5 simracing stuurtjes getest: Logitech vs. Thrustmaster

33 reacties
12 besproken producten
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. De test
  3. 3. Logitech G29 en G920
  4. 4. Thrustmaster T500RS / Ferrari F1 Wheel Integral T500
  5. 5. Thrustmaster TX Racing
  6. 6. Conclusie
  7. 7. Mag het nog wat meer kosten?
  8. 12 besproken producten
  9. 33 reacties

Inleiding

Max Verstappen is niet alleen de jongste Formule 1 coureur aller tijden, hij is ook een fervent simracer. Mede dankzij het succes van Max staat simracing de laatste tijd dan ook weer volop in de belangstelling. Reden voor ons om een aantal serieuze stuurtjes onder de loep te nemen.


Op de PC zijn racegames het afgelopen decennium, wellicht mede door de consoletitels als Forza Motorsport en Gran Turismo, wat op de achtergrond geraakt, maar daar lijkt langzaam weer verandering in te komen. Vooral gamers die een zo realistisch mogelijke spelbeleving willen, herontdekken de PC. Bij simracing games als iRacing, rFactor, Project Cars en Assetto Corsa staat een zo hoog mogelijk realisme voorop. Geen turbo boost, bonuspunten en shortcuts, maar zo natuurgetrouw mogelijk de werkelijkheid benaderen en écht racen is waar het om draait bij dit soort games.

De PC is daar uitermate geschikt voor. Een krachtig systeem biedt namelijk veel meer rekenkracht dan de nieuwste generatie consoles, waardoor voor simulatie van verschillende krachten, de invloed van bandenslijtage, (nat) wegdek en aerodynamica volop rekenkracht beschikbaar is. Heb je een snelle videokaart, dan is het zelfs probleemloos mogelijk om met hoge framerates op drie schermen te racen, voor het ultieme racegevoel.


Voor simracing is de PC uitermate geschikt, omdat er voldoende rekenkracht is om indien gewenst meerdere schermen aan te sturen.

Om serieus te kunnen racen heb je ook een goed force feedback stuur nodig. Force feedback is namelijk al lang geen gimmick meer en bij de ontwikkeling van moderne racegames wordt veel tijd besteedt aan de reproductie van het gevoel van bijvoorbeeld het wegdek en slip van de banden, zoals doorgegeven via het stuur. Nauwkeurige force feedback helpt je dus daadwerkelijk bij het ‘aanvoelen’ van de auto. Ook de kwaliteit van de pedalen is belangrijk, waarbij het vooral van belang is dat het rempedaal goed te doseren is én voldoende tegendruk biedt, zodat je niet bij de minste aanraking meteen de wielen blokkeert.


12 besproken producten

Vergelijk alle producten

0
*