[Pro] BenQ SW2700PT vs Dell UltraSharp UP2716D review: voor fotografen

13 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. BenQ SW2700PT
 3. 3. Dell UltraSharp UP2716D
 4. 4. Testmethodiek
 5. 5. Testresultaten helderheid en contrast
 6. 6. Testresultaten helderheid onder kijkhoek
 7. 7. Testresultaten kleurtemperatuur en kleurechtheid
 8. 8. Testresultaten reactietijd en input lag
 9. 9. Testresultaten energieverbruik
 10. 10. Foto's
 11. 11. Specificaties
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Besproken producten
 14. 14. Reacties

Inleiding

Heel vaak zien we ze niet in het verder toch erg grote aanbod aan monitoren: beeldschermen met een grotere dan standaard kleurruimte. Dat is ook niet zo vreemd, want deze zijn voornamelijk nuttig voor de (semi-)professionele fotograaf. Echter, ook de gevorderde amateurfotograaf kan er zijn voordeel mee doen. Dus misschien is het toch maar goed, dat het aanbod aan nog betaalbare, zeer capabele AdobeRGB-beeldschermen met WQHD-resolutie in de markt licht toeneemt. Meest recentelijk met de Dell UltraSharp UP2716D en de BenQ SW2700PT, die onderwerp zijn van deze test.


Voor de meeste gebruikers is een monitor die de sRGB-ruimte kan weergeven afdoende. Vrijwel alle gangbare software, inclusief besturingssystemen, is hiervoor geoptimaliseerd. Browsers bijvoorbeeld zijn standaard in sRGB ingesteld. Voor fotografen die gebruik maken van wat geavanceerdere camera's, kan het gebruik van een grotere kleurruimte, ook wel aangeduid als wide gamut, wel nuttig zijn. Luxere modellen leggen standaard foto's vast in AdobeRGB, een duidelijk groter palet. Zeker als het eindresultaat afgedrukt moet worden, is het zonde om 'terug te schakelen' naar een kleiner profiel en dus kleurinformatie weg te gooien. Wil je echter werken in AdobeRGB, dan heb je een hiervoor geschikt beeldscherm nodig én zal je je workflow daarop moeten aanpassen. 

BenQ SW2700PT
BenQ SW2700PT

Beeldschermen die de AdobeRGB kleurruimte kunnen weergeven zijn vooralsnog aanmerkelijk zeldzamer dan sRGB-exemplaren (goedkopere monitoren kunnen ook niet volledig sRGB weergeven). Voor het grotere kleurbereik is een speciaal backlight nodig, dat een breder kleurengamma kan uitstralen dan standaard-wit. Tegenwoordig betekent dat bijvoorbeeld dat er geen gewone witte leds worden gebruikt, maar leds in meer kleuren, of leds met quantum dots. De Dell UP2716D en de BenQ SW2700PT gebruiken respectievelijk GB-r leds en RB-leds; dus verrijkt met groene en rode, dan wel rode en blauwe leds.

 

Dell UltraSharp UP2716D
Dell UltraSharp UP2716D

Het aardige van de vergelijking van deze twee schermen is, dat ze qua prijs, eigenschappen én testresultaten dicht bij elkaar liggen, maar toch een volstrekt andere basis hebben. De Dell UltraSharp U2716D kost op moment van schrijven volgens onze Prijsvergelijker gemiddeld iets meer dan 710 euro, met een laagste prijs van net geen 690 euro. De BenQ SW2700PT kost gemiddeld 749 euro en heeft een laagste prijs van net geen 699 euro. Beide zijn 27-inch modellen met een WQHD-resolutie van 2560x1440 beeldpunten, en dus ondersteuning voor AdobeRGB kleurweergave.

Hoewel beide schermen op papier grote overeenkomsten vertonen en ook in de test elkaar goed bijhouden, hebben ze bepaald niet dezelfde basis. De Dell UP2716D is gebaseerd op een LG Display LM270WQ6 paneel, de BenQ maakt gebruik van een M270DAN02.1 paneel van AU Optronics.

 We kunnen ons goed voorstellen dat je als fotograaf voor een lastige keuze staat als je in de markt bent voor een scherm als dit - reden genoeg om ze in dit artikel tegenover elkaar te zetten en te vergelijken met de eerder door ons geteste en nog verkrijgbare AdobeRGB schermen met dezelfde resolutie en schermdiagonaal.

BenQ SW2700PT

BenQ introduceerde vorig jaar de SW2401PT, een 24" WQHD-monitor met AdobeRGB kleurbereik. Deze lijkt echter nooit ons land bereikt te hebben. De SW2700PT is wél te koop en biedt dezelfde eigenschappen, maar dan op een 27" paneel. Dit M270DAN02.1 paneel is afkomstig uit de fabrieken van AU Optronics, het moederbedrijf van BenQ. 

BenQ SW2700PT

BenQ levert de SW2700PT met een voorziening die we eigenlijk wel standaard zouden willen zien bij monitoren in deze klasse: een kap om invallend licht tegen te houden. Dat zorgt voor een constante kleurweergave ongeacht het omgevingslicht. De kap is stevig uitgevoerd en kan je met een combinatie van klittenband en montagepunten op de zijranden vastzetten. Bovenin is een luikje om een colorimeter door te laten zakken. In tegenstelling tot bij de eerder besproken Philips 272P4APJKHB is de kap alleen in landschapstand te gebruiken; hij is niet verstelbaar om ook in portretstand dienst te doen. Daar staat tegenover dat hij wel duidelijk steviger is en beter vastzit dan bij het model van Philips.

BenQ SW2700PT

De SW2700PT kan, zoals we mogen verwachten, op alle mogelijke manieren versteld worden: in de hoogte, kantelen, draaien, roteren - het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Qua aansluitingen biedt BenQ DVI, HDMI en DisplayPort, alsmede een USB 3.0 hub met twee poorten. Die zitten aan de linkerzijkant, waar we ook een SD-geheugenkaartlezer aantreffen. Een andere onderscheidende voorziening is de bedraadde afstandsbediening. Daarmee kan je snel tussen voorkeursinstellingen schakelen, zonder het on-screen menu te gebruiken. Dat menu bedien je met fysieke toetsen rechtsonder de schermrand.

Het is mogelijk om de SW2700PT hardwarematig te kalibreren. Dat kan alleen voor het relatieve bereik van het paneel en dus niet voor bijvoorbeeld een gedeelte daarvan, zoals de AdobeRGB of sRGB kleurruimte. Voor het gebruik maakt dat niet uit, aangezien het bijbehorende aangemaakte icc-profiel de informatie bevat voor geschikte software om de kleuren correct weer te geven. We hebben de BenQ SW2700PT getest zoals hij uit de doos komt, in sRGB en AdobeRGB. Hier laten we alleen de laatste zien, aangezien dat is wat de hier besproken schermen onderscheidt. Op de productpagina en verderop in deze review vind je schermafdrukken van de andere metingen.

BenQ SW2700PT
Testresultaten kleurweergave

Houd er bij deze afbeelding rekening mee, dat het is opgeslagen als sRGB, waardoor bijvoorbeeld groen niet accuraat wordt weergegeven zoals het er op een AdobeRGB-scherm uit zou zien. sRGB heeft namelijk een veel kleiner bereik voor (o.a.) groen. We meten een AdobeRGB dekking van 98,7%, een zeer respectabele waarde. De kalibratie is nagenoeg perfect. Groen is marginaal overgesatureerd en rood is iets onderverzadigd, maar de gemiddelde kleurafwijking is met 1,2 volgens de CIE1994 en de strengere CIE2000 norm extreem laag. Een van de beste resultaten die we ooit gemeten hebben. 

BenQ SW2700PT
Testresultaten grijswaarden en gamma

Bij de grijswaarden zien we dat groen wat overheerst, maar de deelkleuren blijven op zich mooi dicht bij elkaar. De gemiddelde afwijking is met 3,6 volgens CIE1994 en 4,4 volgens CIE2000 lang niet slecht. De gammawaarde is over de hele linie iets aan de hoge kant, maar gemiddeld komen we uit op 2,28 en dat is een nog alleszins acceptabele afwijking. 

Deze waardes worden bovendien bereikt met behoud van een zeer mooi contrast van 1053:1 en een native kleurtemperatuur van 6491K, vrijwel exact 6500K. Al bij al een uitstekend resultaat voor de BenQ SW2700T.

Dell UltraSharp UP2716D

De Dell UltraSharp UP2716D kan je min of meer zien als de opvolger van de enige jaren geleden geïntroduceerde U2713H, die overigens op moment van schrijven nog bij 21 winkels te koop is, maar duidelijk wordt uitgefaseerd. De UP2716D is bovendien iets goedkoper, al was de U2713H ooit voor amper 600 euro te koop. Maar goed, de dollar-euro verhouding is niet wat die geweest is.  Waar de U2713H een van de eerste schermen was met een LG AH-IPS paneel met GB-r backlight, noodzakelijk voor de AdobeRGB-ondersteuning, is de UP2716D van dezelfde techniek voorzien, zij het dat het gebruikte LM270WQ6 paneel natuurlijk wat moderner is.

De UP2716D heeft net als de U2713H een resolutie van 2560x1440 beeldpunten en een verversingsfrequentie van 60Hz. De UP2716D ziet er echter een stuk moderner uit dan zijn voorganger. Hij heeft een veel dunnere omlijsting, de bezels zijn nauwelijks zichtbaar, behalve aan de onderrand waar de aansturende elektronica is verwerkt. De achterzijde is in twee kleuren uitgevoerd, met een dunne plastic plaat in grijs over het grootste deel en een gewelfd zwarte deel eronder, waar alle aansluitingen zitten. Die zijn verticaal naar onderen uitgevoerd. 

Dell UltraSharp UP2716D

Het scherm staat op een in hoogte verstelbare voet, waarop het kan draaien, kantelen en roteren naar portretstand, zoals we verwachten van een monitor in deze klasse en gewend zijn van de UltraSharp lijn. Qua aansluitingen biedt Dell twee keer HDMI (waarvan een geschikt voor MHL), DisplayPort in (twee keer, een grote en een mini) en DisplayPort out voor doorlussen. Bovendien zijn er vier USB 3.0 hostpoorten en twee USB 3.0 upstream aansluitingen. Daarmee kan je randapparatuur van twee PC's aansluiten; via het on-screen menu kan je wisselen tussen de twee inputs. De USB-poort is ook nodig om het scherm hardwarematig te kalibreren. Twee van de vier USB 3.0 poorten zitten aan de zijkant. Niet aanwezig is een geheugenkaartlezer, waar de U2713H die nog wel had. Ook levert Dell geen kap mee om invallend licht tegen te houden.

Dell UltraSharp UP2716D

Het on-screen menu (OSD) bedien je met aanraakgevoelige toetsen in de onderrand, die oplichten bij een aanraking. Het is een uitgebreid menu, waarin je onder meer kunt kiezen tussen een flink aantal voorgedefinieerde kleurprofielen, waaronder Rec.709 en AdobeRGB. Ook is het mogelijk het scherm hardwarematig te kalibreren met een geschikte colorimeter. Wij hebben het scherm getest in de stand waarin het uit de doos komt, de sRGB-modus en AdobeRGB. Schermafdrukken van de testresultaten vind je op de productpagina en verderop in deze review op de fotopagina, maar hier kijken we alleen naar de AdobeRGB-resultaten, aangezien dat is waarvoor je een monitor als deze zal aanschaffen.

Dell UltraSharp UP2716D
Testresultaten kleurweergave

Houd er ook bij deze afbeelding rekening mee, dat deze is opgeslagen als sRGB-bestand. Groen ziet er hierdoor bijvoorbeeld niet uit zoals het zou zijn bij AdobeRGB weergave. De resultaten voor de kleurweergave stellen niet teleur. Alle meetpunten liggen heel behoorlijk op hun plek. Groen is marginaal oververzadigd, rood is iets onderverzadigd. Het witpunt neigt iets naar blauw. De grootste afwijking zien we bij geel, dat wat teveel richting groen gaat. Onder de streep is het een zeer goed resultaat, geen van de afzonderlijke deelkleuren heeft een afwijking hoger dan 2, uitgezonderd geel. Gemiddeld is de kleurafwijking slechts 1,5 op basis van zowel de CIE1994 als de CIE2000 norm. Dat is extreem goed.

Dell UltraSharp UP2716D
Testresultaten grijsweergave en gamma

Ook de grijswaarden en gammaweergave zijn van hoog niveau. Tot zo'n 65% wit lopen de deelkleuren behoorlijk goed gelijk op, daarboven is rood wat ondervertegenwoordigd en groen iets oververgegenwoordigd. Dat zagen we ook al bij de kleurmeting. De grijswaarden volgen de gewenste lijn vrijwel perfect en het gemeten gemiddelde gamma is met 2,17 erg goed - alleen bij de hoogste helderheid zien we dat het iets te hoog wordt. Deze resultaten zijn des te indrukwekkender, omdat het contrast nog altijd keurig is, met 998:1. 

Testmethodiek

We testen monitoren op een aantal manieren. De meeste modellen meten we door met een oudere MicroVision SS220 semi-automatische colorimeter. Deze robot meet niet alleen de kleurweergave en -temperatuur, helderheid, contrast en gamma, maar ook de helderheid onder horizontale en verticale kijkhoeken van 45 graden. Ook bepaalt hij de uniformiteit (helderheidsverdeling) met een vergelijking van de helderheid op 25 punten.

Omdat de accuratesse van de kleurechtheidmeting van de SS220 beperkt is tot de oudere CIE1976 standaard, gebruiken we daarnaast een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de geavanceerde Spectracal Calman 5 software om de monitoren ook hiermee door te meten. Daarbij registreren we maximale en minimale helderheid, contrast, gammawaarde en de kleur- en grijsafwijkingen op basis van CIE1994. Dat doen we omdat de modernere CIE2000 standaard nog altijd minder breed wordt ondersteund en we veel vergelijkingsmateriaal hebben met de oudere standaard. De nieuwe zullen we mettertijd stapsgewijs gaan invoeren in onze testprocedure. We gebruiken de i1 / Calman combinatie standaard voor metingen zoals de schermen uit de doos komen; als er een sRGB-stand is, stellen we het scherm daarop in voor deze meting. Als er een AdobeRGB-stand is, meten we die apart.

Naast de genoemde weergavemetingen, meten we doorgaans ook de reactiesnelheid, de overshoot en undershoot en de input lag. Bij gaming schermen doen we dat sowieso, bij andere schermen waar dit een mogelijk zinvol resultaat oplevert. Voor de eerste drie tests gebruiken we een fotometer in combinatie met een oscilloscoop. Voor de input lag test gebruiken we zowel een visuele vergelijking met een CRT (beeldbuis) monitor met behulp van hogesnelheid foto-opnames, als (waar mogelijk) een Leo Bodnar input lag tester. Die tester is voor het uitgangssignaal beperkt tot 1920x1080 en onze ervaring is dat de resultaten bij schermen met een hogere resolutie slecht reproduceerbaar, cq onvoorspelbaar zijn. Daarom vermelden we die resultaten niet altijd bij hogere resolutieschermen.

Ten slotte meten we het energieverbruik met behulp van gekalibreerde stroommeters, zowel bij weergave van een volledig zwart als een volledig wit beeld, en in de stand-by en uit-stand.

Instellingen voor tests

Voor alle tests geldt dat we de monitoren testen zoals ze uit de doos komen: zo zullen de meeste gebruikers deze ook inzetten. Hierbij maken we deze uitzonderingen: voor de kleurtemperatuurmeting proberen we het scherm in de stand te zetten waarbij de 6500 Kelvin het dichtst wordt benaderd, voor de sRGB- en AdobeRGB-metingen gebruiken we zoals gezegd de standen hiervoor, mits die aanwezig zijn. Als er geen sRGB-stand aanwezig is, doen we de Calman-metingen in de standaard (na herstel naar fabrieksinstellingen) weergave. Verder doen we alle metingen bij 100% helderheid, zowel omwille van een eerlijke vergelijking, als om de test hanteerbaar te houden.

Kalibratie

Vaak vragen lezers om monitoren te kalibreren, ofwel de instellingen zo aan te passen dat kleurweergave, helderheid en contrast geoptimaliseerd zijn. Dat doen we echter niet en wel om twee redenen. In de eerste plaats is het merendeel van de monitoren, vrijwel alle consumentenmodellen, alleen softwarematig te kalibreren. Dit houdt in dat je een kleurprofiel maakt voor je combinatie van videokaart en monitor: dat profiel werkt alleen met die specifieke combinatie en dan bovendien alleen voor het specifieke scherm dat je gebruikt. Ook identieke monitoren kunnen namelijk kleine onderlinge verschillen hebben, die een verschillend profiel vereisen. Hiermee stel je dus feitelijk het signaal van je videokaart bij.

Alleen monitoren voor de professionele markt en dan het gedeelte voor grafische toepassingen beschikt over de mogelijkheid deze hardwarematig te kalibreren. Dan nog blijft staan dat de instellingen die wij gebruiken, niet noodzakelijkerwijs zinnig zijn voor een exemplaar dat de lezer aanschaft. De tweede reden is dat kalibratie een tijdrovend proces is. Wat we wel kunnen doen is melden of onze testresultaten aangeven dat kalibratie zal leiden tot (bijna) perfecte weergave. Kalibratie levert altijd een verbetering op, maar de vereiste colorimeter is voor de meeste gebruikers te duur om dit zelf te doen - goede exemplaren kosten meer dan de meeste consumentenbeeldschermen.

Streefcijfers

Voor helderheid zien we bij voorkeur waardes boven de 250 cd/m² voor maximale helderheid en onder de 0,3 cd/m² voor minimale helderheid. Een helderheid hoger dan 300 cd/m² is feitelijk niet zinvol behoudens voor gebruik in extreem verlichte omgevingen en levert dus geen extra punten op. Maximaal contrast is idealiter boven de 800:1, 1000:1 is goed, daar (ruim) boven is uitstekend. Daarbij moeten we wel opmerken, dat contrastwaardes in niet verduisterde ruimtes veelal veel lager uitvallen en dat een contrast hoger dan 100-300:1 in de praktijk uitzonderlijk is. De gegeven waardes zijn vooral een indicatie van prestaties in gebruik: hoger is beter.

Voor de kleurtemperatuur is een waarde die de 6500 Kelvin zo dicht mogelijk benadert wenselijk; dit komt overeen met normale daglicht belichting. Waardes tussen de 6000 en 7000K zijn goed genoeg voor doorsnee gebruik, daar ver onder of boven levert minpunten op. Waardes tussen de 6400 en 6600K zijn uitstekend.

De gammawaarde dient de 2.2 zo dicht mogelijk te benaderen. Daarbij moeten we wel opmerken dat het hierbij ook van belang is dat de deelmetingen van 10% tot 100% helderheid óók zo dicht mogelijk bij deze 2.2 zitten, want elkaar compenserende uitschieters zijn niet wenselijk.

De kleur- en grijswaarde-afwijking is voldoende als deze lager dan 5 is, goed als deze lager dan 3 is en uitstekend als deze lager dan 2 is. Waardes boven de 5 zorgen ervoor dat we het product niet zullen aanraden voor andere dan incidentele beeldbewerking.

De reactietijden noteren we zowel in delen (rise & fall) als gecombineerd. De belangrijkste waardes zijn niet zozeer de gecombineerde 0%-100%-0% en 20%-80%-20% waardes, als de 'optimale' gemeten waardes. Die geven de resultaten weer van de instelling die zo min mogelijk overshoot en undershoot oplevert, maar wel de minimaal wenselijke snelheid van 16 ms benadert. We noteren zowel de resultaten zonder overdrive als met maximale en optimale overdrive, mits hiervoor instellingen aanwezig zijn. Mits artefacten door under- en overshoot beperkt blijven, zijn waardes van 16ms en lager voldoende, 10ms en lager goed en 6ms en lager uitstekend.

Input lag blijft een fenomeen waarvan de storende werking te betwisten valt, maar waardes hoger dan 16 ms zorgen ervoor dat we een scherm niet voor gaming zullen aanraden. Het is wel van belang te onthouden dat de resultaten van de vergelijking met CRT exlusief de responstijd van het paneel gelezen moeten worden en die van de Leo Bodnar tester inclusief die tijden.

Voor het stroomverbruik hangt het oordeel over de gemeten waarde af van het formaat van het scherm, de resolutie en kleurruimte (AdobeRGB-monitoren verbruiken meer door een complexer backlight). Wat wél vaststaat is dat een stand-by verbruik boven de 0,5W en een uit-verbruik boven de 0W niet wenselijk zijn. Een stand-by verbruik hoger dan 0,5W is bovendien in strijd met de EU wetgeving.

Testresultaten helderheid en contrast

We vergeleken de BenQ SW2700PT en de Dell UltraSharp UP2716D met vijf andere 27-inch WQHD-monitoren met AdobeRGB-ondersteuning die we ook getest hebben. In de grafieken op deze en de volgende pagina's wordt de Dell weergegeven met een rood balkje, de BenQ met een groen balkje. De schermen zijn getest zoals ze uit de doos komen, maar voor helderheid, contrast, kleurweergave en gamma ook in sRGB en AdobeRGB. Op deze pagina's kijken we zoveel mogelijk naar de resultaten in AdobeRGB, in de tabel aan het einde van dit artikel en op de productpagina's zijn de overige testresultaten terug te vinden.

Helderheid max.

De maximale helderheid is van belang om te weten of je voldoende ziet in een omgeving met veel licht. De eenheid waarin we die noteren is candela per vierkante meter ofwel cd/m², voorheen ook wel als 'nit' bekend. Als vuistregel geldt dat 200 candela per vierkante meter volstaat, voor kantooromgevingen wordt tegenwoordig meestal 250 cd/m² aangehouden.

De Dell UP2716D blijft net onder de 300 cd/m² steken, de BenQ SW2700PT gaat er net overheen. Hoe dan ook kunnen alle modellen ruimschoots voldoende helder beeld bieden, in de praktijk zal je zelden meer dan 100 à 120 cd/m² gebruiken.

Helderheid min.

De minimale helderheid is een goede indicatie voor hoe contrastrijk het scherm is. Een eenvoudig sommetje leert immers dat een afname van het minimale niveau (bijvoorbeeld 0,1 cd/m²) een veel hoger effect heeft op de contrastratio dan een even grote toename van het maximale niveau. Omdat TFT-panelen altijd werken met een 'lichtbak' die door de matrix met beeldpunten heenschijnt, is een absoluut nulniveau bijna niet te bereiken. Alleen VA-modellen komen daarbij dicht in de buurt.

Qua zwartweergave ontlopen de Dell en de BenQ elkaar amper.

Helderheid uniformiteit

De helderheid uniformiteit geeft aan hoe gelijkmatig een paneel verlicht wordt. We delen het scherm op in een aantal zones en meten de helderheid. De vermelde waarde is de helderheid van het minst heldere deel, als percentage van het helderste deel. Waardes boven de 75% zijn acceptabel, vanaf 80% rekenen we het als 'goed' en boven de 85% is erg goed. 

De achtergrondverlichting van de Dell UP2716D is extreem goed; dit scherm is dan ook voorzien van uniformiteitsoptimalisatie. De BenQ SW2700PT doet het met 88% eveneens zeer goed.

Contrast

Bij contrast voert BenQ nipt de lijst aan, en Dell neemt een keurige tweede plaats in.

Testresultaten helderheid onder kijkhoek

De helderheid onder een kijkhoek zegt iets over de beeldkwaliteit wanneer het scherm niet recht van voren wordt bekeken. TN-panelen verkleuren altijd in meerdere of mindere mate, IPS- en VA-schermen hebben daar veel minder last van. De helderheid neemt altijd af, ongeacht de paneeltechniek. Horizontaal zijn waardes boven de 47% goed en boven de 50% zeer goed, verticaal zijn waardes boven de 10% redelijk, boven de 15% goed en boven de 20% erg goed.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden horizontaal

De Dell UltraSharp UP2716D heeft een zeer goede horizontale kijkhoek; de BenQ SW2700PT doet nauwelijks voor de top-4 onder - het verschil is eerder meetbaar dan zichtbaar.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden verticaal van boven

Verticaal van boven is de kijkhoek van de BenQ juist weer iets beter.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden verticaal van onderen

Ook verticaal van onderen bezien is de helderheid van de twee schermen identiek.

Testresultaten kleurtemperatuur en kleurechtheid

De kleurweergave beoordelen we aan de hand van een aantal aspecten. Belangrijk om te weten is, dat door middel van kalibratie altijd veel te verbeteren is. Echter, bij het merendeel van de beeldschermen gaat het dan om kalibratie van het videosignaal, in combinatie met de monitor. Het aantal beeldschermen dat in hardware gekalibreerd kan worden is erg klein en deze modellen zijn significant duurder. Om die reden is het niet zinvol beeldschermen te kalibreren voor een test. In plaats daarvan meten we of en in welke mate een monitor middels kalibratie te verbeteren valt. Daarbij gaan we uit van de sRGB-kleurruimte.

Voor deze metingen maken we gebruik van de CALman software van SpectraCal, in combinatie met een X-rite i1 Display Pro colorimeter.

Native kleurtemperatuur

We kijken hoe dicht we zonder kalibratie de 6500 K kunnen benaderen, een kleurtemperatuur die wordt beschouwd als het meest geschikt voor dagelijks gebruik en een die dicht met die van daglicht overeenkomt.

De kleurtemperatuur van de BenQ SW2700PT is nagenoeg perfect, we meten 6491 K. De Dell UP2716D is met 6978 K aan de hoge kant, wat ook terug te zien was in het lichte blauwzweem in de meting; in de praktijk is dit nagenoeg niet merkbaar. 

Gammawaarde

De gemeten gammawaarde bedraagt 2,28 voor de BenQ en 2,17 voor de Dell - hier wint laatstgenoemde dus, zij het met een neuslengte.

Kleurechtheid

Als we eerst kijken naar de metingen op basis van CIE1994, zien we dat BenQ met de SW2700PT hier een bijzonder goed resultaat neerzet, maar dat Dell met de UP2716D nauwelijks achterblijft en de al zeer goed presterende U2713H voorbijstreeft. 

De grijswaarden vertonen ook een relatief kleine afwijking, dit is een punt waar de twee in HP en Eizo de meerdere moeten erkennen. Het perfect krijgen van de grijswaarden en gamma is lastig, en gaat in onze ervaring flink ten koste van het contrast. De door BenQ en Dell gemaakte afweging is in dat licht begrijpelijk.

Kijken we vervolgens naar de kleurechtheid en grijswaarden volgens de striktere CIE2000 norm, dan zien we voor kleurweergave een vergelijkbaar resultaat, voor de grijsafwijking zijn de waarden iets minder, maar nog altijd beter dan die van de vorige generatie. Eizo is hier heer en meester.

Volledigheidshalve tonen we hier ook nog even de testresultaten voor de sRGB stand volgens CIE1994. De kleurafwijking is bij beide modellen erg klein, maar wel duidelijk het minste bij BenQ. Bij de grijsafwijking valt de Dell UP2716D wat tegen, dat had beter gekund.

Testresultaten reactietijd en input lag

Reactiesnelheid is de aanduiding voor hoe snel pixels van kleur kunnen veranderen. Een waarde minder dan 16 milliseconden is vereist om voldoende te scoren, onder de 10 is goed, onder de 5 is uitzonderlijk goed. We hebben minder modellen getest met overdrive actief, dus het vergelijkingsmateriaal is daar wat beperkt. De 20%-80%-20% test is lastiger en telt dus zwaarder mee.

De Dell UltraSharp UP2716D noch de BenQ SW2700PT zijn monitoren die je aanschaft om primair of zelfs secundair mee te gamen. Dat is ook te zien aan de responstijden. De Dell is met overdrive nog net voldoende snel voor 60 fps weergave, de BenQ net niet. 

0%-100%-0%

20%-80%-20%

Overshoot en undershoot

Input lag

Onze metingen met de Leo Bodnar input lag tester zijn voor schermen met een resolutie hoger dan 1920x1080 niet consistent, mogelijk omdat het 1920x1080 signaal door die monitoren moet worden opgeschaald. Dat is natuurlijk niet per se representatief voor de praktijk waarbij de native resolutie wordt aangevoerd. Onze standaard input lag metingen waarbij we vergelijken met een CRT-beeldbuis zijn daarom een tweede indicatie.

Geen van beide schermen heeft last van input lag in enige serieuze mate.

Testresultaten energieverbruik

Het stroomverbruik van monitoren is de laatste jaren sterk verbeterd. Verbruikte een 27-inch scherm uit 2008 nog ruim 80 watt, anno 2013 meten we een verbruik dat ruimschoots de helft lager ligt. Hoe kleine de beelddiagonaal, des te lager het verbruik. Omdat TFT-beeldschermen feitelijk altijd verlicht zijn, verschilt het stroomverbruik tussen een volledig wit en een volledig zwart beeld niet heel veel. Dynamische verlichting kan van invloed zijn, maar werkt meestal dermate slecht dat we het niet zouden adviseren.

Wel van belang om te weten is dat IPS- en VA-monitoren meer stroom verbruiken bij het weergeven van wit beeld, maar dat de tot dusver meest gebruikte TN-techniek juist bij zwart beeld het meeste verbruikt. Daarnaast is het van belang dat de EU voorschrijft dat monitoren (en veel andere elektrische apparatuur) die vanaf 1 januari 2013 in de markt belanden niet meer dan 0,5 watt in stand-by mogen verbruiken, waar dat in 2012 nog 1 watt was.

Voor beeldschermen als de Dell UltraSharp UP2716D en de BenQ SW2700PT is het niet onwaarschijnlijk dat ze zeker 8 uur per dag aan staan, als het niet meer is. Het stroomverbruik is dan ook een belangrijke factor. Aardig om te zien is dat beide schermen duidelijk zuiniger zijn dan de voorgaande wide gamut led-lcd generatie, maar eveneens is kristalhelder dat de BenQ SW2700PT van de twee significant zuiniger is. Dat mogen we wel een verrassing noemen, aangezien Dell hier een reputatie hoog te houden heeft.

Foto's

Op deze pagina vind je alle foto's en schermafdrukken van de BenQ SW2700PT....

...en de Dell UltraSharp UP2716D

Specificaties

Algemeen
 
MerkBenQDell
ProductnaamSW2700PTUltraSharp UP2716D
Productcode9H.LDKLB.QBE210-AGTR
DetailsProductinfoProductinfo
Paneeleigenschappen
Scherm formaat27 inch27 inch
Resolutie2560x14402560x1440
Pixeldichtheid109 ppi109 ppi
PaneeltechniekIPS / PLS / AHVAIPS / PLS / AHVA
Gebogen scherm
Maker TFT-panelLG Display
BacklightRB-LEDGB-r LED
Beeldverhouding16:916:9
Pixelgrootte0.233 mm0.233 mm
Ondersteuning voor 3D
Touchscreen
Overdrive optie aanwezig
120 Hz
144 Hz
AMD FreeSync
Nvidia G-Sync
Maximale verversingsfrequentie60 Hz60 Hz
Aansluitingen & functionaliteit
D-Sub (VGA) ingang
HDCP compatible
DVI ingang
HDMI
Aantal HDMI ingangen12
Hoogst ondersteunde HDMI-versie1.41.4
MHL
DisplayPort
Mini-DisplayPort ingang
Aantal DisplayPort ingangen12
DisplayPort uitgang
Thunderbolt
USB Type-C
Picture-in-Picture on-screen
Picture-by-Picture on-screen
3,5mm jack audio uit
3,5mm jack audio in
Geïntegreerde USB HUB
USB versie3.03.0
Geïntegreerde luidsprekers
Geïntegreerde webcam
Geheugenkaartlezer
Geïntegreerde TV-tuner
Fysieke eigenschappen
Afmeting - Breedte65.5 cm61.1 cm
Afmeting - Hoogte44.5 cm41.3 cm
Afmeting - Diepte23.8 cm20 cm
In hoogte verstelbaar
Minimum hoogte bovenrand44.1 cm41.3 cm
Maximum hoogte bovenrand57.4 cm54.6 cm
Maximaal in hoogte verstelbaar13.3 cm13.3 cm
Portretmodus
BeugelbevestigingVesa 100mmVesa 100mm
Gewicht9.24 kg7.11 kg
KleurZwartZwart/Zilver
Eigenschappen fabrikantopgave
Aantal kleuren1070 mln1070 mln
AdobeRGB
AdobeRGB dekking99 %100 %
Reactietijd5 ms6 ms
Helderheid350 cd/m²300 cd/m²
Contrastratio1000 : 11000 : 1
Maximale horizontale kijkhoek178 °178 °
Maximale verticale kijkhoek178 °178 °
Flikker reductie
Stroomverbruik (actief)36.7 W45 W
Stroomverbruik (in standby)0.5 W0.3 W
Garantie
Garantie termijn3 jaar3 jaar
Meegeleverde accessoires
Afstandsbediening
Digitale videokabel meegeleverd
Testresultaten
Native kleurtemperatuur6249 K6922 K
Afwijking van ideale kleurtemperatuur251 K422 K
Helderheid (max.)310 cd/m²216.2 cd/m²
Helderheid (min.)0.30 cd/m²0.30 cd/m²
Helderheid onder 45° kijkhoek (horizontaal)52 %55 %
Helderheid onder 45° kijkhoek (verticaal - boven)28 %26 %
Helderheid onder 45° kijkhoek (verticaal - onder)29 %29 %
Helderheid uniformiteit88 %95 %
Contrast (max.)1023 : 1732 : 1
Contrast (transverse)938 : 1710 : 1
Contrast (checkerboard)381 : 1304 : 1
Grayscale Gamma2.232.2
Afwijking van ideale greyscale gamma0.030
Greyscale tracking3.1 mΔuv3.3 mΔuv
Reactietijden en inputlag
Overdrive standaard aan
Reactietijd (0%-100%)7.5 ms5.6 ms
Reactietijd (100%-0%)5.4 ms6.5 ms
Reactietijd (0%-100%-0%)12.9 ms12.1 ms
Reactietijd (20%-80%)10.5 ms8.5 ms
Reactietijd (80%-20%)7.8 ms8.1 ms
Reactietijd (20%-80%-20%)18.3 ms16.6 ms
Reactietijd OD max (0%-100%)4.9 ms5.6 ms
Reactietijd OD max (100%-0%)5.3 ms6.4 ms
Reactietijd OD max (0%-100%-0%)10.2 ms12 ms
Reactietijd OD max (20%-80%)5.5 ms5.1 ms
Reactietijd OD max (80%-20%)5.4 ms5.3 ms
Reactietijd OD max (20%-80%-20%)10.9 ms10.4 ms
Overshoot OD max18 %21 %
Undershoot OD max4 %6 %
Reactietijd OD opt. (0%-100%)7.5 ms5.6 ms
Reactietijd OD opt. (100%-0%)5.4 ms6.5 ms
Reactietijd OD opt. (0%-100%-0%)12.9 ms12.1 ms
Reactietijd OD opt. (20%-80%)10.5 ms8.5 ms
Reactietijd OD opt. (80%-20%)7.8 ms8.1 ms
Reactietijd OD opt. (20%-80%-20%)18.3 ms16.6 ms
Overshoot OD opt.3 %4 %
Undershoot OD opt.2 %2 %
Naam stand OD opt.OffNormal
Input lag t.o.v. CRT0 ms0 ms
Input lag laag (boven)1.7 ms2.3 ms
Input lag gemiddeld (midden)9.39.8
Input lag hoog (onder)16.9 ms17.2 ms
Beeldopbouwtijd15.2 ms14.9 ms
Energieverbruik
Energieverbruik 150 cd/m² (wit)28.8 W30 W
Energieverbruik 150 cd/m² (zwart)26 W26.1 W
Energieverbruik helderheid maximaal (wit)44.5 W53.3 W
Energieverbruik helderheid maximaal (zwart)41.5 W49.2 W
Energieverbruik (standby)0.3 W0.3 W
Energieverbruik (uit)0.2 W0.3 W
sRGB Testresultaten CalMAN i.c.m. X-Rite i1 Display Pro
Kleurtemperatuur6538 K7134 K
Helderheid wit287.58 cd/m²294.17 cd/m²
Helderheid zwart0.28 cd/m²0.29 cd/m²
Contrast1027.1 : 11014.4 : 1
Gamma 10%2.161.94
Gamma 20%2.232.11
Gamma 30%2.252.15
Gamma 40%2.262.18
Gamma 50%2.272.2
Gamma 60%2.282.22
Gamma 70%2.292.23
Gamma 80%2.32.2
Gamma 90%2.342.17
Gamma2.262.16
Gamma (afwijking van 2,2)0.060.04
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 1994)3.15.1
Kleurafwijking rood (Delta E 1994)1.251.34
Kleurafwijking groen (Delta E 1994)1.062.75
Kleurafwijking blauw (Delta E 1994)0.420.41
Kleurafwijking cyaan (Delta E 1994)2.132.02
Kleurafwijking magenta (Delta E 1994)0.570.75
Kleurafwijking geel (Delta E 1994)1.323.79
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 1994)1.11.8
Kleurafwijking rood (Delta E 2000)1.491.44
Kleurafwijking groen (Delta E 2000)1.022.27
Kleurafwijking blauw (Delta E 2000)0.410.37
Kleurafwijking cyaan (Delta E 2000)2.11.94
Kleurafwijking magenta (Delta E 2000)0.570.68
Kleurafwijking geel (Delta E 2000)1.354.22
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 2000)1.21.8
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 2000)3.776.08
AdobeRGB Testresultaten CalMAN i.c.m. X-Rite i1 Display
Kleurtemperatuur6491 K6978 K
Helderheid wit315.95 cd/m²289.29 cd/m²
Helderheid zwart0.3 cd/m²0.29 cd/m²
Contrast1053.2 : 1997.6 : 1
Gamma 10%2.182.12
Gamma 20%2.242.19
Gamma 30%2.262.19
Gamma 40%2.262.18
Gamma 50%2.282.18
Gamma 60%2.282.19
Gamma 70%2.32.19
Gamma 80%2.322.15
Gamma 90%2.362.11
Gamma2.282.17
Gamma (afwijking van 2,2)0.080.03
Kleurafwijking rood (Delta E 1994)1.71.03
Kleurafwijking groen (Delta E 1994)1.141.95
Kleurafwijking blauw (Delta E 1994)0.50.36
Kleurafwijking cyaan (Delta E 1994)2.131.67
Kleurafwijking magenta (Delta E 1994)0.680.85
Kleurafwijking geel (Delta E 1994)1.122.91
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 1994)1.21.5
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 1994)3.63.9
Kleurafwijking rood (Delta E 2000)2.031.16
Kleurafwijking groen (Delta E 2000)11.63
Kleurafwijking blauw (Delta E 2000)0.510.47
Kleurafwijking cyaan (Delta E 2000)2.11.64
Kleurafwijking magenta (Delta E 2000)0.680.76
Kleurafwijking geel (Delta E 2000)1.133.3
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 2000)1.21.5
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 2000)4.45.1
Standaardweergave helderheid en contrast
Standaardweergave profielinstelling monitorStandardStandard
Helderheid minimaal wit10.93 cd/m²23.75 cd/m²
Helderheid maximaal wit348 cd/m²218.1 cd/m²
Helderheid maximaal zwart0.34 cd/m²0.26 cd/m²
Contrast maximale helderheid1023.5 : 1838.8 : 1
Contrast transverse 150 cd/m²1079 : 1841 : 1
Contrast checkerboard 150 cd/m²989 : 1905 : 1
Fullscreen helderheid wit 150 cd/m²151.51 cd/m²151.89 cd/m²
Fullscreen helderheid zwart 150 cd/m²0.15 cd/m²0.18 cd/m²
Contrast full screen 150 cd/m²1010.1 : 1843.8 : 1
Uniformiteit
Laagste t.o.v. hoogste wit88 %97 %
Gemiddelde t.o.v. hoogste wit94 %98 %
Laagste helderheid wit132.84 cd/m²149.65 cd/m²
Hoogste helderheid wit151.54 cd/m²154.29 cd/m²
Laagste t.o.v. hoogste zwart60 %84 %
Gemiddelde t.o.v. hoogste zwart70 %90 %
Laagste helderheid zwart0.12 cd/m²0.16 cd/m²
Hoogste helderheid zwart0.21 cd/m²0.19 cd/m²
Kijkhoeken
45° links rest. helderheid42 %46 %
45° links gem. kleurafwijking ΔE 200015.214.5
45° links SD kleurafwijking ΔE 20003.73.9
45° rechts rest. helderheid47 %44 %
45° rechts gem. kleurafwijking ΔE 200014.115.2
45° rechts SD kleurafwijking ΔE 20003.24.1
45° boven rest. helderheid28 %24 %
45° boven gem. kleurafwijking ΔE 200025.427.5
45° boven SD kleurafwijking ΔE 20006.27.8
45° onder rest. helderheid28 %23 %
45° onder gem. kleurafwijking ΔE 200025.827.7
45° onder SD kleurafwijking ΔE 20006.37.8
Standaardmodus kleurweergave
Helderheid wit 150 cd/m²151.03 cd/m²151.46 cd/m²
Helderheid zwart 150 cd/m²0.14 cd/m²0.18 cd/m²
Kleurtemperatuur wit6058 K6108 K
Afwijking van ideale kleurtemperatuur442 K392 K
Contrast 150 cd/m² (standaardmodus)1079 : 1841 : 1
Dekking standaard gamut98.6 %98.4 %
Kleurafwijking wit ΔE 20003.624.51
Kleurafwijking grijs 80 ΔE 20003.154.23
Kleurafwijking grijs 65 ΔE 20002.913.98
Kleurafwijking grijs 50 ΔE 20002.733.66
Kleurafwijking grijs 35 ΔE 20002.63.29
Kleurafwijking zwart ΔE 20000.831.43
Kleurafwijking huid donker ΔE 20001.371.06
Kleurafwijking huid licht ΔE 20001.71.94
Kleurafwijking hemelsblauw ΔE 20001.82.96
Kleurafwijking bladgroen ΔE 20001.891.35
Kleurafwijking bloemblauw ΔE 20001.761.81
Kleurafwijking blauwgroen ΔE 20001.843.29
Kleurafwijking oranje ΔE 20001.042.17
Kleurafwijking paars blauw ΔE 20001.421.57
Kleurafwijking middenrood ΔE 20001.692.82
Kleurafwijking paars ΔE 20001.411.49
Kleurafwijking geelgroen ΔE 20001.861.17
Kleurafwijking oranjegeel ΔE 20001.221.38
Kleurafwijking blauw ΔE 20001.221.38
Kleurafwijking groen ΔE 20001.931.36
Kleurafwijking rood ΔE 20001.693.36
Kleurafwijking geel ΔE 20001.721.14
Kleurafwijking magenta ΔE 20001.452.87
Kleurafwijking cyaan ΔE 20001.783.42
Kleurafwijking 100% Rood ΔE 20001.984.75
Kleurafwijking 100% Groen ΔE 20000.712.17
Kleurafwijking 100% Blauw ΔE 20000.574.14
Kleurafwijking 100% Cyaan ΔE 200014.4
Kleurafwijking 100% Magenta ΔE 20001.114.9
Kleurafwijking 100% Geel ΔE 20001.641.4
SD color checker afwijking ΔE 20000.691.24
Gem. color checker afwijking ΔE 20001.722.65
SD kleurafwijking ΔE 20000.381.2
Gem. kleurafwijking ΔE 20001.492.43
Gamma 0%1.010.97
Gamma 10%2.162.14
Gamma 20%2.232.19
Gamma 30%2.262.22
Gamma 40%2.282.22
Gamma 50%2.292.24
Gamma 60%2.302.26
Gamma 70%2.322.26
Gamma 80%2.352.29
Gamma 90%2.392.40
Gamma 100%2.22.2
SD gamma0.280.28
Gemiddeld gamma2.222.17
Gamma (afwijking van 2,2)0.020.03
Grijsafwijking 0% ΔE 20000.821.42
Grijsafwijking 10% ΔE 20001.760.66
Grijsafwijking 20% ΔE 20001.370.99
Grijsafwijking 30% ΔE 20001.932.03
Grijsafwijking 40% ΔE 20002.322.49
Grijsafwijking 50% ΔE 20002.573.12
Grijsafwijking 60% ΔE 20002.663.41
Grijsafwijking 70% ΔE 20002.823.81
Grijsafwijking 80% ΔE 20003.004.20
Grijsafwijking 90% ΔE 20003.264.53
Grijsafwijking 100% ΔE 20003.864.92
SD grijsafwijking ΔE 20000.791.38
Gem. grijsafwijking ΔE 20002.372.85
sRGB kleurweergave X-Rite i1 Display Pro & Basic Pro 2
Helderheid wit 150 cd/m²151.11 cd/m²152.10 cd/m²
Helderheid zwart 150 cd/m²0.15 cd/m²0.13 cd/m²
Kleurtemperatuur wit6108 K6100 K
Afwijking van ideale kleurtemperatuur392 K400 K
Contrast 150 cd/m² (sRGB modus)1007 : 11170 : 1
Dekking gamut97.6 %96.5 %
Kleurafwijking wit ΔE 20003.393.39
Kleurafwijking grijs 80 ΔE 20002.913.21
Kleurafwijking grijs 65 ΔE 20002.743
Kleurafwijking grijs 50 ΔE 20002.572.94
Kleurafwijking grijs 35 ΔE 20002.312.62
Kleurafwijking zwart ΔE 20000.971.19
Kleurafwijking huid donker ΔE 20001.810.95
Kleurafwijking huid licht ΔE 20001.471.3
Kleurafwijking hemelsblauw ΔE 20001.321.58
Kleurafwijking bladgroen ΔE 20002.020.8
Kleurafwijking bloemblauw ΔE 20001.341.91
Kleurafwijking blauwgroen ΔE 20001.41.77
Kleurafwijking oranje ΔE 20001.220.94
Kleurafwijking paars blauw ΔE 20001.281.99
Kleurafwijking middenrood ΔE 20001.51.31
Kleurafwijking paars ΔE 20001.441.12
Kleurafwijking geelgroen ΔE 20001.920.82
Kleurafwijking oranjegeel ΔE 20001.170.54
Kleurafwijking blauw ΔE 20001.51.95
Kleurafwijking groen ΔE 20001.710.99
Kleurafwijking rood ΔE 20001.931.01
Kleurafwijking geel ΔE 20001.570.84
Kleurafwijking magenta ΔE 20001.091.1
Kleurafwijking cyaan ΔE 20001.241.61
Kleurafwijking 100% Rood ΔE 20001.821.07
Kleurafwijking 100% Groen ΔE 20001.160.72
Kleurafwijking 100% Blauw ΔE 20000.423.15
Kleurafwijking 100% Cyaan ΔE 20001.171.34
Kleurafwijking 100% Magenta ΔE 20000.590.88
Kleurafwijking 100% Geel ΔE 20001.730.54
SD kleurafwijking ΔE 20000.640.85
Gem. kleurafwijking ΔE 20001.621.55
Gamma 0%1.371.37
Gamma 10%2.151.94
Gamma 20%2.232.13
Gamma 30%2.262.18
Gamma 40%2.282.23
Gamma 50%2.292.27
Gamma 60%2.302.29
Gamma 70%2.312.32
Gamma 80%2.342.35
Gamma 90%2.382.35
Gamma 100%2.272.27
SD gamma0.210.23
Gemiddeld gamma2.232.18
Gamma (afwijking van 2,2)0.030.02
Grijsafwijking 0% ΔE 20000.971.19
Grijsafwijking 10% ΔE 20001.681.11
Grijsafwijking 20% ΔE 20001.941.35
Grijsafwijking 30% ΔE 20002.271.59
Grijsafwijking 40% ΔE 20002.151.95
Grijsafwijking 50% ΔE 20002.192.37
Grijsafwijking 60% ΔE 20002.402.60
Grijsafwijking 70% ΔE 20002.592.91
Grijsafwijking 80% ΔE 20002.812.91
Grijsafwijking 90% ΔE 20002.943.33
Grijsafwijking 100% ΔE 20003.443.57
SD grijsafwijking ΔE 20000.550.85
Gem. grijsafwijking ΔE 20002.312.26
AdobeRGB X-Rite i1 Display Pro & Basic Pro 2
Helderheid wit 150 cd/m²151 cd/m²150.26 cd/m²
Helderheid zwart 150 cd/m²0.15 cd/m²0.13 cd/m²
Kleurtemperatuur wit6124 K5989 K
Afwijking van ideale kleurtemperatuur376 K511 K
Contrast 150 cd/m² (AdobeRGB modus)1007 : 11156 : 1
Dekking gamut91.7 %96.8 %
Kleurafwijking wit ΔE 20003.294.79
Kleurafwijking grijs 80 ΔE 20002.844.41
Kleurafwijking grijs 65 ΔE 20002.64.13
Kleurafwijking grijs 50 ΔE 20002.423.89
Kleurafwijking grijs 35 ΔE 20002.243.46
Kleurafwijking zwart ΔE 20003.621.12
Kleurafwijking huid donker ΔE 20001.440.9
Kleurafwijking huid licht ΔE 20001.31.64
Kleurafwijking hemelsblauw ΔE 20001.92.02
Kleurafwijking bladgroen ΔE 20001.811.21
Kleurafwijking bloemblauw ΔE 20001.732.34
Kleurafwijking blauwgroen ΔE 20001.722.08
Kleurafwijking oranje ΔE 20001.121.45
Kleurafwijking paars blauw ΔE 20001.922.2
Kleurafwijking middenrood ΔE 20001.641.46
Kleurafwijking paars ΔE 20002.771.29
Kleurafwijking geelgroen ΔE 20001.491.47
Kleurafwijking oranjegeel ΔE 20001.141.13
Kleurafwijking blauw ΔE 20002.772.12
Kleurafwijking groen ΔE 20001.881.32
Kleurafwijking rood ΔE 20001.891.43
Kleurafwijking geel ΔE 20001.381.46
Kleurafwijking magenta ΔE 20001.711.25
Kleurafwijking cyaan ΔE 20001.911.72
Kleurafwijking 100% Rood ΔE 20000.723.16
Kleurafwijking 100% Groen ΔE 20000.911.37
Kleurafwijking 100% Blauw ΔE 20002.093.73
Kleurafwijking 100% Cyaan ΔE 20000.941.28
Kleurafwijking 100% Magenta ΔE 20001.171
Kleurafwijking 100% Geel ΔE 20001.381.52
SD kleurafwijking ΔE 20000.71.11
Gem. kleurafwijking ΔE 20001.862.08
Gamma 0%0.661.03
Gamma 10%1.792.15
Gamma 20%2.052.21
Gamma 30%2.152.21
Gamma 40%2.202.23
Gamma 50%2.232.25
Gamma 60%2.252.25
Gamma 70%2.272.27
Gamma 80%2.302.28
Gamma 90%2.342.28
Gamma 100%2.182.20
SD gamma0.380.26
Gemiddeld gamma2.092.18
Gamma (afwijking van 2,2)0.110.02
Grijsafwijking 0% ΔE 20003.601.12
Grijsafwijking 10% ΔE 20003.711.20
Grijsafwijking 20% ΔE 20002.161.41
Grijsafwijking 30% ΔE 20001.501.94
Grijsafwijking 40% ΔE 20001.832.55
Grijsafwijking 50% ΔE 20002.113.04
Grijsafwijking 60% ΔE 20002.203.37
Grijsafwijking 70% ΔE 20002.393.78
Grijsafwijking 80% ΔE 20002.604.05
Grijsafwijking 90% ΔE 20002.854.41
Grijsafwijking 100% ΔE 20003.314.85
SD grijsafwijking ΔE 20000.681.22
Gem. grijsafwijking ΔE 20002.522.9

Conclusie

Zelden hebben we twee beeldschermen met elkaar vergeleken die qua prestaties zó dicht bij elkaar lagen en toch compleet andere techniek onder de motorkap hadden. Het is overduidelijk dat AU Optronics met AHVA een winnaar in handen heeft - niet zo heel lang geleden was het bedrijf aangewezen op het qua karakteristieken heel verschillende AMVA (dat zeker zijn pluspunten heeft, niet in de laatste plaats het contrast), maar inmiddels zien we niet alleen dat het bijna alleenheerser is op het vlak van panelen met razendsnelle IPS-techniek (vrijwel elke 'IPS' gaming monitor op dit moment is voorzien van een AUO paneel), maar ook op het gebied van state of the art kleurweergave kan het zeer goed meekomen. Dat zagen we eerder al in de Philips 272P4APJKHB review, maar de BenQ SW2700PT laat zien dat er nog meer uit te halen valt.

Qua kleurechtheid kan de BenQ SW2700PT moeiteloos meekomen met de Dell UltraSharp UP2716D. Soms gaan ze gelijk op, soms is het stuivertje wisselen. De Dell wint qua kijkhoeken, uniformiteit, responstijd en gamma. BenQ trekt aan het langste eind qua contrast, kleurtemperatuur, kleurechtheid en grijsafwijking en stroomverbruik.

Kijken we naar de functionaliteit, dan biedt Dell duidelijk meer aansluitingen en een potentieel handige optie om twee pc's aan te sluiten met twee USB hubs, een doorlusoptie voor DisplayPort en meer USB 3.0 aansluitingen. BenQ echter heeft een standaard meegeleverde zonnekap, een diverser assortiment aan aansluitingen (incl. DVI), een geheugenkaartlezer en een praktische afstandsbediening. Praktisch gezien geven we toch net de voorkeur aan de mogelijkheden van BenQ. Beide schermen bieden hardwarekalibratie, dus dat zien we als gelijkspel.

Dan kunnen we nog naar de prijs kijken: de Dell is op moment van schrijven gemiddeld een paar tientjes goedkoper, maar qua minimumprijs scheelt het welgeteld 10 euro. BenQ levert daar dus wel die kap voor mee, die naar onze mening zeker waardevol is. 

Eerder gaven we de Philips 272P4APJKHB een Excellent Choice award, omdat het een zeer compleet, uitstekend presterend AdobeRGB-scherm is met een aantrekkelijke prijs. Zowel de BenQ SW2700PT als de Dell UltraSharp UP2716D zijn nog wat lager geprijsd (gemiddeld genomen) en presteren over de hele linie minimaal net zo goed, en op sommige vlakken nog iets beter. Beide ontvangen dan ook een Excellent Choice award. 

BenQ SW2700PT Dell UltraSharp UP2716D


BenQ SW2700PT
Dell UltraSharp UP2716D


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent BenQ SW2700PT

BenQ SW2700PT

 • 27 inch
 • 2560x1440
 • 109 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 60 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • AdobeRGB
 • 5 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1

629,00 €

5 winkels
Excellent Dell UltraSharp UP2716D

Dell UltraSharp UP2716D

 • 27 inch
 • 2560x1440
 • 109 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 60 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • AdobeRGB
 • 6 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1

560,99 €

8 winkels
0
*