Samsung T3 250/500/1000/2000GB review: nieuwe USB 3.0 SSD's

8 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Samsung T3 250GB / 500GB / 1TB / 2TB
 3. 3. Testprocedure
 4. 4. Atto
 5. 5. AS SSD
 6. 6. AS SSD (deelscores)
 7. 7. HDTune
 8. 8. Real-world benchmarks
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

Ook Samsung brengt deze maand een nieuwe lijn externe SSD's uit. De Samsung T3 serie is dan wel een USB 3.0 apparaat, maar dankzij optimalisaties moet hij toch sneller kunnen zijn dan zijn voorganger. We hebben vier modellen van de T3 onder handen genomen: de 250, 500, 1000 en 2000 GB varianten.


Begin vorig jaar testten we de Samsung T1 1TB. Met snelheden tot in de 400 MB/sec bleek deze externe SSD erg goed te presteren en hij ontving daarom onze onze Gold Award. De T1 bleef ook de snelste schijf totdat de Sandisk Extreme 900 eerder deze maand uitkwam. Deze laatste presteerde dankzij zijn USB 3.1 interface veel beter dan andere externe SSD's. 

Lange tijd gingen we er vanuit dat de T3 ondersteuning zou bieden voor USB 3.1. Toen de maximumsnelheid op CES bekend werd gemaakt, werd echter duidelijk dat het toch een USB 3.0-apparaat was. Hoewel Samsung spreekt over een "USB 3.1 (Gen1, 5 Gbps)" apparaat, is dit natuurlijk gewoon USB 3.0. 

Samsung T3 500GB

De maximale bandbreedte van USB 3.0 is 5000 Mbit/sec, maar hiervan gaat nog 8/10b codering en overhead van af, waardoor de praktische snelheid in de meeste gevallen beperkt bleef tot maximaal 350 MB/sec. Hoe kan Samsung dan snelheden van tot 450 MB/sec beloven? Dit wordt mogelijk gemaakt door UASP (USB Attached SCSI Protocol), iets wat zowel bij de Samsung T1 als de T3 is toegepast. Het relevante voordeel van UASP hier is voornamelijk dat de snelheid sterk toeneemt door het beperken van de overhead.

  Gem. prijs Prijs per gigabyte
Samsung T3 250GB € 151 0,60
Samsung T3 500GB € 214 0,43
Samsung T3 1TB € 424 0,42
Samsung T3 2TB € 840 0,42

Opvallend genoeg is de 250GB variant een stuk duurder per gigabyte dan de grotere SSD's. De T3 250GB is op dit moment zelfs nog iets duurder dan zijn voorganger, terwijl de prijzen bij andere capaciteiten vergelijkbaar zijn.

Vrijwel alle Sandisk Extreme 900-schijven hebben een hogere prijs per gigabyte, maar dit verschilt per product. De Sandisk Extreme 900 480GB (0,64) heeft een veel hogere prijs per gigabyte dan de T3 500GB (0,43), terwijl dit bij de 2TB-variant nagenoeg even duur is (0,43) als bij de T3 (0,42). 

Samsung T3 250GB / 500GB / 1TB / 2TB

Zoals we gewend zijn bij de solid state producten van Samsung, maakt ook de Samsung T3 gebruik van de 3D V-NAND technologie van het bedrijf. Meer informatie over 3D V-NAND kan je hier vinden, maar het komt erop neer dat kostenbesparingen worden gerealiseerd door het op elkaar stapelen van geheugencellen, in plaats van het alsmaar verder verkleinen hiervan. Dit laatste vergt niet alleen elke paar jaar een mega-investering in het productieprocedé, het gaat in de regel ook nog eens ten koste van de levensduur.

Hoewel de T3 bijzonder licht is, weegt hij wel iets meer dan zijn voorganger. Zonder de kabel weegt de T3 50 gram, vergeleken met 30 gram van de T1. Nog altijd geen ramp, maar wel opmerkelijk, gezien het feit dat de hij zoveel lijkt op zijn voorganger. Een andere verandering is dat de SSD nu een Type C poort heeft. Wat ons betreft is dit een verbetering, want de gebruiksvriendelijkheid van deze omkeerbare kabels is uitmuntend. Er wordt een Type C naar Type A kabel meegeleverd. Type C naar Type C moeten we missen.


De Samsung T3 is veel kleiner en lichter dan de Sandisk Extreme 900.

Een ander verschil is een blauwe LED aan de achterkant. Wanneer de T3 is aangesloten op een computer, staat deze LED aan. Tegelijkertijd fungeert hij als een activiteits-LED, want hij gaat knipperen op het moment dat de SSD wordt gebruikt. Het lampje gaat weer uit als de SSD een tijdje niet gebruikt is. 

Samsung geeft verder aan dat het mogelijk moet zijn om de T3 aan te sluiten op Android smartphones, tablets en Smart TV's. Hiervoor hoef je ook niet het allernieuwste model te hebben: ook met een iets ouder model, zoals de Galaxy S4, is dit mogelijk. Je hebt hiervoor wel een USB OTG adapter voor nodig. Een kleine test waarbij we de externe SSD direct probeerden aan te sluiten op een Galaxy S5 met een Type-C naar Mini-USB kabel was helaas niet succesvol. 

Ondersteuning voor encryptie mag uiteraard ook niet ontbreken bij Samsung-producten: zoals altijd ondersteunt hij nog 256-bits AES-encryptie met behulp van meegeleverde software. 

Testprocedure

We hebben de 250GB, 500GB, 1TB en 2TB varianten van de Samsung T3 getest op een systeem gebaseerd op een Intel Core i3 Haswell processor, ASRock Z97 Extreme6 moederbord en Windows 8.1 als besturingssysteem. Om er zeker van zijn dat bij de file-copy tests (zie verderop) de geteste schijf niet de bottleneck vormt, hebben het systeem voorzien van een OCZ RevoDrive 350 PCI-Express SSD als bootschijf.

De Samsung T3 is zoals gezegd compatible met UASP. Hierbij worden SCSI-commando's gebruikt om data van en naar een extern opslagapparaat te versturen. Hierdoor worden hogere snelheden behaald dan met het traditionele USB Bulk-Only Transport (BOT) protocol. Windows 7 biedt standaard nog geen ondersteuning voor UASP, maar de meeste moederbordfabrikanten bundelen speciale USB 3.0 drivers bij hun borden om de hogere snelheden ook in dit oudere besturingssysteem mogelijk te maken. Windows 8 en 8.1 bieden direct ondersteuning voor UASP. Heb je Windows 8(.1) of Windows 7 met juiste drivers, dan hoef je verder niets te doen: controller en aangesloten apparaten komen automatisch overeen of UASP wel of niet gebruikt kan worden en gaan dan automatisch op de hogere snelheid werken. 

In de grafieken zijn de Samsung T3 SSD's rood, terwijl de voorgangers groen zijn. Daarnaast hadden we nog een SSD van Sandisk getest en die is blauw. Dit is uiteraard niet de nieuwe Sandisk Extreme 900, het USB 3.1-apparaat, maar de oudere Extreme 500.

Atto

Allereerst hebben we wat synthetische benchmarks gedraaid, te beginnen bij Atto, wat de doorvoersnelheid test bij verschillende blokgroottes, telkens met vier I/O-requests tegelijkertijd. We zien bij geen van de tests een significant verschil met de voorganger, de Samsung T1. 

AS SSD

AS SSD doet tests met een queue depth van 1 en comprimeerbare data. Hier zien we wel enig verschil tussen de Samsung T3 en de T1, hoewel het verschil nog altijd heel erg klein is.

AS SSD (deelscores)

Hieronder zie je de deelscores van de AS SSD test. Opmerkelijk genoeg doet de T3 het beter als het aankomt op het lezen van 4k blokken, terwijl hij dan wel weer achterloopt bij het lezen hiervan.

HDTune

De HDTune-test die andere programma's niet beter kunnen doen is de CPU usage test. Helaas is deze test niet met alle modellen uitgevoerd, maar interessant genoeg lijkt het alsof de T3 minder druk legt op de processor dan zijn voorganger.

Real-world benchmarks

De synthetische benchmarks zijn leuk om te zien waar een externe SSD in theorie toe in staat is, de prestaties in de praktijk zijn natuurlijk het meest van belang. Aangezien voor externe SSD's in feite hetzelfde gebruiksmodel van toepassing is als voor USB-sticks, gebruiken we dezelfde test. 

Allereerst hebben we getest hoe lang het duurt om 1000 bestanden van 5 MB te lezen of te schrijven. Dit geeft een maat voor de prestaties van een SSD wanneer je deze gebruikt voor bijvoorbeeld digitale foto’s of MP3-bestanden. Daarnaast hebben we getest hoe lang het duurt om een bestand van 10 GB te schrijven en te lezen. Dit geeft aan hoe snel je grote bestanden, bijvoorbeeld video’s, kunt verwerken. De prestaties hebben we omgerekend naar megabytes per seconde. 

 

 10 GB bestand Read Write
Sandisk Extreme 900 960GB 591,6 MB/s 566,4 MB/s
Samsung T3 1TB 382,7 MB/s 333,2 MB/s

De Samsung T3 SSD's doen het hier een stuk beter dan hun voorganger, maar kunnen zich uiteraard niet meten met de Sandisk Extreme 900. 

 1000x 5 MB bestand Read Write
Sandisk Extreme 900 960GB 303,8 MB/s 356,6 MB/s
Samsung T3 1TB 306,4 MB/s 292,4 MB/s

Opvallend genoeg is er nauwelijks verschil tussen de Samsung T3 en de Sandisk Extreme 900 bij het kopiëren van kleinere bestanden. Sterker nog, bij het lezen is de T3 zelfs nog ietsje sneller.

Conclusie

Wat voor veranderingen zien we als we de Samsung T3 vergelijken met de T1? Aangezien we ondersteuning voor USB 3.1 moeten missen, zien we geen grote snelheidsverschillen. De T3 is iets sneller, maar het scheelt niet veel. De Type-C poort aan de achterkant van de T3 is zeker een verbetering, aangezien hij veel makkelijker te gebruiken is dan andere poorten. 

Het prijsverschil met de Sandisk Extreme 900 is beperkt, zeker bij de hogere capaciteiten. Voor de 1 TB variant van de T3 betaal je bijvoorbeeld 424 euro, vergeleken met 509 euro voor de Extreme 900. Hoewel de Sandisk veel sneller is, heeft hij wel het nadeel dat hij niet bepaald compact, licht of draagbaar is. Hij is ongeveer even zwaar als een smartphone, maar is een stuk dikker. De T3 heeft dit probleem niet: hij heeft meer weg van een USB-stick dan van een smartphone.

Samsung T3 500GB

Vooral als het aankomt op het snel kopiëren van grote bestanden, zoals Full HD films, is de Extreme 900 een stuk sneller dan de T3. Bij kleinere bestanden van 5 MB zien we al dat dit verschil een stuk kleiner is. Dus als je backups bestaan uit voornamelijk kleinere bestanden, of als het van groot belang is dat de SSD klein en draagbaar is, dan kan je net zo goed besparen en de T3 nemen.

Zeker aangezien USB 3.1 beslist nog niet mainstream is, is de T3 voor de meeste mensen nog altijd een uitstekende keuze. De T3 externe SSD's krijgen daarom een Excellent Award, met uitzondering van het 250GB model. De prestaties hiervan zijn nog iets minder indrukwekkend dan die van de andere T3's en de gemiddelde prijs per gigabyte ligt op dit moment nogal hoog. 


Samsung T3 500GB
Samsung T3 1TB
Samsung T3 2TB


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Samsung T3 1TB

Samsung T3 1TB

 • 1000 GB
 • Micro-USB 3.0 (5 Gbps)

408,95 €

3 winkels
Excellent Samsung T3 2TB

Samsung T3 2TB

 • 2000 GB
 • Micro-USB 3.0 (5 Gbps)

859,00 €

2 winkels
Samsung T3 250GB

Samsung T3 250GB

 • 250 GB
 • Micro-USB 3.0 (5 Gbps)
Niet verkrijgbaar
Excellent Samsung T3 500GB

Samsung T3 500GB

 • 500 GB
 • Micro-USB 3.0 (5 Gbps)
Niet verkrijgbaar
0
*