High-end Micro-ATX review: ASUS vs. Gigabyte

12 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Korte introductie
 3. 3. Graphics en storage
 4. 4. Connectiviteit: USB en Netwerk
 5. 5. Audio en koeling
 6. 6. Foto's en BIOS-screenshots
 7. 7. Hoe hebben we getest
 8. 8. Benchmarks (CPU)
 9. 9. Benchmarks (geheugen en IGP)
 10. 10. Stroomverbruik
 11. 11. USB 3.1 prestaties
 12. 12. Geluidskwaliteit
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Het aanbod van high-end Micro-ATX moederborden is niet bepaald groot: op dit moment heb je er drie. Toch kunnen deze producten interessant zijn voor mensen die een klein systeem willen samenstellen, zonder al teveel functionaliteit op te offeren. In deze review vergelijken we daarom twee van deze moederborden: de ASUS Maximus VIII Gene en de Gigabyte Gaming Z170MX-Gaming 5


Op dit moment zijn er drie Micro-ATX Z170 moederborden met een gemiddelde prijs van 190 euro of hoger: de eerder genoemde ASUS en Gigabyte, en daarnaast de SuperMicro C7Z170-M. Die laatste konden we helaas niet tijdig krijgen en is daarom niet meegenomen in deze review. Omdat deze klasse duidelijk anders is dan de lager gepositioneerde modellen met een gemiddelde prijs van 145 euro of minder, bespreken we ze hier apart.


De Gigabyte Z170MX-Gaming 5 en de ASUS Maximus VIII Gene.

De ASUS Maximus VIII Gene kreeg eerder een Excellent Award in onze vergelijkingstest van Z170-moederborden, vanwege het feit dat het bord ondanks zijn kleinere formaat goed geschikt was voor gamers en overklokkers. We waren ook benieuwd naar de prestaties van de Gigabyte Z170MX Gaming 5, vanwege de goede prijs/kwaliteitverhouding van sommige moederborden in de Gigabyte Gaming-reeks. Dit model is voornamelijk bedoeld voor gamers.

Moederbord Laagste prijs Gem. prijs
ASUS Maximus VIII Gene € 205 € 229
Gigabyte Z170MX-Gaming 5 € 173 € 192

Voor de Gigabyte betaal je 30 tot 40 euro minder dan voor het model van ASUS. We zullen bekijken hoeveel meerwaarde die biedt boven de Z170MX-Gaming 5. 

Beide moederborden zijn uitgerust met de high-end Z170 chipset van Intel. Voor meer informatie over de nieuwe mogelijkheden van deze chipset kan je onze launch-day Intel Z170 Socket 1151 moederborden vergelijkingstest doorlezen

Korte introductie

Op deze pagina introduceren we kort de Maximus VIII Gene en de Gigabyte Z170MX-Gaming 5. Qua basisfunctionaliteit die je mag verwachten op een Skylake-moederbord verschillen de twee niet bijzonder veel van elkaar. Beide moederborden hebben zes SATA-poorten, een keer M.2 en een PCI-Express 4x slot. USB 3.1 ontbreekt ook niet. Ze verschillen voornamelijk als het aankomt op overklokfunctionaliteit, waarover later meer.

ASUS

Al jaren brengt ASUS moederborden uit die speciaal bedoeld zijn voor overklokkers en gamers in de Republic of Gamers serie. Hier zitten ook twee modellen met kleinere form factors in, in de huidige generatie zijn dat de Maximus VIII Gene en Impact. Ook deze zijn goed geschikt om mee over te klokken. Net zoals bij de andere ROG-modellen zijn de fases bijvoorbeeld van goede kwaliteit en heb je on-board knoppen om het systeem aan te zetten of te resetten. Ook heb je op het I/O-paneel een knop voor "Clear CMOS" en een "Bios Flashback" button voor het flashen van de BIOS zonder CPU. Onder andere door deze mogelijkheden is de Gene op dit moment een van de populairste Skylake-moederborden voor overklokkers. 

Gemiddeld betaal je wel 229 euro voor de Gene, waarmee hij het duurste Z170 Micro-ATX bord in onze Prijsvergelijker is.

ASUS Maximus VIII Gene: Prijzen - Specificaties - BIOS-screenshots

Gigabyte

Uiterlijk is de Z170MX-Gaming 5 wat meer uitgesproken 'zwart-rood' dan de Gene, zoals tegenwoordig de norm is is bij een gaming moederbord. Wat verder opvalt is dat hij met aluminium 'versterkte' PCI-Express 16x sloten heeft, zoals we bij sommige andere Gigabyte- en MSI-modellen van deze generatie ook zien. Ook heeft hij weer de Intel Alpine Ridge-controller, zoals het gehele mid-range en high-end segment van Gigabyte. Voor gamers heeft hij de Killer-netwerkchip aan boord, waarvan beweerd wordt dat hij door het prioriteren van gamingdata de lag kan verminderen. Specifieke overklokfunctionaliteit moet hij missen: het aantal fases is niet groot en hij heeft geen extra knoppen die het overklokken moeten vergemakkelijken. 

De prijs is met gemiddeld 192 euro een stuk lager dan die van de Gene: bijna vier tientjes. 

Gigabyte Z170MX-Gaming 5: Prijzen - Specificaties - BIOS-screenshots

Graphics en storage

Zowel de ASUS Maximus VIII Gene als de Gigabyte Z170MX-Gaming 5 hebben twee PCI-Express 16x sloten en een derde slot (in een 4x slot bij de Gene en een 16x slot bij de Gaming 5) voorzien van vier lanes uit de chipset. Dit is primair bedoeld om een PCI-Express SSD te draaien zonder lanes van de primaire videokaart te verliezen, maar in theorie zou de Gaming 5 ook drie kaarten in CrossFire kunnen draaien. In de praktijk zal dit echter wat lastiger zijn, aangezien de twee onderste PCI-Express 16x slots direct naast elkaar gepositioneerd zijn. 

Moederbord IGP uitgangen CrossFire
ASUS Maximus VIII Gene HDMI 1.4, DP 1.2 2-way
Gigabyte Z170MX-Gaming 5 D-sub, DVI-D, HDMI 1.4 3-way

De uitgangen van de IGP verschillen ook: de Gigabyte heeft naast HDMI 1.4 nog de oudere DVI en D-sub poorten, maar moet het zonder een DisplayPort-uitgang doen. Hierdoor kan je zonder losse videokaart geen Ultra HD op 60 Hz kan draaien. Heel erg belangrijk is dit niet, aangezien je een moederbord als dit doorgaans niet zonder aparte videokaart zal gebruiken.

Storage

De zinnige functionaliteit op storagevlak is exact hetzelfde. Beide moederborden hebben zes SATA600-poorten, een M.2-slot en een extra PCI-Express slot. De Gigabyte heeft dan wel een extra SATA-Express port, maar het is onwaarschijnlijk dat hier ooit schijven voor komen.

Moederbord SATA600 SATA-Express M.2 x4 Extra PCIe
ASUS Maximus VIII Gene 6 2 1 1 (4x 3.0)
Gigabyte Z170MX-Gaming 5 6 3 1 1 (4x 3.0)

Het extra PCI-Express slot met vier lanes is in beide gevallen direct gepositioneerd onder het tweede slot. Als je besluit SLI of CrossFire te draaien, kan je dit dus niet meer gebruiken.

Vergeleken met gewone ATX-modellen hebben Micro-ATX moederborden relatief beperkte functionaliteit, wat wel betekent dat er geen lanes voor storage gedeeld hoeven te worden.  

Moederbord Gedeelde lanes
ASUS Maximus VIII Gene -
Gigabyte Z170MX-Gaming 5 -

Connectiviteit: USB en Netwerk

Een high-end moederbord zonder USB 3.1 komen we tegenwoordig niet meer tegen. Beide modellen in deze test hebben dan ook twee keer USB 3.1, een Type A en een Type C poort. Wel verschilt de onderliggende chip: de Maximus VIII Gene gebruikt de ASMedia ASM1142 chip, terwijl Gigabyte zijn bord heeft uitgerust met de Intel Alpine Ridge. Lange tijd slaagden we er niet in om onze USB 3.1 test uit te voeren met deze Alpine Ridge, maar dat probleem is inmiddels verholpen.

Wat betreft 'oudere' USB-poorten heeft de Maximus VIII Gene de betere kaarten. Alle acht USB-poorten op het I/O paneel hebben minimaal de snelheid van USB 3.0, terwijl de Gigabyte dit bij slechts vijf van de zeven poorten heeft. Op zich heb je niet zoveel snelle poorten nodig, maar het is altijd prettig als je niet achter je computer hoeft te zoeken naar een blauwe poort. Wat betreft headers heeft de Gigabyte er vier voor zowel USB 2.0 als USB 3.0, terwijl de ASUS er twee voor USB 3.0 heeft en geen voor USB 2.0.

Hieronder zie je een tabel waarin het aantal USB-poorten nog eens duidelijk staat vermeld. "Extern" verwijst naar poorten die je aantreft op het I/O-paneel, terwijl met "headers" de aansluitingen op het moederbord voor poorten op behuizingen en panelen bedoeld worden.

Moederbord USB 3.1 extern (I/O) USB 3.0 extern/headers USB 2.0 extern/headers
ASUS Maximus VIII Gene 1A + 1C (ASMedia ASM1142) 6 / 2 0 / 4
Gigabyte Z170MX-Gaming 5 1A + 1C (Intel Alpine Ridge) 3 / 4 2 / 4

Connectiviteit: Netwerk

De netwerkfunctionaliteit is bij beide moederborden in orde. De ASUS Maximus VIII Gene biedt de geïntegreerde netwerkcontroller van Intel (wat je als overklokker liever hebt), terwijl de Gaming 5 een "gaming" netwerkcontroller van Killer heeft. 

Moederbord LAN
ASUS Maximus VIII Gene Intel WG-I219V
Gigabyte Z170MX-Gaming 5 Killer E2201

Audio en koeling

Beide moederborden hebben de goede Realtek ALC1150 audiocodec aan boord, hoewel de Maximus VIII Gene ook een ESS ES9023P DAC heeft voor het decoderen van stereogeluid. Ook hebben ze allebei audio caps van het Japanse bedrijf Nichicon en een koptelefoonversterker van Texas Instruments. De versterker van de Gaming 5 is trouwens wel duidelijk beter. Door middel van switches op het moederbord kan je ook een versterking kiezen van tussen de 2,5 en 6 keer.

Moederbord Audio chip Versterker Audio caps S/PDIF
ASUS Maximus VIII Gene Realtek ALC1150 Ti RC4580 Nichicon Ja
Gigabyte Z170MX-Gaming 5 Realtek ALC1150 Ti OPA2134 Nichicon Ja

De Gaming 5 heeft met een goudkleurig materiaal vergulde audio-uitgangen, wat er in ieder geval leuk uitziet, maar waarvan we geen uitspraak zouden durven doen over wat je er daadwerkelijk aan hebt.

Gigabyte Z170MX Gaming 5

Koeling

Het grootste verschil tussen deze twee moederborden is de betere ondersteuning die de Gene biedt voor overklokken. Hij heeft bijvoorbeeld een stuk meer on-board en I/O-knoppen, die handig zijn voor gebruik op een testbench, waaronder reset- en power-knoppen. Zoals we van ASUS gewend zijn, heeft de Gene ook veel fan-aansluitingen, maar liefst zeven, die allemaal ook nog eens PWM ondersteunen. De Gaming 5 heeft er vijf, waarvan alleen de CPU-fanaansluiting PWM ondersteunt.

De andere overklokopties zijn ook beter bij de Gene. Hij heeft bijvoorbeeld tien fases voor de CPU-stroomvoorziening, waar de Gaming 5 er maar zeven heeft. Niet dat het aantal alles zegt. Veel hangt af van de kwaliteit, maar deze is bij de Republic of Gamers-moederborden in het algemeen wel goed. 

Moederbord Fan-aansluitingen (PWM) Fases Koelblokken BIOS-chips vervangbaar Direct to BIOS
ASUS Maximus VIII Gene 7 (7) 10 Schroeven Ja -
Gigabyte Z170MX-Gaming 5 5 (1) 7 Push-pins Ja -

Foto's en BIOS-screenshots

Hieronder zie je de foto's en BIOS-screenshots die we hebben gemaakt van de vijf moederborden die in deze review zijn besproken.

ASUS Maximus VIII GeneGigabyte Z170MX-Gaming 5

Hoe hebben we getest

We hebben de Intel Z170 moederborden alle getest in combinatie met een Intel Core i7 6700K processor, 8 GB Corsair Vengeance DDR4-geheugen (geklokt op 2133 13-13-13-31-2T), een OCZ Arc 240 GB SSD, en een Corsair CX750M voeding. Alle tests voeren we uit onder Windows 8.1 x64.

Alle borden worden op hun standaardinstellingen getest, met uitzondering van Package en Core C-states, die op C8 worden gezet. Dit hebben we altijd gedaan om het stroomverbruik zoveel mogelijk in de perken te houden. Helaas is later gebleken dat deze C-states een nogal negatief effect hebben op de de prestaties van bijvoorbeeld storage en USB. Dit was nooit een probleem, totdat we USB 3.1 begonnen te testen. Hierbij zakken de prestaties nogal ver terug, meer bij sommige merken dan bij andere.

Vanzelfsprekend zijn prestaties en stroomverbruik ook afhankelijk van de standaard tuning. Vroeger speelden moederbordfabrikanten geregeld vals door de bClk stiekem standaard een klein beetje te verhogen. Wij en andere reviewsites waren daar nooit echt van gediend en de verschillende fabrikanten hebben hun leven gebeterd. Zoals te zien in onderstaande grafiek is de maximale afwijking die we kunnen vinden 0,5%.

Een trucje dat veel fabrikanten wel toepassen is het standaard agressiever maken van de Turbo-modus dan de Intel standaard voorschrijft. Zo behoort (volgens Intel dan) de maximale Turbo-stand van 4,2 GHz bij de 6700K enkel plaats te vinden wanneer slechts één core in gebruik is. Het gros van de borden heeft echter wat wij noemen een "agressieve Turbo" en schaalt ook wanneer alle cores in gebruik zijn op naar de maximale waarde. Dat zien we duidelijk terug in de CPU-benchmarks op de volgende pagina. Uiteraard is het altijd mogelijk om zelf een agressieve Turbo in te stellen. De ASUS Maximus VIII Gene gebruikt agressieve turbo, terwijl de Gigabyte Z170MX-Gaming 5 dat niet doet.

In onderstaande tabel vind je de voor deze test gebruikte BIOS versies:

Moederbord BIOS-versie
ASUS Maximus VIII Gene 0402 
Gigabyte Z170MX-Gaming 5 F2 

De volgende grafiek toont de standaard bClk-waardes.

Benchmarks (CPU)

We hebben een aantal benchmarks gedraaid die primair CPU-prestaties en de daarmee gepaard gaande tuning meten. Allereerst Cinebench 11.5, de bekende 3D-rendering benchmark die vrijwel uitsluitend schaalt met CPU-prestaties en vrijwel niet met geheugenprestaties en andere zaken. De ASUS Maximus VIII Gene doet het in al deze tests beter dan de Gigabyte Z170MX-Gaming 5, dankzij zijn agressieve turbo.

Benchmarks (geheugen en IGP)

Via de Passmark 8 MemoryMark benchmarks bepalen we de prestaties van het geheugen. Ook hier zien we dat de ASUS Maximus VIII Gene het iets beter doet dan de Gigabyte Z170MX-Gaming 5, wederom door zijn agressieve turbo.

Stroomverbruik

Het stroomverbruik hebben we gemeten in drie standen: idle (waarbij we een gemiddelde van 5 minuten bepalen), het maximale verbruik tijdens Cinebench 11.5 en het gemiddelde verbruik tijdens 3DMark. Pas wel op, want sommige fabrikanten klokken de IGP van de processor sinds kort standaard onder, om in dit soort tests beter uit de bus te komen. Daarnaast testen we de moederborden niet zoals ze uit de doos komen: we zetten de C-states van zowel Package als Core op C8 - en dit heeft negatieve effecten op prestatievlak, vooral als het aankomt op storage-prestaties (SSD's en USB 3.1).

In idle is de Gigabyte Z170MX-Gaming 5 een paar watt zuiniger, terwijl onder load de ASUS weer zuiniger is. Het zou misschien lijken dat hij minder zuinig is, maar dit komt doordat hij door zijn agressieve turbo op een hogere kloksnelheid werkt. Met dezelfde efficiëntie zou de ASUS een stuk meer stroom verbruiken.

USB 3.1 prestaties

Omdat USB 3.1 nog geen onderdeel is van de chipset, moeten de moederbordfabrikanten gebruikmaken van extra controllerchips om de nieuwe interface te kunnen bieden. In de meeste gevallen is dit de ASMedia ASM1142 controller, hoewel de Gigabyte Z170MX-Gaming 5 gebruikmaakt van de Intel Alpine Ridge controller. We testen de USB 3.1-aansluitingen met een externe SSD-behuizing van ASUS, die we ook gebruikten bij onze eerste kennismaking met het nieuwe protocol. Daarin zitten twee Samsung 840 Evo mSATA SSD's van 500 GB, die werken in een RAID-0-configuratie. Dit levert een apparaat op dat snel genoeg is om vrijwel nooit de bottleneck te zijn.

ASUS levert bij zijn Z170-moederborden een USB 3.1 "Boost"-driver, die zijn werk duidelijk doet. Mede dankzij deze driver blijken moederborden van ASUS het in deze test een stuk beter te doen dan de concurrentie. We testen moederborden zoals ze uit de doos komen, met twee uitzonderingen: we zetten C-states van Core en Package op C8. Dit beperkt het idle stroomverbruik, maar leidt ook tot slechtere USB 3.1-prestaties.

De ASUS Maximus VIII Gene presteert een stuk beter dan de Gigabyte Z170MX-Gaming 5 in onze USB 3.1 test. In sommige tests is het verschil zelfs 100 MB/sec en meer. 

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van moederborden testen we met behulp van de loopback test van Rightmark Audio Analyzer. Let wel: we testen dus tegelijkertijd de kwaliteit van de uitgang en de ingang van de onboard geluidskaarten. De "zwakste schakel" bepaalt het resultaat.

De dynamic range en noise level tests zijn erg vergelijkbaar en tonen ook vrijwel identieke resultaten. De dynamic range test meet het verschil in volume tussen het hardste en zachtste weer te nemen signaal, de noise level test meet het verschil tussen het hardste geluid en het ruisniveau.

Om de getallen even in perspectief te plaatsen: de hoogste dynamic range c.q. noise level die met 16-bit geluid in theorie mogelijk is, is 96 dB. 99,9% van het geluid dat je beluistert op je PC (CD's, MP3's, YouTube, games, ...) is 16-bit en de grafieken bewijzen dus dat de hardware in vrijwel alle gevallen geen enkele beperking is. De hogere scores kunnen we enkel behalen door met 24-bit audio te testen. We kunnen ons overigens niet voorstellen dat er ook maar iemand is die het verschil tussen 91 dB en 100 dB signaal/ruis-verhouding daadwerkelijk kan horen.

Tussen de twee moederborden bestaat er nauwelijks verschil wat betreft geluidskwaliteit. De ASUS Maximus VIII Gene doet het iets beter, maar het verschil is zo klein dat het bijna niets uitmaakt.

De stereo crosstalk test in hoeverre geluid voor het ene kanaal (links of rechts) doorklinkt op het andere kanaal. 

Ten slotte meten we met RMAA de total harmonic distortion, in feite een gemiddelde van de vervorming in het frequentiedomein. De verschillen lijken groot, maar ook hier kijken we met een enkele uitzondering naar een verschil tussen uitstekend en meer dan uitstekend. 

Conclusie

Hieronder zie je nog de belangrijkste specificaties van de moederborden in één oogopslag:

Moederbord M.2 USB 3.1 USB 3 
ext./int.
USB 2 
ext./int.
Audio LAN Fases Fans
(PWM)
Gem.
prijs
ASUS Maximus VIII Gene 1 ASM1142 6 / 2 0 / 4 ALC1150 Intel 10 7 (7) € 229
Gigabyte Z170MX-Gaming 5 1 Alpine Ridge 3 / 4 2 / 4 ALC1150 Killer 7 5 (1) € 192

De benchmarkresultaten gaan vrij gelijk op. Als we rekening houden met de agressieve turbo van het ASUS-moederbord, zijn de prestaties ongeveer hetzelfde. Ook de geluidskwaliteit verschilt nagenoeg niet. De Gigabyte is zuiniger in idle, terwijl de ASUS weer een stuk zuiniger is onder belasting. Alleen wat betreft USB 3.1-prestaties doet de Gene het echt significant beter.

Qua functionaliteit is de ASUS superieur op twee vlakken: hij is geschikter om mee over te klokken. Dit komt onder andere door zijn grotere aantal fases en fanaansluitingen (met PWM-ondersteuning). Daarnaast zijn alle USB-poorten op het I/O-paneel USB 3.0 of sneller. De Gaming 5 heeft maar de helft van het aantal USB 3.0-poorten en moet de extra overklokopties missen.

Asus Maximus VIII Gene Gigabyte Z170MX Gaming 5

Het prijsverschil is gemiddeld iets minder dan 40 euro. Hierbij moet je dan de afweging maken of de extra functionaliteit van de Maximus VIII Gene dit waard is voor jou. De juiste keuze hangt namelijk sterk af van wat je van plan bent met het systeem. Als je zeker weet dat je niet gaat overklokken, dan kan je waarschijnlijk die vier tientjes besparen door de Gaming 5 te nemen. Ga je wel overklokken, of wil je de mogelijkheid in ieder geval open houden, dan is het aan te raden om de Maximus VIII Gene te kiezen. 


ASUS Maximus VIII Gene


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Asus Maximus VIII Gene

Asus Maximus VIII Gene

 • Micro ATX
 • Socket 1151
 • Intel Z170
 • DDR4

235,62 €

2 winkels
Gigabyte Z170MX Gaming 5

Gigabyte Z170MX Gaming 5

 • Micro ATX
 • Socket 1151
 • Intel Z170
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
0
*