Workshop: monitor kalibratie in hardware

33 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Kalibratie
 3. 3. Eizo voordelen
 4. 4. Aan de slag: kleurruimte
 5. 5. Helderheid
 6. 6. Gamma
 7. 7. Hardware kalibratie
 8. 8. Validatie
 9. 9. Zelfkalibratie
 10. 10. Conclusie
 11. 1 besproken product
 12. 33 reacties

Eizo voordelen

Er is een handvol leveranciers van monitoren met de mogelijkheid in hardware te kalibreren. Naast NEC en Dell is Eizo ongetwijfeld de bekendste. Deze fabrikant richt zich sinds jaar en dag op de professionele gebruiker en biedt dan ook een zeer groot aanbod aan beeldschermen die niet alleen in de fabriek al zijn afgesteld voor een zeer hoge mate van nauwkeurigheid, maar ook uitgebreide mogelijkheden bieden voor hardware kalibratie.

Eizo EV2450 Black
De Eizo EV2540 is een voorbeeld van een al in de fabriek zeer goed afgesteld beeldscherm.

In de eerste plaats is hiervoor een zogenaamde aanpasbare Look Up Table in het beeldscherm vereist, op basis waarvan kleuren zoals gedefinieerd in een kleurprofiel kunnen worden geproduceerd. Een Look Up Table biedt bij voorkeur een zo nauwkeurig mogelijke weergave en daarmee een veel groter palet dan de monitor uiteindelijk zal weergeven. Waar voor RGB 8 of hooguit 10-bits kleurweergave gangbaar is, kan een LUT tot wel 16-bits per kanaal beschikbaar hebben om exact de juiste kleuren te produceren. Voor video (film) bewerking kan een 3D LUT nuttig zijn, waarbij kleurwaarden in sets in plaats van afzonderlijk worden omgezet. Voor 2D (foto) bewerking is een standaard LUT afdoende.

De mogelijkheden gaan echter verder dan de beschikbaarheid van een LUT in de monitor. Een functie die ‘Digital Uniformity Equalizer’ heet, zorgt ervoor dat Eizo ColorEdge monitoren een zeer gelijkmatige verlichting van de pixels hebben, waardoor er bij de CG en CX modellen nooit grotere verschillen dan een Delta van 3 zijn over het hele werkoppervlak. Hiertoe lezen sensoren achter het paneel de uniformiteit uit en passen deze aan door helderheid en witpunt af te stellen. Hiervoor zijn meerdere meetpunten aanwezig. DUE werkt wel alleen tot een bepaalde helderheid; daarboven is het niet mogelijk om een uniforme verlichting te garanderen, wat logisch is. Ook bij andere merken hebben we gezien dat een uniforme verlichting automatisch betekent dat de algehele helderheid wat lager ligt – in de praktijk nog altijd meer dan hoog genoeg.


Met een ingebouwde sensor kan dit scherm van Eizo zichzelf kalibreren

Eizo heeft bovendien een serie monitors met ingebouwde sensoren, zowel een met een ‘self-correction sensor’ als een met een ‘self-calibration’ sensor. Het verschil is dat de eerste alleen in staat is om een vooraf gedefinieerd kleurprofiel te onderhouden, terwijl de tweede ook daadwerkelijk geschikt is om een of meer kalibratieprofielen te definiëren en op te slaan in het beeldscherm. Deze sensors zijn verwerkt in de rand van het scherm en komen na het oproepen ervan tevoorschijn onderin of bovenin het scherm.

De sensoren werken samen met Eizo’s Color Navigator software, maar ook met diverse pakketten van derden, zoals het door Hardware.Info gebruikte CalMAN van SpectraCAL. Met ColorNavigator 6 kan je niet alleen het scherm correct inregelen, maar bijvoorbeeld ook het papier waarop je eindproduct zal worden afgedrukt analyseren – de software past dan automatisch de doelwaardes voor helderheid en witbalans aan.

Voor grotere studio’s biedt Eizo daarnaast de ColorNavigator NX en Network software. De eerste is client software die samenwerkt met de tweede, het beheerpakket. Hiermee kan je op afstand kalibratie automatiseren, beeldschermen beheren (bijvoorbeeld om te voorkomen dat instellingen per ongeluk worden gewijzigd) en kleurprofielen en –instellingen uitwisselen tussen beeldschermen. ColorNavigator Network is een cloud-dienst en hierdoor volledig plaats- en tijdsonafhankelijk te gebruiken.

Eizo ColorEdge CG277
Eizo ColorEdge CG277

Voor dit artikel hadden we de gelegenheid om eens nader een ColorEdge CG277 te bekijken, zodat we kunnen laten zien hoe het kalibreren van zo’n professioneel scherm in de praktijk werkt. Dit is een 27” 16:9 beeldscherm met 2560x1440 pixels. Het is interessant om te weten dat de beeldverhouding van invloed is op de kalibratie: dezelfde instellingen zorgen bij een 16:9 scherm voor een andere ervaring dan bij 4:3 of 21:9. Hiervoor moet dus gecompenseerd worden; een optie daarvoor is aanwezig in de Color Navigator software van Eizo. 


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Eizo ColorEdge CG277

Eizo ColorEdge CG277

 • 27 inch
 • 2560x1440
 • 109 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 60 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • AdobeRGB
 • 6 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1

1.666,24 €

7 winkels
0
*