QNAP TS-253A Pro review

9 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Virtualisatie
 3. 3. Firmware en Linux Station
 4. 4. HybridDesk Station
 5. 5. Prestaties Intel NASPT - 1 disk
 6. 6. Prestaties 10 GB-bestand - 1 disk
 7. 7. Prestaties 10 GB kleine bestanden- 1 disk
 8. 8. Specificaties en prestaties
 9. 9. Foto's en screenshots
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Als je over NAS-apparaten spreekt dan valt vaak het woord veelzijdig. Met de nieuwe TS-253A Pro, een NAS voor twee disks, doet QNAP daar nog een schepje bovenop.


Waar ga je een NAS voor gebruiken? Het eerste antwoord zal waarschijnlijk zijn dat je bestanden centraal wil opslaan en eenvoudig toegang wil hebben tot die bestanden. Dat is precies wat de grootheden in deze markt zoals QNAP en Synology je bieden. Bestanden delen, gecombineerd met een veelheid aan apps waarmee je van alles kunt, van bestanden downloaden tot het apparaat koppelen aan bewakingscamera’s. Afhankelijk van het model en prijskaartje is er ruimte voor meer schijven en ligt de snelheid op een hoger niveau. Die snelheid wordt voor een groot deel bepaald door de techniek die wordt gebruikt.

QNAP TS-253A-4G

Een simpele instap ARM-processor is doorgaans langzamer dan een luxere chip uit de stal van Intel. De QNAP-TS253A is een voorbeeld uit die laatste categorie en kost volgens onze Prijsvergelijker gemiddeld 398 euro voor de TS-253A-4G variant zoals wij hem getest hebben, met 4 GB werkgeheugen. Er is ook een versie met 8 GB geheugen, de QNAP TS-253A-8G, maar die kost maar liefst 535 euro. Een behoorlijke meerprijs voor 4GB extra geheugen. Dat terwijl een 8 GB kit met twee 4GB DDR3L-1600 SO-DIMM modules voor jou als eindgebruiker zo’n 50 euro kost. Het openen van de NAS en het vervangen van de modules is geen heel erg ingewikkelde stap.

QNAP TS-253A-4G
Er waren twee 2 GB modules ingebouwd.

Kijken we naar deze QNAP TS-253A dan gaat het bedrijf een behoorlijke stap verder. Hij is gebaseerd op een Celeron N3150. Dat is een quad-core processor uit de Braswell-generatie van Intel en werkend op 1,6 GHz met een Turbo van 2,08 GHz. Een relatief rappe processor voor een apparaat als dit. De prestaties van deze krachtige processor merk je vooral als je de NAS zwaar gaat belasten en gaat gebruiken voor tal toepassingen. QNAP biedt veel mogelijkheden om de NAS zwaar te belasten. Naast het bekende download- en uitpakwerk biedt de firmware ook een aantal mogelijkheden om met virtualisatie aan de slag te gaan.

Winkel

Prijs BE

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

429,62 €

Prijsinformatie
429,62 €
0,00 €
429,62 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 429,62 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 429,62 €

Virtualisatie

Een daarvan is Container Station waarmee je LXC en Docker virtualisatie containers kunt draaien. Dat zijn kant-en-klare VM’s, die direct na het downloaden klaar zijn voor gebruik. Zo kun je in een paar klikken een virtuele CentOS 7 installatie aan de praat hebben. QNAP biedt daarnaast onder andere ook MongoDB, Joomla en bijvoorbeeld het ERP-pakket ODO.

QNAP TS-253A-4G
Met Container Station beschik je in een paar klikken over een virtuele omgeving.

Daarnaast is er ook het Virtualization Station waarmee je eenvoudig zelf VM’s kunt maken. Zet bijvoorbeeld een ISO-bestand op de NAS en je kunt vanuit daar een VM met dat besturingssysteem maken. De installatieprocedure is helemaal via de web interface te volgen.

QNAP TS-253A-4G
Virtualisatie is een behoorlijke belasting voor de NAS

QNAP TS-253A-4G
Je kunt de installatie van een virtuele omgeving op afstand volgen

Het is wel een zware belasting voor de NAS. Een Windows 8-installatie kostte al snel zo’n 20-30% van de processorkracht en nam al meteen flink wat van het werkgeheugen in beslag. Ook op ander vlak is goed te merken dat een VM best wat van de NAS vergt. De schijf heeft er duidelijk veel werk aan. Als je dit soort dingen van plan bent dan loont het best om een van de twee disks te vervangen door een SSD. Qua aansluitingen hoor je ons niet klagen. In totaal heeft de TS-253A drie USB 3.0-aansluitingen, twee gigabit-aansluitingen en twee keer HDMI. 

Firmware en Linux Station

QNAP heeft een overzichtelijke firmware gemaakt waarmee je prima overzicht hebt over de mogelijkheden van de NAS. Centraal in het systeem staat het App Center waar je toegang hebt tot vele apps die voor het systeem zijn ontwikkeld. Klikken en installeren is hier het devies, ongeveer net zo makkelijk als wat je van je smartphone gewend bent. Zo installeer je met een druk op de knop bijvoorbeeld een websitesysteem als WordPress, Drupal of Joomla.

QNAP TS-253A-4G
De QTS-firmware is overzichtelijk

Handigheidjes heeft QNAP ook toegevoegd. Een goed voorbeeld is het Notes Station waarmee je een eigen alternatief in handen hebt voor bijvoorbeeld notitiedienst EverNote. Naast notities kun je er ook eenvoudig RSS-feeds van sites in de gaten houden. Handig is ook de Notes Station Clipper, een add-on voor Chrome waarmee je sites en mail in Gmail direct naar Notes Station kunt kopiëren. Gemaakte notities kunnen eenvoudig naar PDF geëxporteerd worden. Prettig is ook de myQNAPcloud waarmee je makkelijk toegang kunt hebben tot de mogelijkheden van je NAS zonder allerlei ingewikkelde configuraties op je router te hoeven doen. 

QNAP TS-253A-4G
Aan de slag met Notes Station.

QNAP TS-253A-4G
Er is ook een plugin voor Chrome waarmee je direct naar Notes Station kunt kopieren

Ook biedt QNAP QSirch, een zoek interface waarmee je eenvoudig bestanden kunt vinden op een Google-achtige manier op je NAS. Je hoeft dus niet meer te zoeken door folders en vind vrijwel direct wat je zoekt. De software kijkt ook in bestanden en dus vind je sneller je weg.

We haalden aan het begin van het artikel al aan dat de TS-253 twee HDMI-aansluitingen heeft. Die kun je benutten voor gebruik met het Hybrid Desk Station waar we verderop in dit artikel op terugkomen. Daarnaast is in het App Center het nieuwe Linux Station Beta te vinden. Daarmee kun je de NAS gebruiken als een werkstation. Je hebt de keuze uit Ubuntu, Fedora en Debian, allemaal gebaseerd op containers wat de installatie erg simpel maakt. Het duurt alleen even voordat de boel geïnstalleerd is. Wel moet je kiezen welke toepassing gebruikmaakt van de HDMI-poorten: Hybrid DeskStation of Linux Station. Beide kunnen niet gelijktijdig actief zijn. De vraag is alleen een beetje in hoeverre het gebruik van een NAS als werkstation nu een handig of goed idee is. Gaat er iets mis op de desktop dan heb je er direct op je serveromgeving last van. Als je een compacte oplossing zoekt is een eenvoudige barebone als de Asrock Beebox of Gigabyte Brix op basis van bijvoorbeeld dezelfde hardware wellicht een beter idee.

QNAP TS-253A-4G
Via Linux Station kun je een Linux-desktopomgeving op je NAS draaien

QNAP TS-253A-4G
Je hebt de keuze uit Ubuntu, Fedora en 

HybridDesk Station

HybridDesk Station is de omgeving waar je de HDMI-aansluiting kunt gebruiken. Sluit de NAS aan op je televisie en je kunt gebruik gaan maken van onder andere KODI, Chrome, Firefox, Plex en een flink aantal andere programma’s. Zo kun je een televisie voorzien van Smart TV-achtige functionaliteit. Een afstandsbediening om direct aan de slag te gaan levert QNAP mee, alleen is die natuurlijk niet zo heel erg handig als je tekst wil intikken. 

QNAP TS-253A-4G

QNAP TS-253A-4G
De NAS geeft je tv Smart TV-mogelijkheden.

In de HybridDesk Station heb je ook toegang tot de QTS-omgeving. Handig als je snel even wat wil wijzigen in de firmware. Ook is er een link die toegang geeft tot Virtualization Station. Heb je een besturingssysteem geïnstalleerd dan kun je het op deze manier ook als echte desktopomgeving gebruiken. Een vreemde eend in de bijt is dat QNAP ook het Office-pakket Libre Office heeft toegevoegd. Dat is waarschijnlijk alleen echt handig als je de NAS als een soort desktop wil gebruiken.

QNAP TS-253A-4G
KODI en Plex behoren tot de mogelijkheden.

QNAP TS-253A-4G
Je hebt ook toegang tot een virtuele omgeving via het HybridDesk Station.

 QNAP TS-253A-4G
Libre Office is een beetje een vreemde eend in de bijt in de HybridDesk Station

Prestaties Intel NASPT - 1 disk

De QNAP is geen langzame NAS, maar het is zeker niet de snelste die we ooit getest hebben. Hij overtreft de zwaarder gemotoriseerde QNAP TS-470 met Celeron G550 aan boord, maar moet nipt zijn meerdere erkennen in de aanzienlijk goedkopere Netgear ReadyNAS RN202. 

Prestaties 10 GB-bestand - 1 disk

Ook bij deze test waar we aan de slag gaan met het lezen en schrijven van en naar een RAM Drive in een computer van een 10 GB groot bestand blijkt de TS-253A Pro een snelle NAS. Met een schrijfsnelheid van zo'n 109 MB/s wordt vrijwel de volledige bandbreedte van een gigabitverbinding benut. De leessnelheid ligt met 112 MB/s nog net even hoger. Er zijn echter modellen die nog net wat betere prestaties bieden. 

Prestaties 10 GB kleine bestanden- 1 disk

Dit is een lastige test voor NAS-apparaten. Vanuit een RAM Drive schrijven we 10 GB aan kleine bestanden op de NAS. De snelheid is dan compleet anders dan met één groot bestand. Er blijft dan 48 MB/s over bij het schrijven. De QNAP leest met 50 MB/s. Ook hier zijn er modellen die nog wat betere prestaties bieden. 

 

Specificaties en prestaties

Specificaties en prestaties van de QNAP TS-253A Pro

Algemeen
 
MerkQNAP
ProductnaamTS-253A-4G
ProductcodeTS-253A-4G
DetailsProductinfo
Bays / Harddisks
Aantal interne drive bays2 bay(s)
Aantal voorgeïnstalleerde harddisks0
Totale capaciteit meegeleverde harddisks0 GB
Harddisk interfaceSerial ATA
Harddisks afmeting2.5 en/of 3.5 inch
Hot-swap drive bays
CPU / geheugen
ProcessorfamilieIntel Celeron
ProcessortypeIntel Celeron N3150
Processorsnelheid1.6 GHz
Processorcores4 cores
Werkgeheugen4072 MB
Werkgeheugen uitbreidbaar
Aansluitingen
LAN 11000 Mbit/s
LAN 21000 Mbit/s
HDMI
Geïntegreerde switch (poorten)
eSATA aansluiting0
Wireless LAN
USB 2.0 poorten (totaal)0
USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1) poorten (totaal)4
USB 3.1 (USB 3.1 Gen 2) poorten (totaal)0
USB-aansluitingen voor (totaal)1
USB-aansluitingen achter (totaal)1
USB 3.0 voor1
USB 3.0 achter3
USB 3.1 voor0
USB 3.1 achter0
RAID
RAID 0
RAID 1
RAID 5
RAID 6
RAID 10
JBOD
Hot-spare functionaliteit
Knoppen
Reset
USB-sync
USB-eject
Power
Fan
Lampjes / Display
Power
Status
Error
Capaciteit
USB activity
LAN activity
HDD activity
Eigenschappen
Diepte22 cm
Breedte10 cm
Hoogte15.6 cm
Geteste firmwareQTS 4.2
Kensington aansluiting
Printserver
Webadmin
Authenticatie m.b.v. gebruikers
Authenticatie m.b.v. gebruikersgroepen
Authenticatie m.b.v. wachtwoorden op shares
Read-only toegang mogelijk
FTP server
FTP server met anonymous
Aparte gebruikers voor FTP
UPnP compatible
HTTP folders
DHCP server
Active Directory Support
Apple file server
iTunes server
DLNA (UPnP AV) server
NDAS / Zetera (directe schijf toegang)
Multimedia Server
FTP/HTTP Download
Torrent Client
iSCSI ondersteuning
Access Control List (ACL)
Opgegeven stroomverbruik1.18 W
Actieve koeling (fan)
2014 NAS Benchmarks
Intel NASPT - HD Video Playback - 1 Disk92.3 MB/s
Intel NASPT - 2x HD Playback - 1 Disk109.1 MB/s
Intel NASPT - 4x HD Playback - 1 Disk102.7 MB/s
Intel NASPT - HD Video Record - 1 Disk125.8 MB/s
Intel NASPT - HD Playback and Record - 1 Disk98.3 MB/s
Intel NASPT - Content Creation - 1 Disk11.9 MB/s
Intel NASPT - Office Productivity - 1 Disk47.5 MB/s
Intel NASPT - File copy to NAS - 1 Disk127.1 MB/s
Intel NASPT - File copy from NAS - 1 Disk86 MB/s
Intel NASPT - Dir copy to NAS - 1 Disk20.5 MB/s
Intel NASPT - Dir copy from NAS - 1 Disk27 MB/s
Intel NASPT - Photo Album - 1 Disk10.2 MB/s
Intel NASPT - Gemiddelde doorvoersnelheid - 1 disk71.5 MB/s
10 GB write 1-disk109 MB/s
10 GB read 1-disk112 MB/s
Intel NASPT Totaal - 1 Disk858.4 MB/s
10 GB write 1-disk small files48 MB/s
10 GB read 1-disk small files50 MB/s
2014 NAS Benchmarks Stroomverbruik
Stroomverbruik - Rust (disk draait) 1x Seagate 4 TB NAS HDD26.5 W
Stroomverbruik - Actief 1x Seagate 4 TB NAS HDD27 W

Foto's en screenshots

Foto's en screenshots van de QNAP TS-253A Pro

Conclusie

QNAP zet met de TS-253A een bijzondere NAS neer. Hij heeft zeker geen klein prijskaartje, met een gemiddelde prijs van 398 euro. Voor dat geld krijg je een NAS met 4 GB werkgeheugen en een Celeron N3150 aan boord. Een machine die vraagt om nog meer hardware als je hem zwaar gaat gebruiken. Als je namelijk aan de slag gaat met de virtualisatiemogelijkheden dan kom je al vrij snel tot de conclusie dat het 4 GB grote werkgeheugen van deze NAS niet voldoende is. Ben je dat van plan, dan wil je graag meer geheugen en liefst een vlotte SSD toevoegen. Dat maakt het allemaal niet goedkoper. 

QNAP TS-253A-4G

Daarnaast kun je de NAS ook gebruiken als een Smart TV-upgrade van je televisie. Dan moet je de NAS wel een plekje geven in de buurt van je televisie. De vraag is of dat in jouw omgeving praktisch is, want je hebt dan wel een goede netwerkverbinding nodig. Het gebruik van de NAS als klein werkstation met Linux Station Beta zien we wat minder zitten. Mede omdat je daarmee het apparaat als desktop gaat gebruiken en dat is iets heel anders dan wanneer een apparaat dienst moet doen als server. Dat laatste wil je dat hij dat ongestoord blijft doen. Hoewel Linux natuurlijk best stabiel is, is het toch mogelijk dat de serveromgeving last heeft van het werk op de desktop. De vraag is een beetje of je niet beter een klein desktopje kunt kiezen dan een NAS voor dat doel te gebruiken. Al met al heeft QNAP de TS-253A afgeladen met functionaliteit, wat ons betreft is het een heel bijzondere NAS die een stap verder gaat dan andere producten. Daarom is hij een Innovation Award waard.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Innovation QNAP TS-253A-4G

QNAP TS-253A-4G

 • 2 bay(s)
 • 0 GB
 • 2.5 en/of 3.5 inch
 • Intel Celeron N3150
 • 1000 Mbit/s

429,62 €

1 winkel
0
*