NZXT Manta review: wel ITX, niet mini

12 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en koeling
 4. 4. Testprocedure
 5. 5. Testresultaten koeling 50 en 50+50 watt
 6. 6. Testresultaten koeling 100 en 100+100 watt
 7. 7. Testresultaten geluidsproductie
 8. 8. Foto's
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Mini-ITX is traditioneel de form factor voor kleine pc's, maar het compacte moederbordformaat biedt ook de mogelijkheid systemen te bouwen die meer inbouwruimte bieden én een bijzonder uiterlijk hebben. De NZXT Manta, onderwerp van de review van vandaag, valt beslist in die categorie. Klein kunnen we hem niet noemen, bijzonder wel. 


Het is alweer ruim drie jaar geleden dat we de Bitfenix Prodigy bespraken. Die behuizing zette het Mini-ITX concept op zijn kop: niet zo compact mogelijk, maar in een relatief kleine behuizing bovengemiddeld veel ruimte bieden voor andere voorzieningen. Sindsdien hebben we meer behuizingen gezien met die benadering, zoals de Corsair Graphite 380T, de In Win D-Frame Mini en de Lian-Li PC-O5S, en natuurlijk de Bitfenix Colossus Mini-ITX. De NZXT Manta volgt hetzelfde concept: qua afmetingen is hij bepaald niet kleiner dan een micro-ATX behuizing.

NZXT Manta Window Black + Red

NZXT gaat dan ook niet voor een zo klein mogeljik kastje, maar een met een bijzonder uiterlijk en veel inbouwruimte voor andere zaken dan insteekkaarten, specifiek desgewenst twee grote waterkoelers. Je kan je afvragen wat het voordeel is boven een micro-ATX behuizing waarin je vergelijkbaar veel ruimte hebt voor koeling en vermoedelijk meer voor opslag, maar een kast als de Manta koop je niet louter op basis van praktische overwegingen, net zoals dat ooit het geval was bij de gelijk genaamde auto van Opel. Feit is dat een modern Mini-ITX moederbord qua functionaliteit alles kan bieden wat een groter model biedt, uitgezonderd de mogelijkheid meerdere videokaarten of andere insteekkaarten te plaatsen. Blijf je - zoals de meeste mensen doen - gewoon bij een videokaart, dan is er geen functionele reden om Mini-ITX links te laten liggen. Wat wel zo is, is dat Mini-ITX relatief duur is, en dat geldt ook voor de NZXT Manta. Met een gemiddelde prijs van 139 euro is dit een verre van goedkope behuizing in zijn klasse.

Winkel

Prijs BE

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: Levertijd 7 dagen

139,90 €

Prijsinformatie
135,95 €
3,95 €
139,90 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 135,95 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 139,90 €

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: 4-7 werkdagen

142,15 €

Prijsinformatie
127,20 €
14,95 €
142,15 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 127,20 € Verzendkosten BE : 14,95 € Totaalprijs : 142,15 €

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

150,88 €

Prijsinformatie
150,88 €
0,00 €
150,88 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 150,88 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 150,88 €

In de vergelijking

Onderstaande grafiek maakt duidelijk dat de Manta bepaald geen kleintje is. Sterker, hij is net zo groot als de In Win D-Frame Mini, die nogal wat extra ruimte inneemt door de buizenconstructie rondom het chassis. Ter vergelijking: een micro-ATX SilverStone Temjin TJ08-E, een in zijn klasse compact model, neemt iets meer dan 30 dm³ in beslag. 

De Manta is verkrijgbaar in vier varianten: mat zwart met en zonder venster, mat zwart met rode accenten en een venster, en wit met zwart en een venster. Wij ontvingen een sample in zwart en rood.

Uiterlijk

Het lijdt weinig twijfel, dat de NZXT Manta een van de meest opvallende behuizingen is, die we in lange tijd in ons lab gezien hebben. Dat heeft alles te maken met het feit dat vrijwel geen enkel oppervlak aan deze kast vlak is - de zijpanelen, maar ook de voorzijde en de bovenkant zijn bol. Je zou kunnen stellen dat NZXT hip meespeelt op de 'curved' hype in bepaalde andere productgroepen, maar dat is natuurlijk pure speculatie. 

Hoe dan ook ziet de Manta er bijzonder uit, ook doordat de zijpanelen niet plat tegen het chassis zitten, maar op enige afstand, met roosters voor extra aan- en afvoer van lucht. Het linkerpaneel is grotendeels een venster (zoals geschreven is er ook een vensterloze variant), de voorzijde is geheel gesloten. Als er één fabrikant is die vastbesloten lijkt om makers van fan controllers, cardreaders en optische drives de deuren te doen sluiten, dan is het NZXT wel, dat met de H440 en S340 al eerder aangaf geen heil te zien in dat soort 'ontsierende' uitbreidingen. Wat natuurlijk minstens zo zeer een rol speelt is dat deze opzet betekent dat je intern een radiator aan de voorzijde kan plaatsen, niet onhandig voor een fabrikant van een van de populairdere waterkoeler-modellen, de Kraken-lijn. 

NZXT Manta Window Black + Red

De Manta is ook qua materiaal bijzonder, zeker voor NZXT. Het merk gebruikt doorgaans een - soms meer, soms minder geslaagde - combinatie van plastic en staal, waarbij het plastic in allerlei niet-vierkante vormen is gespoten. Bij de Manta is ook sprake van een combinatie van metaal en plastic, maar dan toch heel anders. De plastic panelen zijn namelijk 'bekleed' met een dunne laag metaal. Daardoor voelen ze veel degelijker en meer solide aan, en het ziet er ook een stuk luxer uit.

We hebben dit nog niet heel vaak gezien, eigenlijk komen alleen de In Win 703, 707 en 805 in gedachten, waarbij het voorpaneel ook bekleed is met een dunne laag aluminium. In het geval van de Manta is het volgens NZXT staal, maar dat is zeker geen nadeel vergeleken met het 'luxere' aluminium - eerder geeft het de onderdelen wat extra gewicht, wat bijdraagt aan de solide indruk. Het is wat jammer dat het onderliggende plastic, wanneer je de panelen omdraait, er in vergelijking wat schamel uitziet. Je ziet het natuurlijk niet wanneer de kast dicht is en de panelen op hun plek zitten, maar toch. 

Het voorpaneel laat zich eenvoudig afnemen; eronder gaat een groot stoffilter schuil en zijn twee fans zichtbaar. Daar komen we straks nog op terug.

NZXT Manta Window Black + Red

Ook de bovenzijde is gewelfd en bovendien voorzien van een extra inkeping. Hier zit ook een horizontaal stukje plexiglas, dat oplicht wanneer het systeem aanstaat. De powerknop zit links, rechts zitten twee usb 3.0-poorten en audio in- en uitgangen. De powerknop had van ons wel iets meer solide mogen aanvoelen, er zit wat speling in en de klik voelt 'goedkoop', wat een beetje afbreuk doet aan de luxe uitstraling. Ook zijn we geen fan van NZXT's neiging om de reset-knop maar achterwege te laten. Het zou mooi zijn als die nooit nodig was, maar dat is helaas niet zo. 

NZXT Manta Window Black + Red

Aan de achterzijde is de Manta duidelijk het meest 'gewoon': gewoon recht, gewoon de voeding onderin, gewoon het moederbord op de gebruikelijke plaats. Wat alleen voor NZXT steeds meer gewoon wordt, maar we elders zelden zien, is de verlichting van de aansluitingen, met behulp van twee leds die gemonteerd zijn in een iets uitstekend deel boven het IO-paneel van het moederbord. Een knop ongeveer in het midden aan de linkerkant dient om deze verlichting te (de)activeren. Dit lijkt een kleinigheid, maar wanneer je in het halfduister half ondersteboven staat om een vrije usb-aansluiting op te zoeken, is zo'n voorziening een flink voordeel. 

Wat ook vermeldenswaard is, is het feit dat de duimschroeven in de panelen blijven hangen. Al de nodige tijd standaard bij NZXT, maar zeker nog niet in de markt. Dat de insteekkaart aan de buitenzijde moet worden vastgezet is minder fraai, maar vergeven we de Manta maar, ook omdat de gebruikte constructie best aardig is uitgevoerd. Ten slotte is ook de ophanging voor fans en radiatoren aan de achterzijde netjes, want flexibel vast te zetten.

NZXT Manta Window Black + Red

In deze prijsklasse verwachten we niet anders, maar toch: onderop zit een uitneembaar stoffilter dat de voeding beschermt. Zo hoort het. En dat geldt ook voor de riante rubbers op de (helaas plastic) dragers waar de Manta op staat. 

NZXT Manta Window Black + Red

Intern en koeling

Halen we het paneel met venster weg, dan zien we dat de rode accenten zich doorzetten in het binnenwerk. De binnenzijde van de panelen zijn rood en dat combineert natuurlijk fraai met het zwarte interieur, zeker omdat daar de nodige openingen in zitten om het monteren van de CPU-koeler backplate en het wegleiden van kabels te vergemakkelijken.

Ook een plaat in het binnenwerk is rood - de moederbordplaat is natuurlijk niet zo groot, het extra staal dient om kabels achter te doen verdwijnen en als houder voor opslagapparaten. Hoewel NZXT je natuurlijk graag richting waterkoeling stuurt (bij voorkeur de eigen Krakens), kan je ook luchtkoeling monteren. De maximale hoogte voor een koeler is 16 cm, voldoende voor alle behalve de allergrootste modellen. Voor videokaarten is er 36 cm ruimte, en net zoveel is beschikbaar voor een full size ATX-voeding, die je onder de kap aan de onderkant kunt monteren.

NZXT Manta Window Black + Red

Aan de achterzijde van de moederbordplaat zie je de daarvoor beschkbare ruimte. De voeding schuif je er van opzij in. Achterop de rode plaat kan je een 3,5" schijf schroeven, lekker uit het zicht. Een tweede kan je achter de voeding plaatsen, al beperk je daarmee natuurlijk wel de voor dat onderdeel beschikbare diepte. Desalniettemin zal je daar zelden mee in de knoop komen: zo'n zware en dus grote voeding zal je niet nodig hebben voor een mini-ITX systeem met een enkele videokaart. Op de bodemplaat kan je ook een 2,5" SSD monteren in plaats van een harde schijf.

Verplaatsen we de blik even verder naar rechts, dan zien we daar een flinke PWM fan controller met aansluitingen voor tot acht ventilatoren. Erg handig voor wanneer niet alle fan connectors op het moederbord PWM-geschikt zijn - of als er niet genoeg voorhanden zijn, wat op een Mini-ITX bordje zeker niet ondenkbaar is. 

NZXT Manta Window Black + Red

Weer terug aan de binnenkant zien we daar zoals gezegd twee ophangpunten voor SSD's op de rode drager. Deze zitten vast met een enkele duimschroef; even loshalen, de SSD vastzetten en monteren. Kabels leid je weg onder het opstaande deel, een kind kan de was doen. 

NZXT Manta Window Black + Red

NZXT levert drie ventilatoren mee. Twee 12 cm exemplaren zitten aan de voorkant, maar je zou daar ook 2x 14 cm van kunnen maken. Toch jammer dat NZXT dat niet direct heeft gedaan. 

NZXT Manta Window Black + Red

Achterop zit nog een 12 cm fan. Bovenin kan je ook twee 14 cm of twee 12 cm fans plaatsen, maar die plaats is natuurlijk ook geschikt voor waterkoeling. Je kan een radiator met een formaat tot 280 mm kwijt, inclusief uiteraard de Kraken X61. Voorin is ook ruimte voor een radiator van dat formaat en mocht je onverhoopt nog een radiator kwijt willen, dan kan je nog een 120 mm exemplaar achterop plaatsen. Niet slecht voor een Mini-ITX kast.

NZXT Manta Window Black + Red

Testprocedure

Voor mini-ITX behuizingen hanteren we een andere testprocedure dan voor grotere behuizingen. De reden hiervoor is dat de testopstelling voor grote behuizingen niet past in de veelal erg kleine mini-ITX kastjes. We hebben in de loop der tijd verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd; ons huidige testplatform is zowel zeer effectief als zeer consistent.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij de krachtigste processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

In Mini-ITX behuizingen is een warmteafgifte van 400 watt echter zelden een goed idee en zal je in de regel een minder extreem systeem monteren. Om die reden hebben we voor deze tests een opstelling gemaakt die maximaal 200 watt aan warmte kan afgeven. Uit kruistests is gebleken dat dit voor de temperatuur in de kast, zolang er maar enige airflow is, weinig uitmaakt. Dat komt ook doordat onze testopstelling voorzien is van actieve koeling in de vorm van zeer platte, stille fans. De keuze voor de warmtebron is uiteindelijk gevallen op het gebruik van vermogensweerstanden van 50 watt. Hiervan bevinden zich er vier in onze testopstelling, twee op een mini-ITX moederbord en twee op een insteekkaart die is gebaseerd op een flinke videokaart.

Door één of twee weerstanden te activeren, simuleren we een systeem dat 50, 100, of 200 watt aan warmte afgeeft. Dat doen we in twee stappen. Eerst meten we 50 en 100 watt met alleen het moederbord, vervolgens 50 watt op het moederbord en 50 watt op de videokaart voor 100 watt totaal, ten slotte 100 watt op beide. Het is in theorie mogelijk meer variaties te testen, maar de test duurt dan te lang om deze rendabel uit te voeren: we hebben geprobeerd een zinnige keuze te maken. Het voordeel van deze benadering en keuze is, dat we zowel platte mini-ITX-behuizingen zonder ruimte voor een videokaart, als grotere exemplaren met die ruimte kunnen meten én vergelijken.

Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 50 watt om een instapsysteem (bijvoorbeeld een HTPC) te simuleren, 50+50 watt voor een systeem met aparte videokaart, 100 watt voor een compact krachtig systeem en 100+100 watt om een high-end systeem na te bootsen. We meten 50 watt met de fans op 7 volt, evenals 50+50 watt; 100 watt en 100+100 watt meten we met de fans op 12 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden. Daarnaast meten we met afzonderlijke temperatuursensoren de temperatuur op de posities van de GPU en de CPU, direct op de vermogensweerstand.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen de hierboven beschreven testopstelling voor koelprestaties. Als harde schijf bouwen we een Hitachi Deskstar 7K160 80GB in als er een 3,5" exemplaar in de behuizing past; als er alleen een 2,5" disk in past is het een Seagate Momentus 5400.6 320GB. We testen iedere kast zonder dat de case fans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de case fans en de fans van de testopstelling op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 50 en 50+50 watt

We doen dus in totaal maximaal 10 metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 50 en 50+50 watt, de tweede bij een warmteproductie van 100 en 100+100 watt. De eerste set voeren we uit met de fans draaiend op lage rotatiesnelheid, de tweede op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt.

50 W 7 V behuizing, CPU

Als we meten met een lage warmteproductie van alleen de 'CPU', zien we de NZXT Manta redelijk bovenaan de grafiek staan.

50+50 W 7 V behuizing, CPU, GPU

Wanneer we een aparte 'GPU' toevoegen aan de testopstelling, treffen we de wederom aardig hoog aan in de grafiek. De afzonderlijke warmtebronnen worden ook niet bijzonder heet. De Manta doet het een stuk beter dan bijvoorbeeld de Colossus Mini.

Testresultaten koeling 100 en 100+100 watt

De tweede set van de vier tests doen we met een warmteproductie van 100 watt en 100+100 watt. Hier is het dus een stuk lastiger voor de behuizingen om de warmte zo snel mogelijk af te voeren.

100 W 12 V behuizing, CPU

Op hoge rotatiesnelheid met enkel de CPU actief houdt de NZXT Manta het nog aardig uit. De 'processor' wordt wel duidelijk warmer, maar dat geldt voor alle testdeelnemers.

100+100 W 12 V behuizing, CPU, GPU

Ook bij verdubbeling van de warmteproductie zien we dat de Manta nog aardig kan meekomen, maar hij zakt wel wat weg. Dat geldt echter ook voor bijvoorbeeld de Corsair 380T. De 'processor' en 'GPU' worden warm, maar niet té warm.

Testresultaten geluidsproductie

Zoals altijd is geluidsproductie de tegenhanger van koelresultaten. Doordat we kunnen meten met en zonder 'videokaart', doen we in totaal vijf metingen voor geluidsproductie: zonder draaiende case fans of actieve testopstelling, om een indicatie van de demping van de kast te krijgen; met de testopstelling en CPU en de fans op 7 en 12 volt, alsmede de testopstelling met zowel CPU als GPU en de fans op 7 en 12 volt.

Geen case fans

De NZXT Manta is niet de best dempende kast, blijkt. Dat geldt voor meer modellen in deze klasse, dus 32,5 dB(A) is nog altijd niet slecht.

7 V

Met de fans op lage draaisnelheid  staat de NZXT Manta aardig bovenaan, hij is zeker niet luidruchtig.

 

12 V

Op hoge draaisnelheid van de fans is de Manta nog altijd relatief stil, al hoor je 45,5 dB(A) natuurlijk wel.

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de NZXT Manta.

Specificaties

Algemeen
 
MerkNZXT
ProductnaamManta Window Black + Red
ProductcodeCA-MANTW-M2
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingTower
Moederbord formaatMini ITX
MateriaalStaal / Plastic
KleurZwart/Rood
Afmeting - Breedte45.2 cm
Afmeting - Diepte24 cm
Afmeting - Hoogte43 cm
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)46.65 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern0
5,25 inch intern0
2,5 inch intern totaal3
3,5 inch intern totaal2
3,5 inch extern0
2,5 inch hot swap0
3,5 inch hot swap0
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten2
Low profile
Maximale lengte videokaart33.7 cm
Maximale hoogte CPU-koeler17.2 cm
Maximale lengte voeding33.8 cm
Formfactor voedingATX
Casefans
80 mm fan posities0
92 mm fan posities0
120 mm fan posities5
140 mm fan posities4
180 mm fan posities0
200 mm fan posities0
230 mm fan posities0
250 mm fan posities0
Meegeleverde casefans3 fans
Totaal aantal fan posities5
Type fanaansluiting3-pins
Verlichting casefans
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Inbouwmogelijkheid all-in-one waterkoeling
Ruimte voor 120 mm radiator3
Ruimte voor 140 mm radiator2
Ruimte voor 240 mm radiator2
Ruimte voor 280 mm radiator2
Ruimte voor 360 mm radiator0
Ruimte voor 420 mm radiator0
Ruimte voor 480 mm radiator0
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenVrijwel geen (1)
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieBovenpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)2
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
Chassis open detectie
Verlichting

Conclusie

De NZXT Manta is alleen al door zijn formaat niet de meest voor de hand liggende keuze, als je een Mini-ITX systeem gaat bouwen - dat doe je immers doorgaans om de omvang beperkt te houden. Met een volume dat groter is dan van sommige micro-ATX kasten, is de Manta beslist geen kleintje. Wie echter niet dogmatisch stelt dat Mini-ITX klein moet zijn, en bereid is wat extra te investeren om een bepaald designdoel te bereiken, kan de NZXT Manta echter zeker overwegen.

De Manta speelt zichzelf letterlijk het meest in beeld met zijn bijzondere voorkomen, mogelijk gemaakt door innovatief materiaalgebruik en een designer met een voorliefde voor gebogen lijnen. Of je het mooi vindt of niet laten we aan de lezer, maar we kunnen in elk geval melden dat het resultaat qua soliditeit en kwalitatieve uitstraling beslist niet teleurstelt. Materialen en vormen zorgen voor een bijzonder kastje, dat zeker zal opvallen. Daarbij is het mooi meegenomen dat er een groot venster in de door ons geteste versie zit, om een ingebouwd systeem mooi ten toon te stellen.

Kijken we voorbij het design, dan is het een kast met plus- en minpunten. Inbouwruimte voor opslag is relatief beperkt (gezien het formaat), voor waterkoeling is dan weer volop ruimte. De verlichting van de aansluitingen is positief, het vastzetten van de videokaart aan de buitenkant en de afwezige rubberen afwerking van openingen in het binnenwerk is weer wat minder. Al missen we laatstgenoemde voorziening niet enorm, dankzij het slim gebogen staal. De PWM fan hub is ook een pluspunt, de afwezigheid van een reset-knop is weer een misser. 

De koelprestaties en geluidproductie ten slotte zijn prima in orde. Het is niet de stilste of de best koelende kast, maar in beide dsiciplines zit de Manta overwegende in de top van de grafieken. Vergelijkbaar geprijsde modellen doen het zelden veel beter en veelal minder goed. Waar we wel wat moeite mee hebben is de prijs, de Manta is met een adviesprijs van 139 euro verre van goedkoop. Veel fabrikanten lijken Mini-ITX als premiumproduct danwel melkkoe te zien. Waar we van een moederbord nog wel begrijpen dat het complexer is om alles op een kleinere printplaat te huisvesten, zou je bij een behuizing toch denken dat er ook genoeg te besparen valt op materiaal en transportkosten. Mogelijk is het gebruikte plastic/metaal composiet relatief duur. Maar goed, NZXT is niet uniek hierin en het is duidelijk een van de beter presterende grote Mini-ITX behuizingen. Een Excellent Choice award is dan ook op zijn plaats.


NZXT Manta

NZXT Manta Window Black + Red


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

NZXT Manta Black

NZXT Manta Black

 • Tower
 • Mini ITX
 • Zwart

120,00 €

2 winkels
NZXT Manta Window Black

NZXT Manta Window Black

 • Tower
 • Mini ITX
 • Zwart
 • Venster
Niet verkrijgbaar
Excellent NZXT Manta Window Black + Red

NZXT Manta Window Black + Red

 • Tower
 • Mini ITX
 • Zwart/Rood
 • Venster
 • 3 fans
Niet verkrijgbaar
NZXT Manta Window White

NZXT Manta Window White

 • Tower
 • Mini ITX
 • Zwart/Wit
 • Venster
Niet verkrijgbaar
0
*