde. Dat kunnen we alleen maar toejuichen, want zo kan je een versie kopen die qua functionaliteit op je wensen is toegesneden, zonder dat je hoeft in te boeten aan geluidskwaliteit als je een lager gepositioneerd exemplaar kiest. In alle gevallen hebben beide oorschelpen een wat aparte vorm en bevatten een 50 mm driver.

Alle drie de Voids die we ontvingen zijn zeer solide geconstrueerd, met metalen ophanging van de oorschelpen en een met metaal verstevigde hoofdband. Dat heeft wel tot gevolg dat het geen lichtgewichten zijn: de Void Stereo weegt bijna 360 gram, de Void Wireless weegt zelfs meer dan 370 gram. De Void Stereo en USB hebben een snoer van 1,8 meter, ruim voldoende voor bewegingsvrijheid bij je PC. 

Corsair Gaming Void Wireless RGB Dolby 7.1 Carbon
Corsair Void Wireless

De headsets zijn alle voorzien van een dikke, zachte schuimrubber laag onder de hoofdband en op de oorschelpen, afgewerkt met een prettig aanvoelende, wat ruwe stof. Hierdoor is het draagcomfort prima. Opvallend is dat de headsets eerder op het hoofd hangen, dan er sterk omheen klemmen. Dat maakt ze zeer geschikt om langere tijd te dragen, maar heeft wel enig effect op de basweergave. Ook zitten ze niet superstevig op je hoofd: met een onverwachte beweging kan je je hoofd draaien ten opzichte van de hoofdtelefoon, die dan verschuift. Heb je een voldoende breed hoofd, dan is dat allicht minder een probleem. 

In elk geval zijn de Void headsets erg prettig om te dragen, ook langere tijd. Het gebruikte materiaal zorgt ervoor dat ze ondanks het relatief hoge gewicht niet gaan drukken; bovendien voelt het niet bijzonder warm aan en gaat niet plakken, zoals (nep)lederen kussens wel vaak doen. De pasvorm van de oorschelpen is ondanks de wat opmerkelijke vorm niet slecht, ze vallen grotendeels echt over de oren.

Microfoon

De microfoon is bevestigd aan een opklabare steel ('boom') die in diverse standen is in te stellen. De steel is buigzaam, maar veert voornamelijk terug als je hem probeert dichter bij je mond te brengen. In de praktijk is dat overigens niet nodig, De microfoon van de Stereo is helder en ruisvrij. Het exemplaar op de Stereo pikt wel makkelijk blaasgeluiden op. De microfoon op de USB en Wireless is minder helder, maar pikt geen blaasgeluiden op en is ook ruisvrij - vermoedelijk past de Corsair software hier wat processing toe. 

Wat handig is aan de microfoon van de Void USB en Wireless is een functie die Corsair 'InfoMic' noemt: twee lampjes die aangeven of de microfoon gedempt is, wat je equalizer preset is,of Dolby aan staat en zelfs de accuduur. Je zal begrijpen dat de signaleringsmogelijkheden met twee ledjes beperkt zijn; als je hier echt gebruik van wilt maken, zal je de verschillende knipper 'codes' uit je hoofd moeten leren... In de CUE software kan je de InfoMic functie aanpassen, je kunt zelfs de helderheid van de leds instellen.

Geluidskwaliteit

Voor muziek klinken de Voids best prettig. De bas is wat aangezet, maar zeker niet overdreven, mogelijk doordat ze niet zo nauw aansluiten en stoffen oorkussens hebben. Het geluid is aangenaam open en behoorlijk gedetailleerd. De hoge middentonen missen wat definitie, maar er is prima naar te luisteren. De gecontroleerde instrumentale chaos van Büntetö van Besh o Drom komt niet echt lekker uit de verf, maar dat is wel een nummer waar de besten van de goeden gescheiden worden als het op hoofdtelefoons aankomt. Refugee van Oi Va Voi klinkt lekker relaxed, met mooie vocalen en de instrumenten wat op de achtergrond, en vooral een erg fraaie baslijn. Ook een nummer als Where The Wild Roses Grow komt goed tot zijn recht, al mist het de impact die je op een puur voor muziek getunede hoofdtelefoon hebt. De intro van Black Magic Woman klinkt wat iel, hier komt het onderbelichte middenhoog duidelijk als minpunt naar voren.Popnummers als Feel van Robbie Williams komen echter voldoende uit de verf. Louter voor muziek zou het niet onze eerste keuze zijn, maar zeker ook niet onze laatste. Hoe dan ook is muziek niet waar je primair een Void voor aanschaft.

Films zijn dat ook niet, maar komen prima tot hun recht. De afstelling voor games doet het bij actiefilms uiteraard uitstekend, maar ook wat rustiger genres klinken goed, stemmen zijn goed verstaanbaar en als de muziek niet altijd optimaal wordt weergegeven, zal dat niet iets zijn wat de meeste gebruikers opvalt, voor zover ze er al om malen. 

De Void is uiteraard ontworpen voor games en daar doen ze het gewoon goed, met heldere stemgeluiden, overtuigende effecten en voldoende laag. In Counter Strike: Global Offensive zijn voetstappen en effecten uitstekend te horen, je kunt je zeer goed op het omgevingsgeluid oriënteren. Wapens klinken overtuigend en de stemmen van teamleden zijn prima verstaanbaar. Ook in Far Cry is het geluid van zeer goede kwaliteit. In beide games werkt de 5.1 surround emulatie ook erg goed; de Void USB en Wireless worden herkend als een 5.1 weergave apparaat en als zodanig aangestuurd. Het effect is absoluut ruimtelijker dan bij stereo-headsets, inclusief de 'simpele' Void Stereo. Een enorme meerwaarde is het misschien niet, maar het levert zeker een bijdrage aan de game-ervaring. Wat wel opvalt is dat je het volume wat moet opkrikken om echt overtuigend geluid te ervaren - bij laag volume blijft alles wat iel.

Uiteraard hebben we de drie headsets ook doorgemeten met onze testopstelling. De resultaten zie je hieronder. De karakteristieken van de drie hoofdtelefoons lijken uiteraard sterk op elkaar, zeker van de met een eigen geluidskaart aangestuurde USB en Wireless versies. In het diepste laag missen alle enig volume, terwijl vanaf 80Hz juist enige extra versterking van dat register plaatsvindt. Het hoog blijft ondertussen onderbelicht. Een rechte frequentiecurve is dit uiteraard niet, maar dat moet je ook niet verwachten bij een voor gaming geoptimaliseerde headset. De balans die Corsair heeft getroffen is naar onze mening lang zo gek niet.

Tot slot kunnen we opmerken dat de geluidskwaliteit van de USB en de Wireless elkaar niet ontloopt; de draadloze verbinding is instantaan, zonder merkbare lag. 

Corsair Void Stereo

Corsair Void USB

Corsair Void Wireless

Specificaties

Algemeen
 
MerkCorsairCorsairCorsair
ProductnaamGaming Void Stereo CarbonGaming Void USB RGB Dolby 7.1 CarbonGaming Void Wireless RGB Dolby 7.1 Carbon
ProductcodeCA-9011131-EUCA-9011130-CA-9011132-
DetailsProductinfoProductinfoProductinfo
Specificaties
Type koptelefoonOver-earOver-earOver-ear
Type draagbandHeadbandHeadbandHeadband
Afmeting - Hoogte20 cm20 cm20 cm
Afmeting - Breedte20.4 cm20.4 cm20.4 cm
Afmeting - Diepte9 cm9 cm9 cm
Gewicht356 gram382 gram372 gram
KleurGeelZwartGrijs
Lengte snoer1.82 m1.81 m1.51 m
Impedantie32 Ω32 Ω32 Ω
Aantal kanalen2 kanaals2 kanaals2 kanaals
Virtueel surroundDolby Digital Pro Logic II Dolby Digital Pro Logic II
Frequentiebereik - Laag20 Hz20 Hz20 Hz
Frequentiebereik - Hoog20 kHz20 kHz20 kHz
Diameter speakers50 mm50 mm50 mm
Draadloos
Ruisonderdrukkende koptelefoon
Open/gesloten oorschelpenGeslotenGeslotenGesloten
Microfoon
Microfoon geïntegreerd
Type microfoonBoomBoomBoom
Microfoon in koord
Microfoon op boom
Stereo/Mono microfoonMonoMonoMono
Weerstand microfoon2200 Ω2200 Ω2200 Ω
Draadloze verbinding
Propriëtair protocol
Bluetooth
Ondersteunde Bluetooth profielen
A2DP
Ondersteunde Bluetooth codecs
Apt-X
Aansluitingen / Knoppen
S/PDIF ingang
3,5 mm jack
6,3 mm jack
USB
Volume regelaar
Mute schakelaar microfoon
Overige
Garantie2 jaar2 jaar2 jaar
Frequentierespons en geluidsvervorming
20-16000Hz standaardafwijking6.74 dB7.07 dB6.52 dB
20-200Hz standaardafwijking4.89 dB5.07 dB5.53 dB
200-4000Hz standaardafwijking2.56 dB2.86 dB2.64 dB
4000-16000hz standaardafwijking5.72 dB5.99 dB6.49 dB
20-16000Hz THD+N gemiddeld0.88 %0.87 %0.78 %
20-200Hz THD+N gemiddeld1.44 %1.12 %1.18 %
200-4000Hz THD+N gemiddeld0.47 %0.58 %0.44 %
4000-16000Hz THD+N gemiddeld0.80 %1.03 %0.83 %
20-16000Hz THD+N hoogst5.38 %3.99 %4.52 %
20-200Hz THD+N hoogst5.38 %3.99 %4.52 %
200-4000Hz THD+N hoogst1.47 %2.46 %0.80 %
4000-16000Hz THD+N hoogst1.89 %2.14 %2.67 %
Merkbare dip bij 4KHz
Geluidskwaliteit microfoon
Microfoon opnamevolumeNormaal/hardZacht/normaalZacht/normaal
Microfoon ruisniveauGeen Geen Geen
Microfoon helderheidHelderHelderHelder

Foto's

Corsair Void Stereo

Corsair Void USB

Corsair Void Wireless

Conclusie

Corsair slaat met de Void headsets een nieuwe richting in en naar onze mening is het een geslaagde stap. Qua constructiekwaliteit en draagcomfort is het een prima ontwerp. De tuning is duidelijk voor games; wil je primair naar muziek luisteren, dan ben je uiteraard beter af met een model dat daar specifiek voor gemaakt is. De afstelling is wat ons betreft echter een goed compromis en de meeste muziekgenres komen heel behoorlijk uit de verf. Met name in het hoge midden en hoog missen we detail; je kunt het beste zelf bepalen of dat een onoverkomelijk bezwaar voor je is.

Kijken we naar het primaire gebruiksdoel, games, dan mogen de Voids wat ons betreft op de shortlist. De Stereo versie onderscheidt zich daar vooral door het draagcomfort en de constructiekwaliteit; qua audio-beleving prefereren we de wat duurdere USB, of de Wireless als je volledige bewegingsvrijheid wilt. Ook de instelmogelijkheden van de software zijn bij die modellen ene meerwaarde. Rond de 80 euro is de Void Stereo dan toch net wat te prijzig om zonder meer aan te raden boven een concurrent als de Kingston HyperX Cloud. Zoek je echter een headset met overtuigende surround en heb je wat meer te besteden, dan zijn de Void USB en de Void Wireless een uitstekende koop. De Turtle Beach Ear Force Z60 is wat ons betreft een van de beste in die klasse, maar die is slecht verkrijgbaar en kost 129 euro. Voor een tientje minder heb je de draadloze Void al. 

Daar komt bij dat de software van Corsair op eenzame hoogte staat. Alleen Logitech kan zich qua instelmogelijkheden en functionaliteit ermee meten. Nu zal niet iedereen tot in detail lichtprofielen per game willen configureren (je bent al snel langer daarmee bezig dan met de game zelf), maar voor wie het wil biedt Corsair een onovertroffen mate van controle. Veel van de mogelijkheden zijn ook echt nuttig, of in elk geval leuk. 

Wat ons betreft zijn zowel de Void USB als de Void Wireless een aanrader en dus ontvanger van de Hardware.Info Excellent Choice award. De Wireless SE hebben we niet getest, maar bij dat model zijn we wat minder overtuigd van de prijs-prestatieverhouding: je krijgt immers alleen een apart kleurtje en een verlengsnoer annex 'dock' voor de USB-adapter.


Corsair Void USB
Corsair Void Wireless


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Corsair Gaming Void Stereo Carbon

Corsair Gaming Void Stereo Carbon

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
Excellent Corsair Gaming Void USB RGB Dolby 7.1 Carbon

Corsair Gaming Void USB RGB Dolby 7.1 Carbon

 • Over-ear
 • 2 kanaals

81,07 €

2 winkels
Excellent Corsair Gaming Void Wireless RGB Dolby 7.1 Carbon

Corsair Gaming Void Wireless RGB Dolby 7.1 Carbon

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
Corsair Gaming Void Wireless SE RGB 7.1 Dolby Yellow

Corsair Gaming Void Wireless SE RGB 7.1 Dolby Yellow

 • Over-ear
 • 2 kanaals
 • Ruisonderdrukking
Niet verkrijgbaar
0
*