Microsoft Lumia 950 XL review

80 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Paneel en intern
 3. 3. Camera
 4. 4. Windows 10 Mobile
 5. 5. Hello en Continuum
 6. 6. Specificaties
 7. 7. Prestaties
 8. 8. Prestaties: Accuduur
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

Veel liefhebbers van Lumia-telefoons hebben er reikhalzend naar uitgekeken, de nieuwe high-end toestellen van Microsoft met Windows 10 Mobile. Wij zijn aan de slag gegaan met de Lumia 950 XL.


Microsoft Lumia 950 XL Black

Met een schermdiagonaal van 5,7 inch valt de Lumia 950 XL duidelijk in de categorie grote smartphones. Uiterlijk is er door Microsoft gekozen voor understatement. De achterklep van het zwarte exemplaar dat wij hebben getest is gemaakt van plastic, dat de hoeken om loopt naar de randen van het paneel. Haal je de klep los, dan zie je een 3340 mAh accu zitten die je kunt verwisselen en los moet halen om de nanosimkaart te kunnen plaatsen. De microsd-kaart kun je plaatsen en vervangen zonder de accu te verwijderen.

Microsoft Lumia 950 XL Black

Doen we de klep er weer terug op, dan zien we dat de knoppen allemaal aan de rechterkant zijn geplaatst. De aan/uit-knop en de volumeknoppen vormen een drie-eenheid, waarbij de eerste tussen de twee volumeknoppen is geplaatst. Dat is in het begin echt even wennen, maar werkt na een tijdje gewoon uitstekend. Onderaan aan de rechterkant is de cameratoets geplaatst. Daarmee kun je de camera opstarten, maar je kunt er uiteraard ook de eigenlijke foto's mee maken.

Microsoft Lumia 950 XL Black

Onderop is een Type-C usb-aansluiting aangebracht. Microsoft realiseert zich duidelijk dat Type-C naar USB A-kabels nog geen gemeengoed zijn, want heeft een dergelijk kabel in de doos gedaan, naast een adapter met Type-C-kabel. Een goede zaak wat ons betreft.

Microsoft Lumia 950 XL Black

Achterop zien we de cameramodule zitten, die qua uiterlijk lijkt op het exemplaar dat enkele jaren geleden op de Lumia 1020 zat. De camera is voorzien van een flitser die bestaat uit drie leds. Die leds flitsen in verschillende tinten. De speakers zitten achterop aan de boven- en onderzijde en klinken behoorlijk, zonder echt te overtuigen.

De Microsoft Lumia 950 XL kost op het moment van schrijven gemiddeld 699 euro.

Paneel en intern

Over het amoled-paneel van de Lumia 950 XL kunnen we heel kort zijn: dat is van een extreem goede kwaliteit. We hebben het dan niet zozeer over de resolutie van 2560x1440 pixels, maar met name over de daadwerkelijke weergave, gemeten met met Spectracal CalMAN 5 in combinatie met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter. De kleuren zitten in het algemeen uitstekend op hun plek, met groen als enige uitzondering. Alle kleuren noteren kleurfouten die onder de 3 DeltaE 1994-punten uitkomen, wat ze met het blote oog dus onzichtbaar maak. Waar we echter met name van onder de indruk waren, is het grijsverloop. Ook dat zit vrijwel over de gehele breedte onder de 3 punten. Met een piekhelderheid van 653 candela per vierkante meter komt er ook een enorme bak licht uit het scherm en is het buiten zeer goed afleesbaar. Daarbij zit de kleurtemperatuur op een uitstekende 6588 Kelvin. We hebben kortom nog niet vaak een beter gekalibreerd smartphonescherm gezien.

Microsoft Lumia 950 XL Black

Microsoft Lumia 950 XL Black

Intern hebben we van doen met een Qualcomm Snapdragon 810, de gebruikelijke high-end SoC van het moment. De oververhittingsproblemen van deze chip zijn inmiddels gelukkig verleden tijd. Microsoft heeft ervoor gekozen om de Lumia 950 XL uit te rusten met 32 GB aan opslagcapaciteit, waarvan nog een zeer ruime 29 GB over is na de eerste keer opstarten. Er is verder 3 GB aan werkgeheugen aanwezig.

Aan draadloze verbindingsmogelijkheden is er geen gebrek. Bluetooth 4.1, nfc, dual-band wifi (802.11ac) en uiteraard 4g lte (Cat6) op alle voor Nederland relevante banden.

Camera

Over de 16:9 PureView-camera kunnen we net zo kort zijn als over het beeldscherm: die is uitstekend. Zowel overdag als 's nachts kun je weinig meer wensen dan mogelijk is met deze camera. Opvallend is dat Microsoft net zoals Apple bij de iPhone 6s en 6s Plus ervoor lijkt te kiezen om detail boven belichting te laten gaan. Het streven is om alles scherp en gedetailleerd op de foto te krijgen, wat her en der wat onderbelichte delen oplevert en op de foto met het grote stuk blauw aan de lucht voor een wat onnatuurlijke kleur zorgt. Aan de andere kant produceert hij niet van die uitgebeten luchten zoals we dat wel zien en zagen bij onder andere de LG G4 en Samsung Galaxy S6. 

In het donker kan de camera goed mee met de beste smartphonecamera's van het moment. Het f/1.9-diafragma zorgt voor een hoge lichtgevoeligheid en de optische beeldstabilisatie maakt relatief lange sluitertijden mogelijk. Zo scherp als de LG G4 is hij niet in het donker, maar het zijn zeker prima bruikbare plaatjes.

 

Standaard staat de Living Images-stand, een variant op de Live Photos van Apple op de recentste iPhones, overigens ingeschakeld. Voor sommige doeleinden kan dit handig zijn, het is alleen jammer dat je met deze korte filmpjes buitenom de telefoon niet bijster veel aan kan vangen. Ook Rich Capture, waarmee foto's automatisch bewerkt worden, staat standaard aan.

Windows 10 Mobile

Een van de belangrijkste vernieuwingen van de Lumia 950 en 950 XL ten opzichte van eerdere modellen, is dat dit de eerste zijn die worden geleverd met Windows 10 Mobile. Het is bij de eerste keer opstarten meteen duidelijk dat we te maken hebben met de nieuwste versie, omdat de achtergrond hetzelfde is als op de desktop. Dat wordt zelfs dermate ver doorgevoerd, dat er in de instellingen van de telefoon her en der wordt verwezen naar 'deze computer' als het over de smartphone gaat.

Microsoft Lumia 950 XL Black

Het is zeker niet zo dat de interface compleet verschillend is ten opzichte van eerdere versies. Het meest onderscheidende onderdeel, de live tiles, is gebleven. Wij vinden dit nog altijd erg fijn werken. Je komt ook nog steeds bij een overzicht van geïnstalleerde apps door naar links te vegen. Bij een scherm van dit formaat en deze resolutie, wordt het schermoppervlak echter niet meer bepaald optimaal benut. Alles staat links uitgelijnd, waardoor er relatief veel ruimte braak ligt. In het instellingenmenu is inmiddels wel wat orde aangebracht en is een poging gedaan om een en ander wat te groeperen.

Het marktaandeel van Windows op de smartphonemarkt is er de afgelopen tijd niet bepaald op vooruit gegaan, als we de cijfers mogen geloven. Dat zorgt er uiteraard ook voor dat ontwikkelaars nog altijd niet staan te springen om toepassingen te ontwikkelen voor het platform. Voor het overgrote deel wordt dit tegenwoordig opgevangen door de aanwezigheid van prima html5-websites die dezelfde mogelijkheden bieden als de de corresponderende apps. Zoek je naar zeer specifieke apps, bijvoorbeeld voor het instellen en beheren van streaming speakers of domotica-apparatuur, dan kom je nog wel eens van een koude kermis thuis.

Wat ons overigens tijdens het gebruik van de Lumia 950 XL opviel, is dat de snelheid van de interface niet enorm af lijkt te hangen van de gebruikte hardware. Anders gesteld, we zien nog altijd regelmatig de bekende bolletjes van links het scherm in komen, ook als we iets ogenschijnlijk eenvoudigs doen als van het ene naar het andere instellingenscherm gaan. Het is ons niet helemaal duidelijk waarom dit nog steeds het geval is. 

Hello en Continuum

De twee mogelijkheden van Windows 10 Mobile die er het meest uitspringen, zijn echter Windows Hello en Continuum. Met de eerste functie is het mogelijk om je te identificeren met behulp van de ingebouwde irisscanner. Die werkt op zich foutloos, maar het duurt ons in de regel net iets te lang om het sneller te maken dan het invoeren van een pincode of wachtwoord. Een goede vingerafdruklezer is in ieder geval sneller.


Microsoft Display Dock

Continuum zou je kunnen zien als een deel van Microsofts visie op de toekomst. Sluit de Lumia 950 XL aan op een extern scherm en je krijgt een desktopomgeving te zien. De verbinding kan gelegd worden via Miracast of Bluetooth, maar ook via het los verkrijgbare Microsoft Display Dock. Koop je deze Lumia 950 XL voor eind januari, dan krijg je het Display Dock er gratis bij, daarna kost het 99 euro. Je sluit de Lumia 950 XL aan op het dock, waarna je een monitor of tv via hdmi of DisplayPort eveneens aansluit op dat zelfde dock. Er zitten ook de nodige usb-aansluitingen op, voor het aansluiten van toetsenbord en muis. Voor de bediening kun je overigens ook het scherm van de telefoon als touchpad en toetsenbord gebruiken. Zodra je de verbinding hebt gelegd, stuurt de smartphone het extra scherm aan. Lang niet alle apps die op de Lumia 950 XL staan, werken ook op het grotere scherm, maar zaken zoals de Office-toepassingen en de Edge-browser doen het prima. Een vervanger voor een laptop is de combinatie van de Lumia 950 (XL) en een monitor vooralsnog niet, maar het is wel een interessante eerste stap. 

Voor zover wij het hebben kunnen bepalen, is het niet mogelijk om het scherm van de telefoon uit te schakelen als je hem middels Continuum aan een extern scherm hebt gekoppeld. Handig is daarentegen wel dat je het toestel gewoon als smartphone kunt blijven gebruiken op het moment dat hij is aangesloten op het Display Dock. De nieuwe Remote Desktop-client voor Windows 10 Mobile maakt Continuum wat ons betreft op dit moment al een stuk interessanter. Daarmee is het mogelijk om de desktop van een computer elders in huis via je smartphone naar een tv of monitor door te lussen. Dan heb je een echte desktopomgeving in plaats van de wat gemankeerde desktop die je nu krijgt met Continuum.

Specificaties

Algemeen
 
MerkMicrosoft
ProductnaamLumia 950 XL Black
ProductcodeA00026110
DetailsProductinfo
Besturingssysteem
BesturingssysteemWindows
Besturingssysteem versieWindows 10 Mobile
Geheugen
Werkgeheugen3072 MB
Opslaggeheugen32 GB
Beschikbaar opslaggeheugen29.1 GB
Geheugenkaartlezer
Beeldscherm
SchermtypeOLED
Schermdiagonaal5.7 inch
Schermresolutie2560x1440
Pixeldichtheid515 ppi
Touchscreen
Touchscreen typeCapacitief
Tweede scherm
Processor
Processor / SoCQualcomm Snapdragon 810
ARM-architectuurARMv8
Aantal cores totaal8
Type cluster 1ARM Cortex-A57
Snelheid cluster 12000 MHz
GPUAdreno 430
Camera
Camera (achter)
Cameraresolutie (achter)20 MPixel
Tweede camera (achter)
Camera (voor)
Cameraresolutie (voor)5 MPixel
Tweede camera (voor)
Optische zoom1 x
Flitser
Autofocus
Optische beeldstabilisatie
Maximale video opnameresolutie3840x2160
Toestel
Model typeBar
SIM typeNanosim
Simlockvrij
Dual SIM
Volwaardig toetsenbord
Stylus
VoedingsaansluitingUSB Type-C
Koptelefoon aansluiting (3,5mm jack)
Accu
Gesprekstijd19 uur
Stand-by tijd288 uur
Verwisselbare accu
Accucapaciteit3340 mAh
AccutypeLi-Ion
Connectiviteit / Netwerk
2G
3G
4G
WiFi
WiFi-standaard (hoogste)WiFi 5 (802.11ac)
Dual-band WiFi
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.1
Near Field Communication (NFC)
Uiterlijk
Lengte152 mm
Breedte78.8 mm
Dikte10 mm
Gewicht166.6 gram
KleurZwart
Functionaliteit
E-mail
MMS
SMS
Barometer
GPS
Gyroscoop
Proximity sensor
Accelerometer
Notities
Trilfunctie
Draadloos opladen
Vingerafdrukscanner
Ondersteunde Bluetooth profielen
Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)
Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP)
Hands-Free Profile (HFP)
Human Interface Device Profile (HID)
Headset Profile (HSP)
Object Push Profile (OPP)
Personal Area Networking Profile (PAN)
Phone Book Access Profile (PBAP, PBA)
Videoformaten
h.264
h.265
MPEG 4

Prestaties

Als het gaat om toestellen zoals de Microsoft Lumia 950 XL die draaien op het besturingssysteem van Microsoft, zijn er enkele uitdagingen als het gaat om benchmarks. Vandaar dat we hier alleen kijken naar de JavaScript-browserbenchmarks SunSpider en Google Octane. Inmiddels is er ook een versie van GFXBench voor Windows-smartphones, dus die hebben we ook gedraaid.

We hebben de Microsoft Lumia 950 XL - te herkennen aan het rode balkje - vergeleken met alle andere smartphones van 5,5 inch of groter die we de afgelopen tijd hebben getest. SunSpider en Google Octane laten zien dat het met de rekenkracht van de SoC in combinatie met de Edge-browser wel goed zit. Bij GFXBench doet de Lumia 950 XL het niet zo goed als zijn Android-broers het doen met dezelfde grafische processor. De Adreno 430 van de Snapdragon 810 zit hier op het niveau van de Adreno 418 van de Snapdragon 808 in de Motorola Moto X Style.  

Prestaties: Accuduur

De accuwerktijd van smartphones testen we normaal gesproken op twee manieren, maar PCMark is niet beschikbaar voor Windows. We moeten het dus deze keer alleen met onze videotest doen. Hierbij laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen, met het scherm ingesteld op 100 candela per vierkante meter. Dit levert voor de meeste moderne smartphones slechts een zeer geringe belasting op, waardoor hierbij werktijden tot meer dan 10 uur mogelijk zijn. 

Hier doet de Microsoft Lumia 950 XL het uitstekend, met een accuduur van ruim 11 uur. Daarmee komt hij in het groepje van enkele van zijn voornaamste rivalen terecht, de Apple iPhone 6s Plus, Huawei Nexus 6P en Samsung Galaxy S6 Edge Plus. 

Conclusie

De Microsoft Lumia 950 XL is een toestel waar weinig tot niets op aan te merken is. Hij ziet er naar onze mening weliswaar wat saai uit, met de afzonderlijke onderdelen is verder niets mis. De camera is uitstekend, het paneel van een niveau dat we nog maar zelden hebben gezien en op het gebied van accuduur komt het toestel er eveneens uitstekend uit. Intern is er verder voldoende rekenkracht aanwezig, al blijft het besturingssysteem her en der nog altijd zijn tijd nemen om van het ene naar het andere scherm te gaan. Het is zeker niet zo dat we ons hier bovenmatig aan hebben gestoord, maar voor een high-end toestel zoals de 950 XL valt het wel op.

Op veel vlakken kan de Microsoft Lumia 950 XL de concurrentie met bijvoorbeeld de Apple iPhone 6s Plus en de Samsung Galaxy S6 Edge+ prima aan en is het zeker een alternatief dat we op ons lijstje zouden zetten. Van die drie is het de goedkoopste, al zijn er met onder andere de al wat oudere Samsung Galaxy Note 4 en de Motorola Moto X Style ook duidelijk goedkopere modellen te koop met een diagonaal van 5,7 inch. Die zijn voorzien van een wat minder snelle soc, maar kunnen nog altijd uitstekend meekomen. Ook de LG G4 is een stuk goedkoper. Al met al vinden we een Hardware.Info Excellent Choice echter zeker op zijn plaats voor de Lumia 950 XL, omdat je er niettemin een uitstekende koop aan doet.

Ben je in het dagelijks leven veel bezig met producten waar zeer specifieke apps voor ontwikkeld worden en die niet of slecht te bedienen zijn via een webpagina, dan is Windows 10 Mobile nog altijd niet het beste besturingssysteem. Voor het overige voegt het met zaken zoals Windows Hello en Continuum mogelijkheden toe die de andere platformen niet bieden. Op dit moment zijn deze mogelijkheden wat ons betreft nog geen reden om voor Windows 10 Mobile te kiezen overigens. Het geeft echter wel aan dat de ontwikkeling van het systeem in volle gang is.

Het grootste probleem voor Microsoft en Windows 10 Mobile is echter niet meer de kwaliteit van de toestellen of de volwassenheid van het besturingssysteem, maar het inmiddels zeer beperkte marktaandeel van het platform. Het is nog maar de vraag of Microsoft die trend kan doorbreken. 


Microsoft Lumia 950 XL


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Microsoft Lumia 950 XL Black

Microsoft Lumia 950 XL Black

 • Windows 10 Mobile
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 5.7 inch
 • 2560x1440
 • 20 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Microsoft Lumia 950 XL White

Microsoft Lumia 950 XL White

 • Windows 10 Mobile
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 5.7 inch
 • 2560x1440
 • 20 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0
*