Samsung Wireless Audio Multiroom R1, R3 en R5 review: 360 graden speakers

22 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uitstekende app
 3. 3. 360 graden geluid dankzij Ring Radiator
 4. 4. Testverantwoording
 5. 5. Luisterimpressie: Samsung R1, R3, R5
 6. 6. Conclusie
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Inleiding

Enkele maanden geleden publiceerden we een review van de M-lijn van multiroom speakers van Samsung. Toen waren net de nieuwe cilindrische R-modellen aangekondigd. Inmiddels hebben we de R1, R3 en R5 ook getest en in deze review lees je hoe die zijn bevallen. 


Samsung WAM5500 Black

Met de R-lijn heeft Samsung een bijzondere lijn multiroom-speakers op de markt. We hebben het dan allereerst over de niet alledaagse cilindrische vormgeving, wat ervoor zorgt dat deze modellen niet echt een voorkant hebben. Bovenop zitten knoppen, die niet opvallen, want dat zijn capacitieve exemplaren. Alleen de volumeknoppen zijn voorzien van enig profiel. Midden bovenop de speakers zit de play/pause-knop, waar ook het volumeniveau in wordt getoond als je dit aanpast en die knippert tijdens het opstarten en tijdens het opzetten van de draadloze verbinding met het thuisnetwerk, op 2,4 of 5 GHz. Wil je naar het volgende nummer toe, dan doe je dit door over de bovenkant in de juiste richting te vegen. Hetzelfde geldt voor het teruggaan naar het vorige nummer. Verder is er nog een knop aangebracht waarmee je tussen inputs kunt schakelen. Naast wifi is er ook nog Bluetooth en TV SoundConnect. Met dat laatste kun je de speakers (in combinatie met een compatibele Samsung-televisie), om de audio van de tv via de speakers te laten lopen. 

Voor de aansluitingen op de R1, R3 en R5 moet je onderop zijn. Veel meer dan een aansluiting voor het netsnoer zit daar overigens niet, waarbij opvalt dat er in de R1 geen ruimte mee was om de voeding te integreren. Daar zit dus een extra blokje bij. De R3 en R5 hebben de voeding wel geïntegreerd. Daarnaast hebben alle drie de speakers een micro usb-aansluiting, die er louter zit voor servicedoeleinden. Verder zien we bij de drie modellen nog een knopje zitten dat je moet indrukken als je een al gekoppelde speaker wilt koppelen aan een nieuw netwerk. Als je de speakers voor het eerst koppelt, heb je dit knopje overigens niet nodig. Dan zoeken app en speaker elkaar automatisch. Ten slotte zien we onderop nog een aansluiting zitten voor montage op een standaard.

Samsung WAM3500

De Samsung R1 (WAM1500), R3 (WAM3500) en R5 (WAM5500) zijn op het moment van schrijven te koop voor respectievelijk 199, 299 en 399 euro.

Uitstekende app

De app hebben we in onze review van de M3, M5 en M7 al uitgebreid behandeld en die is de afgelopen maanden niet noemenswaardig veranderd. Dat hoeft wat ons betreft ook zeker niet. We hebben inmiddels veel ervaring met multiroom-speakers en vinden de app van Samsung niet onderdoen voor bijvoorbeeld die van Sonos. Visueel en qua gebruiksgemak vinden we hem zelfs superieur aan die app. Een voordeel van de Sonos-app is dat Spotify er bijvoorbeeld in draait, terwijl dat bij die van Samsung (en alle andere fabrikanten overigens) niet het geval is. 

Met behulp van de app kun je bestanden die elders in je netwerk opgeslagen zijn, via dlna afspelen. Je kunt hierbij gaan tot 24-bit en een sampling rate van 192 kHz. Daar is in ieder geval weinig mis mee. Het aanbod aan streaming-diensten is nog even uitgebreid als de vorige keer dat we de app goed hebben doorgenomen. Je kunt meerdere speakers dus ook groeperen en in surround zetten. Stereoweergave is jammer genoeg niet mogelijk. Dat zou echt nog iets toevoegen. Voor het koppelen van meerdere speakers aan elkaar, is het overigens zaak om een los aan te schaffen hub te gebruiken. Het werkt weliswaar ook als je het zonder hub probeert, maar dan is de stabiliteit verre van gegarandeerd, is onze ervaring.

Hieronder hebben we voor de volledigheid nog een selectie screenshots van de Samsung Multiroom-app opgenomen.

360 graden geluid dankzij Ring Radiator

Het belangrijkste uiterlijke kenmerk van de Samsung R1, R3 en R5 is uiteraard de cilindrische vormgeving. Daar is niet alleen voor gekozen omdat iemand dat een geinige vorm vond. Het is de bedoeling dat deze speakers door deze vormgeving hun geluid in alle richtingen gelijkmatig afstralen. Dit is mogelijk door de Ring Radiator-technologie. De speakers bestaan uit een koker met onderop de woofer en bovenop de tweeter. In het geval van de R1, zijn de diameters hiervan respectievelijk 88 mm en 25 mm, bij de R3 103 mm en 25 mm en bij de R5 125 mm en 25 mm. De tweeter is dus bij alle drie de modellen in ieder geval fysiek even groot.

Samsung WAM1500

De naar boven en onder gerichte oriëntatie van de drivers is echter nog niet het hele verhaal achter de Ring Radiator-technologie. Het belangrijkste onderdeel is wellicht de zogeheten akoestische lens. Daarvan heeft iedere speaker er twee, eentje tegen de tweeter en eentje tegen de woofer aan. Deze lenzen gedragen zich zoals je dat van een optische lens gewend bent, maar verspreiden/breken nu niet het licht, maar het geluid. De lenzen zorgen ervoor dat er in alle richtingen (360 graden) gelijkmatig geluid afgestraald wordt. Dus ook al zit er rondom de complete cilinder luidsprekerstof, het geluid komt uiteindelijk maar uit enkele relatief smalle spleten. Als je op een centimeter of 30 of minder gaat luisteren, is dat ook goed te horen, ons viel het van grotere afstand in ieder geval niet op. Niet iedere speaker heeft een en ander hetzelfde toegepast gekregen. Bij de R3 en R5 is er duidelijk sprake van een extra afstand tussen woofer en ondergrond door het 'voetje'. De R1 staat plat op de grond.

Samsung WAM1500
De R1 staat plat op de grond...

Samsung WAM5500 Black
...bij de R3 en R5 is er wat meer ruimte.

Hoe het geluid klinkt, is iets waar we op de volgende pagina's op terugkomen. Wat we nu al wel kunnen zeggen, is dat de claim van Samsung dat de R1, R3 en R5 een geluidsbeeld van 360 graden neerzetten, standhoudt. We hebben dit uiteraard getest door een speaker midden op een tafel te zetten en vervolgens meerdere rondjes rondom de tafel (en dus de speaker) te lopen. Wij konden geen noemenswaardige verandering in het geluidsbeeld waarnemen in ieder geval. Of deze karakteristiek iets is waar veel gebruikers op zitten te wachten, daar kun je een flinke boom over opzetten. Het is op zich goed dat er een breed geluidsbeeld wordt geproduceerd, maar helemaal in de rondte zal niet vaak nodig zijn.

Testverantwoording

Geluid en het beoordelen ervan is een vrij subjectieve aangelegenheid. Om toch een een zo objectief mogelijk beeld te krijgen, hebben we de speakers in deze test in exact dezelfde omgeving getest. Nadat we ze allemaal afzonderlijk een tijdje hebben beluisterd gedurende meerdere weken, hebben we ze in de achterkamer allemaal tegelijk op de eettafel gezet en er een paar uur achter elkaar allerlei muziek op beluisterd, waarbij we onze impressies vastlegden.

Om een en ander zo vergelijkbaar mogelijk te houden, gebruiken we een vaste afspeellijst die we hebben aangemaakt in Spotify. Die kun je hieronder zien. We hebben geprobeerd om een zo compleet mogelijke selectie van muzieksoorten te maken, zodat we zoveel mogelijk deelgebieden kunnen beoordelen. Het zijn daarnaast ook allemaal nummers die we goed kennen, dus we kunnen ons goed op de details richten tijdens het beluisteren. 

 • André Hazes: Kleine Jongen
 • Armin van Buuren: Alone
 • Bad Religion: Generator
 • Carl Orff: Carmina Burana
 • Flo Rida: Low
 • Four Tops: Baby I Need Your Loving
 • Frédéreic Chopin: Nocturrne in B-Flat Minor, Op. 9, No. 1
 • Guns N' Roses: Nightrain
 • Jim Croce: I Got A Name
 • Johann Sebastian Bach: Brandenburg Concerto No. 3 in G, BWV 1048: 1
 • Johnny Cash: Hurt
 • Ludwig van Beethoven: Septet in E-Flat Major, Op. 20: II. Adagio cantabile
 • Metallica: Fight Fire With Fire
 • Michael Jackson: Thriller
 • N.W.A.: Straight Outta Compton
 • Pitbull: Timber
 • Rainbow: I Surrender
 • Ray LaMontagne: Burn
 • Tiësto: Wasted

We hebben ervoor gekozen om onze beoordeling primair op te hangen aan deze afspeellijst die we met behulp van Spotify Connect via de speakers afspelen. We realiseren ons dat de speakers die we hier bespreken een hogere sampling rate aankunnen dan de 320Mbps die Spotify maximaal kan leveren. We denken echter dat dit soort speakers primair gebruikt worden in combinatie met Spotify of andere streaming-diensten, vandaar dat we hiervoor hebben gekozen. Dit betekent overigens niet dat we helemaal niet hebben getest met hi-res audiobestanden. We hebben op onze NAS een grote collectie aan 16-bit ALAC- en 24-bit FLAC-bestanden staan, waar we ook veelvuldig uit geput hebben tijdens de test. Onze ervaring tot nu toe is dat de onderlinge verhoudingen tussen speakers in dit segment niet bijzonder afhankelijk zijn van de kwaliteit van het audiobestand. 

Daarnaast is het goed om in het achterhoofd te houden dat meer en meer multiroom-systemen een equalizer aanbieden in de bijbehorende app. Die laten we tijdens onze test op de standaard waarden staan (allemaal op 0 dus), omdat we van mening zijn dat het geluidsbeeld op dit startpunt ook gewoon moet kloppen.

Luisterimpressie: Samsung R1, R3, R5

De voornaamste overeenkomst tussen de Samsung R1, R3 en R5 is uiteraard dat ze alle drie een extreem breed geluidsbeeld neerzetten, dankzij de door Samsung ontwikkelde en gebruikte Ring Radiator-technologie. Verder zijn er echter duidelijke verschillen waar te nemen.

Als we beginnen bij de laagweergave, dan valt op dat zowel de R1 en R3 er een handje van hebben bij de nummers met een stevige bas om die behoorlijk door te laten dreunen in de ondergrond waar ze op staan. Dat is natuurlijk altijd een risico als je de woofer naar beneden gericht hebt en de afstand met de ondergrond niet bijster groot is. Het laag overheerst daarnaast in sommige nummers ook net iets te veel voor het mooie. Daar heeft de R1 meer last van dan de R3. Je hoort het bij de R1 bijvoorbeeld goed in de aanzwellende stukken gitaarspel in Hurt, maar bijvoorbeeld ook al in het alleszins beschaafde nummer van Ray Lamontagne. Door deze hang naar het laag, valt het midden in het nummer van Jim Croce merkbaar iets weg, waardoor de vocalen niet het podium krijgen dat ze verdienen. De bas in het nummer van Armin van Buuren klinkt dan juist weer erg aardig voor een speaker van dit formaat. De R5 heeft geen last van het doordreunen in de ondergrond, maar had wat ons betreft juist wat meer mogen bieden als het gaat om laagweergave. Deze speaker moet eigenlijk af en toe een schopje onder het achterste krijgen. Een trance-nummer zoals Alone klinkt nu wat braafjes. 

Samsung WAM5500 Black

Waar de R1 de nadruk met name lijkt te leggen op het laag, schiet de R3 wat door in het hoog. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat de vocalen van Axl Rose niet prettig klinken, evenals de gitaarsolo in dat nummer. Het nummer van N.W.A heeft hier ook last van, evenals de solo's in de verschillende rocknummers. Alle drie de speakers klinken overigens behoorlijk afgemeten, iets wat in het nummer van N.W.A., waarin de teksten als het ware in de microfoon worden gespuugd, overigens juist goed doet. De R1 heeft her en der ook wat last van een wat overdreven weergave van het hoog, terwijl de R5 ook hier weer de beste balans biedt. 

Luisteren we naar het midden en dan met name de vocalen, dan heeft de R1 het lastig. Die heeft de neiging om de verschillende delen van het spectrum wat op een hoopje te gooien. Niet alleen bij nummers waarbij alles sowieso op een zakdoekje wordt weergegeven, bijvoorbeeld Fight Fire With Fire, maar ook bij nummers die wel degelijk heel open kunnen klinken, bijvoorbeeld het al eerder aangehaalde nummer van Jim Croce. Dat, gecombineerd met de oververtertegenwoordiging van het laag, zorgt niet altijd voor de juiste hoeveelheid scheiding en definitie. De R3 heeft deze scheiding al wat beter onder de knie, terwijl de R5 hier overduidelijk de beste in is. Een speaker met veel (goede) scheiding en definitie levert een rustiger geluidsbeeld op, wat zich in ieder geval voor ons vertaalt in de maximale tijd die we prettig naar een speaker kunnen luisteren. 

Conclusie

In het algemeen zijn we behoorlijk onder de indruk van de Samsung Wireless Audio Multiroom R1, R3 en R5 die we beluisterd hebben. Het '360-graden-design' werkt ook echt; als je een rondje rondom een van de speakers loopt, merk je hoegenaamd geen verschil in de weergave. Dit betekent overigens niet dat ze een perfecte weergave geven van de nummers waarmee we ze hebben getest. Dat kan overigens ook niet, vanwege inherente beperkingen van dit type speaker.

Alles in acht genomen, leveren de R1 en R5 een voor hun prijspunten goede prestaties, terwijl de R3 wat ons betreft echt wat te schel klinkt. Hou je van een diepe bas of luister je simpelweg vaak naar muziek die daar zwaar op leunt, dan plaatsen we bij de R5 wel de kanttekening dat die op dat punt wat magertjes presteert. Je kunt de verdeling tussen hoog, midden en laag uiteraard nog wel wat bijregelen middels de equalizer, maar de balans is bij geen van de speakers dus perfect: de R1 heeft verhoudingsgewijs te veel laag, de R3 te veel hoog en de R5 te weinig laag.

Samsung WAM5500 Black

Toch zouden we de R1 en R5 prima aan durven raden, zolang je bovenstaande kanttekeningen maar goed in het achterhoofd houdt. Daarnaast doe je er goed aan om een stevige ondergrond te kiezen voor deze speakers. Het doordreunen kan namelijk tot ongewenste vervorming en/of bijgeluiden leiden. Al met al belonen we de Samsung Wireless Audio Multiroom R1 en R5 met een Hardware.Info Excellent Choice Award.

Een van de belangrijkste onderdelen van speakers zoals de R1, R3 en R5 naast de geluidskwaliteit, is natuurlijk de app die centraal staat tijdens het gebruik. En dat is een van de sterke punten van Samsung. De Wireless Multiroom-app is naar onze mening de beste van de merken die we tot nu toe hebben getest, al is het niet mogelijk om bijvoorbeeld Spotify ook echt in de app te draaien, wat bij Sonos bijvoorbeeld wel kan.


Samsung Wireless Audio Multiroom R1
Samsung Wireless Audio Multiroom R5 


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Samsung WAM1500

Samsung WAM1500

 • Spotify Connect
 • Bluetooth
 • WiFi
Niet verkrijgbaar
Samsung WAM3500

Samsung WAM3500

 • Spotify Connect
 • Bluetooth
 • WiFi

299,00 €

1 winkel
Excellent Samsung WAM5500 Black

Samsung WAM5500 Black

 • Spotify Connect
 • Bluetooth
 • WiFi
Niet verkrijgbaar
0
*