NZXT Hue+ en Grid+ review: en toen was er licht

13 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Hue+ Advanced PC Lighting
 3. 3. Grid+ V2
 4. 4. CAM software
 5. 5. Alternatieven
 6. 6. Foto's in gebruik
 7. 7. Conclusie
 8. 3 besproken producten
 9. 13 reacties

CAM software

De CAM software van NZXT is geschikt om zowel de Hue+ Advanced PC Lighting led-strips als de Grid+ V2 fan controller te bedienen. Deze in eigen beheer ontwikkelde software is dan ook de onderscheidende factor van beide producten. Omdat NZXT de software en de firmware van beide producten zelf ontwikkelt, kan het ook functies toevoegen. Zo kan je bijvoorbeeld verzinnen dat lichteffecten direct door een game aangestuurd worden. Vooralsnog is dat echter niet het geval.

NZXT Hue+ Advanced PC Lighting Black

Wat wel kan, is de aansturing van de led-strips aanpassen. Zoals gezegd kan dat per kanaal, dus je kunt op een strip of serie strips een programma afdraaien en een ander programma draaien op een tweede strip of serie strips. Per kanaal kan je maximaal 40 leds aansluiten, dus je kunt twee keer zoveel leds aansturen als meegeleverd met de Hue+. Je kunt de verlichting laten 'ademen' of laten bewegen tussen zelf instelbare kleuren, maar er zijn nog veel meer instelmogelijkheden. Met SpectrumWave laat je alle kleuren door de behuizing bewegen. De 'draairichting' en snelheid zijn instelbaar. 

NZXT Hue+ Advanced PC Lighting Black

Wat ook kan, is met behoorlijk wat detail zowel de verlichting als de fans instellen. De fans kan je temperatuurgestuurd laten draaien, maar je kunt ook profielen definiëren die je vervolgens met één muisklik kan selecteren, waarbij je per fan de draaisnelheid kan opgeven als percentage. Verder wordt de draaisnelheid ook in absolute toeren per minuut aangegeven, evenals het energieverbruik.

NZXT Grid+ V2

Daarnaast werkt de CAM software als een soort FRAPS: je kan bij games je framerate in een overlay weergeven en het programma kan ook bijhouden wat je gemiddelde framerate was in de games die je hebt gespeeld. De software herkent welke game je aan het spelen bent en kan dan de framerate meten en bijhouden. Dat werkt overigens niet geweldig en is volgens NZXT ook nog in beta. Op een van onze test-PC's werkte het niet, op een andere wel. NZXT werkt duidelijk wel aan de software, tijdens onze test kwam versie 3 beschikbaar, die aanmerkelijk minder processortijd verbruikte dan versie 2 (0,8 procent versus 2 à 4 procent).

NZXT Grid+ V2

Verder biedt de CAM software de nodige diagnostische informatie. Zo rapporteert het de temperatuur en belasting van de videokaart en de processor, evenals het gebruikte werkgeheugen. Al bij al is het een aardig stukje software, maar het is nog niet geheel 'volwassen' en het is dan ook het hopen dat NZXT flink blijft doorontwikkelen om de mogelijkheden die het systeem in elk geval in potentie bevat, ook echt uit te nutten.

NZXT Hue+ Advanced PC Lighting Black

De CAM software is er ook in app vorm, voor zowel iOS als Android, maar de mogelijkheden daarvan zijn beperkter. Je kan wel de nodige informatie uitlezen, maar minder instellen. In theorie kan je de draaisnelheid van de fans ermee configureren, maar dat werkte tijdens onze test niet. Dit was zowel met de iOS als de Android app het geval.


3 besproken producten

Vergelijk   Product Prijs
NZXT Grid+ V2

NZXT Grid+ V2

Niet verkrijgbaar
NZXT Hue+ Advanced PC Lighting Black

NZXT Hue+ Advanced PC Lighting Black

 • Veelkleurig
 • 30 cm
 • 1

54,95 €

1 winkel
NZXT Hue+ Extension kit

NZXT Hue+ Extension kit

 • Blauw
 • 30 cm
 • 3
Niet verkrijgbaar
0
*