15 draadloze ip-camera's review: draadloos gemak

43 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Test
 3. 3. Van mjpeg naar h.264
 4. 4. De lucht in
 5. 5. Veel opslag, maar met een keerzijde
 6. 6. Babycamera’s
 7. 7. Installatie
 8. 8. Detectie
 9. 9. Dag/nacht
 10. 10. Opnemen
 11. 11. Internet Explorer is koning
 12. 12. Beeldkwaliteit Belkin, D-Link
 13. 13. Beeldkwaliteit Edimax, Eminent
 14. 14. Beeldkwaliteit Foscam
 15. 15. Beeldkwaliteit Logi, Nest, Netgear
 16. 16. Beeldkwaliteit Smartwares/Elro en Spotcam
 17. 17. Beoordeling in cijfers
 18. 18. Conclusie
 19. 19. Besproken producten
 20. 20. Reacties

Inleiding

Het is al een tijdje geleden dat we op Hardware.Info aandacht hebben besteed aan ip-camera’s. Gezien de relatief recente ontwikkeling van betaalbare draadloze modellen, was het hoog tijd om weer eens in die wereld te duiken. We hebben er niet minder dan 14 getest.


Ip-camera’s die een enigszins fatsoenlijk beeld produceren waren lange tijd vrij kostbaar. Het was dan ook primair een zakelijk feestje, met navenante prijskaartjes. Voor een echt goed presterend model was je al snel 1000 euro kwijt. Consumentenmodellen – voor zover beschikbaar – waren aardig als kennismaking met het fenomeen, maar amper bruikbaar. De beeldkwaliteit was vaak bedroevend en op het gebied van installatiegemak zat je ook regelmatig met de handen in het haar. Daar komt nog bij dat maar weinig mensen zitten te wachten op het trekken van netwerkkabels door het hele huis. Inmiddels is het op het gebied van installatie een stuk eenvoudiger geworden, door de komst van wifi. Dat maakt ip-camera’s voor de meeste consumenten ook meteen een stuk interessanter.

Zodra het over wifi-camera's gaat, gaat het binnen de kortste keren vrijwel automatisch ook over de veiligheid daarvan. Op zich is een wifi-signaal van een camera niet minder veilig dan dat van een router. Als je verbinding wilt maken met de camera, dan moet je eerst op de router zien te komen. Heb je op beide een sterk wachtwoord zitten, dan is er niet veel aan de hand. Als het echt menens is voor kwaadwillenden, dan kunnen ze natuurlijk proberen om het wifi-signaal te blokkeren. Aan de andere kant, als inbrekers zo graag bij je binnen willen komen, dan zal een bekabeld aangesloten camera waarschijnlijk ook geen probleem voor ze zijn.  

Test

Om eens te kijken wat je op dit moment voor een acceptabel bedrag op de kop kunt tikken als je een wifi-camera zoekt, hebben we de verschillende fabrikanten van ip-camera’s in het segment tot zo’n 200 euro uitgenodigd om een of meerdere exemplaren op te sturen. Uiteindelijk hebben we 15 modellen in de test opgenomen, alle met maximaal een hd-resolutie en primair bedoeld voor gebruik binnenshuis. D-Link is al sinds jaar en dag een grote speler in dit segment, dus daarvan hebben we drie modellen opgenomen: de DCS-855L (192 euro), DCS-2132L (135 euro) en de DCS-5222L (175 euro). Een andere grote speler in dit segment is uiteraard Foscam. Ook daarvan drie modellen: de C1 (70 euro), FI9826P (159 euro) en de FosBaby (100 euro). Het Nederlandse Eminent stuurde de EM6225 (99 euro) en de EM6250HD (153 euro), Belkin de Netcam HD+ (149 euro), Edimax de IC-3140W (120 euro) en Smartwares/Elro de C723IP (129 euro). Verder hebben we vier pure cloud-camera’s getest: de Logi Circle (199 euro), Nest Cam (199 euro), Netgear Arlo (149 euro, exclusief basisstation) en de Spotcam (179 euro). Bij de Netgear Arlo moet je er dus wel rekening mee houden dat een startpakket met basisstation beduidend duurder is. De Netgear is overigens wel de enige van het stel die spatwaterdicht is en dus buiten gebruikt kan worden. De andere 14 zijn bedoeld als binnencamera.

We hebben al deze camera’s in een thuissituatie getest, waarbij we met name hebben gekeken naar installatiegemak, mogelijkheden en uiteraard beeldkwaliteit. Om dat laatste te bepalen hebben we met iedere camera een snapshot van dezelfde scène gemaakt, die we vervolgens hebben beoordeeld. We hebben er eentje bij daglicht gemaakt en eentje in het donker. Waar mogelijk hebben we de camera’s ook een video laten maken waarop we voorbij de camera lopen, om te kunnen beoordelen hoe vloeiend het beeld loopt. Op zich is het bij alle camera’s mogelijk om een dergelijk filmpje te maken, maar het is niet altijd even eenvoudig om het ook op een locatie te krijgen waar je het goed kunt beoordelen.

Voordat we een oordeel geven over de kwaliteit van de camera’s, gaan we eerst nog even in op enkele kenmerken van ip-camera’s in het algemeen en van de modellen in deze test in het bijzonder.

Van mjpeg naar h.264

De (upload-)bandbreedte die draadloze ip-camera’s in het algemeen nodig hebben ligt vaak (ruim) onder de 1 Mbps, niet bijster hoog dus. De opkomst van h.264 heeft dit mede mogelijk gemaakt. Lange tijd maakte het gros van de camera’s gebruik van motion jpeg-compressie, wat zoals de naam al doet vermoeden niet meer is dan een opeenvolging van (bijvoorbeeld) 30 gecomprimeerde jpeg’s per seconde.

De beeldkwaliteit van mjpeg-streams is, mits goed geïmplementeerd, in het algemeen erg goed, onder andere vanwege de relatief beperkte compressie die wordt toegepast. Die beperkte compressie zorgt echter ook voor een forse benodigde bandbreedte. De bestanden nemen daarnaast ook veel ruimte in als je ze ergens naartoe wilt schrijven. Beide zaken zijn op zich geen probleem als je een bekabelde verbinding hebt tussen camera en netwerk en als je ruimschoots voldoende opslagcapaciteit hebt, bijvoorbeeld in bedrijven. Gebruik je (als consument) wifi om de verbinding te leggen en moet je zuinig omspringen met de beschikbare opslagcapaciteit, dan kan het zijn dat je tegen problemen aanloopt.

Foscam C1 FI9853EP
Voor ruim minder dan 100 euro heb je tegenwoordig al een uitstekend presterende hd-camera zoals de Foscam C1

h.264 maakt in vergelijking met mjpeg gebruik van een veel efficiëntere compressie. Het beeld wordt maximaal zo’n 80% meer gecomprimeerd, zonder dat dit de beeldkwaliteit noemenswaardig aantast. Met andere woorden, bij dezelfde bandbreedte kun je met h.264 een hogere kwaliteit behalen. Je kan dan een hd-beeld streamen met h.264-compressie, waar je bij eenzelfde bandbreedte met mjpeg niet hoger kunt gaan dan vga. Inmiddels zijn camera’s gericht op consumenten die uitsluitend mjpeg-compressie aanbieden steeds zeldzamer aan het worden en kun je al voor een zacht prijsje een hd-model aanschaffen met h.264-compressie. Mjpeg zal dan ook snel helemaal uit dit segment verdwijnen.

Een laatste verschil tussen mjpeg en h.264 is dat die laatste door de veel grotere compressie beduidend meer rekenkracht vergt van de camera. Met name in het betaalbare segment kom je nog wel eens modellen tegen die een hd-beeld claimen te kunnen leveren met h.264-compressie, maar waarvan de stream allerminst vloeiend verloopt. Dat heeft dan hoogstwaarschijnlijk te maken met een tekort aan rekenkracht in de camera.

Een derde, minder vaak voorkomende compressiemethode is mpeg4. Die zit qua efficiëntie tussen mjpeg en h.264 in.

De lucht in

Bij het bespreken van draadloze ip-camera’s, kunnen we niet om een van de meest in het oog springende trends van het moment heen, namelijk cloud-camera’s. De Logi Circle, Nest Cam, Netgear Arlo en de Spotcam zijn alle drie modellen die worden aangestuurd vanuit de cloud en daar ook hun beelden opslaan. Andere opslaglocaties zijn niet mogelijk, al heeft Netgear al wel aangegeven aan lokale opslagmogelijkheden te werken.

Netgear Arlo VMC3030
Netgear heeft inmiddels al aangekondigd dat de R7000 Nighthawk-router standaard Arlo-camera's aan zal kunnen gaan sturen na een firmware-update, maar zou ook kijken naar lokale opslaglocaties voor de beelden.

Dit type camera is met name bedoeld voor wie zo weinig mogelijk omkijken wil hebben naar het hele gebeuren en er eenvoudig overal vandaan bij wil kunnen. Een onderdeel daarvan is dus ook dat de opslag zich uitsluitend buiten het eigen netwerk bevindt. Dat laatste is iets waar zeker niet iedereen over te spreken zal zijn. De verbinding met de servers van de verschillende fabrikanten wordt uiteraard beveiligd gelegd, maar je doet toch in zeker zin afstand van je opnames. Daar komt nog bij dat een fabrikant kan besluiten om te stoppen met de dienst, waarna het zomaar kan zijn dat je al je data kwijt bent en je dure camera gereduceerd is tot buitenissige presse papier.

Veel opslag, maar met een keerzijde

Een voordeel van opslag op servers in de cloud is dat de capaciteit ervan vrijwel onuitputtelijk is. De Logi Circle, Nest Cam en de Spotcam nemen dan ook 24 uur per dag op. Je kunt achteraf de relevante gedeeltes terugkijken en je kunt bij de Nest en de Spotcam je stream delen, met iedereen of met specifieke personen. Bij de Circle kun je achteraf een Day Brief genereren, een kort filmpje waarin je de dag versneld voorbij ziet komen. Dit filmpje kun je indien gewenst downloaden. Ook is het mogelijk om de clips die zijn opgenomen als er beweging is gedetecteerd, te downloaden. De Netgear Arlo-camera’s zijn volledig draadloos en werken dus op batterijen, waardoor continu opnemen niet mogelijk is. De batterijen zouden dan heel erg snel leeg zijn. Een Arlo-camera begint pas met opnemen op het moment dat er beweging wordt gedetecteerd. Je kunt dan een clip opnemen en wegschrijven naar de cloud van maximaal 2 minuten. Die kun je later overigens ook nog downloaden als je wilt.

De Belkin Netcam HD+ is tot op zekere hoogte ook een cloud-camera. Deze neemt niet continu op en staat dus niet in constante verbinding met de cloud, maar hij biedt ook geen mogelijkheden om lokaal bestanden op te slaan. Wil je opnames maken, dan moet je er een abonnement op iSecurity+, de clouddienst van Belkin, bij nemen. Doe je dit niet, dan zijn opnames simpelweg niet mogelijk.

Nest Cam
Om de Nest Cam volledig te kunnen gebruiken, moet je een abonnement nemen.

Dat laatste is een van de problemen met dit type camera’s: je moet er eigenlijk nog extra geld voor uitgeven om gebruik te kunnen maken van alle mogelijkheden. Netgear is op dit punt nog het ruimhartigst. De clouddienst van die fabrikant biedt gratis een retentie van 7 dagen met een maximum van 1 GB. Bij Spotcam krijg je tot in lengte der jaren een gratis dag, waarvan je ook filmpjes kunt maken en in je account op kunt slaan, bij Nest moet je een abonnement nemen om (delen van) je videogeschiedenis op te kunnen slaan. Logi doet niet aan abonnementen, maar ook niet aan opslag van data ouder dan een dag. Wil je de beelden van die camera downloaden, dan moet je er dus binnen een dag bij zijn.

De ip-camera’s van D-Link in deze test worden ook allemaal als cloud-modellen aangemerkt, maar daar slaat die term niet zozeer op de opslagmogelijkheden. D-Link gebruikt de term voor modellen die je via de cloud kunt benaderen en beheren (van buiten je netwerk), met behulp van mydlink. Hier dus ook geen verborgen abonnementskosten.

D-Link DCS-5222L
De D-Link-camera’s in deze test, zoals de DCS-5222L, zijn cloud-camera’s, maar alleen wat betreft de bediening.

Babycamera’s

In deze test hebben we ook twee babycamera’s meegenomen, de D-Link DCS-855L en de Foscam FosBaby. Dat zijn tot op zekere hoogte ‘gewone’ ip-camera’s, maar dan met wat extra zaken gericht op het in de gaten houden en plezieren van baby’s. Denk hierbij aan een temperatuursensor, al heeft de duidelijk niet op baby’s gericht Eminent EM6250HD deze ook. Zowel de D-Link als de Foscam bieden je de mogelijkheid om slaapliedjes af te spelen vanaf de camera. Daarnaast zien ze er wat ‘kinderlijker’ uit, want voorzien van kleurtjes en een typische vormgeving.

Foscam Fosbaby Green
De Foscam FosBaby heeft de betere beeldkwaliteit...

Van de twee mag de D-Link zich wat ons betreft echter het meest een babycamera noemen. Die ziet er namelijk niet alleen uit alsof hij op een babycamera thuishoort en kan niet alleen slaapliedjes afspelen, hij is ook echt te gebruiken als babyfoon. Als je de app die bij deze camera hoort op de achtergrond laat draaien, dan kun je mee blijven luisteren, ook als je het scherm van je toestel uitschakelt. In de praktijk blijkt dit overigens niet altijd even goed te werken en stopt de app er toch regelmatig mee. Dit is voor een belangrijk deel afhankelijk van welk toestel en welke versie je van met name Android gebruikt.

D-Link DCS-855L
...de D-Link DCS-855L de meeste mogelijkheden.

Installatie

Op het gebied van installatie kan iedereen een voorbeeld nemen aan Netgear. Dat heeft er voor een belangrijk deel mee te maken dat Arlo gebruikmaakt van een basisstation. Op beide apparaten op een knopje drukken is voldoende om ze te koppelen. De andere cloud-camera’s, de Logi Circle, Nest Cam en Spotcam, zijn overigens ook zeker niet ingewikkeld en volgen de Arlo-camera op de voet. De Belkin komt daar weer achteraan, samen met de Edimax IC-3140. Bij beide detecteert de app de camera automatisch, zonder dat je eerst allerlei zaken erbij moet zoeken om in te vullen of QR-codes moet scannen. Daarna is het een kwestie van de wizard doorlopen en de verbinding is gemaakt.

Spotcam HD Cloud
Een van de voordelen van cloud-camera's zoals de Spotcam, is de kinderlijk eenvoudige installatie.

Bij Eminent is de installatie ook vrij snel gedaan, al moet je daar bij de EM6250HD wel een meegeleverd ID-nummer en wachtwoord invullen om de verbinding tot stand te brengen. De Foscam-camera’s moeten in theorie eenvoudig te verbinden zijn met behulp van het scannen van een QR-code. In de praktijk wilde dit in onze thuissituatie niet lukken, terwijl we het elders wel gewoon werkend kregen. Foscam biedt gelukkig veel alternatieve mogelijkheden om de verbinding te leggen, dus het lukt uiteindelijk wel. Echt vlekkeloos ging het echter niet. De Smartwares/Elro en Eminent EM6225 installeer je ook middels een QR-code. Dat ging wel zonder problemen, al moet je voor de EM6225 weer een andere app hebben dan voor de EM6250HD. De Elro Install-app blijft overigens ook na het afsluiten hinderlijk in het notificatiescherm van onze Android-telefoon staan. We moeten naar het applicatiebeheer toe om de app gedwongen te stoppen.

De modellen van D-Link leverden een wat gemengd gevoel op. De DCS-855L installeer je heel erg snel vanuit de app. De DCS-5222L en DCS-2132L moeten volgens de instructies echter nog met een cd geïnstalleerd worden. Dat komt wel heel erg 2008 over wat ons betreft. Je kunt de installatiewizard ook downloaden van de D-Link-website, maar dan nog ben je veel te lang bezig met de installatie. De opeenvolgende stappen van de wizard schieten namelijk ook nog eens niet op. De hele ervaring, ook als je eenmaal in mydlink aangekomen bent, is er eentje van sloomheid.

Hou er overigens ook rekening mee dat veel camera’s ook via WPS aan een router gekoppeld kunnen worden. Dat is echter bij geen van de fabrikanten de eerste optie die wordt geboden. Over het algemeen word je geadviseerd/gedwongen om app of software te gebruiken.

Detectie

Een van de voornaamste gebruiksdoelen van een ip-camera is het signaleren van activiteit, gewenst of ongewenst. Alle ip-camera’s in deze test maken gebruik van een of meerdere vormen van detectie, waarna notificaties en/of e-mails verstuurd kunnen worden, maar er ook opnames gemaakt kunnen worden. Bij de Logi Circle, Nest Cam en Spotcam worden er dan uiteraard niet specifiek opnames gemaakt, omdat die sowieso continu opnemen. Daar wordt alleen een marker neergezet in de tijdlijn.

In het algemeen zijn we twee vormen van detectie tegengekomen bij de modellen in onze test: bewegingsdetectie en geluidsdetectie. Het eerste hebben alle apparaten in deze test, het tweede komt wat minder vaak voor. De Nest Cam, Spotcam, D-Link DCS-855L en DCS-5222L, Edimax IC-3140W, Eminent EM6250HD, Foscam C1 en FosBaby beschikken hierover, de rest voor zover wij hebben kunnen vaststellen niet.

Op het gebied van bewegingsdetectie heb je globaal twee soorten. Allereerst is er de bewegingsdetectie die wordt gedaan door de camerasensor zelf. Dat werkt over het algemeen redelijk, maar daarmee krijg je ook veel waarschuwingen en opnames die niet relevant zijn. Deze vorm van detectie maakt geen onderscheid tussen een langslopend mens en bijvoorbeeld een wapperend gordijn. Beweging is beweging, dus er moet gewaarschuwd worden. In het donker is het daarnaast niet altijd even eenvoudig om op deze manier beweging te detecteren.

Edimax IC-3140W
Een pir-sensor valt over het algemeen duidelijk op. Bij de Edimax IC-3140W is hij goed zichtbaar aan de voorkant onderaan.

In deze test zitten ook de nodige camera’s met een zogeheten pir-sensor. Dit staat voor Passive InfraRed sensor. Die doet wat de naam al doet vermoeden: hij detecteert infrarood licht dat van objecten afkomt. In het geval van ip-camera’s zullen die objecten over het algemeen mensen zijn. Deze manier is nauwkeuriger dan de detectie door de camerasensor, omdat het niet zomaar bij alle vormen van beweging alarm slaat. Hij gaat af op verschillen in straling. In het donker is een camera met deze vorm van detectie dus ook niet afhankelijk van de reikwijdte van de ir-leds. In deze test hebben zes van de veertien deelnemers een pir-sensor: D-Link DCS-5222L en DCS-2132L, Edimax IC-3140W, Eminent EM6250HD, Foscam C1 en Netgear Arlo.

Tot slot kun je bij meerdere camera’s aangeven welk gedeelte van het beeld in de gaten gehouden moet worden door middel van het selecteren van zones. De camera’s van Foscam bieden deze mogelijkheid, evenals de D-Link DCS-5222L, Edimax, Nest Cam (als je betaalt uiteraard) en Spotcam.

Dag/nacht

Alle camera’s in deze test kunnen zowel overdag als ’s nachts uit de voeten. 12 van de 14 modellen gebruiken zoals we gewend zijn meerdere infrarood-leds om ’s nachts voor voldoende licht te zorgen. De actieradius van de leds is over het algemeen maximaal zo’n 10 meter. De leds worden gecombineerd met een filter dat overdag voor de sensor zit om het op dat moment ongewenste infrarood te blokkeren. Overdag zorgt infrarood namelijk voor een zweem over het beeld. Zodra het omgevingslicht minder wordt, gaat de infraroodverlichting aan en wordt het filter van voor de sensor gehaald.

Twee camera’s doen het wat anders. De D-Link DCS-2132L en de Eminent EM6250HD hebben onder in de hoek een enkele infrarood-led zitten. De Eminent maakt daarnaast als enige ook nog eens gebruik van twee lenzen en twee sensors, eentje voor overdag en eentje voor ’s nachts. De exacte verschillen tussen de lenzen zijn ons niet helemaal duidelijk overigens, maar het werkt in de praktijk uitstekend. En je hebt uiteraard geen IR-filter nodig, waardoor het apparaat weer iets dunner gemaakt kan worden en de lens niet uitsteekt.

Eminent EM6250HD
Met de EM6250HD heeft Eminent een bijzondere ip-camera, want hij heeft twee sensors en lenzen, een voor dag- en een voor nachtzicht.

Opnemen

Als er eenmaal beweging is gedetecteerd, dan is het uiteraard ook zaak dat een ip-camera iets doet met die informatie. Notificaties en/of e-mails sturen kunnen alle apparaten in deze test. Je moet dan zelf meteen in actie komen om naar de beelden te gaan kijken en eventueel zelf een opname starten om bewegend beeld te krijgen. Bij de Logi Circle, Nest Cam en Spotcam kun je uiteraard gewoon terug in je geschiedenis kijken wat er is gebeurd, terwijl de Belkin Netcam HD+ en Netgear Arlo een opname maken in de cloud (bij de Belkin dus alleen maar als je een extra dienst afneemt). Alle andere modellen in deze test beschikken over een microsd-kaartaansluiting waar opnames lokaal op gemaakt kunnen worden. D-Link levert er bij de DCS-855L zelfs een kaartje van 16 GB bij.

Op zich is opnemen op een microsd-kaartje leuk om te hebben, maar niet altijd even handig. Wil je er zeker van zijn dat je data er nog is als je thuiskomt, doe je er goed aan om een kaartje te kopen met een ruime capaciteit. Zelfs een kaartje van 200 GB levert echter nog niet de capaciteit die je hebt als je naar een nas wegschrijft of naar de cloud, dus ook dan is het zaak om goed in de gaten te houden wanneer je kaartje vol is. In de instellingen van de camera's die ondersteuning bieden voor microsd-kaartjes, kun je overigens instellen wat er moet gebeuren als het kaartje vol is: overschrijven of stoppen met opnemen.

Foscam C1 FI9853EP
Een 'traditionele' camera zoals de Foscam C1 biedt meer mogelijkheden qua opslaglocaties dan de cloudgebaseerde modellen.

Veel modellen bieden gelukkig ook de mogelijkheid om data via ftp naar een map in het netwerk te schrijven. Uiteraard vallen de pure cloud-camera’s en de Belkin hier wederom buiten. Van de overige hebben we deze functie alleen bij de Smartwares/Elro C723IP niet kunnen vinden. Via de universele Onvif-standaard kun je de streams van de camera’s ook met een nas opvangen. Eminent biedt met de EM6250HD daarnaast ook nog de mogelijkheid om data weg te schrijven naar Dropbox.

Internet Explorer is koning

Internet Explorer mag dan inmiddels niet meer de populairste browser zijn voor velen van jullie, maar voor het installeren en beheren van meerdere camera's in deze test, zal je er toch nog even aan moeten geloven. Wil je de producten van D-Link, Edimax en Foscam via de webinterface benaderen, dan kun je dit eigenlijk alleen maar goed doen via Internet Explorer. Dit heeft te maken met de ondersteuning van bepaalde plugins. Via Chrome kom je de webinterface van de Foscam-camera’s niet eens op, terwijl de omgeving van Edimax aangeeft dat je de stream alleen in mjpeg kunt zien met een vga-resolutie, niet in h.264. Daarvoor moet je de interface via IE benaderen. Mydlink werkt bij de DCS-855L en DCS-5222L op zich prima in andere browsers dan IE, totdat je opgenomen filmpjes wilt terugkijken. Dan word je naar een html5-plugin geleid die niet langer ondersteund wordt. In Internet Explorer kun je de filmpjes wel gewoon bekijken. Met de DCS-2132L kun je in Chrome zelfs helemaal niets; mydlink blijft dan simpelweg hangen.

Het niet op de webinterface kunnen komen van de Foscam-camera’s wordt voor een deel veroorzaakt door het stopzetten van de ondersteuning van de npapi-plugin door Chrome. Internet Explorer ondersteunt deze plugin naar verluidt echter ook al geruime tijd niet meer, dus dit kan niet het hele verhaal zijn. We hadden tijdens het testen overigens geen tijd om dit helemaal tot op de bodem uit te zoeken. Het is in ieder geval iets om rekening mee te houden.

Pannen, tilten en zoomen

Van de 15 deelnemers aan deze test, zijn er vier die op afstand bediend kunnen worden om te pannen (horizontaal bewegen) en te tilten (verticaal bewegen), namelijk de D-Link DCS-855L en DCS-5222L, Eminent EM6225 en de Foscam FI9826P. Als je niet iedere keer wilt zoeken naar een bepaalde stand van de camera, dan kun je meerdere presets aanmaken. De Foscam heeft overigens ook nog 3x optische zoom. Veel van de andere camera’s bieden wel zoom, maar alleen digitaal. Dan maakt de camera simpelweg een uitsnede van het bestaande beeld, met de resolutie van die uitsnede. Dat levert vaak geen bijster goed resultaat op, of de startresolutie moet erg hoog zijn. Op dit punt heeft de Nest Cam een voordeel, aangezien dit de enige 1080p-camera is in deze test.

Foscam FI9826P Black
De Foscam FI9826P is de enige camera in de test met optische zoom.

De Logi Circle is tot slot ook zeker bijzonder. Niet omdat hij kan pannen of tilten, maar omdat hij beschikt over een accu. Je kunt dit apparaat enkele uren loskoppelen van zijn voet, terwijl je hem dan gewoon kunt blijven gebruiken. De verbinding tussen camera en voet wordt magnetisch gelegd. Als je hem voor het eerst los probeert te halen, zou je echter denken dat hij vastgeschroefd zit, zo sterk is deze verbinding. Dat heeft ermee te maken dat je hem ook zijwaarts tegen de muur moet kunnen plaatsen.

Alle tot nu toe besproken mogelijkheden en onmogelijkheden zijn allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar het draait bij ip-camera’s toch voor een belangrijk deel om de beeldkwaliteit. We hebben de beeldkwaliteit overigens beoordeeld op basis van de hoogste kwaliteitsinstellingen. Dat wil zeggen dat we iedere camera op de hoogst mogelijke resolutie hebben ingesteld, wat bij 14 van de 15 hd inhoudt, bij de Nest Cam is dat full hd. We bespreken de verschillende modellen hieronder per merk.

Belkin

De Netcam HD+ maakt gebruik van een 1/3,2-inch 2mp-sensor en een lens met een diafragma van f2.4 en een diagonale kijkhoek van 95 graden. Het is niet de camera met de meeste groothoek in deze test, maar het resultaat is zeker bruikbaar. De kleurweergave bij daglicht is prima in orde voor een camera in dit segment, evenals de scherpte. De scherpte in het donker is goed, maar de infrarood-leds zijn erg geconcentreerd, wat ervoor zorgt dat op korte afstand (de eerste meters) alles wit wordt. Filmpjes op volledige resolutie zijn eerder diashows dan bewegende beelden. Dat is jammer bij deze camera, die kwalitatief verder goed presteert.

Belkin Netcam HD+
Belkin Netcam HD+

D-Link

De DCS-855L heeft een ¼-inch 1MP-sensor met een f2.2-lens en een diagonale kijkhoek van 85 graden. De prestaties van deze camera zijn wat wisselend. De kleurweergave is op zich prima, maar de scherpte laat het nodige te wensen over. Er is verhoudingsgewijs veel ruis aanwezig. De prestaties in het donker zijn een stuk beter, met name vanwege de niet overdreven aanwezige infrarood-leds. Filmpjes worden bij alle drie de D-Link-camera’s over het algemeen vloeiend weergegeven, al hangt het bij alle camera’s in de test uiteraard af van hoeveel activiteit er in beeld is. Dat bepaalt namelijk de bitrate en ook deels de kwaliteit van de video.

D-Link DCS-855L
D-Link DCS-855L

De DCS-2132L lijkt gebruik te maken van dezelfde ¼-inch-sensor als de DCS-855L. De lens heeft met een diafragma van f2.0 echter een hogere lichtgevoeligheid. Opvallend is de beperkte groothoek: een diagonale kijkhoek van 66 graden houdt niet echt over. Je moet dit apparaat dus vrij ver van het te filmen gebied ophangen om voldoende in beeld te krijgen. De beeldkwaliteit is in het algemeen matig. Kleuren ogen flets en er is veel ruis aanwezig. In het donker weet deze camera de vrij lichtsterke lens niet te gelde te maken. Positief is wel wederom dat de infrarood-led prettig subtiel aanwezig is.

D-Link DCS-2132L
D-Link DCS-2132L

De laatste D-Link die we hier bespreken is de DCS-5222L. We zien hier wederom een ¼-inch 1MP-sensor, deze keer met een nog iets lichtsterkere f1.9-lens. De groothoek is erg fors (115 graden), dus je bestrijkt een lekker groot gebied. Qua scherpte is het redelijk bruikbaar, maar er is toch nog de nodige ruis zichtbaar. Kleuren worden wat oververzadigd weergegeven. In het donker zien we wederom het prettig onopvallende karakter van de infrarood-leds, waardoor je nergens een overbelicht beeld hebt, maar wel relatief veel ruis. We zouden dit echter nog wel bruikbaar durven noemen.

D-Link DCS-5222L
D-Link DCS-855L

Beeldkwaliteit Edimax, Eminent

Over de sensor en lens van de Edimax IC-3140W is ons niet veel bekend, behalve dan uiteraard dat hij beelden op kan nemen aan 1280x720 pixels. De diagonale kijkhoek is 78 graden. Kleuren worden zeer oververzadigd weergegeven, maar de scherpte bij daglicht is prima. Bij nacht zien we een opgeblazen plaatje, dat heel onnatuurlijk oogt, maar wel scherp is. De infrarood-leds zijn niet enorm storend aanwezig, al zijn ze wel duidelijk geconcentreerd op het midden. Bewegende beelden worden over het algemeen redelijk vloeiend opgenomen. Al met al zeker een bruikbare camera, zonder dat hij er echt bovenuit steekt.

Edimax IC-3140W
Edimax IC-3140W

Eminent

De EM6225 beschikt over een 1MP-sensor, zonder dat er verder uitspraken gedaan worden over het formaat. De diagonale kijkhoek is een vrij magere 70 graden. Dit is wat ons betreft richting de ondergrens van wat bruikbaar is, al kun je met dit apparaat natuurlijk wel pannen en tilten. De beeldkwaliteit is goed, al zijn de kleuren te verzadigd voor het mooie. De scherpte is over het algemeen dik in orde, ook in het donker. De ir-leds zorgen voor een gecentreerde belichting, maar overdreven fel en dus storend is het niet. Bewegend beeld wordt jammer genoeg niet helemaal vloeiend weergegeven. 

Eminent EM6225
Eminent EM6225

Het eerste wat opvalt als je het beeld van de Eminent EM6250HD bekijkt, is de zeer beperkte groothoek. Bij een diagonale kijkhoek van 66 graden houdt het op. Eminent heeft gekozen voor twee ¼-inch 1MP-sensors en twee f2.4-lenzen. Het resulterende plaatje bij daglicht is vrij verzadigd, maar wel lekker scherp. Bij nacht neemt de ruis iets toe, maar is het nog altijd redelijk goed. Bewegende beelden worden vloeiend gereproduceerd.

Eminent EM6250HD
Eminent EM6250HD

Beeldkwaliteit Foscam

De Foscam C1 heeft een niet nader gespecificeerde 1MP-sensor. Het diafragmagetal van de lens is f2.4 en de kijkhoek horizontaal 115 graden. Je bestrijkt hier dus een zeer groot gebied mee. Kijken we naar de beeldkwaliteit bij daglicht, dan hebben we daar weinig op aan te merken. Die is gewoon goed. In het donker is dat ook het geval, al zien we in het licht van de ir-leds wel wat smearing. Daar weet hij het onderscheid niet meer te maken tussen de verschillende onderdelen van de compositie. Het plaatje vertoont veel tekenen van agressieve post-processing. Dat zorgt in het algemeen voor een scherp maar onnatuurlijk ogend beeld, zo ook hier. De ir-leds lijken verder ook behoorlijk naar links gericht te zijn; de rechterkant van het plaatje is duidelijk donkerder. Het filmpje dat we opgenomen hebben ziet er vloeiend uit.

Foscam C1 FI9853EP
Foscam C1

In de FI9826P heeft Foscam een 1,3MP-sensor gestopt, die een maximale resolutie kan leveren van 1280x960 pixels. De lens is behoorlijk lichtsterk: f1.8. Over de groothoek wordt gezegd dat die 70 graden zou bedragen, maar dat is toch echt veel meer. We krijgen net zoveel in beeld als met de C1. Qua beeldkwaliteit hebben we eigenlijk niets aan te merken als het gaat om de prestatie bij daglicht. Het beeld is scherp en zelfs de kleuren komen in de buurt van hoe ze er in het echt uitzien. In het donker laat de FI9826P hetzelfde gedrag zien als de C1: een scherp plaatje, maar wel met wat schoonheidsfoutjes. Helemaal aan de randen wordt het beeld daarnaast wat te donker om zaken nog goed te kunnen onderscheiden. Het opgenomen filmpje laat een vloeiend beeld zien.

Foscam FI9826P Black
Foscam FI9826P

De FosBaby heeft een 1MP-sensor in de behuizing zitten met een f1.8-lens. De groothoek bedraagt 90 graden. Deze camera levert ook een duidelijk beperkter blikveld op dan de andere twee Foscams in deze test. Kwalitatief zien we overigens wel veel overeenkomsten. Een goede scherpte en kleurweergave dus en een relatief gezien zeer scherpe weergave in het donker, dankzij behoorlijk agressieve post-processing. De verdeling van het licht over het plaatje is bij de FosBaby iets beter dan bij de andere twee Foscams.

Foscam Fosbaby Green
Foscam FosBaby

Beeldkwaliteit Logi, Nest, Netgear

Over de Circle van Logi is weinig meer bekend dan dat hij een groothoek heeft van 135 graden. Dit soort enorme bereiken levert onherroepelijk vervorming op aan de randen, maar voor een ip-camera is dat een trade-off die we kunnen verantwoorden. De beeldscherpte is goed, maar de kleuren zien er oververzadigd uit. Wat verder opvalt is dat de Logi opvallend veel last heeft van lichtbronnen, met name door ramen invallend licht. Kennelijk heeft Logi geprobeerd om de camera/lens zo lichtsterk mogelijk te maken. Op basis van het nachtzicht is dat ook goed te zien. Je kan heel ver kijken, maar de ir-leds zijn net een tikkie aan de felle kant. Opgenomen beelden zien er uitstekend vloeiend uit. In eerste instantie 'versprong' het beeld nog wel eens een stukje tijdens het afspelen, maar dat is met een firmware-update opgelost. 

Logitech Circle
Logi Circle

Nest

De Nest Cam is de enige 1080p-camera in deze test. Hij heeft een 1/3-inch 3MP-sensor en een groothoek van 130 graden diagonaal. Daarmee bestrijkt hij een ongekend groot gebied. Qua beeldkwaliteit is dit met gemak de beste uit de test, zowel overdag als bij nacht. De scherpte is uitstekend, evenals de kleurweergave. Het is ook de enige camera in de test die goed om weet te gaan met relatief fel invallend daglicht. Het dynamisch bereik is duidelijk beter dan bij de andere camera’s in deze test. De verdeling van het licht bij nacht door de ir-leds is eveneens ongeëvenaard. Het is geen directionele bundel maar veel meer een diffuus licht, waardoor het licht overigens wel net iets minder ver komt dan het geval is bij veel andere camera’s. De camera bevat ten slotte genoeg rekenkracht om ook bewegend beeld aan 1080p vloeiend te registreren.

Nest Cam
Nest Cam

Netgear

Netgear is zeker geen gevestigde naam in de wereld van de ip-camera’s, maar levert met Arlo wel meteen een volledig draadloze camera af. Over de techniek in de camera’s is niet enorm veel bekend, behalve dan dat de groothoek 110 graden bedraagt. Kleuren worden behoorlijk oververzadigd weergegeven, maar de scherpte is over het algemeen goed. Ook bij nacht zet deze camera prima prestaties neer. De ir-lichtbundel is weliswaar vrij directioneel, maar niet echt storend, terwijl hij wel ver komt. De video die we ter test hebben opgenomen ziet er eveneens uitstekend uit.

Netgear Arlo VMC3030
Netgear Arlo

Beeldkwaliteit Smartwares/Elro en Spotcam

In de C723IP van Smartwares/Elro is een ¼-inch 1MP-sensor geplaatst. Het diafragmagetal van de lens hebben we niet kunnen achterhalen. De lens heeft een groothoek van 90 graden. Bij het maken van een snapshot wordt het plaatje in de hoogte opgerekt, wat de verhoudingen wat geweld aan doet. Een rechthoekige doos lijkt nu plotseling vierkant te zijn. Kwalitatief is er weinig op de kwaliteit aan te merken. Bij daglicht is het beeld scherp en ook de verzadiging van de kleuren blijft redelijk binnen de perken. De ir-leds vormen een zeer geconcentreerde bundel, die met name op korte afstand behoorlijk overheerst in de weergave. Doordat de groothoek relatief beperkt is, wordt wel het hele plaatje voldoende belicht. Als je een filmpje opneemt op je mobiele apparaat, dan wordt dit opgeslagen in flv-formaat. Dat is niet bepaald handig. Heel erg vloeiend ziet ons testfilmpje er overigens niet uit.

Smartwares C723IP
Smartwares C723IP

Spotcam

Met de Spotcam zijn we toegekomen aan de laatste deelnemer in deze test. Over de sensor doet Spotcam geen uitspraken en ook over de lens houdt het de lippen stijf op elkaar. Wat we wel hebben weten te achterhalen is dat de groothoek 110 graden is. In het algemeen is er weinig aan te merken op de prestaties van de camera bij daglicht, of het moet de lichte oververzadiging zijn van de kleuren. Kijken we naar de prestaties in het donker, dan zijn die zeker niet slecht, want scherp. De ir-leds overheersen naar onze smaak echter wel iets te veel en zijn te directioneel. Bewegend beeld wordt in het algemeen ook goed weergegeven, al zien we daar soms wel wat haperingen optreden.

Spotcam HD Cloud
Spotcam

Beoordeling in cijfers

In de grafieken hieronder zie je de cijfers die we de verschillende modellen hebben toegekend, zowel bij dag als bij nacht. 

Conclusie

Ben je op dit moment op zoek naar een relatief betaalbare ip-camera die verbinding maakt met je netwerk via wifi, dan heb je keuze zat. Je moet vooraf wel een beslissing nemen of je in de cloud wilt gaan of daar juist uit wilt blijven. De cloud-camera’s zijn eenvoudiger te installeren en te benaderen, maar je doet daarbij wel ‘afstand’ van je beelden.

Gebaseerd op beeldkwaliteit, steekt de Nest Cam gemiddeld boven het maaiveld uit. Met 199 euro is het dan ook een van de duurste camera's uit de test. Een Hardware.Info Excellent Choice Award is de beloning. Hou er rekening mee dat je deze camera alleen volwaardig kunt gebruiken als je bereid bent om een abonnement af te sluiten. De Spotcam is een paar tientjes goedkoper en eveneens interessant, al was het maar vanwege de gratis dag opslag die je erbij krijgt, maar haalt het qua prestaties niet bij de Nest Cam. D-Link heeft met de DCS-5222L ook een interessant model tussen de 150 en 200 euro, maar daarvan vinden we beeldkwaliteit toch net iets te veel tegenvallen om hem een award te geven. De Foscam FI9826P ontvangt wel een Excellent Choice Award. Die camera biedt vrijwel alles wat je zou kunnen wensen in dit segment en heeft een uitstekende beeldkwaliteit. Dit alles voor een gunstige prijs.

Wil je maximaal 100 euro uitgeven aan een ip-camera, dan kun je niet om de Foscam C1 heen. Ook die krijgt een Excellent Choice Award. Een Great Value Award is er voor de Eminent EM6225. Netgear hadden we eerder al beloond met een Innovation Award voor de Arlo-camera’s. Die bevestigen we hier. Van de twee babycamera’s zouden we voor de FosBaby gaan. Die biedt een betere beeldkwaliteit dan de DCS-855L van D-Link. Wil je de camera ook meteen als babyfoon gebruiken, dan is de D-Link de betere keuze

 
Foscam C1
Foscam IP9826P
Nest Cam


Eminent EM6225


Netgear Arlo


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Belkin Netcam HD+

Belkin Netcam HD+

 • 1280x720
 • Draadloos netwerk
 • Infrarood LEDs

193,00 €

1 winkel
D-Link DCS-855L

D-Link DCS-855L

 • 1280x720
 • Draadloos netwerk
 • Infrarood LEDs
Niet verkrijgbaar
D-Link DCS-2132L

D-Link DCS-2132L

 • 1280x720
 • Draadloos netwerk
 • Infrarood LEDs
Niet verkrijgbaar
D-Link DCS-5222L

D-Link DCS-5222L

 • 1280x720
 • Draadloos netwerk
 • Infrarood LEDs
Niet verkrijgbaar
Edimax IC-3140W

Edimax IC-3140W

 • 1280x720
 • Draadloos netwerk
 • Infrarood LEDs

87,90 €

2 winkels
Great Value Eminent EM6225

Eminent EM6225

 • 1280x720
 • Draadloos netwerk
 • Infrarood LEDs
Niet verkrijgbaar
Eminent EM6250HD

Eminent EM6250HD

 • 1280x800
 • Draadloos netwerk
 • Infrarood LEDs
Niet verkrijgbaar
Excellent Foscam C1 FI9853EP

Foscam C1 FI9853EP

 • 1280x720
 • Draadloos netwerk
 • Infrarood LEDs

49,00 €

9 winkels
Excellent Foscam FI9826P Black

Foscam FI9826P Black

 • 1280x960
 • Draadloos netwerk
 • Infrarood LEDs
Niet verkrijgbaar
Foscam Fosbaby Green

Foscam Fosbaby Green

 • 1280x720
 • Draadloos netwerk
 • Infrarood LEDs
Niet verkrijgbaar
Logitech Circle

Logitech Circle

 • 1280x720
 • Draadloos netwerk
 • Infrarood LEDs

221,18 €

1 winkel
Excellent Nest Cam

Nest Cam

 • 1920x1080
 • Draadloos netwerk
 • Infrarood LEDs

149,00 €

2 winkels
Netgear Arlo VMC3030

Netgear Arlo VMC3030

 • 1280x720
 • Draadloos netwerk
 • Infrarood LEDs

104,99 €

1 winkel
Innovation Netgear Arlo VMS3230

Netgear Arlo VMS3230

 • 1280x720
 • Draadloos netwerk
 • Infrarood LEDs

224,15 €

2 winkels
Smartwares C723IP

Smartwares C723IP

 • 1280x720
 • Draadloos netwerk
 • Infrarood LEDs

45,49 €

2 winkels
Spotcam HD Cloud

Spotcam HD Cloud

 • 1280x720
 • Draadloos netwerk
 • Infrarood LEDs

167,00 €

1 winkel
0
*