Samsung Galaxy S7 en S7 Edge hands-on

90 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Intern op de schop
 3. 3. Nieuwe camera
 4. 4. Software
 5. 5. Conclusie
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

De presentatie van een nieuw toestel in de Samsung Galaxy S-lijn is de hoogmis van het voorjaar voor smartphoneliefhebbers. Wij hebben vorige week al even kunnen spelen met de vanavond aangekondigde Galaxy S7 en S7 Edge, en vertellen in deze preview over onze eerste indrukken van de nieuwe toestellen.

Het eerste wat opvalt als we de S7 en S7 Edge oppakken, is dat ze niet langer hetzelfde formaat hebben. De S7 heeft een schermdiagonaal van 5,1 inch, terwijl het paneel van de S7 Edge 5,5 inch meet. Daarmee neigt die laatste dus wat meer richting de 5,7-inch grote Galaxy S6 Edge Plus die Samsung afgelopen september aankondigde. Beide hebben overigens een Super Amoled-scherm met een resolutie van 2560x1440 pixels.


Links de Samsung Galaxy S7, rechts de S7 Edge

Bij het vastpakken van de toestellen zijn er enkele veranderingen te bespeuren ten opzichte van de modellen van vorig jaar, de S6 en de S6 Edge, al is het overduidelijk dat Samsung aan het algemene design niets veranderd heeft. De S7 Edge heeft een iets dikkere aluminium rand gekregen aan de zijkanten, waardoor hij wat minder in de hand 'snijdt'. Een positieve ontwikkeling wat ons betreft, want je hebt nu wat meer grip op het toestel.


De zijkanten van de Galaxy S7 Edge heeft wat dikkere aluminium randen gekregen.

De S7 is aan de randen wat meer afgerond dan de S6 was, zowel aan de voorkant als aan de achterkant. Dat wil zeggen, het glas aan de voorkant en aan de achterkant loopt wat weg richting de randen. Het maakt dat de S7 iets meer weg heeft van de Edge variant dan dat het geval was bij de vorige generatie.

De achterkant van de S7 loopt wat meer weg aan de randen dan het geval was bij de S6.

Een andere uiterlijke verandering is de fors kleinere 'camerabobbel' achterop. Nu hadden wij hier weinig moeite mee, maar Samsung gaf tijdens de presentatie aan dat het verkleinen hiervan mede gedaan is naar aanleiding van feedback uit de markt. Kennelijk hadden anderen er wat meer moeite mee dus. Van 1,33 mm bij de S6 is de bobbel nu gereduceerd tot 0,46 mm. Onderop is te zien dat Samsung voor dit toestel nog heeft afgezien van USB Type-C, maar het gewoon heeft gehouden bij micro usb.


De camera steekt een stuk minder ver uit dan voorheen.

De Galaxy S7 en S7 Edge zijn verder voorzien van een IP68-certificering, wat inhoudt dat ze stof- en spatwaterbestendig zijn. Tegenwoordig is het gebruik van klepjes gelukkig niet meer nodig, dus ook niet bij deze toestellen. Draadloos laden en snelladen behoort ook bij de S7 en S7 Edge uiteraard weer tot de mogelijkheden. Het draadloos laden gaat volgens de specificaties beduidend sneller dan voorheen: de S7 en S7 Edge laden tussen de 60 en 70 procent sneller draadloos op dan de S6.

Intern op de schop

Ook intern is er bij de Samsung Galaxy S7 en S7 Edge uiteraard weer het een en ander veranderd ten opzichte van de vorige generatie. Een nieuwe generatie betekent uiteraard een nieuwe processor. In dit geval heeft die de naam Exynos 8 Octa gekregen, met als toevoeging 8890. De 64-bit chip is gebakken op hetzelfde 14nm FinFET-procedé als de Exynos 7420 in de Galaxy S6 vorig jaar. Speciaal aan deze SoC is echter dat de cores niet meer de standaard ARM-varianten zijn, maar in-house ontwikkelde Mongoose-varianten. Althans, de vier krachtige op 2,3 GHz geklokte rekenkernen zijn Mongoose-kernen. Het tweede viertal kernen bestaat uit 'gewone' Cortex-A53's die zijn geklokt op 1,6 GHz. De GPU is de Mali-T880, waar het werk gedaan wordt door niet minder dan 12 rekenkernen. Het geheel is gekoppeld aan 4 GB werkgeheugen. Volgens Samsung is het CPU-gedeelte 50% sneller dan dat van de S6, terwijl de GPU zijn werk 77% sneller moet doen. 

Gaan we het lijstje met specificaties verder af, dan komen we LTE Cat 9 tegen, dual-band WiFi (802.11ac) en Bluetooth 4.1. Intern heeft Samsung net zoals vorig jaar gekozen voor 32 GB aan opslagcapaciteit. Voor zover we nu kunnen achterhalen, komen er geen modellen met meer opslag, zoals dat wel het geval was bij de S6. Op zich is dat ook niet meer nodig, want het microsd-kaartslot is terug. Daar kan tot 200 GB aan extra opslag toegevoegd worden. Die opslag kan bij de nieuwste versie van Android (Marshmallow), waar deze toestellen mee worden uitgebracht, geadresseerd worden als intern geheugen.


Het microsd-kaartslot is terug, en is samengevoegd met de houder voor de nano-sim.

De accu is ook flink groter geworden. Moesten de Galaxy S6 en S6 Edge het doen met respectievelijk 2550 mAh en 2600 mAh, bij de S7 is dat 3000 mAh geworden en bij de S7 Edge zelfs 3600 mAh. Dat laatste is op zich natuurlijk niet zo heel vreemd, omdat dat toestel ook beduidend groter is geworden.

Een woordvoerder van Samsung deed tijdens de presentatie van de Samsung Galaxy S7 en S7 Edge ten slotte uit de doeken dat het toestel gekoeld wordt met behulp van water, dat in pijpjes opgeslagen is.

Nieuwe camera

Een van de redenen dat de camerabobbel kleiner is geworden, is dat er een compleet nieuwe cameramodule in de Galaxy S7 en S7 Edge zit vergeleken met de vorige generatie. De sensorresolutie is met 12 megapixels lager dan de 16 van de vorige generatie, maar dat zegt zeker niet alles als het gaat om het uiteindelijke resultaat. De camera in de S7 en S7 Edge beschikt namelijk over relatief grote pixels van 1,4 µm, die dus veel licht opvangen. De lens heeft daarnaast een diafragma van f/1.7, wat ook dat onderdeel zeer lichtsterk maakt. De voorbeelden die we tijdens onze korte tijd met de Galaxy S7 en S7 Edge hebben gezien, zijn in ieder geval indrukwekkend. In een side-by-side vergelijking met de S6 was er bij zeer weinig licht een heel erg groot verschil te zien, in het voordeel van de S7. 

Wat de camera in de Galaxy S7 en S7 Edge echter erg bijzonder maakt, is dat dit de voor zover wij weten eerste smartphonecamera is die gebruikmaakt van een Dual Pixel-sensor. Deze technologie is oorspronkelijk ontwikkeld door Canon en wordt ook toegepast in de spiegelreflexcamera's van dat merk. Onder Dual Pixel wordt verstaan dat beide diodes van een pixel samenwerken voor de fasedetectie autofocus. Bij de S7 en S7 Edge kunnen alle pixels hier tegelijkertijd voor ingezet worden, wat extreem lage autofocustijden tot gevolg heeft, zoals je ook kunt zien aan het eind van het filmpje op de eerste pagina van dit artikel. 

We moeten uiteraard afwachten welke prestaties de camera van deze toestellen in de praktijk neer gaan zetten, maar de eerste indrukken zijn in ieder geval positief.

Software

Op het gebied van de software van de Galaxy S7 en S7 Edge, heeft Samsung zich met name gericht op het gaming-aspect, aangezien games volgens een woordvoerder van het bedrijf voor 85% procent van de omzet zorgen in de Play Store. Zo is er voorzien in een speciale Game Launcher, waar je games staan. Daarnaast kun je Game Tools laten zien tijdens het spelen. Hiermee is het mogelijk om snel een screenshot te maken tijdens het spelen of om je game op te nemen. Het is ook mogelijk om je eigen hoofd in een klein cirkeltje ergens op het scherm te laten zien. Een handige functie is verder dat je de fysieke capacitieve knoppen op de toestellen hier ook uit kunt schakelen. Zo druk je in het heetst van de strijd niet meer per ongeluk op een van die knoppen. 

Op het gebied van gaming mag ten slotte ook de ondersteuning voor de Vulkan API niet onvermeld blijven. Dit is feitelijk de opvolger van OpenGL en geënt op de Mantle API. Voordelen van deze API zijn de lagere CPU overhead en het beter overweg kunnen met CPU's met meerdere cores. Daarnaast biedt de API developers meer grip op de GPU-belasting. Dit zorgt er potentieel voor dat iedere game niet meer GPU-rekenkracht gebruikt dan hij nodig heeft.

Uiteraard werd er tijdens de presentatie van de Samsung Galaxy S7 en S7 Edge ook stilgestaan bij de functies van de Edge bij dat laatste model. Het voornaamste nieuws is dat de code om hiervoor te ontwikkelen vrijgegeven is en dat nu dus iedereen toepassingen kan gaan ontwikkelen voor deze rand. Er is inmiddels al een samenwerking met Yahoo News. Als je naar binnen veegt zie je aan de rechterkant van je scherm het laatste nieuws staan.

Aan de TouchWiz-schil lijkt verder niet wezenlijk veel veranderd ten opzichte van vorig jaar. Wel is er voorzien in een Always-on Display. Dat doet precies wat de naam zegt. Het scherm staat nooit op zwart, maar geeft zaken zoals de tijd, de datum en je agenda weer. Volgens Samsung verbruikt het Always-on Display niet meer dan 1% van de accu.

Conclusie

De eerste indrukken die we hebben opgedaan van de Samsung Galaxy S7 en S7 Edge zijn positief. We waren met name onder de indruk van de prestaties van de camera. Er zijn verder uiterlijk enkele veranderingen doorgevoerd die in het algemeen positief zijn en intern vallen met name de nieuwe Exynos 8 Octa op en de fors toegenomen accucapaciteit. Ook de herintrede van het microsd-kaartslot zal door velen toegejuicht worden. Hoe de Galaxy S7 en S7 Edge het er in de praktijk vanaf brengen, is vooralsnog afwachten, maar gaan we uiteraard meteen proberen zodra we testexemplaren van de toestellen in handen kunnen krijgen.

De Samsung Galaxy S7 en S7 Edge zijn beschikbaar vanaf 11 maart 2016, in de kleuren zwart, goud en wit. De Galaxy S7 gaat 699 euro kosten, de S7 Edge 799 euro.

 

  Galaxy S7 Galaxy S7 Edge
OS Android 6.0 (Marshmallow)  
Network LTE Cat.9(450/50Mbps)  
Dimension 142.4 x 69.6 x 7.9mm, 152g 150.9 x 72.6 x 7.7mm, 157g
SoC Octa core (2.3GHz Quad + 1.6GHz Quad), 64 bit, 14 nm process  
Memory 4GB RAM (LPDDR4), 32/64GB (UFS 2.0) + microSD (up to 200GB)  
Display 5,1 inch Quad HD Super AMOLED 5,5 inch Quad HD Super AMOLED
  2560 X 1440 (577ppi) 2560 X 1440 (534ppi)
    Edge Screen
Camera Rear: Dual Pixel 12MP (F1.7), Smart OIS  
  Front: 5MP (F1.7)  
Battery 3,000mAh 3,600mAh
  Fast Charging both on wired and wireless  
  Wireless Charging compatible with WPC and PMA  
Payment NFC, MST  
Connectivity WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), MIMO,  
  Bluetooth 4.2 LE, ANT+, USB 2.0, NFC, Location  
Sensors Accelerometer, Proximity, RGB Light, Geo-magnetic, Gyro,  
  Fingerprint, Barometer, Hall, HRM  
IP Code IP68  
Audio MP3, M4A, 3GA, AAC, OGG, OGA, WAV, WMA, AMR,  
  AWB, FLAC, MID, MIDI, XMF, MXMF, IMY, RTTTL, RTX, OTA  
Video MP4, M4V, 3GP, 3G2, WMV, ASF, AVI, FLV, MKV, WEBM  

Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Ultimate Samsung Galaxy S7 32GB Black

Samsung Galaxy S7 32GB Black

 • Google Android 6.0
 • 4096 MB
 • 32 GB
 • 5.1 inch
 • 2560x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

399,00 €

1 winkel
Samsung Galaxy S7 32GB Gold

Samsung Galaxy S7 32GB Gold

 • Google Android 6.0
 • 4096 MB
 • 32 GB
 • 5.1 inch
 • 2560x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

395,00 €

1 winkel
Samsung Galaxy S7 32GB White

Samsung Galaxy S7 32GB White

 • Google Android 6.0
 • 4096 MB
 • 32 GB
 • 5.1 inch
 • 2560x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Ultimate Samsung Galaxy S7 Edge 32GB Black

Samsung Galaxy S7 Edge 32GB Black

 • Google Android 6.0
 • 4096 MB
 • 32 GB
 • 5.5 inch
 • 2560x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Samsung Galaxy S7 Edge 32GB Gold

Samsung Galaxy S7 Edge 32GB Gold

 • Google Android 6.0
 • 4096 MB
 • 32 GB
 • 5.5 inch
 • 2560x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

358,95 €

1 winkel
Samsung Galaxy S7 Edge 32GB White

Samsung Galaxy S7 Edge 32GB White

 • Google Android 6.0
 • 4096 MB
 • 32 GB
 • 5.5 inch
 • 2560x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0
*