Logitech G510s, G410 en G910 review: gaming toetsenborden voor elk budget

31 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Logitech G510s
 3. 3. Logitech G910 Orion Spark
 4. 4. Logitech G910 - extra functies
 5. 5. Logitech G410 Atlas Spectrum
 6. 6. Conclusie
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Inleiding

Lange tijd was Logitech het eerste merk waar je aan dacht voor een gaming muis en toetsenbord. Inmiddels heeft het van oorsprong Zwitserse bedrijf heel wat concurrentie te duchten, maar het maakt nog altijd een imposant assortiment aan randapparatuur gericht op gamers. Voor dit artikel bespreken we drie verschillende gaming toetsenborden van het merk, in diverse prijsklassen: de Logitech G510s, de G410 Atlas Spectrum en de G910 Orion Spark.


Logitech heeft het afgelopen jaar een verandering ondergaan wat betreft strategie. Het bedrijf heeft feitelijk twee speerpunten: de op accessoires en lifestyle producten gerichte Logi-tak en een poot die hernieuwde focus heeft voor een doelgroep waarbij het merk van oudsher goed in de smaak valt, gamers. Logitech Gaming heeft een fors en groeiend assortiment aan gaming hardware, waaronder de nog te bespreken G633 en G933 headsets, maar ook een flinke keuze aan toetsenborden.

Logitech G510s Gaming Keyboard
Logitech G510s

In Hardware.Info Magazine #6/2015 bespreken we een groot aantal mechanische gaming toetsenborden, waaronder het topmodel de Orion Spark G910 en de TKL-variant Atlas Spectrum G410. De ruimte op papier is echter beperkt en door de focus op mechanische toetsen paste het andere model dat we ook ter review aangeboden kregen, niet in dat verhaal. 

Logitech G910 Orion Spark
Logitech G910 Orion Spark

In dit artikel bespreken we beide mechanische modellen plus de wat lager gepositioneerde, en dus goedkopere G510s met een andere toetstechniek. De voorloper daarvan beloonden we destijds met een Silver Award, dus we zijn benieuwd naar hoe de opvolger bevalt. De Logitech G510s kost overigens nog altijd 99 euro volgens onze Prijsvergelijker, dus het is zeker geen instapmodel. Vergeleken met de G410 en de G910 valt het echter nog wel mee, die kosten respectievelijk 139 en 169 euro.

 Logitech G410 Atlas Spectrum
Logitech G410 Atlas Spectrum

Logitech G510s

De Logitech G510s kent een lange geschiedenis. Logitechs G15 werd alweer tien jaar geleden geïntroduceerd en sindsdien regelmatig geüpdatet. De G510s is het voorlopige laatste resultaat van deze evolutie. Dit toetsenbord kenmerkte zich door een ingebouwd scherm waarop game- en PC-informatie getoond kan worden. Dat scherm treffen we ook aan op de G510s, de update van de eerder door ons geteste en met een Silver award bekroonde G510.

Logitech G510s Gaming Keyboard

De G510s vertoont op het eerste gezicht de nodige gelijkenissen met dat model. De indeling van de toetsen is hetzelfde, inclusief de wat ons betreft overbodige en onhandige extra pipe/backslash toets naast de linkershift, die daardoor erg klein wordt - een onhebbelijkheid die helaas alle Logitech toetsenborden die hier verkocht worden delen. Links naast het hoofdeiland met toetsen liggen drie eilanden van zes programmeerbare G-toetsen, met daarboven drie M-toetsen waarmee deze toetsen andere functies kunnen krijgen. Daar weer naast zit een MR-toets om macro's direct op het toetsenbord op te nemen.

Logitech G510s Gaming Keyboard

Verder is er de schakelaar om de Windows-toetsen uit te zetten, een ingebouwde geluidskaart met headset-aansluitingen en knoppen voor het dempen van speakers en microfoon, een verlichtingsschakelaar, aparte mediaspelertoetsen en een volumewiel en een aparte demptoets voor het geluid. Ook is de G510s net als de voorganger voorzien van RGB-achtergrondverlichting. Niet per toets, maar voor het hele bord. Ook de schermverlichting kleurt daarbij mee. Het display kan nog altijd game- en systeeminformatie weergeven, alsmede nieuwsberichten, een stopwatch en nog heel wat meer. Een optionele polssteun is ook meegeleverd.

Logitech G510s Gaming Keyboard

Tot zover de overeenkomsten; de verschillen zijn cosmetisch subtiel, maar ze zijn er wel. De G510s heeft duidelijk gemarkeerde WASD-toetsen en ook de cursortoetsen hebben een ander kleurtje gekregen. Daarnaast zou de afwerking van de toetsen anders moeten zijn, waardoor ze minder snel vuil vasthouden. Ten slotte is de G510s geüpdatet om samen te werken met de nieuwste versies van de Logitech Gaming Software. Die is inmiddels aan versie 8.76 toe (op moment van schrijven) en biedt een keur aan mogelijkheden om het bord in te stellen. Het kan ook samen werken met de Arx Control app die Logitech heeft voor iOS en Android, maar voor dit bord is die app net wat minder interessant, omdat er een display is ingebouwd met grotendeels dezelfde mogelijkheden.

Qua aanslag is de G510s naar onze mening nog altijd een prettig toetsenbord. Weliswaar zijn het rubber dome schakelaars, maar die heb je ook in soorten en maten, en de versie die Logitech heeft gebruikt heeft een prettige respons en voelt zeer solide aan. Als je niet per se gebruikt wilt maken van mechanische schakelaars, dan krijg je met dit bord zeer veel extra mogelijkheden voor een prijs die lager is dan van de meeste, ook 'kale'  mechanische borden. Feitelijk is Logitechs G710s een van de grotere concurrenten, want dat bord is maar een paar tientjes duurder. Desalniettemin is de G510s alleen al vanwege zijn compleetheid een aanrader.

Winkel

Prijs BE

Komplett.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: 3-10 werkdagen

99,00 €

Prijsinformatie
99,00 €
0,00 €
99,00 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 99,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 99,00 €

Logitech G910 Orion Spark

De Logitech G910 Orion Spark is het huidige topmodel van het merk, nog luxer en hoger gepositioneerd dan de eerder door ons besproken en met een Gold award bekroonde G710+. Dat model is, zeker voor de gemiddelde prijs van nog geen 120 euro, nog altijd een uitstekende koop. De G910 is een stuk duurder, met een gemiddelde prijs van 169 euro, maar het biedt dan ook de nodige extra's. 

Logitech G910 Orion Spark

Een cosmetisch verschil met de G710+ is de verlichting van de toetsen: die is monochroom bij de goedkopere model, maar voorzien van RGB-leds bij dit topmodel. Dat betekent dat je niet alleen allerlei kleurrijke effecten kunt tonen, maar ook dat je met de meegeleverde software door middel van de toetskleur ook informatie hebt, bijvoorbeeld over de cooldown van wapens of spreuken. 

Logitech G910 Orion Spark
De Romer-G switch van Logitech en Omron

Belangrijker is dat de G910 gebruik maakt van een andere toetstechniek. De G710+ heeft Cherry MX-schakelaars, maar voor de G910 ontwikkelde Logitech samen met sspecialist Omron (bij kenners bekend als maker van muistoetsschakelaars met een zeer lange levensduur) een nieuw type schakelaars, die het Romer-G heeft gedoopt. Deze mechanische schakelaars kenmerken zich door een kortere aanslag van 3 mm, met een actuatiepunt van 1,5 mm. In de praktijk betekent dit dat een aanslag sneller wordt geregistreerd dan bij Cherry MX-schakelaars. Een tweede voordeel van de nieuwe toetsen is dat deze ontworpen zijn om verlicht te worden; in het midden is ruimte voor een LED, waar die bij Cherry switches altijd wat naar boven gepositioneerd moet zijn, met ongelijkmatige verlichting tot gevolg. Last but not least moeten deze schakelaars maar liefst 70 miljoen aanslagen kunnen verdragen, 20 miljoen meer dan 'gewone' Cherry MX switches - het klinkt in elk geval als een veilige gedachte.

Logitech G910 Orion Spark
De key caps van de G910 hebben een bijzondere inkeping. 

Bijzonder is dat de toetsen voorzien zijn van een duidelijk profiel, met een inkeping waar je vingers terecht moeten komen. Dit moet 'misslaan' vermijden en in de praktijk werkt het na enige gewenning ook heel behoorlijk. Het is echter wel iets om rekening mee te houden, we kunnen ons voorstellen dat niet iedereen hier enthousiast over wordt. 

Logitech G910 - extra functies

Qua extra functionaliteit val je met de G910 met je neus in de boter. Naast de standaard toetsen biedt Logitech een trits apart te programmeren macrotoetsen, drie knoppen om profielen aan toe te wijzen, de mogelijkheid macro's direct met het toetsenbord op te nemen (naast de mogelijkheden daarvoor in de driver, waarover verderop meer), aparte mediatoetsen inclusief een draaiwiel voor het volume en een toets om de Windows-toetsen te (de)activeren. Functionaliteit die we missen zijn aparte USB en audio-aansluitingen. De polssteun is desgewenst te verwijderen.

Logitech G910 Orion Spark

Een uittrekbare steun dient om je smartphone in te plaatsen. Daarop kan je de Logitech Arx Control app openen, die informatie geeft over je toetsenbord zonder dat je je game hoeft te verlaten. Zo kan je hiermee je lijst van macro's bekijken, maar ook kan de app informatie geven over beschikbare systeembronnen en de temperatuur van de GPU of CPU. Ook kan je er een mediaspeler mee bedienen. Deze app is beschikbaar voor Android en iOS. Hieronder zie je een aantal screenshots van deze app (Android versie).

Met de M- en G-toetsen kan je macro's opnemen, in totaal kan je per G-toets 3 verschillende macro's toewijzen en dus in totaal 27 functies per game programmeren. In de software kan je nog veel meer instellen dan via het toetsenbord alleen. Logitechs Gaming Software, zoals het bedrijf het pakket simpelweg noemt, is bijzonder uitgebreid en een van de betere toetsenbord driver suites die we onder ogen hebben gehad. Hieronder zie je een selectie screenshots van deze software om een indruk te krijgen van de mogelijkheden. Aardig is de optie om een heatmap te maken van de meest (en minst) gebruikte toetsen.

Logitech G410 Atlas Spectrum

De G410 Atlas Spectrum is het kleine broertje van Logitechs G910. Het is een TKL oftewel ten-key-less model, zodat je de muis dichter bij je keyboard kunt leggen, dan wel daar gewoon meer ruimte voor hebt. Wat je inlevert is het numerieke gedeelte, maar dat is niet het enige. Hoewel de G410 maar een paar tientjes minder kost dan de G910, is het een aanzienlijk minder uitgebreid product.

Logitech G410 Atlas Spectrum

Laten we beginnen met de overeenkomsten. Ook dit model heeft Romer-G switches met een korte travel en een hoog actuatiepunt, en RGB-verlichting onder de toetsen. Ook dit model heeft een toets om de Windows-knoppen tijdelijk uit te schakelen, en een uitschuifbare houder voor een smartphone. Daarmee houden de overeenkomsten echter op. Er zijn geen macrotoetsen of aparte mediatoetsen. Wel kan je mediafuncties bedienen met een extra functieknop, die de plaats van de rechter windowstoets inneemt. Er is geen volumeregeling.

Logitech G410 Atlas Spectrum

Wat jammer is, is dat de afwerking van de G410 Atlas Spectrum gewoon minder goed overkomt dan die van de G910, het oogt allemaal wat goedkoop, wat niet geholpen wordt door de combinatie van glimmend en 'ruw' plastic. De toetsen zijn ook niet voorzien van een profiel, maar vrij standaard key caps. Dat kan je natuurlijk ook juist als voordeel zien. Een ander pluspuntje is de ingebouwde handgreep; Logitech heeft dit model duidelijk ontworpen voor de LAN-partyganger en in die zin is de 'lichtere' uitvoering wel te begrijpen - maar minder als we naar het prijskaartje kijken.

Logitech G410 Atlas Spectrum

De compacte uitvoering betekent ook dat er geen macrotoetsen op het bord zitten - maar er zit geheel geen macrofunctionaliteit in, zo blijkt wanneer we de software - dezelfde Logitech Gaming software als voor de G910 - bekijken. Je kan de verlichting instellen en verschillende profielen voor verschillende games maken, zodat bijvoorbeeld alleen de voor de game noodzakelijke toetsen oplichten, en daar houdt het mee op. 

Dat maakt de G410 Atlas Spectrum een wat beperkter product, dat heel uitdrukkelijk bestemd is voor de reizende gamer, maar die moet dan wel de nodige compromissen accepteren. 

Conclusie

Als je een wat luxer gaming toetsenbord zoekt, ben je bij Logitech aan het goede adres. Naast de eerder besproken en zeer concurrerend geprijsde G710+ zijn ook de G510s en de G910 zeer interessante opties. De eerste is prettig compleet en ook een goede keuze als je niet per se een toch vrij zwaar model met mechanische toetsen wilt. Bovendien is het qua aantal macrotoetsen nog altijd het meest uitgebreid. De ingebouwde geluidskaart zien we minder als voordeel, maar kan mooi meegenomen zijn.

De G910 is wat ons betreft een van de beste opties als je een topklasse mechanisch gaming toetsenbord zoekt. Er zijn een paar concurrenten die het evenaren, maar niet veel. Qua prijs is is hij weliswaar niet goedkoop, maar zeker niet de duurste in zijn klasse. De Romer-G schakelaars zijn wat ons betreft heel geslaagd, over de key caps zullen de meningen verschillen. De vele extra mogelijkheden maken het tot een aanrader, maar de Logitech Gaming Software tilt het product naar een nog hoger niveau.

Over de G410 zijn we minder enthousiast. Het is begrijpelijk dat Logitech veel heeft weggelaten ten behoeve van de draagbaarheid, maar de afwerking en kwaliteit komen ook een stuk minder goed over, terwijl de prijs wel behoorlijk stevig is.


Logitech G910 Orion Spark


Logitech G510s


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Logitech G410 Atlas Spectrum

Logitech G410 Atlas Spectrum

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Logitech G510s Gaming Keyboard

Logitech G510s Gaming Keyboard

 • Toetsenbord
 • Qwerty

99,00 €

1 winkel
Ultimate Logitech G910 Orion Spark

Logitech G910 Orion Spark

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
0
*