Xiaomi 10000 en 16000 mAh powerbanks review: beter dan de rest?

41 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk, afmetingen en gewicht
 3. 3. Testverantwoording
 4. 4. Testresultaten: Voltage en capaciteit
 5. 5. Testresultaten: Energiedichtheid
 6. 6. Conclusie
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Inleiding

Toen we vorige jaar 23 powerbanks bespraken in een grote vergelijkingstest, en die test enige tijd geleden opvolgende met een review van drie Voltcraft powerbanks, lazen we in de comments steeds dezelfde vraag: kunnen jullie ook eens powerbanks van het Chinese Xiaomi testen? Dat kan zeker en hebben we nu ook gedaan! 


Het populaire Chinese merk heeft een welhaast mythische status verworven als fabrikant van powerbanks die extreem goed gebouwd zijn, uitstekend presteren en bovendien weinig kosten. Dat heeft Xiaomi onder andere gedaan door een knappe website te bouwen waarop de producten op een Apple-achtige manier worden gepresenteerd.

Xiaomi legt sterk de nadruk op de kwaliteit van haar producten en vertelt trots over de aluminium behuizing, het gebruik van 'premium Li-ion cells' van LG en Panasonic en op/ontlaadtechnologie van Texas Instruments. Hoogste tijd dus om de Xiaomi Powerbank 10000 mAh en 16000 mAh onder de loep te nemen, vooral ook omdat deze powerbanks inderdaad érg goedkoop zijn. Volgens onze prijsvergelijker ligt de prijs per Wh van beide apparaten op ongeveer 90 cent, wat goedkoper is dan veel concurrerende modellen. Snor je de powerbanks zelf op via een webshop in het Verre Oosten, dan kan je wellicht nog iets goedkoper uit zijn, maar heb je mogelijk wel te maken met invoerrechten.

Met dank aan Megekko. Wij ontvingen beide powerbanks die we in deze test bekijken van Megekko.nl, waar het 10000 mAh model 26,95 euro kost, en de 16000 mAh versie voor 38,50 euro over de toonbank gaat.

Xiaomi Powerbank 16000 mAh

Uiterlijk, afmetingen en gewicht

De Powerbanks van Xiaomi worden geleverd in een wit doosje waarop een heus hologram prijkt om de echtheid van de producten aan te geven. Dat is geen overbodige voorzorgsmaatregel, want er zijn inderdaad nep-Xiaomi powerbanks in omloop via diverse Chinese webwinkels en Ebay-verkopers.

Xiaomi Powerbank 16000 mAh

Pakken we de powerbanks uit dan zien we dat deze uiterlijk vrijwel identiek zijn, met als belangrijkste verschil dat het 16000 mAh model uiteraard wat langer is dan zijn 10000 mAh broertje. Beide apparaten zijn voorzien van een naadloze aluminiumbehuizing die zich strak om de accucellen vouwt en aan de zijkanten dus afgerond is. Aan de kopse kanten vinden we kunststof afdekkapjes, waarbij aan de bovenkant ook de powerknop, vier LEDs en de USB-aansluitingen terug te vinden zijn.

De Xiaomi Powerbank 10000 heeft één micro-USB aansluiting om de powerbank op te laden en één USB Type-A aansluiting om een smartphone of tablet op aan te sluiten, zodat deze opgeladen kan worden. Het opladen van de powerbank kan gebeuren met maximaal 2 ampère, ontladen met 2,1 ampère. De Xiaomi Powerbank 10000 meet 9,1 x 6 x 2,2 cm en weeg 207 gram.

Bij het 16000 mAh model zijn twee USB Type-A aansluitingen aanwezig, waardoor het mogelijk is om twee apparaten tegelijk op te laden. Op- en ontladen kan wederom met 2 respectievelijk 2,1 ampère, en wanneer er twee apparaten tegelijk opgeladen worden is voor beide poorten gezamenlijk in totaal 3,6 ampère beschikbaar. Zoals gezegd is de Xiaomi Powerbank 16000 wat groter, en meet 15,5 x 6 x 2,2 cm, bij een gewicht van 350 gram.

Xiaomi Powerbank 16000 mAh

Testverantwoording

Voor het testen van powerbanks hebben we een gestandaardiseerde en herhaalbare testmethode ontwikkeld. Als basis gebruiken we hierbij een CBA IV ‘Computerized Battery Analyzer’ van het Amerikaanse merk West Mountain Radio. Dit apparaat wordt via USB op de PC aangesloten, waarna we precies kunnen aangeven met welk ampèrage we de aangesloten accu willen ontladen. Wij hebben gekozen voor een vaste ontlaadstroom van 1 ampère. Veel moderne smartphones kunnen weliswaar met hogere laadstromen overweg, maar dat geldt niet voor alle powerbanks. Om de test goed vergelijkbaar te houden hebben we daarom voor deze waarde gekozen.

De CBA IV battery tester meet nauwkeurig hoeveel Wh een powerbank afgeeft.

De CBA IV monitort tijdens het ontlaadproces continu de accuspanning en de stroomsterkte, zodat de geleverde hoeveelheid energie nauwkeurig berekend kan worden. In onze grote tabel met alle tot nu toe geteste modellen vind je deze daadwerkelijk beschikbare capaciteit voor alle apparaten terug, evenals het laagste voltage tijdens het ontlaadproces. In de praktijk leveren geen van de powerbanks daadwerkelijk 5 volt spanning. Voor de meeste apparaten ligt de spanning bij een belasting van 1 ampère op ongeveer 4,6 volt. Dat is uiteraard niet ideaal met het oog op de USB-specificatie die 5 volt voorschrijft, maar voor het opladen van telefoons maakt dit eigenlijk niet uit: het voltage wordt door de telefoon toch weer aangepast.

Het typische ontlaadpatroon van een powerbank: Heel lang hetzelfde voltage en dan in één keer uitschakelen.

Behalve de ontlaadcapaciteit en het voltage bij 1 ampère, hebben we voor alle powerbanks ook gekeken welk voltage ze nog leveren bij hun maximaal opgegeven stroomsterkte. Veel powerbanks kunnen volgens opgave bijvoorbeeld met 2,4 of 2,5 ampère ontladen worden, maar hierbij zakt het voltage in alle gevallen wel verder in. Als laatste hebben we ook nog gekeken welke stroomsterkte de powerbanks maximaal kunnen leveren. Hiervoor hebben we de stroomsterkte steeds met 0,1 ampère verhoogd en gedurende één minuut gekeken of het apparaat stabiel bleef werken, en zo ja bij welk voltage. Sommige powerbanks kunnen niet verder gaan dan het opgegeven ampèrage, terwijl andere modellen veel verder te pushen zijn. Hierbij daalde het voltage in sommige gevallen overigens wel tot onder de 4 volt, wat niet wenselijk is.

Op basis van onze meetresultaten kunnen we bovendien berekenen wat de energiedichtheid van de powerbanks is. We hebben dit zowel gedaan voor de hoeveelheid energie per liter inhoud, als voor de hoeveelheid energie per kilogram gewicht. In beide gevallen geldt dat een hogere waarde beter is: bij dit soort apparaatjes die je onderweg meeneemt wil je immers zoveel mogelijk capaciteit hebben in een zo klein mogelijke verpakking met een zo laag mogelijk gewicht. 

Alle powerbanks die we in dit artikel bespreken zijn nieuw uit de doos getest. Hoe de powerbanks presteren nadat ze langere tijd in gebruik zijn geweest of nadat ze langere tijd niet gebruikt zijn, is dan ook niet meegenomen in onze beoordelingen.

Testresultaten: Voltage en capaciteit

Bij onze complete ontlaadtest met een belasting van 1 ampère leveren de powerbanks van Xiaomi beide 4,67 Volt, wat lager is dan de gewenste 5 volt, en ook lager dan de 5,1 volt die Xiaomi zelf opgeeft. In vergelijking met de andere powerbanks die we getest hebben is het voltage echter niet opvallend, alle modellen zitten bij 1 ampère belasting zo tussen de 4,6 en 4,9 volt

Interessanter is uiteraard om te kijken naar de ontlaadcapaciteit, en het percentage van de beloofde capaciteit dat daadwerkelijk door de powerbank geleverd wordt. Op dit punt doen beide apparaten het goed, maar niet uitzonderlijk goed. De Xiaomi Powerbank 10000 komt met 29,9 Wh gelijk uit met de A.M.P. Lifebar 10, en zo'n 10% onder 10.4000 mAh modellen van FSP, TP-Link en Adata. Ook de Xiaomi Powerbank 160000 weet andere modellen met een opgegeven capaciteit van 15000 mAh niet voorbij te streven. 

Kijken we naar het percentage van de theoretisch beschikbare capaciteit dat we daadwerkelijk uit de powerbanks kunnen trekken, dan zien we scores van respectievelijk 80,8 en 78,6%, waarmee beide powerbanks zich in de middenmoot nestelen.

Xiaomi geeft zelf op dat beide powerbanks met maximaal 2,1 ampère (per poort in het geval van de Powerbank 16000) ontladen kunnen worden. Wanneer we onze powertester echter instellen op die ontlaadstroom weet de Powerbank 10000 nog net 4,2 volt aan spanning te leveren, terwijl zijn grote broer vreemd genoeg zelfs tot 4 volt wegzakt.

Voeren we de ontlaadstroom verder op dan zien wat dat het 10000 mAh model tot maximaal 2,7 ampère belast kan worden, terwijl de 16000 mAh variant maximaal 2,4 ampère kan leveren, in beide gevallen bij iets minder dan 3,9 Volt.

Testresultaten: Energiedichtheid

Een powerbank levert bij voorkeur niet alleen veel energie, omdat je hem per definitie onderweg gebruikt is het ook prettig als hij klein en licht is. In de praktijk zijn die zaken lastig met elkaar te verenigen, maar toch zijn er grote verschillen in de zogenaamde energiedichtheid van powerbanks. Wij berekenden deze dichtheid zowel naar gewicht (Wh/kg) als ook in volume (Wh/l). In beide gevallen geldt uiteraard dat een hogere score beter is, omdat je dan meer capaciteit per kilo of liter inhoud krijgt.

Omdat de Xiaomi powerbanks een aluminium behuizing hebben zijn ze qua gewicht sowieso in het nadeel ten opzichte van concurrenten met een plastic omhulsel. Desondanks scoren beide powerbanks op dit punt bovengemiddeld. Kijken we naar de energiedichtheid per liter, dan zien we de powerbanks van Xiaomi helemaal bovenaan in de grafiek verschijnen. Dit geeft aan dat beide apparaten dus erg compact zijn in relatie tot hun capaciteit.

Conclusie

De Xiaomi Powerbank 10000 en 16000 maken de hype wat ons betreft gedeeltelijk waar. Ja, het zijn inderdaad prima gebouwde powerbanks die goed presteren en scherp geprijsd zijn, maar het beeld dat Xiaomi qua prestaties rondjes om de concurrentie loopt blijkt niet te kloppen. Qua efficiency, beschikbare capaciteit en geleverde spanning hebben we modellen getest die nog net iets beter scoren. Wat Xiaomi wel erg goed voor elkaar heeft is het formaat van beide apparaten. Van alle geteste powerbanks leveren de modellen van Xiaomi het meeste vermogen in relatie tot hun afmetingen. Wil je dus relatief veel power in een zo klein mogelijke behuizing? Dan zit je met deze powerbanks helemaal goed. 

De Xiaomi Powerbank 10000 is qua prijs-prestatieverhouding sowieso een erg goede keuze, waardoor we dit apparaat met onze Great Value Award bekronen. De Xiaomi Powerbank 16000 heeft geduchtere concurrentie. De Ultron RealPower PB15600 is vrijwel gelijk geprijsd en presteert nagenoeg hetzelfde, maar is wel wat groter. Datzelfde geldt ook voor de Voltcraft PB-9 15000, ook dat apparaat heeft vrijwel dezelfde prijs, levert iets meer vermogen maar is wederom ook wat groter en dikker. Die twee concurrerende modellen kregen van ons eerder al de Excellent Choice Award opgespeld, en ook de Xiaomi Powerbank 16000 is dat predicaat dus meer dan waard.


Xiaomi Powerbank 10000


Xiaomi Powerbank 16000


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Great Value Xiaomi Powerbank 10000 mAh

Xiaomi Powerbank 10000 mAh

 • 2.1 A
 • 10000 mAh
 • 36 Wh
 • 1
 • 207 gram

27,95 €

1 winkel
Excellent Xiaomi Powerbank 16000 mAh

Xiaomi Powerbank 16000 mAh

 • 2.1 A
 • 16000 mAh
 • 57.6 Wh
 • 2
 • 350 gram

39,95 €

1 winkel
0
*