iiyama G-Master gaming monitoren review: GB2488HSU, GE2788HS, GB2888UHSU

27 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Iiyama G-Master Black Hawk GE2788HS
 3. 3. Iiyama G-Master Red Eagle GB2488HSU-B2
 4. 4. Iiyama G-Master Gold Phoenix GB2888UHSU
 5. 5. Testmethodiek
 6. 6. Testresultaten helderheid en contrast
 7. 7. Testresultaten helderheid onder kijkhoek
 8. 8. Testresultaten kleurtemperatuur en kleurechtheid
 9. 9. Testresultaten reactietijd en input lag
 10. 10. Testresultaten energieverbruik
 11. 11. Foto's
 12. 12. Specificaties
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Iiyama richt zich voornamelijk op de zakelijke markt, maar het merk heeft ook altijd een klein assortiment scherm speciaal voor de gamende gebruiker gehad. Onlangs vernieuwde het de gehele line-up en voorzag deze van een wat aansprekender naamgeving, alsmede fraaie verpakkingen. Dat staat natuurlijk beter in de winkel, maar uiteindelijk tellen de prestaties. We testten de Iiyama G-Master 'Red Eagle' GB2488HSU-B2, Iiyama 'Black Hawk' GE2788HS en de Iiyama 'Gold Phoenix' GB2888UHSU.


We hebben al heel wat monitoren van Iiyama in ons testlab gehad die goede testresultaten neerzetten als het om voor gamers relevante prestaties gingen, zoals input lag en responstijd. Bovendien vraagt Iiyama zelden de hoofdprijs voor deze schermen, wat ze extra aantrekkelijk maakt voor de budgetbewuste gamer. We waren dan ook erg benieuwd naar de nieuwe line-up.

Iiyama G-Master Gold Phoenix GB2888UHSU-B1
De nieuwe Iiyama G-Master Gold Phoenix GB2888UHSU (achter) en de vernieuwde Red Eagle GB2488HSU (voorgrond)

Die line-up is voor het eerst herkenbaar aan zowel de naamgeving als de vormgeving van de verpakking. Natuurlijk is dat niet waar het om draait, maar het maakt het wel eenvoudiger om de gaming-modellen te onderscheiden van exemplaren die bestemd zijn voor kantoor of graficus. Heetten de voorgangers alle nog 'ProLite', de nieuwe modellen zijn herkenbaar aan de aanduiding 'G-Master'. Daarbinnen zijn dan nog drie lijnen te onderscheiden: de "instappers" heten 'Black Hawk', de 144Hz modellen herken je aan de naam 'Red Eagle' en de Ultra HD varianten aan de aanduiding 'Gold Phoenix'. Een typenummer zoals we ze kennen van Iiyama zorgt ten slotte voor het onderscheid tussen modellen binnen een klasse. Iiyama heeft ook de verpakking van de monitoren onder handen genomen - tot dusver kocht je ze in een wat sobere zwarte, of zelfs ronduit saaie bruine doos, nu zijn ze direct herkenbaar aan kleurrijke afbeeldingen. Het is kortom eenvoudiger geworden om de Iiyama gamingmonitor van je keuze te identificeren. 

Iiyama G-Master Gold Phoenix GB2888UHSU-B1

Natuurlijk gaat het ons niet zozeer om de marketing, al heeft die in dit geval een nuttige functie, maar om de prestaties. Om die in kaart te brengen bespreken we in dit artikel de Black Hawk GE2788HS, Red Eagle GB2488HSU-B2 en de Gold Phoenix GB2888UHSU, respectievelijk een 27-inch "1 ms" model, een 24-inch 144Hz exemplaar en het Ultra HD topmodel. De laatst genoemde twee zijn voorzien van FreeSync. Er was overigens eerder dit jaar een gerucht dat de B2888UHSU, de voorloper van het hier besproken model, via een firmware update van FreeSync ondersteuning voorzien zou moeten kunnen worden, maar dat bleek uiteindelijk technisch niet haalbaar. 

Iiyama G-Master Black Hawk GE2788HS

De instapper van de drie modellen die we bespreken van Iiyama is de Black Hawk GE2788HS. De lezer die onze monitorreviews op de voet volgt (en wie doet dat nu niet), kan zich de ProLite GE2488HS herinneren, een betaalbaar '1 ms' model met zeer verdienstelijke prestaties dat we in een vergelijkingstest eerder dit jaar bespraken. De GE2788HS is het grotere broertje, met een schermdiagonaal van 27-inch, maar dezelfde Full HD resolutie. Waar de GE2488HS gemiddeld zo'n 175 euro kost, moet je voor de GE2788HS rekenen op iets minder dan 250 euro. Dat is voor een 27-inch monitor geen slechte prijs, zeker niet als er ook een snel paneel in moet zitten.

Iiyama G-Master Black Hawk GE2788HS-B1

De G-Master GE2788HS is voorzien van zo'n snel TN-paneel. Iiyama claimt 1 milliseconde responstijd; in de praktijk pakt dat uiteraard hoger uit, maar vooruitlopend op de testresultaten kunnen we wel melden dat het scherm met overdrive actief beslist lekker rap is. In dit model heeft Iiyama geen FreeSync gestopt; heel rouwig kunnen we er niet om zijn, omdat FreeSync ondersteunende videokaarten momenteel niet erg veel marktaandeel hebben, maar je koopt zo'n scherm natuurlijk voor de langere termijn en vooralsnog lijkt FreeSync betere kaarten te hebben om een universele standaard te worden dan de concurrent van Nvidia. 

FreeSync zal ook achteraf niet toe te voegen zijn (niet dat het updaten van monitor firmware gebruikelijk of wenselijk is), want een DisplayPort aansluiting ontbreekt. Wel aanwezig zijn HDMI, VGA en dual-link DVI. Verder zien we audio in- en uitgangen en ingebouwde luidsprekers. De voet is eenvoudig, het paneel kan er alleen op kantelen. 

Iiyama G-Master Black Hawk GE2788HS-B1

Als we naar de kleurweergave kijken, zien we dat de meetpunten niet echt netjes op hun plek liggen. Groen is wat oververzadigd, rood blijft juist wat achter, cyaan en magenta trekken teveel naar blauw toe en geel teveel naar groen. Toch zijn de meeste afwijkingen klein en kloppen de onderlinge verhoudingen tussen de basiskleuren aardig, waardoor de gemiddelde kleurafwijking met 3,4 (CIE1994) behoorlijk meevalt. Het witpunt neigt iets naar blauw, wat we ook terug gaan zien in de kleurtemperatuur en de gammawaarden.

Iiyama G-Master Black Hawk GE2788HS-B1
Testresultaten kleurweergave

Bij de grijswaarden zien we dat de deelkleuren tot zo'n 40 procent wit aardig bij elkaar in de buurt liggen, daarna beginnen ze toch onderling af te wijken. Bovendien liggen ze over de hele linie te laag, waardoor details in heldere delen kunnen verdwijnen. De gemiddelde gammawaarde van 1,95 ligt duidelijk onder de gewenste 2,2. Blauw overheerst duidelijk en zorgt dus voor een licht kleurzweem. Heel erg is het allemaal niet, maar de gemiddelde grijsafwijking is met 5,4 toch wat aan de hoge kant.

Iiyama G-Master Black Hawk GE2788HS-B1
Testresultaten grijswaarden en gamma 

Iiyama G-Master Red Eagle GB2488HSU-B2

De Iiyama G-Master Red Eagle GB2488HSU-B2 komt je vermoedelijk bekend voor, want de GB2488 testten we al in medio 2014, toen nog onder de naam ProLite. Het exemplaar dat we hier bespreken is echter zeker niet hetzelfde product, want het heeft nu ondersteuning voor FreeSync. Het typenummer is dan ook uitgebreid met de aanduiding -B2, in plaats van -B1.

Op het eerste gezicht zijn er overigens weinig verschillen: het bekende Iiyama chassis met de in hoogte verstelbare voet (die we zeer waarderen) waarop het paneel kan kantelen, roteren en draaien. Een FreeSync logo op de rand rond het scherm is ogenschijnlijk het enige verschil.

Iiyama G-Master Red Eagle GB2488HSU-B2

Bekijken we het scherm nader, dan zijn er nog altijd weinig zaken veranderd. Een dual-link DVI-ingang, twee keer HDMI en een DisplayPort-aansluiting, en twee keer audio. De USB hub heeft wel een upgrade gehad, die is nu 3.0 in plaats van 2.0. Verder is dus FreeSync ingebouwd; opmerkelijk is dat FreeSync werkt tot 120Hz - 144Hz kan alleen geselecteerd worden wanneer FreeSync wordt uitgeschakeld. Wat ons betreft geen groot bezwaar, maar wel vermeldenswaard. 

Iiyama G-Master Red Eagle GB2488HSU-B2Iiyama G-Master Red Eagle GB2488HSU-B2

Als we kijken naar de kleurweergave, zien we een heel behoorlijk plaatje. De meetpunten liggen niet exact op hun plek, maar de afwijking is gering en de onderlinge verhoudingen zijn goed. De gemiddelde kleurafwijking blijft dan ook ruim onder de 3, wat bijzonder netjes is. 

Iiyama G-Master Red Eagle GB2488HSU-B2
Testresultaten kleurweergave

Helaas is de grijsafwijking minder fraai, daar meten we ruim 6. Het gammaverloop schetst ook een duidelijk verhaal, over de hele linie is dat te laag, met mogelijk detailverlies in lichte delen tot gevolg. Ook zien we een forse afwijking van rood, dat niet voldoende vertegenwoordigd is. Een heel licht blauw/groen zweem is het resultaat.

Iiyama G-Master Red Eagle GB2488HSU-B2
Testresultaten grijswaarden en gamma

De oorspronkelijke GB2488 kon ons bekoren door zijn goede testresultaten voor responstijden en zijn relatief bescheiden prijs. Dit nieuwe model is vooralsnog iets duurder, volgens onze Prijsvergelijker kost de Red Eagle GB2488HSU-B2 gemiddeld iets meer dan 300 euro. De op moment van schrijven nog ruimschoots verkrijgbare voorganger is zo'n 40 euro goedkoper, maar dat is natuurlijk wel een uitlopend model. 

Winkel

Prijs BE

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

325,46 €

Prijsinformatie
325,46 €
0,00 €
325,46 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 325,46 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 325,46 €

Iiyama G-Master Gold Phoenix GB2888UHSU

Het derde model van de Iiyama G-Master serie die we bekijken is de Gold Phoenix GB2888UHSU. Deze 28 inch Ultra HD monitor is de directe opvolger van de eerder door ons geteste ProLite B2888UHSU. Net als dat model staat het TN-paneel op een in hoogte verstelbare voet. Hierop kan het scherm draaien en kantelen, maar niet roteren naar portretstand. Het belangrijkste verschil met de voorganger, op papier althans, is de ondersteuning van FreeSync - het paneel kan hiermee overweg met een range van 35 tot 60Hz. Synchronisatietechnologie is voor gamen in Ultra HD naar onze mening een flink voordeel, al was een iets lagere minimum verversingsfrequentie natuurlijk mooi geweest. Vervelender is dat het aantal videokaarten in de markt met FreeSync aan boord vooralsnog vrij beperkt is; we hopen dat dit de komende tijd flink gaat toenemen. 

Iiyama G-Master Gold Phoenix GB2888UHSU-B1

Iiyama heeft de GB2888UHSU voorzien van DisplayPort en drie HDMI-ingangen, waarvan een voldoet aan de 2.0 standaard en dus geschikt is voor 60p-weergave in de native resolutie. Voor FreeSync is uiteraard DisplayPort vereist. Verder zien we een VGA-aansluiting, een wat opmerkelijke keuze en hooguit interessant om op terug te vallen voor diagnostische doeleinden. Verder is een USB 3.0 hub ingebouwd met twee aansluitingen aan de zijkant, plus audio in- en uitgangen. Ook speakers zijn ingebouwd.

Iiyama G-Master Gold Phoenix GB2888UHSU-B1Iiyama G-Master Gold Phoenix GB2888UHSU-B1

Als we kijken naar de kleurinstellingen, dan zien we een resultaat dat aardig lijkt op dat van de GE2788HS, maar door de bank genomen net wat beter is. Ook hier oververzadigd groen en onderverzadigd rood, maar het witpunt ligt beter op zijn plek waardoor nauwelijks sprake is van een kleurzweem. De blauw-afwijking is wel behoorlijk hoog, dat neigt wat naar paars. Kalibratie is de moeite waard, want dan komt de gemiddelde afwijking allicht net onder de 3,2 (CIE1994) te liggen die we nu meten.

Iiyama G-Master Gold Phoenix GB2888UHSU-B1
Testresultaten kleurweergave

De gemiddelde grijsafwijking is met 4,1 iets hoger. De onderlinge helderheidsverdeling van de deelkleuren is behoorlijk goed, maar wel over de hele linie iets te hoog, met een gemiddeld gamma van 2,29 tot gevolg - dat valt alleszins mee. Blauw is wel duidelijk ondervertegenwoordigd, terwijl groen wat overheerst, met een licht kleurzweem tot gevolg.

Iiyama G-Master Gold Phoenix GB2888UHSU-B1
Testresultaten grijswaarden en gamma

De Gold Phoenix GB2888UHSU-B1 is verrassend prettig geprijsd, gemiddeld kost het scherm minder dan 450 euro. Dat is duidelijk lager dan de voorganger zonder FreeSync en HDMI 2.0 bij introductie kostte. 

Winkel

Prijs BE

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 2 tot 4 weken verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

375,00 €

Prijsinformatie
375,00 €
0,00 €
375,00 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 375,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 375,00 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: Levertijd 4 dagen

379,00 €

Prijsinformatie
379,00 €
0,00 €
379,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 379,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 379,00 €

GamePC.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,0%
0,00 €
0,00 € + 1,0%
0,00 €
0,00 € + 1,0%
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

379,00 €

Prijsinformatie
379,00 €
0,00 €
379,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 379,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 379,00 €

4Launch Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 17:00 en je hebt het product morgen in huis.

380,00 €

Prijsinformatie
380,00 €
0,00 €
380,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 380,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 380,00 €

Alternate.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.

385,95 €

Prijsinformatie
379,00 €
6,95 €
385,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 379,00 € Verzendkosten BE : 6,95 € Totaalprijs : 385,95 €

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Shop: 2-5 werkdagen
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

386,95 €

Prijsinformatie
379,00 €
7,95 €
386,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 379,00 € Verzendkosten BE : 7,95 € Totaalprijs : 386,95 €

Micro-Mail.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 15:30 en je hebt het product morgen in huis.

386,95 €

Prijsinformatie
380,00 €
6,95 €
386,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 380,00 € Verzendkosten BE : 6,95 € Totaalprijs : 386,95 €

directsale.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 besteld morgen in huis

387,00 €

Prijsinformatie
387,00 €
0,00 €
387,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 387,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 387,00 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:00 en je hebt het product morgen in huis.

389,00 €

Prijsinformatie
379,00 €
10,00 €
389,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 379,00 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 389,00 €

ITWare.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
10,00 €
0,00 €

394,40 €

Prijsinformatie
394,40 €
0,00 €
394,40 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 394,40 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 394,40 €

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

394,95 €

Prijsinformatie
385,00 €
9,95 €
394,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 385,00 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 394,95 €

Reichelt.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: op voorraad

397,09 €

Prijsinformatie
387,14 €
9,95 €
397,09 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 387,14 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 397,09 €

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

397,98 €

Prijsinformatie
384,99 €
12,99 €
397,98 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 384,99 € Verzendkosten BE : 12,99 € Totaalprijs : 397,98 €

Komplett.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:30 en je hebt het product morgen in huis.

399,00 €

Prijsinformatie
399,00 €
0,00 €
399,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 399,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 399,00 €

Paradigit.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Morgen in huis

399,00 €

Prijsinformatie
399,00 €
0,00 €
399,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 399,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 399,00 €

My Media Center Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 3,5%
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 16:00 en je hebt het product morgen in huis.

399,95 €

Prijsinformatie
390,00 €
9,95 €
399,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 390,00 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 399,95 €

senetic.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 6

401,05 €

Prijsinformatie
393,08 €
7,97 €
401,05 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 393,08 € Verzendkosten BE : 7,97 € Totaalprijs : 401,05 €

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: 1-3 werkdagen

402,65 €

Prijsinformatie
387,70 €
14,95 €
402,65 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 387,70 € Verzendkosten BE : 14,95 € Totaalprijs : 402,65 €

HardwareWebwinkel.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
8,00 €
0,00 €
Shop: Binnen 3 dagen

407,75 €

Prijsinformatie
397,80 €
9,95 €
407,75 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 397,80 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 407,75 €

PCKing.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
3,00 €
0,00 €
0,00 €

408,00 €

Prijsinformatie
393,00 €
15,00 €
408,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 393,00 € Verzendkosten BE : 15,00 € Totaalprijs : 408,00 €

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 16:00 en je hebt het product morgen in huis.
Grootste assortiment zakelijke IT producten van België * GRATIS Verzending * Advies op maat *

408,98 €

Prijsinformatie
408,98 €
0,00 €
408,98 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 408,98 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 408,98 €

Art & Craft

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 22:00u besteld, morgen in huis

413,04 €

Prijsinformatie
413,04 €
0,00 €
413,04 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 413,04 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 413,04 €

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 dag

416,14 €

Prijsinformatie
416,14 €
0,00 €
416,14 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 416,14 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 416,14 €

bol.com Plaza België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 18:00 besteld, morgen in huis.

416,95 €

Prijsinformatie
416,95 €
0,00 €
416,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 416,95 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 416,95 €

BytesAtWork.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
5,00 €
0,00 €
Shop: 1-3 werkdagen

422,00 €

Prijsinformatie
413,00 €
9,00 €
422,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 413,00 € Verzendkosten BE : 9,00 € Totaalprijs : 422,00 €

Conrad.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Leverbaar in 3 - 4 dagen

429,00 €

Prijsinformatie
429,00 €
0,00 €
429,00 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 429,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 429,00 €

Testmethodiek

We testen monitoren op een aantal manieren. De meeste modellen meten we door met een oudere MicroVision SS220 semi-automatische colorimeter. Deze robot meet niet alleen de kleurweergave en -temperatuur, helderheid, contrast en gamma, maar ook de helderheid onder horizontale en verticale kijkhoeken van 45 graden. Ook bepaalt hij de uniformiteit (helderheidsverdeling) met een vergelijking van de helderheid op 25 punten.

Omdat de accuratesse van de kleurechtheidmeting van de SS220 beperkt is tot de oudere CIE1976 standaard, gebruiken we daarnaast een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de geavanceerde Spectracal Calman 5 software om de monitoren ook hiermee door te meten. Daarbij registreren we maximale en minimale helderheid, contrast, gammawaarde en de kleur- en grijsafwijkingen op basis van CIE1994. Dat doen we omdat de modernere CIE2000 standaard nog altijd minder breed wordt ondersteund en we veel vergelijkingsmateriaal hebben met de oudere standaard. De nieuwe zullen we mettertijd stapsgewijs gaan invoeren in onze testprocedure. We gebruiken de i1 / Calman combinatie standaard voor metingen zoals de schermen uit de doos komen; als er een sRGB-stand is, stellen we het scherm daarop in voor deze meting. Als er een AdobeRGB-stand is, meten we die apart.

Naast de genoemde weergavemetingen, meten we doorgaans ook de reactiesnelheid, de overshoot en undershoot en de input lag. Bij gaming schermen doen we dat sowieso, bij andere schermen waar dit een mogelijk zinvol resultaat oplevert. Voor de eerste drie tests gebruiken we een fotometer in combinatie met een oscilloscoop. Voor de input lag test gebruiken we zowel een visuele vergelijking met een CRT (beeldbuis) monitor met behulp van hogesnelheid foto-opnames, als (waar mogelijk) een Leo Bodnar input lag tester. Die tester is voor het uitgangssignaal beperkt tot 1920x1080 en onze ervaring is dat de resultaten bij schermen met een hogere resolutie slecht reproduceerbaar, cq onvoorspelbaar zijn. Daarom vermelden we die resultaten niet altijd bij hogere resolutieschermen.

Ten slotte meten we het energieverbruik met behulp van gekalibreerde stroommeters, zowel bij weergave van een volledig zwart als een volledig wit beeld, en in de stand-by en uit-stand.

Instellingen voor tests

Voor alle tests geldt dat we de monitoren testen zoals ze uit de doos komen: zo zullen de meeste gebruikers deze ook inzetten. Hierbij maken we deze uitzonderingen: voor de kleurtemperatuurmeting proberen we het scherm in de stand te zetten waarbij de 6500 Kelvin het dichtst wordt benaderd, voor de sRGB- en AdobeRGB-metingen gebruiken we zoals gezegd de standen hiervoor, mits die aanwezig zijn. Als er geen sRGB-stand aanwezig is, doen we de Calman-metingen in de standaard (na herstel naar fabrieksinstellingen) weergave. Verder doen we alle metingen bij 100% helderheid, zowel omwille van een eerlijke vergelijking, als om de test hanteerbaar te houden.

Kalibratie

Vaak vragen lezers om monitoren te kalibreren, ofwel de instellingen zo aan te passen dat kleurweergave, helderheid en contrast geoptimaliseerd zijn. Dat doen we echter niet en wel om twee redenen. In de eerste plaats is het merendeel van de monitoren, vrijwel alle consumentenmodellen, alleen softwarematig te kalibreren. Dit houdt in dat je een kleurprofiel maakt voor je combinatie van videokaart en monitor: dat profiel werkt alleen met die specifieke combinatie en dan bovendien alleen voor het specifieke scherm dat je gebruikt. Ook identieke monitoren kunnen namelijk kleine onderlinge verschillen hebben, die een verschillend profiel vereisen. Hiermee stel je dus feitelijk het signaal van je videokaart bij.

Alleen monitoren voor de professionele markt en dan het gedeelte voor grafische toepassingen beschikt over de mogelijkheid deze hardwarematig te kalibreren. Dan nog blijft staan dat de instellingen die wij gebruiken, niet noodzakelijkerwijs zinnig zijn voor een exemplaar dat de lezer aanschaft. De tweede reden is dat kalibratie een tijdrovend proces is. Wat we wel kunnen doen is melden of onze testresultaten aangeven dat kalibratie zal leiden tot (bijna) perfecte weergave. Kalibratie levert altijd een verbetering op, maar de vereiste colorimeter is voor de meeste gebruikers te duur om dit zelf te doen - goede exemplaren kosten meer dan de meeste consumentenbeeldschermen.

Streefcijfers

Voor helderheid zien we bij voorkeur waardes boven de 250 cd/m² voor maximale helderheid en onder de 0,3 cd/m² voor minimale helderheid. Een helderheid hoger dan 300 cd/m² is feitelijk niet zinvol behoudens voor gebruik in extreem verlichte omgevingen en levert dus geen extra punten op. Maximaal contrast is idealiter boven de 800:1, 1000:1 is goed, daar (ruim) boven is uitstekend. Daarbij moeten we wel opmerken, dat contrastwaardes in niet verduisterde ruimtes veelal veel lager uitvallen en dat een contrast hoger dan 100-300:1 in de praktijk uitzonderlijk is. De gegeven waardes zijn vooral een indicatie van prestaties in gebruik: hoger is beter.

Voor de kleurtemperatuur is een waarde die de 6500 Kelvin zo dicht mogelijk benadert wenselijk; dit komt overeen met normale daglicht belichting. Waardes tussen de 6000 en 7000K zijn goed genoeg voor doorsnee gebruik, daar ver onder of boven levert minpunten op. Waardes tussen de 6400 en 6600K zijn uitstekend.

De gammawaarde dient de 2.2 zo dicht mogelijk te benaderen. Daarbij moeten we wel opmerken dat het hierbij ook van belang is dat de deelmetingen van 10% tot 100% helderheid óók zo dicht mogelijk bij deze 2.2 zitten, want elkaar compenserende uitschieters zijn niet wenselijk.

De kleur- en grijswaarde-afwijking is voldoende als deze lager dan 5 is, goed als deze lager dan 3 is en uitstekend als deze lager dan 2 is. Waardes boven de 5 zorgen ervoor dat we het product niet zullen aanraden voor andere dan incidentele beeldbewerking.

De reactietijden noteren we zowel in delen (rise & fall) als gecombineerd. De belangrijkste waardes zijn niet zozeer de gecombineerde 0%-100%-0% en 20%-80%-20% waardes, als de 'optimale' gemeten waardes. Die geven de resultaten weer van de instelling die zo min mogelijk overshoot en undershoot oplevert, maar wel de minimaal wenselijke snelheid van 16 ms benadert. We noteren zowel de resultaten zonder overdrive als met maximale en optimale overdrive, mits hiervoor instellingen aanwezig zijn. Mits artefacten door under- en overshoot beperkt blijven, zijn waardes van 16ms en lager voldoende, 10ms en lager goed en 6ms en lager uitstekend.

Input lag blijft een fenomeen waarvan de storende werking te betwisten valt, maar waardes hoger dan 16 ms zorgen ervoor dat we een scherm niet voor gaming zullen aanraden. Het is wel van belang te onthouden dat de resultaten van de vergelijking met CRT exlusief de responstijd van het paneel gelezen moeten worden en die van de Leo Bodnar tester inclusief die tijden.

Voor het stroomverbruik hangt het oordeel over de gemeten waarde af van het formaat van het scherm, de resolutie en kleurruimte (AdobeRGB-monitoren verbruiken meer door een complexer backlight). Wat wél vaststaat is dat een stand-by verbruik boven de 0,5W en een uit-verbruik boven de 0W niet wenselijk zijn. Een stand-by verbruik hoger dan 0,5W is bovendien in strijd met de EU wetgeving.

Testresultaten helderheid en contrast

We vergeleken de Iiyama G-Master Black Hawk GE2788HS-B1, Red Eagle GB2488HSU-B2 en Gold Phoenix GB2888UHSU-B1 met andere recent geteste gaming monitoren. Zoals altijd testen we monitoren zoals ze uit de doos komen. In de grafieken op deze en de volgende pagina's worden de modellen - we zijn de beroerdste niet - aangeduid met respectievelijk een zwart, een rood, en een geel balkje. Hoewel het geen gaming monitor is, hebben we de ProLite B2888UHSU ook even in de grafieken gezet, voor de vergelijking met het nieuwe model. Die herken je aan een grijs balkje.

Helderheid max.

De maximale helderheid is van belang om te weten of je voldoende ziet in een omgeving met veel licht. De eenheid waarin we die noteren is candela per vierkante meter ofwel cd/m², voorheen ook wel als 'nit' bekend. Als vuistregel geldt dat 200 candela per vierkante meter volstaat, voor kantooromgevingen wordt tegenwoordig meestal 250 cd/m² aangehouden.

De maximale helderheid van de GB2488HSU-B2 is vrijwel net zo hoog als die van de -B1 versie. De GB2888UHSU is wat minder helder dan de B2888UHSU, al is 263 cd/m² nog altijd prima. De GE2788HS doet het met meer dan 300 cd/m² ook uitstekend.

Helderheid min.

De minimale helderheid is een goede indicatie voor hoe contrastrijk het scherm is. Een eenvoudig sommetje leert immers dat een afname van het minimale niveau (bijvoorbeeld 0,1 cd/m²) een veel hoger effect heeft op de contrastratio dan een even grote toename van het maximale niveau. Omdat TFT-panelen altijd werken met een 'lichtbak' die door de matrix met beeldpunten heenschijnt, is een absoluut nulniveau bijna niet te bereiken. Alleen VA-modellen komen daarbij dicht in de buurt.

Hier zien we dat Iiyama een zwak punt van de eerste GB2488HSU flink heeft aangepakt: de minimale helderheid is met 0,37 cd/m² een stuk beter. Het is nog altijd niet fantastisch, maar vergeleken met de 0,6 cd/m² van de eerste editie is het een grote vooruitgang. De zwartwaarde van de GE2788HS van 0,22 cd/m² is, zeker voor een TN-paneel, indrukwekkend.

Helderheid uniformiteit

De helderheid uniformiteit geeft aan hoe gelijkmatig een paneel verlicht wordt. We delen het scherm op in een aantal zones en meten de helderheid. De vermelde waarde is de helderheid van het minst heldere deel, als percentage van het helderste deel. Waardes boven de 75% zijn acceptabel, vanaf 80% rekenen we het als 'goed' en boven de 85% is erg goed. 

Bij deze meting zien we de gaming-modellen van Iiyama mooi over het testveld verdeeld. De GE2788HS voert het veld aan met een uitstekende uniformiteit van 88%, de GB2488HSU-B2 doet het met 84% ook erg goed, de GB2888UHSU bungelt onderaan, maar 78% is nog altijd in de praktijk heel acceptabel.

Contrast

De GE2788HS zet mede door zijn lage zwartwaarde een zéér goed contrast neer. De nieuwe GB2488HSU-B2 doet het veel beter dan zijn voorganger (die onderaan de grafiek blijft hangen) en de GB2888UHSU presteert ook beter dan de voorloper. Dat is altijd prettig om te zien bij een nieuwe generatie.

Testresultaten helderheid onder kijkhoek

De helderheid onder een kijkhoek zegt iets over de beeldkwaliteit wanneer het scherm niet recht van voren wordt bekeken. TN-panelen verkleuren altijd in meerdere of mindere mate, IPS- en VA-schermen hebben daar veel minder last van. De helderheid neemt altijd af, ongeacht de paneeltechniek. Horizontaal zijn waardes boven de 47% goed en boven de 50% zeer goed, verticaal zijn waardes boven de 10% redelijk, boven de 15% goed en boven de 20% erg goed.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden horizontaal

Het Innolux paneel in de B2888UHSU en nieuwe Iiyama Gold Phoenix GB2888UHSU blijft een topper qua horizontale kijkhoek, getuige de positie bovenin deze grafiek. De nieuwe GB2488HSU-B2 doet het net wat minder dan de voorganger, wellicht een consequentie van de andere instelling van de zwartwaarde, maar die trade-off is naar onze mening te rechtvaardigen. De GE2788HS blijft ook onder de 50%, maar ook daar kunnen we gezien het hoge contrast en de uitstekende uniformiteit mee leven.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden verticaal van boven

Verticaal van boven is de kijkhoek bij de GE2788HS het minste, maar 13% is voor een TN-scherm nog altijd respectabel; de andere modellen doen het gewoon goed.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden verticaal van onderen

Ook verticaal van onderen bezien is de helderheid van de Iiyama gaming monitoren wederom bovengemiddeld goed, netjes!

Testresultaten kleurtemperatuur en kleurechtheid

De kleurweergave beoordelen we aan de hand van een aantal aspecten. Belangrijk om te weten is, dat door middel van kalibratie altijd veel te verbeteren is. Echter, bij het merendeel van de beeldschermen gaat het dan om kalibratie van het videosignaal, in combinatie met de monitor. Het aantal beeldschermen dat in hardware gekalibreerd kan worden is erg klein en deze modellen zijn significant duurder. Om die reden is het niet zinvol beeldschermen te kalibreren voor een test. In plaats daarvan meten we of en in welke mate een monitor middels kalibratie te verbeteren valt. Daarbij gaan we uit van de sRGB-kleurruimte.

Voor deze metingen maken we gebruik van de CALman software van SpectraCal, in combinatie met een X-rite i1 Display Pro colorimeter.

Native kleurtemperatuur

We kijken hoe dicht we zonder kalibratie de 6500 K kunnen benaderen, een kleurtemperatuur die wordt beschouwd als het meest geschikt voor dagelijks gebruik en een die dicht met die van daglicht overeenkomt.

De gemeten kleurtemperatuur van de Gold Phoenix GB2888UHSU van Iiyama is bijna perfect, maar ook de GB2488HSU-B2 is zeer goed afgesteld, duidelijk beter dan de voorganger. De GE2788HS-B1 komt wat te hoog uit. Het resulterende lichte blauwzweem zagen we al in onze metingen terug bij de individuele bespreking.

Gammawaarde

De gemeten gammawaarde komt alleen bij de GB2888UHSU in de buurt van wat het moet zijn. Hier maakt Iiyama er een beetje een potje van, zowel voor de GB2488HSU-B2 als, in mindere mate, voor de GE2788-B1.

Kleurechtheid

De grijswaarde afwijking is bij alle nieuwe gaming 'vogels' van Iiyama te hoog, en we zien hier ook een achteruitgang ten opzichte van de respectieve voorgangers - dat is jammer.

Dat is ook bij de kleurafwijking het geval, alleen de nieuwe GB2488HSU weet de score van zijn voorganger te evenaren.

Testresultaten reactietijd en input lag

Reactiesnelheid is de aanduiding voor hoe snel pixels van kleur kunnen veranderen. Een waarde minder dan 16 milliseconden is vereist om voldoende te scoren, onder de 10 is goed, onder de 5 is uitzonderlijk goed. We hebben minder modellen getest met overdrive actief, dus het vergelijkingsmateriaal is daar wat beperkt. De 20%-80%-20% test is lastiger en telt dus zwaarder mee.

Hier zien we resultaten om van te smullen. De Iiyama Red Eage GB2488HSU-B2 presteert nog wat beter dan zijn voorloper; de GB2888UHSU presteert nagenoeg gelijk en laat ook uitstekende responstijden zien. De GE2788HS ten slotte doet het, zeker voor een relatief 'budget' model, eveneens erg goed. Uiteraard wel met de nodige overdrive, maar de overshoot is heel laag.

0%-100%-0%

20%-80%-20%

Overshoot en undershoot

Input lag

Onze metingen met de Leo Bodnar input lag tester zijn voor schermen met een resolutie hoger dan 1920x1080 niet consistent, mogelijk omdat het 1920x1080 signaal door die monitoren moet worden opgeschaald. Dat is natuurlijk niet per se representatief voor de praktijk waarbij de native resolutie wordt aangevoerd. Onze standaard input lag metingen waarbij we vergelijken met een CRT-beeldbuis zijn daarom een tweede indicatie.

Van de GB2488HSU-B2 verkregen we geen resultaten van de Leo Bodnar tester die overeenkwamen met de bevindingen in de praktijk, om welke reden we die vooralsnog niet in de grafiek hebben opgenomen. Hierover zijn we nog in gesprek met Iiyama.

Testresultaten energieverbruik

Het stroomverbruik van monitoren is de laatste jaren sterk verbeterd. Verbruikte een 27-inch scherm uit 2008 nog ruim 80 watt, anno 2013 meten we een verbruik dat ruimschoots de helft lager ligt. Hoe kleine de beelddiagonaal, des te lager het verbruik. Omdat TFT-beeldschermen feitelijk altijd verlicht zijn, verschilt het stroomverbruik tussen een volledig wit en een volledig zwart beeld niet heel veel. Dynamische verlichting kan van invloed zijn, maar werkt meestal dermate slecht dat we het niet zouden adviseren.

Wel van belang om te weten is dat IPS- en VA-monitoren meer stroom verbruiken bij het weergeven van wit beeld, maar dat de tot dusver meest gebruikte TN-techniek juist bij zwart beeld het meeste verbruikt. Daarnaast is het van belang dat de EU voorschrijft dat monitoren (en veel andere elektrische apparatuur) die vanaf 1 januari 2013 in de markt belanden niet meer dan 0,5 watt in stand-by mogen verbruiken, waar dat in 2012 nog 1 watt was.

De Iiyama G-Master monitoren doen het in vergelijking met de concurrentie wisselend. De GE2788HS is zuiniger dan andere 27-inch modellen, wat vermoedelijk wel deels verklaarbaar is door de lagere verversingsfrequentie. De GB2488HSU-B2 is wel duidelijk minder zuinig dan de andere 24-inch 144Hz modellen - het scheelt niet heel veel, maar het is toch ruim 10W meer dan bijvoorbeeld de BenQ XL2411Z. De Gold Phoenix GB2888UHSU is marginaal zuiniger dan zijn voorloper. Zeker als je bedenkt dat het een Ultra HD-monitor is, is het verbruik in vergelijking met 27-inch Full HD-modellen zeer bescheiden.

Foto's

Op deze pagina vind je alle foto's en schermafdrukken van de Iiyama G-Master monitoren.

Iiyama G-Master Black Hawk GE2788HS-B1

Iiyama G-Master Red Eagle GB2488HSU-B2

Iiyama G-Master Gold Phoenix GB2888UHSU-B1

Specificaties

Algemeen
 
MerkIiyamaIiyamaIiyama
ProductnaamG-Master Black Hawk GE2788HS-B1G-Master Gold Phoenix GB2888UHSU-B1G-Master Red Eagle GB2488HSU-B2
ProductcodeGE2788HS-B1GB2888UHSU-B1GB2488HSU-B2
DetailsProductinfoProductinfoProductinfo
Paneeleigenschappen
Scherm formaat27 inch28 inch24 inch
Resolutie1920x10803840x21601920x1080
Pixeldichtheid82 ppi157 ppi92 ppi
PaneeltechniekTNTNTN
Gebogen scherm
BacklightLEDLEDLED
Beeldverhouding16:916:916:9
Pixelgrootte0.311 mm0.16 mm0.277 mm
Ondersteuning voor 3D
Touchscreen
Overdrive optie aanwezig
120 Hz
144 Hz
AMD FreeSync
AMD FreeSync min. freq.35 Hz35 Hz
AMD FreeSync max. freq.60 Hz120 Hz
Nvidia G-Sync
Maximale verversingsfrequentie60 Hz60 Hz144 Hz
Aansluitingen & functionaliteit
D-Sub (VGA) ingang
HDCP compatible
DVI ingang
HDMI
Aantal HDMI ingangen132
Hoogst ondersteunde HDMI-versie2.0
MHL
DisplayPort
Mini-DisplayPort ingang
Aantal DisplayPort ingangen11
DisplayPort uitgang
Thunderbolt
USB Type-C
Picture-in-Picture on-screen
Picture-by-Picture on-screen
3,5mm jack audio uit
3,5mm jack audio in
Geïntegreerde USB HUB
USB versie3.03.0
Geïntegreerde luidsprekers
Geïntegreerde webcam
Geheugenkaartlezer
Geïntegreerde TV-tuner
Fysieke eigenschappen
Afmeting - Breedte64.2 cm66.2 cm56.7 cm
Afmeting - Hoogte46.3 cm41.9 cm52.9 cm
Afmeting - Diepte24.5 cm23 cm39.2 cm
In hoogte verstelbaar
Minimum hoogte bovenrand46.3 cm41.9 cm39 cm
Maximum hoogte bovenrand46.3 cm56.1 cm52.9 cm
Maximaal in hoogte verstelbaar0 cm14.2 cm13.9 cm
Portretmodus
BeugelbevestigingVesa 100mmVesa 100mmVesa 100mm
Gewicht4.64 kg7.74 kg5.6 kg
KleurZwartZwartZwart
Eigenschappen fabrikantopgave
Aantal kleuren16.7 mln1070 mln16.7 mln
AdobeRGB
Reactietijd1 ms1 ms1 ms
Helderheid300 cd/m²300 cd/m²350 cd/m²
Contrastratio1000 : 11000 : 11000 : 1
Maximale horizontale kijkhoek170 °170 °170 °
Maximale verticale kijkhoek160 °160 °160 °
Flikker reductie
Stroomverbruik (actief)30 W42 W35.3 W
Stroomverbruik (in standby)0.5 W0.5 W0.5 W
Garantie
Garantie termijn3 jaar3 jaar3 jaar
Meegeleverde accessoires
Afstandsbediening
Digitale videokabel meegeleverd

Conclusie

Iiyama heeft zijn gaming monitoren een mooie update gegeven, waardoor ze weer goed kunnen meekomen in de markt. Dat ze ook beter herkenbaar zijn is mooi meegenomen, al blijft de keuze welke modellen nu 'G-Master' en welke 'ProLite' zijn nog wat arbitrair. De recent geteste B2783QSU zou bijvoorbeeld prima in dit rijtje passen als WQHD-model, maar wordt toch primair als een zakelijk product gepositioneerd. 

Belangrijker zijn de prestaties en die zijn, als we beginnen met kijken naar de responstijden, gewoon goed. De betaalbare GE2788HS maakt effectief gebruik van overdrive en is dan als 250 euro kostend model een interessante optie als je niet teveel wilt uitgeven, maar toch een goede game-ervaring wilt hebben. Naast de goede responstijd valt het op door zijn zeer goede uniformiteit en contrast, terwijl ook de kijkhoeken voor een TN-scherm niet tegenvallen. De kleurechtheid kan beter, maar onder de streep krijg je voor een bescheiden bedrag een prima product, goed voor een Great Value award.

De GB2488HSU-B2 heeft ons overwegend goed weten te overtuigen, waarbij opvalt dat de prestaties qua responstijd nog wat zijn toegenomen ten opzichte van de voorganger - maar belangrijker is dat het contrast dankzij een sterk verbeterde zwartwaarde een stuk beter is. Ook de kijkhoeken zijn, zeker voor een TN-scherm, erg goed. Dat geldt ook voor de kleurtemperatuur. Een zwak punt is de standaard gamma-instelling, maar onder de streep is dit model zeker een aanrader als je een 144Hz monitor zoekt, en dus belonen we het met een Excellent Choice award.

De GB2888UHSU-B1 ten slotte is een erg goede optie als je wilt gamen in 4K en niet teveel wilt uitgeven. Het is een erg snel paneel, met uitstekende kijkhoeken en heel behoorlijke prestaties wat betreft kleurweergave. De aanwezigheid van HDMI 2.0 is wat ons betreft een pluspunt, het is het eerste scherm in deze prijsklasse met die aansluiting dat we in ons testlab zien. Met een gemiddelde prijs van iets meer dan 400 euro zou het al een Great Value award ontvangen, maar voor gaming is het gewoon een uitstekende keuze, oftewel een Excellent Choice. 


Iiyama G-Master Red Eagle GB2488HS-B2
Iiyama G-Master Gold Phoenix GB2888UHSU-B2


Iiyama G-Master Black Hawk GE2788HS-B1


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Great Value Iiyama G-Master Black Hawk GE2788HS-B1

Iiyama G-Master Black Hawk GE2788HS-B1

 • 27 inch
 • 1920x1080
 • 82 ppi
 • TN
 • 60 Hz
 • HDMI
 • 1 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Great Value Iiyama G-Master Gold Phoenix GB2888UHSU-B1

Iiyama G-Master Gold Phoenix GB2888UHSU-B1

 • 28 inch
 • 3840x2160
 • 157 ppi
 • TN
 • AMD FreeSync
 • 60 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1

375,99 €

11 winkels
Excellent Iiyama G-Master Red Eagle GB2488HSU-B2

Iiyama G-Master Red Eagle GB2488HSU-B2

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • AMD FreeSync
 • 144 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1

325,46 €

1 winkel
0
*