Workshop: monitor kalibratie in hardware

33 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Kalibratie
 3. 3. Eizo voordelen
 4. 4. Aan de slag: kleurruimte
 5. 5. Helderheid
 6. 6. Gamma
 7. 7. Hardware kalibratie
 8. 8. Validatie
 9. 9. Zelfkalibratie
 10. 10. Conclusie
 11. 1 besproken product
 12. 33 reacties

Aan de slag: kleurruimte

Voor de   hardware kalibratie van een Eizo ColorEdge scherm is zoals gezegd de Color Navigator van Eizo vereist. Het kan ook met bepaalde pakketten van derden, maar Eizo stelt Color Navigator al beschikbaar, dus een extra investering is niet nodig. Deze software werkt alleen met beeldschermen van het merk, wat te verwachten is. Wel kan je meerdere soorten kalibratiesensoren gebruiken, zoals die van X-Rite. Wij gebruiken voor onze beeldschermtests een i1 Display Pro van dat merk (SpectraCal verkoopt hetzelfde product onder een eigen naam, de c6). Na installatie van Color Navigator detecteert de software automatisch onze colorimeter.


Afbeelding 1


Afbeelding 2

Color Navigator biedt standaard drie profielen om toe te passen op een monitor (afbeelding 1). Als een daarvan geschikt is voor je doeleinden, kan je direct aan de slag. Anders is het uiteraard beter om een eigen profiel met de gewenste eigenschappen in te stellen. Daarvoor klik je op Create a new target. Vervolgens krijg je de keuze om een eigen kleurruimte te selecteren, of om de kleurruimte van het scherm te spiegelen aan dat van een andere monitor (afbeelding 2). In dat laatste geval voert de software een meting uit op het betreffende scherm en past die vervolgens toe op de Eizo monitor. Dit kan handig zijn als je gebruik maakt(e) van een secundair, niet-Eizo beeldscherm.


Afbeelding 3

Voor dit artikel kiezen we echter voor Enter manually, de optie waarmee je handmatig een profiel kunt definiëren. We selecteren het ‘native gamut’ ofwel de kleurinstellingen waartoe de monitor zelf maximaal in staat is (afbeelding 3) (in afbeelding 4 zie je dat ook een groot aantal andere kleurruimtes is voorgeprogrammeerd). Dit heeft als voordeel dat je de volledige capaciteit qua kleurbereik van het beeldscherm benut; we kalibreren de gammawaardes, het witpunt en de helderheid van de kleuren voor een accurate weergave. Het kleurbereik en de voor correcte weergave vereiste aanpassingen worden opgenomen in een ICC-profiel. Software die dit ondersteunt (waaronder Windows sinds versie 7) kan dan de juiste waardes uit laten sturen door de videokaart.


Afbeelding 4


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Eizo ColorEdge CG277

Eizo ColorEdge CG277

 • 27 inch
 • 2560x1440
 • 109 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 60 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • AdobeRGB
 • 6 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1

999,00 €

7 winkels
0
*