[Pro] Alcatel-Lucent OmniSwitch 6350-P24 review

12 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Standaard helemaal dichtgetimmerd
 3. 3. WebView
 4. 4. Mogelijkheden
 5. 5. Onder de motorkap
 6. 6. Testmethode en doorvoersnelheid
 7. 7. Stroomverbruik
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Af en toe is het interessant om eens te kijken in een andere keuken. Toen we van Alcadis, distributeur van onder andere Alcatel-Lucent, de mogelijkheid kregen om eens wat beter naar de Alcatel-Lucent OmniSwitch 6350-P24 te kijken, hadden we daar zeker oren naar. Vergeleken met de switches die we normaal gesproken testen en bespreken, is dit een compleet ander beestje, dat veel mogelijkheden biedt. 

Laten we echter bij het begin beginnen: de OmniSwitch 6350 is een opvallende verschijning, vanwege de witte afwerking met de paarse accenten, de kleur van Alcatel-Lucent. Hij beschikt over 24 RJ45-poorten. Wij hebben de 'P24'-versie getest van dit product, waarbij de letter in deze toevoeging staat voor 'PoE'. De switch biedt dit aan op alle 24 poorten. Verder zien we vier sfp-aansluitingen, waarbij sfp staat voor small form-factor pluggable. Deze aansluitingen maken het mogelijk om het kopernetwerk van de switch aan te sluiten op een glasvezelnetwerk. Daar heb je overigens nog wel een los aan te schaffen transceiver voor nodig.

Alcatel-Lucent OS6350-P24

Tussen de RJ45- en de sfp-aansluitingen zien we ten slotte nog twee aansluitingen zitten. Een daarvan doet zich op het eerste gezicht voor als een gewone netwerkaansluiting, maar is dat niet. Dat is de console-aansluiting, waarmee je de switch verbindt met een - je raadt het al - console. Dit kan de vorm hebben van een hardwarematige console, maar het kan ook een programma zijn dat op een systeem draait. Onder deze aansluiting zit nog een usb 2.0-aansluiting. Via die aansluitingen kun je de firmware van de switch updaten, maar het is ook mogelijk om het aangesloten opslagmedium te gebruiken als de firmware van de switch niet meer goed functioneert, om welke reden dan ook. De switch flasht de data van de 'herstelstick' er dan automatisch op.

Alcatel-Lucent OS6350-P24
Aan de linker zijkant zie je dat er drie fans in deze switch zitten.

Standaard helemaal dichtgetimmerd

Mocht je nu denken dat je meteen aan de slag kunt met de Alcatel-Lucent OmniSwitch 6350, dan kom je bedrogen uit. Out-of-the-box kun je er namelijk zo goed als niets mee. Sluit je hem aan op een bestaand netwerk, dan krijgt hij bijvoorbeeld geen ip-adres. Het is daarnaast ook niet mogelijk om het apparaat zomaar vanaf het netwerk te benaderen en PoE levert de switch standaard eveneens niet. Op een apparaat dat is gericht op een zakelijke omgeving, is dit een goede zaak wat ons betreft.

Alcatel-Lucent OS6350-P24
Standaard krijgt de switch zelfs geen ip-adres toegewezen van een dhcp-server. Dat moet je eerst instellen. 

Het is uiteraard wel mogelijk om zaken zoals hierboven beschreven en nog veel meer in te schakelen en in te stellen. Om basale zaken zoals het via dhcp een ip-adres krijgen en het benaderen van de webinterface in te schakelen, moet je eerst verbinding maken met de switch via de console-poort. Dit is een seriële aansluiting, die overigens gebruikmaakt van de standaard instellingen qua baudrate, parity en dergelijke. Het is altijd bijzonder om te zien hoe weinig gestandaardiseerd sommige (erg oude) aansluitingen nog altijd zijn, want je kunt niet zomaar een standaard blokje gebruiken voor deze verbinding. Alcatel-Lucent gebruikt namelijk een blokje met een eigen pin-out. 

Alcatel-Lucent OS6350-P24

Als je de juiste kabels en connectors hebt, kun je aan de slag en kun je via de cli de nodige commando's ingeven. Als je nog niet eerder hebt gewerkt met switches van dit merk, zijn de verschillende handleidingen die je kunt downloaden van de website van Alcatel-Lucent onmisbaar. Je hebt de keuze uit vier verschillende pdf's, waarin zeer uitgebreid en duidelijk wordt uitgelegd hoe je een en ander in moet stellen. In totaal heb je bijna 4300 pagina's aan naslagwerk waar je uit kan putten. De cli-handleiding alleen beslaat al 2724 pagina's. We kunnen ons haast niet voorstellen dat je daar niet in kunt vinden wat je zoekt. Wij vinden de handleidingen in ieder geval van een hoog niveau.

Alcatel-Lucent OS6350-P24
Ook het leveren van PoE moet ingeschakeld worden

WebView

Wil je de instellingen van de Alcatel-Lucent OmniSwitch 6350 niet bekijken en veranderen via de cli, maar doe je dat liever in een wat meer grafische omgeving, dan kan dat ook, dankzij WebView. Zoals gezegd, moet je hiervoor eerst het commando geven dat een bepaalde authenticatieserver toegang verleent om de switch te beheren. Is dat gedaan (en heb je de dhcp-client-functionaliteit ingeschakeld via de cli), dan kun je via een browservenster naar het ip-adres van de switch navigeren. Officieel worden alleen Firefox en Internet Explorer ondersteund overigens.

Alcatel-Lucent OS6350-P24

Eerlijk gezegd waren we redelijk positief verrast over de grafische interface. Sommige elementen zien er weliswaar uit alsof ze zo uit Windows 95 zijn overgenomen, maar in het algemeen wordt alles duidelijk en overzichtelijk weergegeven op het scherm. Dat is natuurlijk uiteindelijk het belangrijkst. Kort van stof is Alcatel-Lucent hier wederom niet. In totaal bestaat de interface uit meer dan 400 pagina's. Zoals vrijwel altijd het geval is bij producten die zijn gericht op het zakelijke segment, maakt ook deze interface in het algemeen niet echt gebruik van de schermruimte die een modern full hd-scherm biedt. Het speelt zich allemaal met name af in de linkerbovenhoek.  

Alcatel-Lucent OS6350-P24

In het algemeen is het wat ons betreft lood om oud ijzer als het gaat tussen de cli en WebView. Als je weet wat je in wilt stellen en je kunt snel op kernwoorden door de verschillende naslagwerken zoeken, dan vinden we de cli betreft fijner en sneller om mee te werken. Het komt echter ook weleens voor dat je eigenlijk niet goed weet wat je zoekt. Dan kan een grafische webinterface je geheugen net even dat zetje geven dat het nodig heeft.  

Mogelijkheden

Kijken we naar de mogelijkheden van de Alcatel-Lucent OmniSwitch 6350, dan valt allereerst het zeer forse PoE/PoE+-budget op. De 24 poorten kunnen samen maximaal liefst 380 watt aan vermogen leveren. Dat is heel erg veel. Als je bedenkt dat een 802.11ac access point over het algemeen tussen de 10 en 15 watt nodig heeft, dan heb je een goed idee hoeveel PoE-producten je op deze enkele switch aan kunt sluiten. Naast access points kun je uiteraard ook denken aan voip-telefoons en ip-camera's. 

Alcatel-Lucent OS6350-P24

Vlan's kun je met deze switch naar hartenlust inregelen. In totaal kun je er meer dan 4000 aanmaken. Daarnaast ondersteunt de switch link aggregatie / lacp / 802.3ad, waarmee tot acht poorten samengevoegd kunnen worden, erg nuttig in grotere bedrijven waar de backbone van het netwerk natuurlijk nooit te stevig kan zijn.

Een voordeel van Alcatel-Lucent is dat het bedrijf niet alleen switches levert, maar onder andere ook access points en voip-telefoons. Dat biedt de mogelijkheid om bepaalde zaken automatisch in te regelen op het moment dat je een access point of een telefoon op de switch aansluit. Bij het aansluiten van een telefoon wordt dan bijvoorbeeld meteen de QoS - die je tot in de puntjes in kunt stellen op deze switch - goed ingeregeld, zodat de voip-pakketjes altijd voorrang krijgen boven andere vormen van netwerkverkeer. 

Alcatel-Lucent OS6350-P24

Beveiliging is uiteraard een belangrijk onderdeel van een bedrijfsnetwerk. Op dat vlak biedt de OmniSwitch 6350 ook de nodige mogelijkheden. Zo kun je zeer gedetailleerd instellen wie toegang mag hebben tot de beheerpagina's en bijvoorbeeld ook eisen definiëren voor het wachtwoord. Uiteraard is het mogelijk om de verschillende authenticatieservers (RADIUS, LDAP, ACE, TACACS+) te beheren. Tot slot zit ook een zogeheten Access Guardian ingebouwd. Dit is feitelijk 802.1X, waarmee toegang kan worden verleend aan of geweigerd voor aangesloten apparaten. De aanvraag van een apparaat wordt tegen de authenticatieserver aangehouden, en toegang wordt verleend of geweigerd. Uiteraard bepaalt de authenticatieserver waar de gebruiker toegang toe heeft. Zo is het mogelijk om een bepaalde gebruiker na authenticatie alleen toegang te geven tot een bepaalde vlan, die bijvoorbeeld maar beperkt toegang biedt tot het netwerk. 

Alcatel-Lucent OS6350-P24

Hieronder zie je een selectie screenshots van WebView:

Onder de motorkap

Bij een switch zoals de Alcatel-Lucent OmniSwitch 6350 zijn we uiteraard ook zeer benieuwd naar hoe hij er van binnen uitziet. We hebben hem dan ook opengeschroefd. Het eerste dat opvalt is het zeer stevige stroomcircuit. Op zich niet zo gek als je bedenkt hoeveel vermogen deze switch moet kunnen leveren. De afwerking oogt alleen wat slordig, met grijze en blauwe klodders her en der verspreid. Aan de zijkant zie je drie 4cm-fans, die een behoorlijk kabaal maken. Ze zitten niet voor niets aan de kant van het stroomcircuit, want daar wordt uiteraard de meeste warmte geproduceerd.

Kijken we naar het gedeelte van het bordje waar de verschillende chips zich bevinden, dan zien we niet geheel verrassend dat het grootste gedeelte ervan wordt ingenomen door onderdelen die te maken hebben met switching. Onder de zilverkleurige heatsinks bevinden zich de switch-chips. We kunnen je niet melden welke het zijn, want de heatsinks zijn niet verwijderbaar zonder schade toe te brengen. Opvallend zijn verder nog de drie kleine vierkante chips het dichtst bij de daadwerkelijke netwerkpoorten. Die regelen het beheer van PoE. Iedere chip kan maximaal acht poorten aansturen.

Alcatel-Lucent OS6350-P24

Verder zien we onder de zwarte heatsink de cpu van het geheel. Ook deze kunnen we niet loshalen zonder schade toe te brengen, maar uit de webinterface van de switch hebben we wel op kunnen maken dat we hier te maken hebben met een Marvell-chip, meer bepaald eentje die gebruikmaakt van Feroceon-cores (of van een enkele core, dat hebben we niet kunnen achterhalen). Het ddr3-werkgeheugen bedraagt 256 MB en is afkomstig van Samsung, terwijl de 128 MB flashgeheugen afkomstig is uit de fabrieken van Micron. Van Lattice zien we ten slotte nog een field-programmable gate array zitten.

Testmethode en doorvoersnelheid

Op de Alcatel-Lucent OmniSwitch 6350 kun je maximaal 24 clients aansluiten, maar we hebben onze test uit praktisch oogpunt beperkt tot tot maximaal acht clients, die we tegelijkertijd hebben verbonden met de switches, waarna we met behulp van het High Throughput-script van IxChariot half duplex en full duplex de doorvoersnelheden hebben gemeten. De client waarop IxChariot draait, wordt overigens niet gebruikt voor het zenden en ontvangen van data in de test. Die registreert alleen hoeveel er beide kanten op wordt overgezet. In het High-Throughput-script wordt er gebruikgemaakt van relatief grote pakketjes, omdat die een hogere snelheid opleveren. Met kleinere pakketjes valt de throughput fors terug, maar dat levert verder geen andere inzichten op. Alle apparaten hebben daar evenveel last van. 

Hieronder zie je enkele grafieken van de tests die we hebben gedaan, waarbij we ons hebben gericht op de full-duplex-snelheden. De OmniSwitch 6350 presteert out-of-the-box minder dan de switches die we eerder hebben getest met dezelfde testopstelling. Een belangrijke oorzaak hiervoor storm control. Verkeer zoals dat wordt gegenereerd door ons testprogramma, wordt door de switch gezien als unknown unicast of multicast. Om ervoor te zorgen dat een traffic generator zoals ons testprogramma (dat geen daadwerkelijke gebruiker is) geen onnodige belasting op het netwerk uitoefent, wordt dat soort verkeer standaard afgeknepen tot 496 Mbps per poort. Dat is een goede zaak en iets wat je op alle goede switches in dit segment tegenkomt, maar bij deze test werkt het dus in eerste instantie tegen de switch.

Nadat we die limiet hadden opgeschroefd richting de gigabit, haalden we prestaties die vergelijkbaar zijn met die van eerder geteste switches.

Stroomverbruik

Interessanter is het om te kijken naar het stroomverbruik. Het is duidelijk te zien dat belasten van de switch niet leidt tot een enorme toename in het stroomverbruik. Dat heeft er onder andere mee te maken dat netwerkpoorten nooit echt uitgeschakeld kunnen worden, bijvoorbeeld in verband met Wake-on-LAN-functies. Dat betekent dus feitelijk dat een switch al meer stroom gaat verbruiken op het moment dat je er een netwerkkabel op aansluit, ongeacht of die kabel ergens heen gaat. Aangezien de Alctatel-Lucent OmniSwitch 6350 PoE biedt, hebben ook een meting gedaan terwijl er naast zes clients ook nog een 802.11ac-access point was aangesloten op de switch. 

Hieronder hebben we enkele grafieken als illustratie opgenomen. De vergelijking met de andere in de grafiek opgenomen switches is natuurlijk niet helemaal eerlijk, omdat we met de Alcatel-Lucent OmniSwitch 6350 van doen hebben met een apparaat dat is bedoeld voor een compleet ander segment. Hij heeft veel meer onderdelen die stroom verbruiken dan modellen in lagere segmenten.   

 

Conclusie

De Alcatel-Lucent OmniSwitch 6350 is een zeer robuuste 24-poorts switch, die zeer veel mogelijkheden biedt. Dat je zelf vrijwel alles in moet schakelen voordat je überhaupt iets aan kunt vangen met dit apparaat, is veilig en dus een goede zaak wat ons betreft. Het instellen van de switch kan via cli of (na het vrijgeven van die mogelijkheid via cli) via WebView, de webinterface. In onze ervaring werkt cli over het algemeen sneller en fijner, al kan WebView ook handig zijn als je gewoon even door de mogelijkheden van de switch wilt grasduinen en niet door ruim 4000 pagina's aan handleiding/naslagwerk wilt neuzen.

Het feit dat er al zoveel is 'bedacht' voor je en dus standaard is ingeschakeld, heeft zoals gezegd zo zijn voordelen als het gaat om beveiliging. De OmniSwitch 6350 is zonder twijfel een erg veilig exemplaar. Het zorgde er bij onze tests echter ook voor dat er nog het een en ander moest gebeuren om de prestaties wat op te krikken. Nu zal een dergelijke belasting niet enorm vaak voorkomen in de praktijk, maar het geeft wel aan dat er tijdens de installatie toch even goed gekeken moet worden of de default-instellingen ook daadwerkelijk de instellingen zijn die je wilt hebben in dat specifieke netwerk. Aan de andere kant hoef je juist minder in te stellen als je ook andere producten van Alcatel-Lucent, zoals access points en voip-telefoons. 

Alcatel-Lucent OS6350-P24

Alcatel-Lucent is natuurlijk niet de enige speler in dit segment. Kijken we naar de OmniSwitch 6350, dan maak je al snel de vergelijking met de Cisco SG300-28MP. We hebben die switch niet getest, dus we kunnen weinig zeggen over de default instellingen en het beheer ervan. Op basis van de specificatielijst van de Cisco ontlopen de SG300-28MP en de OmniSwitch 6350 elkaar in ieder geval niet zo heel veel. Qua aansluitingen valt overigens wel op dat de Cisco twee sfp-poorten heeft, twee minder dan de Alcatel-Lucent. Beide bieden verder een vergelijkbaar PoE+-budget en ondersteuning voor onder andere 4000 vlan's en lacp. Ook de Cisco-switch regelt de QoS automatisch in op het moment dat er een voip-telefoon van het merk wordt aangesloten op de switch. Opvallend is wel het fors grotere werk- en flashgeheugen van de Alcatel-Lucent, respectievelijk 128 en 16 MB voor de SG300-28MP en 256 en 128 MB voor de OmniSwitch 6350.

De Cisco SG300-28MP kost in onze Prijsvergelijker gemiddeld zo'n 940 euro per stuk. De Alcatel-Lucent OmniSwitch 6350-P24 is niet bij de bij ons aangesloten webshops te koop. Alcadis geeft aan dat de prijs voor dit model voor de eindgebruiker om en nabij de 850 euro ligt. Dat maakt de OS6350-P24 een uitstekende deal.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Alcatel-Lucent OS6350-P24

Alcatel-Lucent OS6350-P24

 • 1000 Mbit/s
 • 24 x
 • Power over Ethernet ondersteuning
Niet verkrijgbaar
0
*