16 DVD- en Blu-ray-branders review: nog niet gedoofd

97 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Lagere prijzen, weinig vernieuwing
 3. 3. Vier fabrikanten
 4. 4. Zes interne drives
 5. 5. Tien externe drives
 6. 6. Test
 7. 7. Resultaten: branden
 8. 8. Resultaten: lezen + geluidsproductie
 9. 9. Aanraders en conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

We hebben ze nog maar zelden nodig, maar helemaal zonder doen is ook niet handig. We hebben het uiteraard over optische drives. Als je er dan toch eentje koopt, kun je ook maar beter direct de beste nemen. Vandaar dat wij voor het eerst sinds lange tijd weer eens een grote hoeveelheid DVD- en Blu-ray-branders hebben getest.


De tijden dat lege CD’s en DVD’s met tientallen tegelijk over de toonbank gingen en mensen aan de lopende band schijfjes brandden liggen inmiddels ver achter ons. Goedkope en grote externe schijven en NAS’en hebben optische discs al jaren geleden overbodig gemaakt als back-up-medium. Bestanden delen met vrienden of familie doe je middels USB-sticks of online diensten als WeTransfer, (illegale) films worden gedownload of zelfs gestreamd en games en andere software wordt anno 2015 ook primair online als download aangeboden en zelden nog op een glimmend schijfje. Waarom zou je tegenwoordig nog een optische drive in je PC willen?

Asus BC-12D2HT

Dat is een terechte vraag. Niet voor niets zien we steeds meer systemen zonder optische drive. In tablets zitten ze uiteraard überhaupt niet, bij laptops is een optisch station in toenemende mate een uitzondering, en ook in de desktopwereld zien we steeds vaker dat de DVD-brander maar helemaal wordt weggelaten, als de kast er al een positie voor biedt. Er komen namelijk steeds meer behuizingen op de markt waarin helemaal geen ruimte meer is voor een optische drive. Is het doek dan definitief gevallen voor deze productgroep?

Dat is toch wat te kort door de bocht. Het feit dat je nog maar zelden een optische drive nodig hebt, betekent niet dat je hem nooit nodig hebt. Er zijn voldoende redenen denkbaar waarom je toch nog een paar keer per jaar een CD, DVD of wellicht zelfs Blu-ray moet kunnen lezen of schrijven. De markt lijkt dat te bevestigen, want er schijnen nog altijd significante aantallen optische drives verkocht te worden.

Lagere prijzen, weinig vernieuwing

In die markt zien we drie duidelijke trends. Allereerst kunnen de prijzen vrijwel niet meer lager worden. De goedkoopste interne DVD-branders in deze test koop je al voor ongeveer 15 euro. Het is echt bizar dat technisch toch redelijk vernuftige apparaten voor dergelijke bedragen geproduceerd, verscheept en verkocht kunnen worden. Zeker als je bedenkt dat fabrikant, importeur en winkel er nog iets aan moeten verdienen, en er ook de nodige patentrechten moeten worden betaald. De tweede trend: Blu-ray is definitief “uit” op de PC (en feitelijk nooit “in” geweest). Van de aanbieders van interne drives heeft enkel LG nog een Blu-ray brander in het assortiment; Samsung, Lite-On en ASUS zijn ermee gestopt. Een Blu-ray lezer ontvingen we enkel nog van ASUS. De derde trend is een duidelijke, naar externe drives. Dat is logisch: nu steeds minder laptops en desktops een optisch station hebben, is een extern exemplaar de enige uitweg als je toch een keer een CD of DVD wilt lezen of branden.

Gebeurt er nog iets van vernieuwing in deze markt? Nee, weinig tot niets. Voor deze test vroegen we de vier overgebleven aanbieders van optische drives (LG, Samsung, Lite-on en ASUS) onder meer om hun courante, snelste interne DVD-brander toe te sturen. Lite-on stuurde ons de iHAS324. Na even zoeken in de database bleken we dit product al eens getest te hebben, in 2011 wel te verstaan… en daarvoor al een keer in 2009. Mocht je Hardware.Info Magazine #3/2009 toevallig nog hebben liggen, dan heb je de drive dus al eerder gezien. Het geeft maar aan dat de optische drive “uitontwikkeld” is.

Hierdoor zit er ook al jaren geen ontwikkeling meer in de maximumsnelheden. CD’s zijn blijven steken op 48x, DVD’s op 24x en Blu-rays op 12x. Net als de afgelopen jaren moet je je best doen om een drive-media-combinatie te vinden waar de maximale snelheid van 24x bij DVD’s daadwerkelijk wordt behaald. In de praktijk is 16x in vrijwel alle gevallen het maximum.

Toch zien we nog wel iets van vernieuwing. Zo ondersteunen de nieuwe LG Blu-ray branders naast single- en dual-layer discs ook triple- en quad-layer Blu-rays, ofwel schijven met een capaciteit van 75 of zelfs 100 GB. Geschikte media hiervoor zijn alleen bijna niet te vinden. Waar je wellicht meer aan hebt is de ondersteuning van sommige drives voor zogenaamde M-Discs, ofwel Millennium-Discs. Dat is een door een Amerikaanse firma ontwikkeld soort DVD’s en Blu-rays waarop data voor minimaal 1000 jaar veilig opgeslagen kan worden. Dat is voor ons natuurlijk onmogelijk om te testen – tenzij je tot 3015 abonnee blijft van Hardware.Info Magazine uiteraard – maar het klinkt als een interessante methode om data voor het nageslacht bewaard te houden. De kans dat een harde schijf of SSD na een paar honderd jaar nog data bevat is klein. Dat geldt overigens ook voor de kans dat we in pakweg 2683, als we wellicht al lang en breed op de maan wonen, nog optische drives maken om de M-Discs uit te lezen.

Bij de externe drives is er voornamelijk visuele vernieuwing. Drives worden kleiner (en dus makkelijker mee te nemen), maar ook stijlvoller. Technische innovatie is ook hier ver te zoeken: alle geteste drives maken gebruik van USB 2.0, waardoor ze in de praktijk beperkt zijn tot zo’n 30 MB/s. Deze drives zijn dan ook niet bepaald snel in vergelijking met interne exemplaren: maximaal 24x speed bij CD’s, maximaal 8x speed bij DVD’s en maximaal 6x speed bij Blu-rays.

Vier fabrikanten

Het aantal fabrikanten van optische drives is de laatste jaren gereduceerd tot vier; Samsung, LG, Lite-on en ASUS. De eerste drie zijn onderliggend gebaseerd op samenwerkingen: de Samsung drives worden gemaakt door TSST ofwel Toshiba Samsung Storage Technologies. De LG drives worden gemaakt door HLDS ofwel Hitachi LG Data Storage. Het bedrijf achter de Lite-On drives is PLDS ofwel Philips Lite-On Digital Solutions. Deze samenwerkingsverbanden zijn ooit ontstaan om de juiste patentrechten voor bijvoorbeeld DVD+R en DVD-R te combineren en toch nog betaalbare drives te produceren. In het geval van PLDS was het voornamelijk een combinatie van patenten van Philips en goedkope productiefaciliteiten van Lite-On. Een vierde samenwerkingsverband, het door NEC en Sony gestarte Optiarc, is al een paar jaar geleden gestopt vanwege de krimpende markt voor optische drives.

ASUS is een vreemde eend in de bijt. Voor zover wij weten staat er nergens ter wereld een ASUS-fabriek voor optische drives en wordt sowieso het binnenwerk ingekocht bij één van de voornoemde partijen. Juist doordat ASUS dankzij de vele productgroepen een goed verkoopkanaal heeft, kan het de drives toch op een slimme manier aan de man brengen. Niet vertegenwoordigd in deze test is Pioneer, waarvan we hier en daar nog wel eens een verdwaalde optische drive tegenkomen. Pioneer zélf lijkt echter weinig meer met deze productgroep te maken te hebben. Het bedrijf waaraan de merknaam in licentie is gegeven is, voor ons althans, onbereikbaar en ook de paar online shops die nog Pioneer drives in het assortiment hebben, laten ons weten dat deze via distributeurs uit Oostbloklanden binnenkomen, waardoor het niet duidelijk is waar de drives precies vandaan komen. Voor ons voldoende reden om geen extra moeite te doen om Pioneer drives in de test op te nemen.

Zes interne drives

In deze test hebben we een zestal interne drives en een tiental externe drives opgenomen. Van de interne drives zijn er vier DVD-branders, waarbij alle vier de fabrikanten zijn vertegenwoordigd met een model. We testten de ASUS DRW-24F1ST, LG GH24NS, Lite-On iHAS324 en de Samsung SH-224FB. Van deze drives is enkel de Lite-On een “retail” product, geleverd in een mooie doos met een quick-start handleiding, en een CD’tje met Nero brandsoftware. De Lite-On drive is met een gemiddelde prijs van 27 euro dan ook een fractie duurder dan de concurrentie. De ASUS drive gaat voor gemiddeld 22 euro over de toonbank, de LG voor gemiddeld 18 euro en de Samsung zelfs voor gemiddeld 16 euro. Overigens heeft Lite-On ook nog de iHAS124, wat ook een OEM-drive is en vermoedelijk de iHAS324 zonder doos, die voor gemiddeld 18 euro wordt verkocht.

Samsung SH-224FB
Samsung SH-224FB

Qua beloofde snelheden zijn de interne DVD-branders identiek: tot 48x voor CD-R, tot 24x voor CD-RW, tot 24x voor DVD+R en DVD-R, tot 8x voor DVD+R DL en DVD-R DL en tot 8x respectievelijk 6x voor DVD+RW en DVD-RW. Is er een verschil in specs te vinden? Ja, de LG en Lite-On drives bieden ondersteuning voor M-Disc, ASUS en Samsung niet. Alle drives zijn zwart; andere kleuren lijken niet meer beschikbaar voor interne optische drives.

Interne Blu-ray drives

Daarnaast gingen we aan de slag met twee interne Blu-ray drives. De ASUS BC-12D2HT is een Blu-ray-lezer en doet dat volgens de specificaties op maximaal 12x. Daar staat tegenover dat DVD’s op maximaal 16x speed worden gebrand; op papier wellicht een nadeel ten opzichte van de losse DVD-branders, maar in de praktijk zien we dat 24x speed zelden tot nooit behaald wordt. De drive kost gemiddeld 65 euro en dat is in vergelijking met de DVD-brander wel een aanzienlijk hogere investering.

Ten slotte hebben we nog de LG BH16NS40 getest, de enige interne Blu-ray-brander in de test en in feite ook de enige Blu-ray-brander die nog enigszins leverbaar is. Blu-ray schijfjes branden doet de drive op maximaal 16x – in theorie althans – en alle denkbare Blu-ray discs worden ondersteund, tot aan de bijna mythische Blu-ray XL quad-layer schijven. DVD’s branden doet de BH16NS40 net als de ASUS drive op maximaal 16x speed. De drive kost gemiddeld 75 euro, een tientje meer dan ASUS’ Blu-ray-lezer.

Tien externe drives

In totaal hebben we tien externe DVD-drives getest; twee van ASUS, drie van LG en verder modellen van Lite-On en Samsung. Stuk voor stuk zijn het zogenaamde slim-line­ drives, dus gebaseerd op “laptop drives”. Alle kunnen ze gevoed worden door een USB-poort, waardoor je geen losse adapter nodig hebt. De interface is voor alle modellen USB 2.0, wat de snelheid beperkt. De opgegeven snelheden zijn in alle gevallen identiek: 24x voor CD’s branden en 8x voor DVD’s branden.

De verschillen die er zijn, betreffen voornamelijk het design. De ASUS SDRW-08D2S-U is een relatief simpele plastic unit, terwijl de SDRW-08U5S-U een nog veel slankere drive is met stijlvolle aluminium afwerking. Dat scheelt ruim een tientje in de prijs. LG stuurde ons een drietal slim-line externe DVD-branders met (vrijwel) identieke specs. De GP57EB40 is een zeer dunne, maar verder in standaard plastic afgewerkte drive die verkrijgbaar is in zwart, zilver en wit. Met een gemiddelde prijs van 29 euro is het overigens de één na goedkoopste externe drive in de test. De GP60NB50 is maar een fractie duurder, heeft een ietwat ander uiterlijk, maar verschilt qua specs verder niet. De GP70NS50 is een vreemde eend in de bijt; dit is een zogenaamde slot-in­ drive, waarbij schijfjes dus als het ware naar binnen “gezogen” worden. Qua gebruiksvriendelijkheid is dat ideaal, aangezien je bij normale laptopdrives, waar alle andere externe modellen op gebaseerd zijn, altijd van doen hebt met gammele laatjes en discs die je vast moet klikken. De prijs van deze drive is wel relatief hoog: gemiddeld 55 euro. Wellicht om dat goed te praten prijst LG deze drive aan als “Made for Apple”, al doet hij het net zo goed op Windows machines.

LG GP70NS50
LG GP70NS50

De goedkoopste externe DVD-brander is de eBAU108 van Lite-On, een drive die qua specs ook niet afwijkt van de rest en eveneens is gemaakt van plastic. Samsung ten slotte heeft de SE-218GN beschikbaar als slim-line externe DVD-brander. Ook dit is een apparaat dat qua specs niet afwijkt van de massa.

Externe Blu-ray-branders

Hoewel alle fabrikanten op LG na het geloof in interne Blu-ray-branders hebben verloren, kregen we naast LG wel van ASUS en Samsung externe Blu-ray-drives binnen. Van ASUS namen we de SBW-06D2X-U onder handen, van LG de BP40NB30 en van Samsung de SE-506CB. Ook hier hebben we in alle drie de gevallen van doen met slim-line drives, gebaseerd op laptopmodellen. Wederom worden de drives aangesloten via USB 2.0 en worden ze ook via USB gevoed, zodat een externe adapter niet nodig is.

Asus SBW-06D2X-U
ASUS SBW-06D2X-U

Ook hier is USB 2.0 de beperkende factor qua prestaties. Qua CD- en DVD-snelheden zijn er bij deze drives geen verschillen ten opzichte van de externe DVD-branders: CD’s en CD-RW’s worden gebrand op maximaal 24x, DVD+R’s en DVD-R’s op maximaal 8x. Blu-rays kunnen de drie drives volgens de specificaties branden op 6x speed. De enige uitzondering is ASUS, dat beweert deze snelheid ook voor herschrijfbare BD-RE’s te kunnen halen, waar LG en Samsung voor deze discs 2x opgeven. We hebben niet kunnen controleren of het klopt. Het is wat ons betreft ook een non-issue, want als we verkoopstatistieken mogen geloven is BD-RE een type schijf dat echt nooit gebruikt wordt.

In deze categorie is Samsung met een gemiddelde prijs van 87 euro juist de goedkoopste aanbieder, terwijl ASUS met 100 euro nipt de duurste is.

Test

Wij hebben alle drives getest met acht verschillende soorten media, afkomstig van Verbatim en Philips. Van beide fabrikanten gebruiken we DVD+R, DVD-R, DVD+R DL en (wanneer de drives dat ondersteunen) BD-R discs. Met de Opti Drive Control software branden we de verschillende typen discs, waarbij we noteren op welke snelheid de drives claimen de taak te gaan voltooien en hoe lang het brandproces daadwerkelijk duurt. De afgeleverde DVD-schijfjes lezen we vervolgens uit op twee Lite-On iHAS324 discs met behulp van de Disc Quality Test van voornoemde software. Op basis van het gerapporteerde aantal fouten berekenen we een kwaliteitsscore voor de discs. Dit doen we door 100 punten te pakken en daar 4x de maximale PIF-waarde vanaf te trekken. PIF’s zijn corrigeerbare fouten bij het lezen van discs. Wanneer er een zogenaamde POF, een oncorrigeerbare fout wordt gemeten, zetten we de brandkwaliteit resoluut op 0, net als wanneer discs überhaupt niet leesbaar zijn. Uiteraard geldt: hoe hoger de kwaliteitsscore, hoe beter. Hoe dichter je bij de 0 komt, des te slechter is de kwaliteit. Alle resultaten zijn gebaseerd op een test met schijven die op maximale snelheid waren beschreven. Vaak kun je op lagere snelheid wel discs afleveren met een betere kwaliteit. Helaas hebben we geen mogelijkheid om de brandkwaliteit van Blu-ray discs te meten.

Lite-On iHAS324
Lite-On iHAS324

Naast de brandsnelheid hebben we ook de gemiddelde leessnelheid bij DVD- en Blu-ray-schijven gemeten. Ten slotte hebben we ook de geluidsproductie van drives bepaald: dit doen we door een meting in onze geluidsdichte box op 10 cm. afstand, tijdens het uitlezen van een DVD op zowel 4x speed als op maximale snelheid. Bij sommige drives is het niet mogelijk de snelheid te beperken en hebben we enkel de meting op maximale snelheid.

De belangrijkste testresultaten kan je vinden in de grafieken op de volgende pagina's. De externe drives zijn hierin blauw en de interne drives rood. Alle specificaties en testresultaten, als ook up-to-date prijzen, vind je hier. De mediacodes van de geteste DVD's zijn als volgt:

DVD Mediacode
Philips DVD-R CMC MAG AM3
Philips DVD+R CMC MAG M01
Philips DVD+R DL CMC MAG D03
Verbatim DVD-R MCC 03 RG20
Verbatim DVD+R Lightscribe MCC 004
Verbatim DVD+R DL Lightscribe MKM 003

Resultaten: branden

Hieronder zie je de gemiddelde kwaliteitsscore en brandtijden met de vier geteste 'gewone' DVD's. 

In de onderstaande grafieken zie je de brandkwaliteit van de twee Dual Layer DVD's die we hebben gebrand. 

Zoals gezegd kunnen we de brandkwaliteit van Blu-rays helaas niet testen. We testen bij deze schijven daarom alleen de schrijfsnelheid. Opvallend genoeg weigert de LG BH16NS60, de enige interne Blu-ray drive in de test, om de Verbatim Blu-ray disc te beschrijven. 

Resultaten: lezen + geluidsproductie

We zien in deze grafieken duidelijk dat de interne drives sneller zijn, maar ook meer geluid maken.

Aanraders en conclusie

Om met de interne DVD-branders te beginnen. De LG GH24NSC0 is de enige waarbij we bij een type media inderdaad een maximale brandsnelheid van 24x zien en wel bij de Verbatim DVD+R en DVD-R discs. Deze worden dan ook duidelijk sneller vol gebrand, in z’n 250 à 260 seconden, terwijl waardes rond de 330 seconden gebruikelijk zijn bij branden op maximaal 16x speed. Hierdoor is deze drive gemiddeld het snelst. Kijken we naar de gemiddelde brandkwaliteit, dan is die bij de Samsung SH-224FB het hoogst; het is de enige drive van het viertal die alle vier de DVD+R en DVD-R schijven met goede kwaliteitsresultaten blijkt af te leveren. Qua geluidsproductie is de Samsung een middenmoter, de LG is juist relatief stil. LG en Samsung zijn beide ook net wat goedkoper dan ASUS en Lite-On. Als je op zoek bent naar een interne DVD-brander, dan ligt de keuze tussen de LG GH24NSC0 en Samsung SH-224FB dus voor de hand; de LG als je snelheid en geluidsproductie meer van belang vindt, de Samsung als je meer gaat voor brandkwaliteit. Wij vinden dat laatste belangrijker en zouden gaan voor de SH-224FB de Excellent Choice award.

Bij de Blu-ray-drives is er in feite natuurlijk geen keuze. De LG BH16NS40 is de enige nog goed verkrijgbare interne Blu-ray-brander, dus als je Blu-rays wilt branden is dit je enige optie. Opvallend is wel dat de drive pertinent weigert de Verbatim BD-R discs probleemloos te branden; de Philips discs gaan wel prima, zij het op 10x snelheid. Dat duurt dan net geen half uur voor een volle schijf. Als DVD-brander scoort de BH16NS40 zowel qua snelheid als kwaliteit gemiddeld.

De ASUS Blu-ray-drive zet als DVD-brander juist uitstekende resultaten neer: alle DVD+R en DVD-R discs worden met een uitstekende score gebrand, enkel bij de Philips DVD-R DL krijgen we een brandresultaat met te veel fouten. Ook qua brandsnelheid doet deze drive het goed. De geluidsproductie is relatief hoog. Een bezwaar bij deze drive blijft: voor een tientje meer koop je ook de LG BH16 en dan kun je ook Blu-rays branden. Het maakt de keuze voor de ASUS BC-12D2HT geen voor de hand liggende.

Aanraders extern

Bij de externe DVD-branders zet de LG GP70NS50, de relatief dure slot-in drive, gemiddeld de hoogste brandkwaliteit én de hoogste brandsnelheid neer. Het is ook nog eens duidelijk de stilste van het stel. Aangezien het slot-in-principe wat ons betreft ook nog eens een aanzienlijke verbetering van de gebruiksvriendelijkheid geeft, is het wat ons betreft de beste keuze, al blijft de prijs van gemiddeld 55 euro wat hoog. Van de betaalbare drives van rond de 30 euro geven we ook de voorkeur aan een LG drive; de GP60NB50 heeft gemiddeld zowel de hoogste brandkwaliteit als de hoogste brandsnelheid. Qua geluidsproductie is de drive net bovengemiddeld, maar de verschillen zijn niet groot. Het maakt de GP60NB50 de beste voordelige keuze, een Great Value Award is dan ook op zijn plaats.

Ten slotte de externe Blu-ray-branders. De ASUS SBW-06D2X-U zet voor de DVD+R’s en DVD-R’s gemiddeld de beste snelheid en beste kwaliteit neer, nog iets beter zelfs dan de ‘simpele’ DVD-branders. De geluidsproductie is prima, maar niet bijzonder. Het is dus de eerste keus en krijgt een Excellent Choice award. De LG BP40NB30 is maar vijf euro goedkoper, geen reden om voor dit model te kiezen. De Samsung SE-506CB is wel zo’n 20 euro goedkoper, maar schakelt bij twee van de vier DVD+R/DVD-R discs terug naar een veel lagere snelheid.


Samsung SH-224FB
ASUS SBW-06D2X-U
LG GP70NS50


LG GP60NB50


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Asus BC-12D2HT

Asus BC-12D2HT

 • Blu-ray lezer
 • Intern
 • Serial ATA

61,04 €

9 winkels
Asus DRW-24F1ST

Asus DRW-24F1ST

 • DVD-brander
 • Intern
 • Serial ATA
Niet verkrijgbaar
Excellent Asus SBW-06D2X-U

Asus SBW-06D2X-U

 • Blu-ray brander
 • Extern
 • USB 2.0

88,99 €

7 winkels
Asus SDRW-08D2S-U Lite Black

Asus SDRW-08D2S-U Lite Black

 • DVD-brander
 • Extern
 • USB 2.0

30,95 €

9 winkels
Asus SDRW-08U5S-U

Asus SDRW-08U5S-U

 • DVD-brander
 • Extern
 • USB 2.0

38,99 €

7 winkels
LG BH16NS40

LG BH16NS40

 • Blu-ray brander
 • Intern
 • Serial ATA
Niet verkrijgbaar
LG BP40NB30

LG BP40NB30

 • Blu-ray brander
 • Extern
 • USB 2.0
Niet verkrijgbaar
LG GH24NSC0

LG GH24NSC0

 • DVD-brander
 • Intern
 • Serial ATA
Niet verkrijgbaar
LG GP57EB40 Black

LG GP57EB40 Black

 • DVD-brander
 • Extern
 • USB 2.0

25,99 €

5 winkels
Great Value LG GP60NB50

LG GP60NB50

 • DVD-brander
 • Extern
 • USB 2.0
Niet verkrijgbaar
Excellent LG GP70NS50

LG GP70NS50

 • DVD-brander
 • Extern
 • USB 2.0

55,25 €

2 winkels
Lite-On eBAU108

Lite-On eBAU108

 • DVD-brander
 • Extern
 • USB 2.0

25,48 €

3 winkels
Lite-On iHAS324

Lite-On iHAS324

 • DVD-brander
 • Intern
 • Serial ATA

17,28 €

1 winkel
Samsung SE-218GN

Samsung SE-218GN

 • DVD-brander
 • Extern
 • USB 2.0
Niet verkrijgbaar
Samsung SE-506CB Black

Samsung SE-506CB Black

 • Blu-ray brander
 • Extern
 • USB 2.0
Niet verkrijgbaar
Excellent Samsung SH-224FB

Samsung SH-224FB

 • DVD-brander
 • Intern
 • Serial ATA
Niet verkrijgbaar
0
*