ASUS RT-AC88U review: ROG-router

25 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Acht lan-poorten
 3. 3. MU MIMO en NitroQAM
 4. 4. Opgeruimd bordje
 5. 5. Veel mogelijkheden
 6. 6. Toch maar een app
 7. 7. Testmethode
 8. 8. Testresultaten: 802.11n - 3 laptops tegelijk
 9. 9. Testresultaten: 802.11ac - 3 laptops tegelijk
 10. 10. Praktijktest
 11. 11. Testresultaten: stroomverbruik
 12. 12. Conclusie
 13. 1 besproken product
 14. 25 reacties

Veel mogelijkheden

Zoals we van ASUS gewend zijn, is er aan instellingsmogelijkheden wederom geen gebrek. Toch weet ASUS het ondanks dat het de meest uitgebreide firmware maakt die standaard op een router is geïnstalleerd, het geheel behoorlijk goed overzichtelijk te houden. Met name het startscherm is iets waar veel routerfabrikanten wat van kunnen leren. Je krijgt er veel informatie op een overzichtelijke manier voorgeschoteld en kunt er ook al meteen de nodige basale wijzigingen doorvoeren.

Asus RT-AC88U

Bij vrijwel ieder nieuw topmodel voegt ASUS wel weer een extra geavanceerde mogelijkheid toe. Jaren geleden zagen we bijvoorbeeld een download-client voor Bittorrent en Usenet verschijnen en iets minder lang geleden werd de mogelijkheid toegevoegd om een tweede wan-poort te configureren, voor fail-over of load balancing, waarbij je kon kiezen uit een van de lan-poorten maar ook een usb-dongel met simkaart op de router aan kon sluiten. Deze zaken zijn ook op de RT-AC88U weer van de partij, evenals bijvoorbeeld de virusscanner van Trend Micro en de relatief uitgebreide vpn-mogelijkheden (naast pptp ook OpenVpn bijvoorbeeld). 

Asus RT-AC88U

Een van de opvallendste nieuwe mogelijkheden van de RT-AC88U is dat het nu mogelijk is om link aggregatie toe te passen bij lan-poorten 1 en 2. Bij de RT-AC87U van vorig jaar waren daar ook al enkele voorbereidingen voor getroffen op het bordje, maar daar werkte het in ieder geval ten tijde van onze test nog niet. Om gebruik te kunnen maken van deze functie, moeten uiteraard ook de apparaten die je hiermee wilt gaan gebruiken lacp (802.3ad) ondersteunen.

Asus RT-AC88U

Het tweede dat duidelijk opvalt is de enige pagina die niet in de kenmerkende blauwgrijze kleurstelling is uitgevoerd, namelijk de Gaming Boost-pagina. Deels is deze pagina een verzamelplaats, waar je Adaptive QoS en AiProtection in en uit kunt schakelen. Wil je deze twee zaken in meer detail configureren, dan moet je op de pagina's zijn die hiervoor elders in de interface zijn ingeruimd. De Game Boost-pagina heeft met name als doel om WTFast uit te lichten, waarmee een zogeheten gamer private network (gpn) gecreëerd kan worden. De belofte is dat automatisch de optimale route wordt gevonden voor je datapakketjes tijdens het spelen van online games. Dit moet leiden tot een significante afname van de pingtijden en minder dataverlies. ASUS levert deze dienst gratis bij de RT-AC88U. Althans, zolang je niet meer dan een device in je netwerk gebruikt. Wil je meer apparaten gebruiken, dan moet je upgraden naar de geavanceerde versie.

Hieronder zie je een selectie screenshots van de webinterface:


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Asus RT-AC88U

Asus RT-AC88U

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Dual-band
 • Mesh-ondersteuning

€ 135,00

5 winkels
0
*