Western Digital Black en Red Pro 6TB review: twee datagiganten

22 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. WD Red Pro 6TB
 3. 3. Specificaties en prijzen
 4. 4. Testverantwoording
 5. 5. Testresultaten: HD Tune Read
 6. 6. Testresultaten: HD Tune Write
 7. 7. Testresultaten: Atto Random Read
 8. 8. Testresultaten: Atto Random Write
 9. 9. Testresultaten: PCMark7
 10. 10. Testresultaten: PCMark7 (deelscores)
 11. 11. Testresultaten: PCMark8
 12. 12. Testresultaten: PCMark8 (deelscores)
 13. 13. Stroomverbruik
 14. 14. Geluidsproductie
 15. 15. Conclusie
 16. 16. Besproken producten
 17. 17. Reacties

Inleiding

Western Digital - of WD, zoals het zichzelf tegenwoordig noemt - is zijn aanbod de laatste tijd aan het uitbreiden. De race naar hogere capaciteiten gaat onverminderd door en we testten eerder al de 6TB-uitvoeringen in de Red-, Green- en Purple-reeksen. Vandaag komen daar twee nieuwe varianten bij: de Red Pro en de Black.


Western Digital Black 6TB

WD Black is de serie bedoeld voor power-users: het merk noemt zelf foto- en videobewerkers en gamers als voornaamste doelgroepen. Het gaat dan ook om 3,5"-schijven met een draaisnelheid van 7.200 rpm en in dit geval zelfs 128 MB cachegeheugen. Bovendien is de schijf uitgerust met een dual-core processor als controller, die hogere sequentiële snelheden mogelijk zou moeten maken.

Daarnaast zouden de Black-schijven extra betrouwbaar moeten zijn. Onder de marketingterm StableTrac worden de motoren op twee plaatsen vastgezet om vibraties van de platters tegen te gaan. Die woorden worden ook in daden omgezet door vijf jaar garantie te bieden. Je betaalt gemiddeld 316 euro voor de WD Black 6TB, zo'n 50 euro meer dan voor een WD Green van dezelfde capaciteit.

Western Digital Black 6TB

WD Red Pro 6TB

De Red Pro-reeks houdt een beetje het midden tussen de 'pro-sumer' en zakelijk gebruik. Net als de Red-schijven zijn ze geoptimaliseerd voor gebruik in NAS-apparaten en gebruiken ze Time Limited Error Recovery oftewel TLER. Dat betekent dat de schijf bij een lees- of schrijffout niet zelf reparatiepogingen gaat ondernemen, maar dit direct doorgeeft aan het NAS-besturingssysteem. Als TLER niet wordt toegepast, zou het voor het OS lijken alsof de schijf niet reageert en wordt hij mogelijk uit de RAID-array gegooid, wat uiteraard onwenselijk is.

Western Digital Red Pro 6TB

Formeel zijn de WD Red's enkel gecertificeerd voor NAS'en met maximaal acht schijven, terwijl de Red Pro's zijn bedoeld voor zakelijke modellen met maximaal 16 drivebays. Een technisch verschil is dat de harddisks op 7.200 rpm draaien, waar de normale Reds onder de term IntelliPower een lager toerental hebben. In theorie zou het stroomverbruik van de Red Pro's daardoor wel hoger moeten liggen.

Het laatste dat de Red Pro-reeks onderscheidt van zijn normale broertjes, is de garantieduur. Voor de Red Pro-schijven is die vijf jaar, terwijl die bij de Reds maar drie jaar duurt. Daar betaal je dan wel meer voor: de WD Red Pro 6TB moet gemiddeld 316 euro opbrengen, waar je een WD Red 6TB al voor gemiddeld 276 euro in huis hebt.

Western Digital Red Pro 6TB

Specificaties en prijzen

Algemeen
 
MerkWestern DigitalWestern Digital
ProductnaamBlack 6TBRed Pro 6TB
ProductcodeWD6001FZWXWD6001FFWX
DetailsProductinfoProductinfo
Specificaties
Harddisk of SSDHarddiskHarddisk
Opgegeven capaciteit6000 GB6000 GB
Platter grootte1000 GB1200 GB
Rotatiesnelheid7200 rpm7200 rpm
Cache geheugen128 MB128 MB
InterfaceSerial ATA 600Serial ATA 600
Beschikbare capaciteit in Windows5588.90 GB5450 GB
Native Command Queuing
TRIM ondersteuning
4K native mode
Garantie5 jaar5 jaar
NAS harddisk
ProtocolAHCIAHCI
Fysieke eigenschappen
Form-factor3.5 inch3.5 inch
Hoogte26.1 mm25 mm
Gewicht717 gram714 gram
Encryptie / beveiliging
Self encrypting drive (SED)
TCG Opal 2.0 compatible
Microsoft eDrive compatible
Beveiliging buffergeheugen bij stroomuitval

Testverantwoording

Wij testen harde schijven onder Windows 7 64-bit met een testsysteem bestaande uit een Intel Core i3 3220 CPU en een Intel Z77-chipset moederbord. Uiteraard is bij de tests AHCI ingeschakeld en hebben we de Intel RST drivers geïnstalleerd.

Het grootste gedeelte van onze testprocedure bestaat uit prestatiebenchmarks. De HD Tune benchmark toont ons onder meer de gemiddelde doorvoersnelheid en de gemiddelde toegangstijd van de schijven. Via de Atto benchmark zien we hoe snel schijven zijn bij het lezen en schreven van kleine (4 kB) en grotere (1 MB) datablokken met vier tegelijk. De Atto-benchmark meet de gemiddelde doorvoersnelheid bij het verwerken van data met verschillende blokgroottes, waarbij wij de resultaten bij 4 kB, 64 kB en 1 MB bekijken. Bij de laatste test is het voornamelijk de maximale doorvoersnelheid van harddisks die invloed uitoefent, terwijl bij de 4 kB test juist de toegangstijd een veel groter effect heeft. De resultaten bij de 4 kB test zijn voornamelijk interessant wanneer je de schijf als primaire disk voor OS en programma’s gaat gebruiken, terwijl de resultaten bij de 1MB test voornamelijk van belang zijn voor wie de schijf gaat gebruiken voor dataopslag.

Voor het gebruiksdoel van primaire schijf, ofwel het starten en gebruiken van programma’s, zijn de PCMark 7 en 8 tests het meest van belang. Deze benchmarks zijn gebaseerd op het hardeschijfgebruik van échte software, bij PCMark 7 uit het Windows 7 tijdperk en bij PCMark 8 uit het Windows 8 tijdperk. Ze maken gebruik van zogenaamde traces, opnames van het schijfgebruik tijdens het uitvoeren van bepaalde taken.

Verder hebben we de geluidsproductie van de schijven gemeten, in een geluidsdichte box op een afstand van 10 cm, zowel idle als onder een random workload. Vergeet niet: de getallen zijn als volgt te interpreteren: alles onder de 30 dB(A) is onhoorbaar stil op normale luisterafstand. Alles onder de 40 dB(A) is stil tot licht hoorbaar op normale luisterafstand. Boven de 40 dB(A) beginnen schijven duidelijk hoorbaar te worden.

Ten slotte meten we ook het stroomverbruik van schijven, zowel idle als onder load. 

De vandaag geteste harddisks hebben een rode kleur in de grafieken.

Testresultaten: HD Tune Read

Met HD Tune doen we de standaard sequentiële lees- en schrijftests en ook een toegangstijdtest. Bij zo'n sequentiële lees- en schrijftest wordt het hele schijfoppervlak van begin tot eind verwerkt. Hieronder vind je de resultaten van de leestests.

De WD Black en Red Pro nemen direct de topposities over van HGST en Seagate: lezen gaat ze met bijna 180 MB/s goed af. Ook de access times zijn zeer goed.

Testresultaten: HD Tune Write

Met HD Tune doen we de standaard sequentiële lees- en schrijftests en ook een toegangstijdtest. Bij zo'n sequentiële lees- en schrijftest wordt het hele schijfoppervlak van begin tot eind verwerkt. Hieronder vind je de resultaten van de schrijftests.

Ook in deze schrijftest laten de WD's hun spierballen zien. We noteren opnieuw waardes tussen de 170 en 180 MB/s.

Testresultaten: Atto Random Read

Met Atto meten we hoe snel de schijven willekeurige lees- en schrijfopdrachten kunnen verwerken. Dan doen we zowel met kleine blokgroottes (4 kB) als grote blokgroottes (1 MB). De 4 kB snelheden zijn vooral van belang om inzicht te krijgen in de schijf prestaties wanneer je deze als disk voor je OS en andere programma's gebruikt. De 1 MB tests geven juist meer een maat door dataopslag van bestanden van beperkte grootte.

Hieronder vind je de resultaten van de leestests.

Testresultaten: Atto Random Write

Met Atto meten we hoe snel de schijven willekeurige lees- en schrijfopdrachten kunnen verwerken. Dan doen we zowel met kleine blokgroottes (4 kB) als grote blokgroottes (1 MB). De 4 kB snelheden zijn vooral van belang om inzicht te krijgen in de schijf prestaties wanneer je deze als disk voor je OS en andere programma's gebruikt. De 1 MB tests geven juist meer een maat door dataopslag van bestanden van beperkte grootte.

Hieronder vind je de resultaten van de schrijftests.

Testresultaten: PCMark7

PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op software uit het Windows 7 tijdperk. De benchmark speelt de de traces real-time af. Daardoor liggen de scores relatief dicht bij elkaar, maar zijn ze wel uitstekend naar de realiteit te vertalen. Een twee keer zo hoge score in PCMark7 betekent dat een dergelijke taak in de praktijk ook echt twee keer zo snel gaat.

De synthetische tests spanden hoge verwachtingen, die de WD's ook prima inlossen in PCMark. Beide schijven claimen een positie in de top-drie.

Testresultaten: PCMark7 (deelscores)

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopieerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

Testresultaten: PCMark8

De storage benchmark van PCMark8 is opnieuw gebaseerd op traces, maar nu van moderne software. PCMark8 bevat traces van Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Indesign, Adobe After Effects, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, World of Warcraft en Battlefield 3. De totaalscore wordt bepaald door het meetkundig gemiddelde van de verschillende onderdelen te nemen. Opnieuw worden de traces 'real time' afgespeeld, dus inclusief idle tijd. De score is een gemiddelde drie runs.

De bandwith score in de onderste grafiek toont de onderliggende, gemiddelde doorvoersnelheid en is daarmee een maat voor de prestaties waarbij de idle-tijd niet wordt meegenomen. Hierin zijn de prestatieverschillen duidelijker te zien.

In PCMark 8 moeten de WD's hun meerdere enkel erkennen in de nieuwste generatie desktopschijven van Toshiba, maar nemen wel ruim afstand van de andere schijven.

Op de volgende pagina vind je de deelscores.

Testresultaten: PCMark8 (deelscores)

Batllefield 3

De Battlefield 3 trace bevat het opstarten van Battlefield 3, inloggen en laden van een save game en het starten van het betreffende level. De trace bevat 887 MB aan leesopdrachten en 28 MB aan schrijfopdrachten.

World of Warcraft

De World of Warcraft trace bevat het opstarten van het spel, het inloggen en het starten van een level. De trace bevat 390 MB aan leesopdrachten en 5 MB aan schrijfopdrachten. 

Adobe Photoshop Light

Deze trace bevat het starten van Photoshop, het openen van 14 afbeeldingen en het op elk daarvan uitvoeren van een zevental bewerkingen. De trace bevat 313 MB aan leesopdrachten en 2336 MB aan schrijfopdrachten. 

Adobe Photoshop Heavy

Deze trace is gebaseerd op het bewerking van een hoge resolutie foto en het daarmee maken van een hi-res poster voor print. De trace bevat 468 MB aan leesopdrachten en 5640 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe InDesign

In deze trace wordt een publicatie met een groot aantal afbeeldingen gemaakt in InDesign.De trace bevat 401 MB aan leesopdrachten en 624 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe After Effects

In deze trace wordt een eerder gemaakte video gerenderd.De trace bevat 311 MB aan leesopdrachten en 16 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe Illustrator

In deze trace wordt een presentatie gemaakt op basis van een groot aantal in Photoshop gemaakte afbeeldingen.De trace bevat 373 MB aan leesopdrachten en 89 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft Word

In deze trace wordt een groot aantal bewerkingen gedaan aan een groot academisch Word-bestand.De trace bevat 107 MB aan leesopdrachten en 95 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft Excel

Deze trace bevat werkzaamheden aan een zeer grote Excel-tabel.De trace bevat 73 MB aan leesopdrachten en 15 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft PowerPoint

Deze trace bevat een aantal bewerkingen aan een groot PowerPoint bestand met veel afbeeldingen. De trace bevat 83 MB aan leesopdrachten en 21 MB aan schrijfopdrachten.

Stroomverbruik

Het stroomverbruik van de schijven hebben we zowel idle als onder load getest. De load test is hierbij een random write test met gemiddelde blokgrootte.

Door hun hoge draaisnelheid verbruiken de vandaag geteste schijven aardig wat. De Red Pro lijkt met een idle-verbruik van 7,9 watt nog iets meer getuned op energieverbruik dan de Black, die 8,7 watt verbruikt. Onder belasting komen ze allebei rond de 10,3 watt uit.

Geluidsproductie

De geluidsproductie van de schijven meten we in een geluidsdichte box op een afstand van 10 cm, zowel idle als onder een random workload. Vergeet niet: de getallen zijn als volgt te interpreteren: alles onder de 30 dB(A) is onhoorbaar stil op normale luisterafstand. Alles onder de 40 dB(A) is stil tot licht hoorbaar op normale luisterafstand. Boven de 40 dB(A) beginnen schijven duidelijk hoorbaar te worden.

Snelle schijven maken nou eenmaal wat herrie, zo blijkt uit onze geluidstests. Met 36 dB(A) zijn de schijven al hoorbaar in idle, terwijl je ze met 39 à 40 dB(A) onder load zeker flink bezig hoort.

Conclusie

Bij het testen van de 6TB-versies van de Black en Red Pro vielen ons twee dingen op. Ten eerste zijn beide schijven erg snel: zowel in de lees- als de schrijftests laten ze nieuwe recordwaardes noteren, die soms richting de 250 MB/s gaan. Ook in PCMark scoren de geteste schijven erg goed, al is het draaien van een besturingssysteem op een harde schijf voor velen een gepasseerd station.

Ten tweede zijn de harddisks ook erg gelijk aan elkaar. Niet alleen in de benchmarks, maar ook qua stroomverbruik en geluidsproductie zitten ze opvallend dicht op elkaar. Ze wegen zelfs vrijwel exact hetzelfde. Het zou ons niet verbazen als het intern om (vrijwel) dezelfde schijven gaat, waarbij alleen de firmware verschilt. Die firmware maakt de Red Pro wel geschikter voor gebruik in NAS-apparaten, doordat TLER is ingeschakeld.

Een normale WD Red is al prima in staat om in z'n eentje een gigabit-netwerkverbinding vol te trekken, dus de extra investering is voor de meeste thuisgebruikers niet de moeite waard. Voor een zakelijk NAS-apparaat met tussen de acht en zestien drivebays en een snellere netwerkverbinding is het wel een prima oplossing. De schijf is extra interessant door de langere garantie dan op normale Reds.

Wij zijn niet de enigen die doorhebben dat deze twee schijven erg veel overeenkomen, want Western Digital heeft ze tot bijna op de euro gelijk geprijsd. Voor de videobewerker die de snelheid echt nodig heeft kan de WD Black een goede keuze zijn, want een dergelijke capaciteit aan SSD's is voorlopig nog ondenkbaar voor dit bedrag. Je moet je dan eerst wel goed afvragen of iets langzamere en per GB veel goedkopere opslag, die bovendien een stuk energiezuiniger is, geen verstandigere optie is. Een WD Green met dezelfde opslagcapaciteit kost immers ruim vijftig euro minder.

Western Digital Red Pro 6TB
De WD Red Pro en Black 6TB zijn opvallend gelijk aan elkaar - op de sticker na.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Western Digital Black 6TB

Western Digital Black 6TB

 • Harddisk
 • 6000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
Western Digital Red Pro 6TB

Western Digital Red Pro 6TB

 • Harddisk
 • 6000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
0
*