Windows 10 legaal voor € 32,89, kan dat? Het lijkt erop van wel…

135 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Schimmig
  3. 3. Klopt dit wel?
  4. 4. Reacties

Inleiding

Bij Hardware.Info doen we er alles aan om incorrecte links uit onze prijsvergelijker zo snel mogelijk te verwijderen. De melding van gebruikers dat een aantal webshops, waaronder Bol.com, een licentie voor Windows 7 voor extreem lage prijzen aanbiedt trok dus direct onze aandacht. Windows 7, inclusief gratis upgrade mogelijkheid naar Windows 10, voor net geen 33 euro, kan dat? Het blijkt van wel, al is het schimmig...

De goedkope Windows 7 licentie vonden we eerst bij Licentie2Go en later nóg goedkoper bij Bol.com. In het laatste geval gaat het om een zogenaamde Bol.com partnershop; uiteindelijk is het TresBizz B.V. dat de Windows 7 licentie voor € 32,89 aanbiedt via het platform van Bol.com. Je koopt het via en rekent af bij Bol.com en zij geven ook aan geld terug te geven wanneer een partner niet levert.


Windows 7 voor € 32,89 bij Bol.com

Voor de duidelijkheid: Windows 7 is officieel niet meer te koop en inmiddels opgevolgd door Windows 8 en 10. Toen de software nog officieel te koop was, kostte de volledige versie van Windows 7 Pro gemiddeld zo’n € 275, heel wat meer dan € 33 dus. Het interessante is natuurlijk dat je Windows 7 gratis mag upgraden naar Windows 10 en Windows 7 Pro zelfs gratis naar Windows 10 Professional. De volledige versie van Windows 10 Home kost gemiddeld zo’n € 115 in onze prijsvergelijker, de volledige versie van Windows 10 Pro zelfs zo’n € 165. Je spaart je in dat laatste geval dus zo’n € 130 uit door eerst de mysterieuze Windows 7 versie te kopen en op basis daarvan te upgraden.

Volgens de beschrijving op de site van Bol.com gaat het om de Nederlandse versie van Windows 7 Professional. Als “merk” wordt niet alleen Microsoft genoemd, maar ook “Copaco Nederland”, wat één van de grootste Nederlandse distributeurs van hard- en software is; een bekende naam voor iedereen in de IT wereld. Hoewel de foto op de pagina een doos toont, staat er duidelijk met rode letters “Email Key” onder. Je mag er dus al vanuit gaan dat je geen postbode aan de deur krijgt.

Wij trokken de portemonnee, bestelden de Windows 7 versie en rekenden keurig € 32,89 af via Bol.com. Binnen drie uur kregen we een e-mailtje van TresBizz met daarin een Windows 7 key en verdere uitleg hoe te installeren…

Schimmig

En dat stappenplan is op z’n minst schimmig te noemen. Allereerst stuurt TresBizz in haar e-mail links naar twee Windows 7 Pro ISO-bestanden (32-bit en 64-bit) die je kunt downloaden vanaf een Mediafire.com file-sharing account.

De ISO’s blijken van de oorspronkelijke Windows 7 te zijn, dus nog van vóór SP1. Uiteraard probeerden we met onze key ook ISO’s van een up-to-date Windows 7 installatie-DVD te downloaden, wat met een kloppende full-version key gewoon kan bij Microsoft. Wanneer we op de betreffende site echter de verkregen key invoeren, krijgen we een foutmelding:

“De productcode die u hebt opgegeven, lijkt te zijn bedoeld voor software die is voorgeïnstalleerd door de fabrikant van het apparaat. Neem contact op met de fabrikant van het apparaat voor softwareherstelmogelijkheden.”

De code lijkt dus oorspronkelijk bedoeld om als OEM-code geleverd te worden bij een nieuw systeem en is dus zeker geen “full version”. We moeten dus aan de slag met de door TresBizz geleverde ISO.

De installatie daarvan op een testsysteem verloopt gelukkig probleemloos. Wat echter wel direct blijkt is dat de geleverde Windows versie Engels is en niet Nederlands zoals beloofd. Ook dat wordt echter keurig omschreven in de e-mail. TresBizz geeft in haar e-mail een stappenplan om na installatie via het programma Vistalizator de taal om te zetten van Engels naar Nederlands.

De legaliteit van Vistalizator is op z’n minst dubieus. Bij Windows 7 Home en Pro is het officieel niet mogelijk om zonder bijbetaling van taal te wisselen, maar Vistalizator maakt dat alsnog mogelijk. Sinds Windows 8 biedt Microsoft overigens gratis meertalig gebruik aan bij alle Windows versies.


De e-mail die we ontvingen met de licentiesleutel.

Hoe dan ook; het installeren van Windows 7 met de geleverde ISO verloopt probleemloos en ook het activeren gaat in één keer goed. In de e-mail van TresBizz staat dat “telefonisch activeren wordt geadviseerd”, wat ons toch opnieuw de wenkbrauwen doet fronsen, maar dat was in dit geval dus niet nodig.

De truc via Vistalizator werkte ook prima; je bent een kwartiertje verder, maar dan is de Windows 7 installatie keurig in het Nederlands.

Iets waar je wel rekening mee mag houden is dat wanneer je Windows 7 vanaf de oorspronkelijke versie installeert je heel wat updates verder bent eer je helemaal bij de tijd bent. Allereerst mag je even wat tijd uitrekken voor het installeren van SP1 en daarna komen er nog minstens 200 Windows updates op je af. En Windows 7 moet helemaal up-to-date zijn eer je Windows 10 kunt installeren.

Dat laatste hebben we ook geprobeerd en bleek geen probleem. Na een paar uur updates verwerken draaide onze test-PC keurig een volledig geactiveerde Windows 10 met dus als enige investering die € 32,89…  

Overigens is het sinds de Windows 10 November update mogelijk om Windows 10 direct te installeren met een Windows 7 key en hoef je dus niet eerst Windows 7 te installeren. Om een installatie DVD of USB-stick te maken download je de Windows 10 Media Creation Tool. Wij hebben overigens niet getest of de via de bestelling gekregen Windows 7 key direct werkt in de Windows 10 set-up, maar hebben weinig reden om aan te nemen dat dat niet het geval zal zijn.

Klopt dit wel?

Blijft de vraag staan: klopt dit allemaal? Vooropgesteld; wij zijn geen juristen dus aan onderstaande analyse kunnen geen rechten worden ontleend.

Eerst en vooral zou je mogen concluderen dat als Windows activeert dat alles koek en ei is. Met de code die wij ontvingen konden we probleemloos Windows 7 en later ook 10 activeren en daarmee geeft Microsoft dus impliciet aan dat alles in orde is. TresBizz geeft in haar e-mail ook “activatiegarantie” en biedt hulp aan mocht het niet lukken.

De stap om via Vistalizator de taal aan te passen van Engels naar Nederlands is qua legaliteit op z’n minst bedenkelijk, maar voor wie Windows 10 wil in feite niet eens nodig. Zodra je Windows 10 hebt geïnstalleerd kun je immers zonder gekke trucs gratis extra talen installeren. En sinds de Windows 10 November update hoef je Windows 7 niet eens te installeren maar kun je Windows 10 ook direct met een Windows 7 key installeren.

Het feit dat je met de key echter geen “normale” full-version Windows 7 ISO kunt downloaden, geeft wel aan het in feite om een OEM-key gaat. En die OEM-keys mogen in feite alleen in combinatie met een volledig systeem verkocht worden. Hier gaat de verkoper dus de fout in.

Uiteindelijk geldt natuurlijk “if it sounds too good to be true, it usually is”. Windows 7 en daarmee Windows 10 voor € 33 is natuurlijk geen normale prijs. Maar goed, je krijgt een key, Bol.com staat garant voor levering en het eindresultaat is een keurig geactiveerde installatie. Wanneer je Windows 10 wil kopen is de keuze aan jou of je dit aandurft of liever kiest voor de duurdere, “normale” weg. En overigens; op internationale sites als Kinguin en G2Play kun je voor nóg minder Windows 10 keys bestellen met een minstens net zo dubieuze oorsprong. 

Reacties

Vanzelfsprekend hebben we Microsoft om een reactie gevraagd. Zij konden nog niet officieel reageren maar zijn “in onderzoek”. We hebben TresBizz ook geattendeerd op deze review. Een eventuele reactie/aanvulling zullen we ook publiceren.

Update 29-12: We hebben van geen van de betrokken partijen een officiële reactie ontvangen, maar inmiddels lijkt de goedkope Windows 7 aanbieding van TresBizz bij Bol.com 'niet leverbaar' meer.

0
*