Denon Heos 1 en Home Cinema review: ecosysteem uitgebreid

39 reacties
4 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Denon Heos 1
 3. 3. Luisterimpressie Denon Heos 1
 4. 4. Denon Heos Home Cinema
 5. 5. Luisterimpressie Denon Heos Home Cinema
 6. 6. Conclusie
 7. 4 besproken producten
 8. 39 reacties

Conclusie

Al bij al zijn we goed te spreken over de nieuwe modellen van Denon. Met name de Heos 1 als stereopaar heeft indruk gemaakt. Als enkele speaker kan hij zeker meekomen met de concurrentie, en zal de keuze vooral bepaald worden door welk ecosysteem het meest aanspreekt en welke functionaliteit je dan wilt. Bij Denon is de mogelijkheid om elk Heos-apparaat als muziekserver te laten werken denkelijk een belangrijk pluspunt. Vermeldenswaard is dat Denon werkt aan de mogelijkheid om een 5.1 configuratie te maken met de Heos-componenten, zodat je bijvoorbeeld de Home Cinema kunt combineren met twee Heos 1's als achterspeakers. Dat konden we helaas nog niet testen op het moment dat we de sets in ons lab hadden.

Om door te gaan op het film- en tv-thema, de Home Cinema is denkelijk voor veel mensen een interessante optie voor wie geen kabelbende in de huiskamer wil en bij voorkeur één apparaat voor muziek en film. Wel heeft het duidelijk een zwak punt in de middenweergave, wat het naar onze mening voor de muziekliefhebber minder geschikt maakt. Voor dagelijks gebruik en vervanging van de tv-speakers is het zeker een valide optie, al moet je af en toe met de equalizer in de weer om het allemaal niet te beschaafd te laten klinken. Aan de andere kant zullen de buren in minder geluidsdichte appartementscomplexen de standaardweergave waarderen.

Wat een kritiekpunt blijft bij deze apparaten is de prijs. Weliswaar is die redelijk 'marktconform' als we kijken naar wat marktleider Sonos doet, of een fabrikant als Raumfeld, maar je betaalt wel flink voor het gemak. Enerzijds is het te begrijpen - softwareontwikkeling is cruciaal voor deze apparaten en niet goedkoop, anderzijds is de geluidskwaliteit niet van het niveau van een apparaat dat je voor dit geld zou kopen zonder de 'nieuwlichterij' van wifi streaming. Als je bedenkt dat een Chromecast audio of een Bluetooth-adapter een paar tientjes kost, wordt een minder 'connected' apparaat best aantrekkelijk. De aantrekkingskracht van Heos, net als van Sonos, Raumfeld of de vergelijkbare producten van Samsung en LG, zit in het ecosysteem: in elke kamer een apparaat, alles werkt met elkaar samen en is te bedienen vanuit een app. Dat is heel gemakkelijk, maar dat gemak is dus duurbetaald. 

Zeker omdat er nog wel het een en ander te verbeteren valt aan stabiliteit en gebruiksgemak van de Heos app, is de aanschaf dan ook lastig te verantwoorden. De Heos 1 zou voor 199 euro, of voor 249 euro inclusief accu en Bluetooth, al een stuk aantrekkelijker worden. Dat is het niveau van de luxere, maar nog betaalbare Bluetooth-speakers, en in die vergelijking komt de Heos 1 een stuk beter uit de verf. 349 euro (inclusief het 'Go Pack', dat je eigenlijk toch wel echt wilt hebben) is echter teveel gevraagd. In mindere mate geldt dat ook voor de Home Cinema.


4 besproken producten

Vergelijk   Product Prijs
Denon Heos 1 Black

Denon Heos 1 Black

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Spotify Connect
 • WiFi
Niet verkrijgbaar
Denon HEOS 1 Go Pack Black

Denon HEOS 1 Go Pack Black

 • ###
Niet verkrijgbaar
Denon Heos 1 White

Denon Heos 1 White

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Spotify Connect
 • WiFi
Niet verkrijgbaar
Denon Heos Home Cinema

Denon Heos Home Cinema

 • 2.1

917,00 €

1 winkel
0
*