Toshiba-harddisks van 1 tot 5 TB en 1TB-SSHD review

9 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. De prestaties van SSHD's
 3. 3. Testverantwoording
 4. 4. Testresultaten: HD Tune Read
 5. 5. Testresultaten: HD Tune Write
 6. 6. Testresultaten: Atto Random Read
 7. 7. Testresultaten: Atto Random Write
 8. 8. Testresultaten: PCMark7
 9. 9. Testresultaten: PCMark7 (deelscores)
 10. 10. Testresultaten: PCMark8
 11. 11. Testresultaten: PCMark8 (deelscores)
 12. 12. Stroomverbruik
 13. 13. Geluidsproductie
 14. 14. Conclusie
 15. 15. Besproken producten
 16. 16. Reacties

Inleiding

Vorig jaar zomer publiceerden we een mega-test van ruim vijftig harde schijven en SSHD's van alle bekende fabrikanten. Sindsdien vernieuwde Toshiba een groot deel van zijn aanbod. Vandaag hebben we een groot deel van de nieuwe schijven getest, waarbij we bovendien een nieuwe SSHD in 2,5"-formaat hebben meegenomen.


De nieuwe harde schijven van Toshiba moeten voor een eenvoudiger productgamma zorgen. De X300, waarvan we de 5TB-versie hebben getest, is het topmodel. Deze serie heeft een 128 MB grote cache en een capaciteit van 4 TB of hoger. Daaronder zit de P300-reeks, die de kleinere capaciteiten behelst en wordt uitgerust met een buffer van 64 MB. Beide series hebben een draaisnelheid van 7.200 rpm.

Toshiba X300 5TB
De X300, hier in 5TB-variant, is het nieuwe topmodel van Toshiba.

Voor wie focust op stilte en energiezuinigheid, is er de E300-serie. Deze 3,5"-schijven zijn verkrijgbaar in 2 en 3 TB, en draaien respectievelijk 5.700 en 5.940 rondjes per minuut. De cache is 64 MB groot.

De H200 is van een heel ander kaliber. In tegenstelling tot de rest van de disks is het een 2,5"-apparaat en bovendien een SSHD, waarvoor er 8 GB SSD-cache is toegevoegd. Het zelflerende systeem dat bepaalt welke data wordt gecachet, zou bij deze generatie zijn verbeterd. De schijf zelf draait op 5.400 rpm en is beschikbaar in capaciteiten van 500 GB en 1 TB. Toshiba richt de schijven naast op laptops ook op gameconsoles, waarin de schijven veel snelle opslag combineren met een lage prijs, in vergelijking met SSD's van dit formaat.

Toshiba H200 1TB
We mochten ook een nieuwe 2,5"-SSHD van het merk verwelkomen.

Ten slotte hebben we ook de MD04ACA400 meegenomen in de test. Die is niet nieuw, maar wel de goedkoopste 4TB-schijf die op dit moment verkrijgbaar is - ruim een tientje goedkoper dan Seagate en bijna 20 euro verschil met WD. We zijn benieuwd of het desondanks een goede keuze is.

De prestaties van SSHD's

Wie alles wil weten over de werking van SSHD's, verwijzen we graag naar deze pagina in onze laatste grote vergelijkingstest. In het kort komt het erop neer dat deze Solid State Hard Drives een stukje SSD-cache van een gigabyte of acht bevatten, waarop ze zo slim mogelijk de vaakst opgevraagde data cachen. Daardoor is de 'gevoelssnelheid' van je systeem een stuk hoger. Uiteraard is een SSD nog vele malen sneller, maar bijvoorbeeld in laptops waarvoor een SSD te duur is, wordt dit concept vaak toegepast. Voor een desktop, waarin je plek hebt voor meerdere drives, ligt een combinatie van een losse SSD en harddisk veel meer voor de hand.

Omdat de schijven proberen de meestgebruikte data te cachen, zie je in benchmarks niet altijd de volle potentie ervan terug. Daarom draaien we PCMark 8 sinds kort niet één, maar twaalf keer op deze producten. Na een paar runs lopen de prestaties zichtbaar op, omdat de SSHD een gedeelte van de test in cache neemt. Dat brengt de prestaties naar het niveau dat je ook in de praktijk mag verwachten.

In de grafieken hieronder zie je de PCMark 8-score en de bijbehorende storage bandwidth in MB/s van de Toshiba H200 1TB en de twee andere SSHD's die we tot nu toe op deze manier hebben getest. Uit de resultaten is af te leiden dat het cachingmechanisme van de Toshiba prima werkt: de scores zijn niet alleen vanaf het begin al redelijk hoog, maar lopen ook nog flink op. De hoogste score noteren we in de elfde run, namelijk 3.275 punten. In vergelijking met de twee andere schijven, die niet boven de 2.700 punten uit komen, is dat een zeer goed resultaat.

Testverantwoording

Wij testen harde schijven onder Windows 7 64-bit met een testsysteem bestaande uit een Intel Core i3 3220 CPU en een Intel Z77-chipset moederbord. Uiteraard is bij de tests AHCI ingeschakeld en hebben we de Intel RST drivers geïnstalleerd.

Het grootste gedeelte van onze testprocedure bestaat uit prestatiebenchmarks. De HD Tune benchmark toont ons onder meer de gemiddelde doorvoersnelheid en de gemiddelde toegangstijd van de schijven. Via de Atto benchmark zien we hoe snel schijven zijn bij het lezen en schreven van kleine (4 kB) en grotere (1 MB) datablokken met vier tegelijk. De Atto-benchmark meet de gemiddelde doorvoersnelheid bij het verwerken van data met verschillende blokgroottes, waarbij wij de resultaten bij 4 kB, 64 kB en 1 MB bekijken. Bij de laatste test is het voornamelijk de maximale doorvoersnelheid van harddisks die invloed uitoefent, terwijl bij de 4 kB test juist de toegangstijd een veel groter effect heeft. De resultaten bij de 4 kB test zijn voornamelijk interessant wanneer je de schijf als primaire disk voor OS en programma’s gaat gebruiken, terwijl de resultaten bij de 1MB test voornamelijk van belang zijn voor wie de schijf gaat gebruiken voor dataopslag.

Voor het gebruiksdoel van primaire schijf, ofwel het starten en gebruiken van programma’s, zijn de PCMark 7 en 8 tests het meest van belang. Deze benchmarks zijn gebaseerd op het hardeschijfgebruik van échte software, bij PCMark 7 uit het Windows 7 tijdperk en bij PCMark 8 uit het Windows 8 tijdperk. Ze maken gebruik van zogenaamde traces, opnames van het schijfgebruik tijdens het uitvoeren van bepaalde taken.

Verder hebben we de geluidsproductie van de schijven gemeten, in een geluidsdichte box op een afstand van 10 cm, zowel idle als onder een random workload. Vergeet niet: de getallen zijn als volgt te interpreteren: alles onder de 30 dB(A) is onhoorbaar stil op normale luisterafstand. Alles onder de 40 dB(A) is stil tot licht hoorbaar op normale luisterafstand. Boven de 40 dB(A) beginnen schijven duidelijk hoorbaar te worden.

Ten slotte meten we ook het stroomverbruik van schijven, zowel idle als onder load. 

In de grafieken zijn 3,5" schijven te herkennen aan blauwe balkjes en 2,5" schijven te herkennen aan groene balkjes. De vandaag geteste harddisks hebben een rode kleur.

Testresultaten: HD Tune Read

Met HD Tune doen we de standaard sequentiële lees- en schrijftests en ook een toegangstijdtest. Bij zo'n sequentiële lees- en schrijftest wordt het hele schijfoppervlak van begin tot eind verwerkt. Hieronder vind je de resultaten van de leestests.

Let er op dat de HD Tune toegangstijdtest bij SSHD's vreemde, niet kloppende resultaten kan geven.

In de leestest van HD Tune melden de Toshiba X300 en P300 zich bij de subtop, met snelheden van respectievelijk 160 en 151 MB/s. De goedkope 4TB-disk laat nipt 150 MB/s noteren en doet het dus ook prima. De zuinige E300 komt tot 126 MB/s, terwijl de H200 1TB met 90,4 MB/s één van de snelste laptop-SSHD's is.

Testresultaten: HD Tune Write

Met HD Tune doen we de standaard sequentiële lees- en schrijftests en ook een toegangstijdtest. Bij zo'n sequentiële lees- en schrijftest wordt het hele schijfoppervlak van begin tot eind verwerkt. Hieronder vind je de resultaten van de schrijftests.

Ook de schrijfsnelheden van de Toshiba X300, P300 en MD03ACA400 zijn zeer goed, met zo'n 147 MB/s voor die twee laatstgenoemden en ruim 157 MB/s voor de X300 5TB.

Let er op dat de HD Tune toegangstijdtest bij SSHD's vreemde, niet kloppende resultaten kan geven.

Testresultaten: Atto Random Read

Met Atto meten we hoe snel de schijven willekeurige lees- en schrijfopdrachten kunnen verwerken. Dan doen we zowel met kleine blokgroottes (4 kB) als grote blokgroottes (1 MB). De 4 kB snelheden zijn vooral van belang om inzicht te krijgen in de schijf prestaties wanneer je deze als disk voor je OS en andere programma's gebruikt. De 1 MB tests geven juist meer een maat door dataopslag van bestanden van beperkte grootte.

Hieronder vind je de resultaten van de leestests.

Testresultaten: Atto Random Write

Met Atto meten we hoe snel de schijven willekeurige lees- en schrijfopdrachten kunnen verwerken. Dan doen we zowel met kleine blokgroottes (4 kB) als grote blokgroottes (1 MB). De 4 kB snelheden zijn vooral van belang om inzicht te krijgen in de schijf prestaties wanneer je deze als disk voor je OS en andere programma's gebruikt. De 1 MB tests geven juist meer een maat door dataopslag van bestanden van beperkte grootte.

Hieronder vind je de resultaten van de schrijftests.

Testresultaten: PCMark7

PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op software uit het Windows 7 tijdperk. De benchmark speelt de de traces real-time af. Daardoor liggen de scores relatief dicht bij elkaar, maar zijn ze wel uitstekend naar de realiteit te vertalen. Een twee keer zo hoge score in PCMark7 betekent dat een dergelijke taak in de praktijk ook echt twee keer zo snel gaat.

De H200 1TB is in deze test duidelijk de snelste SSHD. Voor normale HDD's doen ook de 4- en 5TB-schijven van Toshiba het erg goed, terwijl de P300 en E300 als middenmoters presteren. Vooral de grotere cache van de disks met een hogere capaciteit lijkt hier debet aan te zijn.

Testresultaten: PCMark7 (deelscores)

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopieerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

Testresultaten: PCMark8

De storage benchmark van PCMark8 is opnieuw gebaseerd op traces, maar nu van moderne software. PCMark8 bevat traces van Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Indesign, Adobe After Effects, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, World of Warcraft en Battlefield 3. De totaalscore wordt bepaald door het meetkundig gemiddelde van de verschillende onderdelen te nemen. Opnieuw worden de traces 'real time' afgespeeld, dus inclusief idle tijd. De score is een gemiddelde drie runs.

De bandwith score in de onderste grafiek toont de onderliggende, gemiddelde doorvoersnelheid en is daarmee een maat voor de prestaties waarbij de idle-tijd niet wordt meegenomen. Hierin zijn de prestatieverschillen duidelijker te zien.

Ook in de nieuwste PCMark doen de X300 en MD04ACA400 het bijzonder goed, terwijl de H200 hier juist wat minder presteert dan andere SSHD's. De E300 is duidelijk niet gericht op gebruik als een OS-disk.

Op de volgende pagina vind je de deelscores.

Testresultaten: PCMark8 (deelscores)

Batllefield 3

De Battlefield 3 trace bevat het opstarten van Battlefield 3, inloggen en laden van een save game en het starten van het betreffende level. De trace bevat 887 MB aan leesopdrachten en 28 MB aan schrijfopdrachten.

World of Warcraft

De World of Warcraft trace bevat het opstarten van het spel, het inloggen en het starten van een level. De trace bevat 390 MB aan leesopdrachten en 5 MB aan schrijfopdrachten. 

Adobe Photoshop Light

Deze trace bevat het starten van Photoshop, het openen van 14 afbeeldingen en het op elk daarvan uitvoeren van een zevental bewerkingen. De trace bevat 313 MB aan leesopdrachten en 2336 MB aan schrijfopdrachten. 

Adobe Photoshop Heavy

Deze trace is gebaseerd op het bewerking van een hoge resolutie foto en het daarmee maken van een hi-res poster voor print. De trace bevat 468 MB aan leesopdrachten en 5640 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe InDesign

In deze trace wordt een publicatie met een groot aantal afbeeldingen gemaakt in InDesign.De trace bevat 401 MB aan leesopdrachten en 624 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe After Effects

In deze trace wordt een eerder gemaakte video gerenderd.De trace bevat 311 MB aan leesopdrachten en 16 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe Illustrator

In deze trace wordt een presentatie gemaakt op basis van een groot aantal in Photoshop gemaakte afbeeldingen.De trace bevat 373 MB aan leesopdrachten en 89 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft Word

In deze trace wordt een groot aantal bewerkingen gedaan aan een groot academisch Word-bestand.De trace bevat 107 MB aan leesopdrachten en 95 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft Excel

Deze trace bevat werkzaamheden aan een zeer grote Excel-tabel.De trace bevat 73 MB aan leesopdrachten en 15 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft PowerPoint

Deze trace bevat een aantal bewerkingen aan een groot PowerPoint bestand met veel afbeeldingen. De trace bevat 83 MB aan leesopdrachten en 21 MB aan schrijfopdrachten.

Stroomverbruik

Het stroomverbruik van de schijven hebben we zowel idle als onder load getest. De load test is hierbij een random write test met gemiddelde blokgrootte.

We zien veel groene balkjes bovenaan: de 2,5"-schijven zijn uiteraard zuiniger dan hun grotere broertjes. Daarbij valt op dat de H200-SSHD door de bank genomen wat zuiniger is dan andere SSHD's. Ook alle HDD's zijn relatief zuinig, op de goedkope 4TB-disk na: die laat in idle al 6 watt noteren.

Geluidsproductie

De geluidsproductie van de schijven meten we in een geluidsdichte box op een afstand van 10 cm, zowel idle als onder een random workload. Vergeet niet: de getallen zijn als volgt te interpreteren: alles onder de 30 dB(A) is onhoorbaar stil op normale luisterafstand. Alles onder de 40 dB(A) is stil tot licht hoorbaar op normale luisterafstand. Boven de 40 dB(A) beginnen schijven duidelijk hoorbaar te worden.

De E300 is zoals verwacht mag worden lekker stil, zowel in idle als onder belasting. Zowel de X300 van 5 TB als de MD03ACA400 maken onder belasting flink wat lawaai - ze gaan allebei richting of net over de 40 dB(A) en dat is duidelijk hoorbaar.

Conclusie

In deze review bespraken we een gevarieerd aanbod van harde schijven. Toshiba lijkt voor de introductie goed naar de concurrentie te hebben gekeken: de meeste schijven zijn óf wat sneller, óf wat goedkoper dan de directe alternatieven. Er zijn echter zeker modellen die er meer uitspringen dan andere.

De Toshiba X300 5TB is het nieuwe topmodel en de prestaties zijn uitstekend. De schijf kan zich doorgaans meten met de top, wat waarschijnlijk deels komt door de relatief grote cache. Het nadeel is echter de geluidsproductie, voornamelijk onder belasting. Ruim 40 dB(A) onder belasting is duidelijk hoorbaar, dus wie is gesteld op een stille PC kan deze schijf beter overslaan. De relatief vriendelijke prijs in vergelijking met Seagate en WD blijft een pluspunt.

Onder de wat cryptische naam MD04ACA400 verkoopt Toshiba de goedkoopste 4TB-schijf in de Prijsvergelijker. De prestaties zijn echter prima en vrijwel op het niveau van de X300. De geluidsproductie is wederom aan de hoge kant, maar als je snelle storage zoekt tegen een zo aantrekkelijk mogelijke prijs per GB, is de Toshiba MD04ACA400 een uitstekende keuze.

Ook de Toshiba E300 2TB is een leuke aanvulling op het huidige aanbod. Hoewel hij bijna een tientje duurder is dan de WD Green, is hij gemiddeld wat sneller, wat stiller en eveneens erg zuinig. Geef je aan die punten wat meer prioriteit, dan is het een goede optie voor in een NAS of als dataschijf naast je SSD.

De Toshiba P300 1TB concurreert met onder meer de Seagate Barracuda 7200.14 en de WD Blue in die capaciteit, maar verliest nipt qua prestaties en is bovendien net wat duurder dan die andere schijven. Bij een 1TB-schijf tikt dat vrij hard aan in de prijs per GB. Sowieso ligt de sweet-spot al lang niet meer bij deze opslagcapaciteit - een grotere schijf is eigenlijk een betere koop.

Als je op zoekt bent naar een SSHD voor in je laptop, dan is de Toshiba H200 1TB wat ons betreft een betere keuze dan de concurrentie. Hij is even duur als de Seagate Laptop SSHD, maar wel duidelijk sneller, vooral in praktijktests als PCMark. De geluidsproductie is dan weer iets hoger, maar het idle-verbruik valt juist mee. Feit blijft natuurlijk dat hij stukken goedkoper is dan een SSD van dit formaat en maar één drivebay in beslag neemt. Wil je je laptop sneller maken en heb je geen budget voor een grote SSD, maar wel ruimte voor een 9,5 mm dikke schijf in je notebook, dan moet de Toshiba H200 zeker op je shortlist.


Toshiba H200 1TB (SSHD)
Toshiba E300 2TB


Toshiba MD04ACA400 4TB


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Toshiba E300 2TB

Toshiba E300 2TB

 • Harddisk
 • 2000 GB
 • 5700 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

72,90 €

2 winkels
Excellent Toshiba H200 1TB

Toshiba H200 1TB

 • SSHD
 • 1000 GB
 • 5400 rpm
 • 8 GB
 • Serial ATA 600
 • 2.5 inch

87,12 €

1 winkel
Great Value Toshiba MD04ACA 4TB

Toshiba MD04ACA 4TB

 • Harddisk
 • 4000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

118,76 €

3 winkels
Toshiba P300 1TB

Toshiba P300 1TB

 • Harddisk
 • 1000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

41,90 €

6 winkels
Toshiba X300 5TB

Toshiba X300 5TB

 • Harddisk
 • 5000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

139,41 €

7 winkels
0
*